2024-10-29
我同老豆食,因為我想食下個扒,我叫咗西冷牛扒,凍奶茶,我老豆叫咗酸菜水煮牛肉,凍鴛鴦。一陣來咗兩杯野,一杯凍鴦,一杯凍檸茶。我以為員工落錯單,費事浪費,照飲,我無所謂。一陣店員放張單係枱,寫住凍奶茶。人生第一次遇到單無錯但上錯咗。算,由佢。個牛扒同酸菜水煮牛一齊到咗。個扒食完我幫老豆食酸菜水煮牛。食個豆卜,好淡,有濃濃的花椒味同少少酸味甜味,但唔鹹。我以為煮唔夠唔入味。再食個腐皮,又唔鹹,得少少花椒同酸味甜味。再食個牛肉,都係唔鹹,我問老豆唔鹹食唔食得落,佢話都食到,佢無所謂就由得佢。之後食個酸菜,得啦,知道點解唔鹹。人生第一次食甜到漏的酸菜,嚴重懷疑廚房佬放咗兩次糖,所有食物都唔鹹,都有些少甜味,得酸菜係最甜,最鹹已經係一早醃定的牛肉,但都係無味。一張單犯兩次錯都真係奇蹟,一億六合彩都無咁好彩。埋單個時同個收銀講,個酸菜水煮牛肉係咪落咗兩次糖,收銀講,好甜咩,我話一D鹹味都無,個收銀已經埋緊後面我後面個客張單都無理我。
一張單犯兩次錯都真係奇蹟,一億六合彩都無咁好彩。