2010-04-22
係深圳收工, 因為要交些東西給姊而先回美孚. 踏上荃灣的皇巴. 於地鐵站落車. 找食店, 意識上指引我來到荃豐中心. 原來的我既目的, 就是週末, 一伙兒係眾安街巴士站等車時, 抬頭一望就望見的小小車仔麵檔. Open的車仔麵廚房. 親切的姐仔見我傻乎乎的, 生客仔一個. 不停介紹下食物同套餐. 細心看看大字報之下. 就要了一個豬扒撈麵餐. 選定了, 姐仔開始查面. 她身旁一棟高如山的半淋麵餅可以說是嘆為觀止. 因為麵餅是半淋, 放落滾水"chock 兩 chock"就開. 之後, 倒落一個食腸粉專用既鐵兜. 把湯粉, 隨麵附上的醬包. 撈撈撈撈撈, 撈出一個好濃味既麵底, 再放下, 豬扒, 豬頸肉, 肉丸, 腸仔, 再經姐仔介紹, 要多一份茄子.包飲品, $31. 自己拿走, 自己搵位坐. 開餐了, 先食一下麵, 只落麵醬不多加水. 味道自然地極濃極郁. 豬頸肉同豬扒都不錯. 相對地個麵來講. 豬扒, 豬頸肉比較淡口. 肉丸同腸仔是用上湯煮的, 味道是來料時的原味, 撈埋一砵, 好食同唔好食都可以中和下. 若我唔聽姐仔氹, 加茄子的話, 的確, 味道是可以中和的. 可惜了茄子, 麵
開餐了, 先食一下麵, 只落麵醬不多加水. 味道自然地極濃極郁. 豬頸肉同豬扒都不錯. 相對地個麵來講. 豬扒, 豬頸肉比較淡口. 肉丸同腸仔是用上湯煮的, 味道是來料時的原味, 撈埋一砵, 好食同唔好食都可以中和下. 若我唔聽姐仔氹, 加茄子的話, 的確, 味道是可以中和的. 可惜了茄子, 麵底已經咸, 最面既蔬菜類, 也是極咸.咸在底, 不撈上來就是, 咸在面, 點撈味道都會覆蓋味道唔咸既其他配料. 頓時令我對此店所有幻想幻滅哂.
食完都夜了, 亦於電話中收到一個不太好的消息. 還是早點回美孚, 進一步了解一下.