逮丸芋頭1號 $45有分原味甜/健康甜/走甜。今次選擇左原味甜,想試試原本的味道,其實是佔杯中容量3份1的芋泥加上鮮奶和小珍珠,就算是原味甜,甜度都不算高,建議可以走冰,甜度會更突出好味。紫菜肉鬆小方 $43有分(2/3/4件)的包裝,這次叫了3件,外表平平無奇,但咬下去就令人眼前一亮,咸咸脆脆的外層配合超級鬆軟濕潤的蛋糕,超讚,蛋糕味道蛋香味充足亦頗甜,中間夾有薄薄一層蛋黃醬,有畫龍點睛之用!好味!份量一件其實都好充實,個人認為男仔兩件加杯飲品都已經飽肚。食得多,多少會點「漏」。味道:★★★☆☆性價比:★★★☆☆🤜🏻雀仔胃拒絕向嘥位食物說得#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfood #foodstagram #麵包控 #灣仔 #灣仔美食 #hkcoffee #芋頭控 #芋頭牛奶 #肉鬆 #肉鬆貝貝 #外賣自取
逮丸芋頭1號 $45
有分原味甜/健康甜/走甜。今次選擇左原味甜,想試試原本
的味道,其實是佔杯中容量3份1的芋泥加上鮮奶和
小珍珠,就算是原味甜,甜度都不算高,建議可以走冰,
甜度會更突出好味。

紫菜肉鬆小方 $43
有分(2/3/4件)的包裝,這次叫了3件,
外表平平無奇,但咬下去就令人眼前一亮,
咸咸脆脆的外層配合超級鬆軟濕潤的蛋糕,超讚,
蛋糕味道蛋香味充足亦頗甜,中間夾有薄薄一層蛋黃醬,
有畫龍點睛之用!好味!份量一件其實都好充實,
個人認為男仔兩件加杯飲品都已經飽肚。
食得多,多少會點「漏」。

味道:★★★☆☆
性價比:★★★☆☆

🤜🏻雀仔胃拒絕向嘥位食物說得

紫菜肉鬆小方
曾經有一段時間迷戀芋頭鮮奶,幾乎嘗遍香港所有台式飲品店的芋頭鮮奶,而來自台北的茶茶GO正是我心中三甲。後來位於尖沙咀金馬倫道的總店結業,現時只得灣仔一間店舖,雖然面積大小不及尖沙咀店,亦少了各式各樣的台式麵包,但相比之下飲品款式就較多,更推出了盒子蛋糕、肉鬆小貝、虎皮卷等一系列早前熱爆網絡的甜點。逮丸芋頭2號 ($45)逮丸芋頭以往只有分別用上黃金珍珠及芋圓的1號及2號,現時更有配上黑糖珍珠的3號。與以往一樣芋泥厚實綿密,份量更佔逾半杯之多,甜度適中仍留有芋香,芋圓亦煙韌軟糯。金煌楊枝甘露芝士舞霜 ($40)首次嘗試茶茶GO逮丸芋頭以外的飲品,而這款更是推出不久的新品,始終並非正值芒果當造季節,芒果沙冰略酸但另一方面亦相對天然,當中混有柚子果肉及啫喱口感豐富,面層再加上芝士奶蓋,帶淡淡鹹香惟份量甚少。芋泥肉鬆盒子 ($42)盒子蛋糕有豆乳、芒果芝士、黑糖伯爵茶等幾款選擇,而芋泥肉鬆盒子由上而下分別由肉鬆、忌廉、蛋糕、芋泥、再一層忌廉及蛋糕組成。有別於逮丸芋頭飲品當中的芋泥,這種相對上軟滑同時甜度亦較低,忌廉奶香十足而且軟滑細膩;蛋糕部分則用上蛋白蛋糕,雖然少一份蛋香但就更為輕盈。另外,

逮丸芋頭2號 ($45)
逮丸芋頭2號

金煌楊枝甘露芝士舞霜 ($40)
金煌楊枝甘露芝士舞霜
金煌楊枝甘露芝士舞霜

芋泥肉鬆盒子 ($42)
芋泥肉鬆盒子
另外,肉鬆微脆的質感與鹹香令層次更加豐富之餘亦令整體不會過於甜膩。

紫菜肉鬆小方 ($38)
紫菜肉鬆小方
四大件「小方」上佈滿舖天蓋地的紫菜肉鬆,裡裡外外均充滿沙律醬,蛋糕口感濕潤鬆軟亦富蛋香,配搭簡單但實在令人滿足。
2021-03-09 352 浏览
係香港都冇乜見開有呢種比較新鮮嘅蛋糕甜品🙈所以一上網見到有人share就即刻跑過去灣仔買啦!唔使專登去igshop訂都真係好方便!店長好nice😚可以book訂唔使去到先慢慢揀❤️🧁紫菜肉鬆小貝💰30/4:口感超級豐富😚肉鬆硬硬地好有咬口!蛋黃醬係入面link埋蛋糕體同紫菜肉鬆真係超好食😭🧁芋泥肉鬆盒子💰36:好厚實嘅芋泥真係好大滿足感!一匙羹落去有齊肉鬆、芋泥奶油、蛋糕體同埋芋泥真係好好食!一D都唔膩😚🧁芋泥虎皮捲💰36:虎皮做得超有層次😍芋泥奶油好清甜!一D都唔會漏😭如果想要厚實D嘅芋泥口感就唔係好推薦呢款啦!🧁虎皮爆漿卷💰36:覺得小貝唔夠醬嘅呢個卷一定啱曬你地想醬多多嘅mind🥰一啖落去太正太有味道!

紫菜肉鬆小貝
芋泥虎皮捲
爆漿虎皮捲
紫菜肉鬆小貝
芋泥虎皮捲
2021-03-08 1298 浏览
📍超驚喜肉鬆小貝 -- 茶茶GO•#pigfoodiexhk_灣仔#pigfoodiexhk_飲品==========================茶茶go係位於灣仔嘅良心茶飲小店,香港店仲首設烘焙部,推出人氣盒子蛋糕同埋小方蛋糕,身為超級芋有頭控嘅小編緊係要去試下😚⭐️紫菜肉鬆小貝($38)呢個真心推介,好有驚喜💖💖‼️肉鬆小貝其實就係做成正方體既戚風蛋糕,食落超級鬆軟‼️‼️口感濕潤,蛋香濃郁🤩中間仲有一層蛋黃醬,酸酸甜甜~面頭大量舖滿肉鬆同紫菜,鹹香惹味🤩🤩令人食唔停口😛------------------------------⭐️日式豆乳盒子 ($38)本身好想試芋泥肉鬆盒子但係當日無,所以就轉咗呢款~層次分明,由底至高係蛋糕、忌廉、豆乳醬😋食落口感順滑,忌廉富奶香,豆乳醬豆香都幾濃!如果蛋糕層再厚啲會更好!------------------------------⭐️逮丸芋頭厚奶雪見沙 ($42)第一次飲厚奶雪見沙,其實係手工芋泥加豆奶沙冰😍😍招牌芋泥無得輸😝‼️綿密有芋香,豆味香濃,冰感十足🤩------------------------------⭐️錫蘭紅茶拿鐵($33)飲落順
📍超驚喜肉鬆小貝 -- 茶茶GO

#pigfoodiexhk_灣仔
#pigfoodiexhk_飲品
==========================

⭐️紫菜肉鬆小貝($38)

⭐️日式豆乳盒子 ($38)
本身好想試芋泥肉鬆盒子但係當日無,所以就轉咗呢款~

⭐️逮丸芋頭厚奶雪見沙 ($42)

⭐️錫蘭紅茶拿鐵($33)
飲落順口,紅茶香醇💖
店舖資料
名稱:茶茶GO
地址:灣仔道177-179號保和大廈地下F鋪
前往方法:灣仔A3出口
  • 日式濃豆乳盒子
  • 紫菜肉鬆小貝
🌈 茶茶GO (灣仔) ✦✦▶ 紫菜肉鬆小貝 $38/4件❤️店舖內充斥肉鬆香味~所以被呢款蛋糕🧁吸引左😛肉鬆咸香帶少許脆身~而蛋糕同肉鬆中間有層甜味突出既蛋黃醬🍯好喜歡蛋糕體係結實口感😳非常之綿密亦食到有蛋香!食一件剛好🤣因為食第二件感覺會好漏haha~▶ 肉鬆芋泥盒子 $42 ❤️層次豐富既盒子蛋糕😌少少咸香肉鬆~夾住香滑既Cream🍦有兩層好好味既芋泥!呢度既芋泥係好滑身及綿密的~唔係顆粒感個隻😛甜味剛好帶出芋頭既香味💕配埋軟熟海綿蛋糕!口感+味覺大滿足💯味道 🌕🌕🌕🌕環境 🌕🌕🌕🌕價錢 🌕🌕🌕🌗服務 🌕🌕🌕🌖回頭率 🌝 7.5/10整體:台灣過江龍果然名不虛傳😬係香港芋泥食品/飲品越嚟越多~而呢間係小編心目中佔很高位置💕肉鬆亦係店鋪內即炒~蛋糕出品絕不馬虎😆一定會Encore🤩下次黎要試埋d飲品先😗
🌈 茶茶GO (灣仔) ✦✦

回頭率 🌝 7.5/10

整體:
  • 肉鬆芋泥盒子蛋糕
2021-02-27 303 浏览
𝕎𝕒𝕟 ℂ𝕙𝕒𝕚 灣仔 • 茶茶𝔾𝕆 🇹🇼📍灣仔灣仔道𝟙𝟟𝟟-𝟙𝟟𝟡號保和大廈地下𝔽舖➰台灣人氣茶飲品牌茶茶Gᴏ,堅持「良飲無造作」,主打盒子蛋糕、小方蛋糕及逮丸芋頭飲品,更被稱為台北芋頭牛奶的代表。➰🔸芋泥肉鬆盒子 $𝟺𝟸 🍱由肉鬆、芋泥忌廉、蛋糕、芋泥茸、蛋糕五層組合而成,層次感豐富,入口輕盈。🔸紫菜肉鬆小方 $𝟹𝟾 🧆肉鬆控推介👍🏼紫菜肉鬆咸香鬆脆,配以蛋黃醬食用,黃金戚風蛋糕濕潤鬆軟,足料絕配。▫️逮丸芋頭𝟸號 $𝟺𝟻🍠濃滑的紫芋鮮奶配搭煙韌的小芋圓和入口綿密的芋頭茸,甜度適中。▫️夕燒茘枝玉荷 $𝟹𝟼🥤建議選擇無糖,因用上新鮮荔枝,帶天然甜。
𝕎𝕒𝕟 ℂ𝕙𝕒𝕚 灣仔 • 茶茶𝔾𝕆 🇹🇼
📍灣仔灣仔道𝟙𝟟𝟟-𝟙𝟟𝟡號保和大廈地下𝔽舖

🔸芋泥肉鬆盒子 $𝟺𝟸 🍱

🔸紫菜肉鬆小方 $𝟹𝟾 🧆

▫️逮丸芋頭𝟸號 $𝟺𝟻🍠

▫️夕燒茘枝玉荷 $𝟹𝟼🥤
建議選擇無糖,因用上新鮮荔枝,帶天然甜。
2021-02-12 1148 浏览
公司附近有間台灣人氣茶飲品牌🧋咁近城隍廟冇理由唔去試一試😌除咗飲品佢哋仲有烘焙部,提供盒子蛋糕同小方蛋糕🧁當中芋泥肉鬆盒子同紫菜肉鬆小方都好受歡迎😍今次我哋都試咗2款蛋糕盒子同嘢飲.📍芒果芝士盒子($38)、黑糖伯爵茶盒子($36)盒子由蛋糕同cream組成,再配上獨特口味嘅醬芒果盒子感覺清新,面頭有大大粒芒果🥭上層係芝士奶蓋加芒果cream中間再夾住海綿蛋糕💛食落酸酸甜甜唔會膩👍🏻口感輕盈順滑.黑糖伯爵茶味就強勢啲🤎伯爵茶cream加上黑糖漿再配上海綿蛋糕黑糖香甜、伯爵茶亦好香🌿各自都好突出,加埋一齊食更加有聯成嘅效果❤️同樣係輕柔濕潤,另外仲配有一兜黑糖珍珠比你自己加落去🥰兩款口味都好好食,推薦!.📍真.岩燒黑糖鮮奶($29 )、紫暮落雪葡萄($38)黑糖鮮奶飲落順滑,味道都唔算過甜但係珍珠部份煮得未夠透👉🏻👈🏻紫暮落雪葡萄基本上係提子味嘅茶飲🍇賣相真係同Menu爭好遠😨但味道冇乜問題,同樣唔會死甜有少少水果嘅酸味呢杯有大量嘅蘆薈同寒天值得一題係呢度嘅嘢飲入邊嘅配料都好多但係草根都係鍾意佢嘅蛋糕多個飲品😝

公司附近有間台灣人氣茶飲品牌🧋
咁近城隍廟冇理由唔去試一試😌
除咗飲品佢哋仲有烘焙部,提供盒子蛋糕同小方蛋糕🧁
當中芋泥肉鬆盒子同紫菜肉鬆小方都好受歡迎😍
今次我哋都試咗2款蛋糕盒子同嘢飲

📍芒果芝士盒子($38)、黑糖伯爵茶盒子($36)
盒子由蛋糕同cream組成,再配上獨特口味嘅醬
芒果盒子感覺清新,面頭有大大粒芒果🥭
上層係芝士奶蓋加芒果cream中間再夾住海綿蛋糕💛
食落酸酸甜甜唔會膩👍🏻口感輕盈順滑

黑糖伯爵茶味就強勢啲🤎
伯爵茶cream加上黑糖漿再配上海綿蛋糕
黑糖香甜、伯爵茶亦好香🌿
各自都好突出,加埋一齊食更加有聯成嘅效果❤️
同樣係輕柔濕潤,另外仲配有一兜黑糖珍珠比你自己加落去🥰
兩款口味都好好食,推薦!

📍真.岩燒黑糖鮮奶($29 )、紫暮落雪葡萄($38)
黑糖鮮奶飲落順滑,味道都唔算過甜
但係珍珠部份煮得未夠透👉🏻👈🏻
紫暮落雪葡萄基本上係提子味嘅茶飲🍇
賣相真係同Menu爭好遠😨
但味道冇乜問題,同樣唔會死甜有少少水果嘅酸味
呢杯有大量嘅蘆薈同寒天
值得一題係呢度嘅嘢飲入邊嘅配料都好多
但係草根都係鍾意佢嘅蛋糕多個飲品😝

2021-01-15 413 浏览
我今次係叫外賣自取嘅 落單時冇加$1心諗用手攞唔洗袋 但點知個員工勁貼心 一早幫我入埋袋仲冇收我錢🤣又有禮貌 值得嘉許👍🏻自己杯烏龍烤奶 略嫌奶味過重 飲完好似成口奶粉味 雖然話間間都係用奶粉沖 但係冇一間陣味咁突兀...👉🏻👈🏻只可以話佢揀錯奶粉牌子🤣而且烏龍味太輕 飲唔出佢隻烏龍嘅苦澀香醇😕同埋有少少貴 我飲烏龍烤奶 出面700ml烏龍奶茶多數賣$2x接近$20 佢賣$27($21+凍飲$3+轉700ml$3) 睇落多5,6蚊 但其實比出面貴大概25%💩Score (out of 5⭐️) 評分Taste 味道: ⭐️⭐️Price 價錢: ⭐️⭐️⭐️Services 服務: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️Location 位置: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
又有禮貌 值得嘉許👍🏻

Location 位置: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
嵐山烏龍烤奶 Oolong Milktea
2021-01-15
外卖自取
如果有睇開我食評嘅人,就知道我好鍾意去飲黑糖珍珠鮮奶,今日天氣好凍,行過灣仔見到呢一間飲品店,就毫不猶豫入去叫咗一杯熱珍珠鮮奶茶。另外見到有個雪櫃放咗好多甜品,職員見我雙眼發光係我等待嘅時候仲好熱心咁樣同我去介紹,所以最後我受唔住誘惑,決定買兩個紫菜肉鬆小貝去試吓!先講一下杯熱飲,拎上手嘅溫度適中並不燙手,其次珍珠幾好咬口,但略嫌珍珠有時會痴住,未能做到每一啖都係一粒粒嘅感覺~茶底都帶有輕微回甘,不過就入唔入我心目中頭三甲嘅位置。甜品方面,餐廳講明即日製造,食落都覺得係既,小貝外層好脆口,肉鬆和紫菜都有炸過,內層蛋糕都算鬆軟,中間更加上咸蛋黃醬,層次感做得唔錯,但略嫌小貝的蛋糕未夠濕,做唔到入口軟綿綿,而且定價有小小貴(20/2件),試過一次就夠啦!都明白而家做飲品店嘅市道唔係太好,所以都10分欣賞餐廳提供更多元化嘅選擇!

另外見到有個雪櫃放咗好多甜品,職員見我雙眼發光

2020-12-19 383 浏览
上網見到呢間台式飲品店,入面除咗飲品,仲有唔同類型嘅蛋糕,覺得幾新奇,所以決定一試🧐去台式餐廳,一定要試芋頭產品,所以第一次就試咗佢嘅芋泥蛋糕,芋泥蛋糕外表睇落去唔錯,味道到有一定嘅水準,尤其是係芋泥好足料,加上味道唔會太甜,值得一試。👍👍見到佢其他蛋糕都好似幾吸引,所以之後再去試咗佢嘅芒果芝士蛋糕,不過芒果芝士蛋糕令人有啲失望,雖然外表幾吸引,但係味道非常之甜,係一啲人工嘅芒果汁味,完全同想像中差好遠😔😔另外仲試咗芋頭鮮奶,入面有芋泥同埋芋圓,雖然芋泥份量依然好多,但係不過同鮮奶嘅比例唔夾,變咗啲芋泥溶唔到喺牛奶入面,而且用飲筒好難飲得到,加上啲芋泥唔係粒粒分明,係一pat咁樣嘅狀態,所以都完全唔推介芋泥鮮奶🌚🌚

2020-11-04 513 浏览
芋泥蛋糕盒子$42蛋糕層次分明 肉鬆咸咸香香帶有少許略脆吉士打得滑漏 入好化開芋泥唔會過甜 加上蛋糕既雪白色 份外吸引整體入口輕盈 唔會死實 但有感42蚊略貴了 因為佢只有拳頭👊🏼大多dd 所以叫做可以一試
芋泥蛋糕盒子$42

蛋糕層次分明 肉鬆咸咸香香帶有少許略脆

吉士打得滑漏 入好化開

芋泥唔會過甜 加上蛋糕既雪白色 份外吸引

整體入口輕盈 唔會死實

2020-11-01 336 浏览
紫菜肉鬆小方真係好好味!蛋黃醬加埋紫菜肉鬆好夾,下次要去試埋其他蛋糕。另外,推介芒果沙冰,酸甜度啱啱好。店長好好客又熱情,驟眼睇有啲似項少龍仲有蛋包腸,$10蚊就有得食,仲有學生優惠喺疫情下食到真正嘅台灣風味
紫菜肉鬆小方真係好好味!
,酸甜度啱啱好。
店長好好客又熱情,驟眼睇有啲似項少龍

仲有蛋包腸,$10蚊就有得食,仲有學生優惠

喺疫情下食到真正嘅台灣風味
2020-10-31
  • 紫菜肉鬆小方
2020-09-30 643 浏览
位於灣仔灣仔道177至179號保和大廈地下F舖的 茶茶GO,主打台式茶飲。當天天氣炎熱,所以點了一杯飲品和一盒冰凍的甜品。凍櫃內擺滿了不少甜品,用小盒子盛戴,可以外賣回家享用,造型頗為精緻。日式濃豆乳盒子 - $36筆者點了一客盒子甜品,再外帶回家慢慢享用,這款甜品其實是木糠布甸,餅乾碎和豆乳忌廉梅花間竹,一層層地舖排。最底層的是海棉蛋糕,整體口感豐富。忌廉質感幼滑,豆乳味頗為香甜。另外,盒子甜品的好處就是儲存方便,可以一天內分幾次慢慢享用。岩燒黑糖鮮奶 - $29朋友則點了一客這飲品店的招牌,這飲品採用了錫蘭紅茶葉、黑糖和鮮奶,黑糖的口感濃稠,而且茶的味道也比想像中更回甘、香濃。

日式濃豆乳盒子 - $36

岩燒黑糖鮮奶 - $29

2020-09-07
5 分钟 (外卖自取)
2020-09-30 457 浏览
台灣甜品同埋飲品一直受歡迎芋泥產品貌似係招牌呢▫️芋泥肉鬆盒子蛋糕好鍾意呢款肉鬆嘅鹹香再加上芋泥的綿密口感💕蛋糕軟軟的,外賣回家一樣好味▫️芒果厚奶芝士蛋糕🥭芒果酸酸甜甜,加上濃郁奶香🥛飯後甜品真係一流!擺落雪櫃凍食會更加好味~飲品方面我就同屋企人一齊試左唔同款式✨呢款▫️逮丸芋頭1號手工芋泥、加上黃金珍珠同鮮乳芋蓉、芋頭粒都有,仲有我最愛的芋泥,味道香甜搭配黃金珍珠,QQ彈的感覺✨▫️逮丸芋頭2號紫芋鮮奶加上小芋圓,芋頭味濃郁,小芋圓口感就感覺有啲偏硬,可以再軟一點,口感整體軟糯,飲完都覺得好飽😂▫️金皇芒果🥭我平時真係覺得芒果味嘅甜品好吸引奶蓋味道醇厚,加上新鮮酸甜芒果,用料十足!▫️黑糖珍珠奶茶奶味十足,再加上珍珠好軟軟又有咬口黑糖可以再重多啲,不過可能因為我比較鍾意甜🙈▫️ 蟹黃肉鬆小貝蛋糕原來可以搭配肉鬆同埋蟹黃味道早餐食真係好正,口感鬆軟,香口又有脆脆
台灣甜品同埋飲品一直受歡迎

芋泥產品貌似係招牌呢

▫️芋泥肉鬆盒子蛋糕
好鍾意呢款肉鬆嘅鹹香

再加上芋泥的綿密口感💕
蛋糕軟軟的,外賣回家一樣好味

▫️芒果厚奶芝士蛋糕🥭
芒果酸酸甜甜,加上濃郁奶香🥛
飯後甜品真係一流!
擺落雪櫃凍食會更加好味~
飲品方面我就同屋企人一齊試左唔同款式✨

呢款▫️逮丸芋頭1號
手工芋泥、加上黃金珍珠同鮮乳

芋蓉、芋頭粒都有,仲有我最愛的芋泥
,味道香甜搭配黃金珍珠,QQ彈的感覺✨

▫️逮丸芋頭2號

▫️金皇芒果🥭
我平時真係覺得芒果味嘅甜品好吸引
奶蓋味道醇厚,加上新鮮酸甜芒果,用料十足!

▫️黑糖珍珠奶茶
奶味十足,再加上珍珠好軟軟又有咬口
黑糖可以再重多啲,不過可能因為我比較鍾意甜🙈

▫️ 蟹黃肉鬆小貝
蛋糕原來可以搭配肉鬆同埋蟹黃味道
早餐食真係好正,口感鬆軟,香口又有脆脆
2020-09-26 394 浏览
這次走進灣仔道買飲品,經過這家記得飲過不錯,所以決定再去買飲品。去到店舖發現裝修變了,另外新增了甜點和小貝,我們也點來吃吧😆。💥紫菜肉鬆小貝 HKD$32,之前很火爆的甜品,香港也可以吃到了。口感外酥脆內軟綿綿🤭,中間的一層沙律醬酸酸的很惹味😋,還有蛋糕令口感更豐富,味道甜而不膩。💥炙燒黑糖珍珠鮮奶 HKD$32,看著賣相就覺得不錯,黑糖掛杯令到賣相更佳📸。黑糖珍珠味道甜甜口感煙韌,配合飲品不會很甜可以接受。💥若葉百香玉子 HKD$36,店員說這個是人氣飲品,所以點來試試吧🤭。飲品味道酸酸甜甜很開胃,裡面還有愛玉令到口感更豐富。💥黑糖伯爵茶盒子 HKD$30,用盒子裝著看到層次分明,另外有一杯黑糖珍珠,可以配著蛋糕吃。蛋糕的茶味挻香濃,蛋糕口感幼滑。

2020-09-25
$50 (其他)