2021-03-19 6072 浏览
今次午餐的地點荳子, 位於將軍澳唐賢街9號PopCorn商場1樓F95號舖, 餐廳環境非常舒適, 窗邊位置擺放綠色植物☘️🍀, 令環境更清新。 下午兩點半可以選擇午餐或下午茶, 我們點了一個午餐, 黑松露軟殼蟹意大利粉 +熱檸檬蜂蜜 $76,下午茶兩個,焦糖單骨雞翼配薯條 +熱榛子朱古力$58、 流心抹茶吐司+熱玫瑰泡沫鮮奶伯爵茶$58。🔴焦糖單骨雞翼配薯條~ 單骨雞翼方便食用, 有甜甜的焦糖味更正, 粗薯條香脆好味, 還有新鮮沙律菜。🔴黑松露軟殼蟹意大利粉 ~ 微微的黑松露香味, 香脆可口的軟殼蟹, 幾好。🔴流心抹茶吐司~ 冰凍抹茶雪糕,配新鮮出爐 熱辣辣的吐司,外冷內熱的組合, yummy! 但其實我原先是點oreo麻薯流心吐司的, 但是來了流心抹茶吐司。🔴熱榛子朱古力~ 賣相非常靚,香濃幼滑的朱古力配上濃郁榛子,推介。🔴熱玫瑰泡沫鮮奶伯爵茶~ 玫瑰味好濃, 泡沫鮮奶口感幼滑。🔴熱檸檬蜂蜜~ 蜂蜜味道好香, 普通一杯檸檬蜂蜜都做得唔錯。( 忘記影相) 整體食物質素幾好, 服務普通, 環境都不錯呢!☺️

焦糖單骨雞翼配薯條

黑松露軟殼蟹意大利粉

流心抹茶吐司

熱榛子朱古力

🔴熱玫瑰泡沫鮮奶伯爵茶~ 玫瑰味好濃, 泡沫鮮奶口感幼滑。

熱玫瑰泡沫鮮奶伯爵茶

整體食物質素幾好, 服務普通, 環境都不錯呢!☺️

2021-03-18
焦糖單骨雞翼配薯條
流心抹茶吐司
熱榛子朱古力
熱玫瑰泡沫鮮奶伯爵茶
2021-03-18 506 浏览
🤎Beans🤎將軍澳高質cafe💛今次襯住朋友生日,就決定去食beans慶祝一下。一如既往,每次都要等位,呢到真係長期都好full,無論咩鐘數都好多人,但Beans真係值得你排隊試吓,下次出埋荳子冰室嘅食評。佢地做好多CSR,用心回應社會的需要🥲真心十卜🤍手撕豬仔骨漢堡 Shredded BBQ Pork Rib Burger $11810次食beans,8次都會食呢個burger 。呢個Burger真係帶比你好多驚喜,佢個豬肉撕好juicy,不過我地今次係share食,餐廳唔會幫你切的,但好彩我朋友切得勁靚,等我地可以好elegant 食到🙊🙊🙊(笑🤍香辣八爪魚意大利飯Grilled Marinated Octopus Risotto🐙 $148今次係第一次呢個Risotto!!比想像中好食,個飯好creamy,同個飯唔辣的,有濃既蕃茄味🍅而個八爪魚好彈牙,無諗過做main dish咁正🤍黃金蟹肉意大利粉 Spaghetti with Crab & Salted Egg York $102我地都覺得今次個意粉唔夠多蛋黃味,不過佢份量好足。用個蟹蓋做裝飾係就係靚,但應該係reuse,因
🤎Beans🤎

香辣八爪魚意大利飯

我地都覺得今次個意粉唔夠多蛋黃味,不過佢份量好足。用個蟹蓋做裝飾係就係靚,但應該係reuse,因為乾淨得好緊要,如果介意就唔好揀呢款了🙈
黃金蟹肉意大利粉

🤍Cheese 檸檬芝士蛋糕 $25(套餐價)
話明黎慶祝生日,點可以無蛋糕呀🎂佢呢個芝士蛋糕整到🧀既造型,超特別,呢款蛋糕唔會太甜,岩岩好
Cheese

🤍檸蜜
Beans嘅跟餐檸蜜係必試,十分高質,仲要唔洗加錢,絕對唔係好cheap個種蜜糖🍯
熱檸蜜
2021-03-17
庆祝纪念
生日
香辣八爪魚意大利飯
Cheese
熱檸蜜
2021-03-18 312 浏览
去將軍澳食嘢諗唔到食咩簡Beans都係一個唔錯既選擇 佢地既價錢唔太貴 嘢食質素高 店員服務態度好 值得推介💛▫️黑松露什菌意大利飯 $102意大利飯軟硬度適中 飯質濕潤度高 不得不提 佢地既飯粒粒分明 粒粒飯都好掛汁 醬汁好濃郁😋 黑松露味都夠出 什菌份量多 整體都好好味 呢個risotto好有驚喜🥺💕▫️忌廉蕃茄汁手切牛柳絲意粉 $98蕃茄味好濃 酸酸地幾開胃🤣 但牛柳絲肉質就比較韌😢🍟黑松露薯條 +$25薯條較為粗身 脆卜卜唔會炸得好油👍🏼黑松露沙律醬亦好香so yumm🤤🍫朱古力流心蛋糕 $52流心黑朱古力超濃郁 又唔會太甜 配上雲呢拿雪糕簡直一流🥰 朱古力控叫呢個一定冇錯架啦😋呢個價錢超值💯☕️鮮奶伯爵茶 +$29伯爵茶好香 但冇咩味 比較淡~😢

▫️黑松露什菌意大利飯 $102

🍫朱古力流心蛋糕 $52

☕️鮮奶伯爵茶 +$29
伯爵茶好香 但冇咩味 比較淡~😢
2021-03-07 840 浏览
Beans 其實唔係新鮮事間中同朋友聚會都會黎Beans下午茶今次愛人話要帶埋小寶貝去行將軍澳市集放低小寶貝去美容院扮靚靚之後襯有時間就去排隊最愛的All Day Breakfast我揀左Backyard哩款拿拿拿!看清楚,右上角哩件圓形⭕️物係窩夫黎,是沒有格仔的,唔准咁小學雞問我點解窩夫唔係格仔呀個餐有基本飲料,另加$25蚊就有個芝士醬薯條另加$25蚊又可以揀要件蛋糕埋單兩個人 $350排隊時間大概半小時,值得
Beans 其實唔係新鮮事

我揀左Backyard哩款

個餐有基本飲料,另加$25蚊就有個芝士醬薯條

另加$25蚊又可以揀要件蛋糕

埋單兩個人 $350
排隊時間大概半小時,值得
呢間一直人氣高企,成日行過都見到大排長龍。今日下午茶時段見到小人,即刻入去試吓😍薯條配焦糖單骨雞翼🍗:$48雞翼控要試😍焦糖包住雞翼,咬落去皮脆肉嫩,仲有芝麻喺上邊,非常香口。而且焦糖唔會好甜,越食越好味😋Swiss Chestnut Tart🌰: $25加$25就可以試到佢自家製嘅蛋糕💝鍾意栗子嘅朋友唔好錯過啦,佢個栗子蓉係由瑞士栗子製成😍好香得黎食落又唔漏!而且入邊仲有意大利軟芝士忌廉, 配搭着栗子,有軟綿綿嘅口感! 空間方面,坐得好舒服,窗口嘅位置又可以望住條街😍😍唔多人嘅時候可以去試試!

薯條配焦糖單骨雞翼🍗:$48

2021-03-04
薯條配焦糖單骨雞翼🍗
Swiss Chestnut Tart
2021-03-06 372 浏览
今次我地趁得閒既時候黎到將軍澳既Beans到食野,因為唔係太肚餓,所以我叫左煙三文魚班尼迪蛋配沙律。佢地既英式Muffin唔會好乾好硬,加上滑順細緻既荷蘭醬同煙三文魚,口感豐富之餘,又唔會太過膩,而且更加係傳統既味道。當我一切開個水波蛋既時候,佢蛋汁既流心效果出哂黎,蛋香味再配合煙三文魚同微酸既荷蘭醬,令到成件事加哂分!而旁邊既沙律菜就好Fresh好新鮮,食落非常開胃,食完全個餐都唔會好有罪惡感啊!

2021-02-28 557 浏览
試過幾間唔同地方嘅荳子,次次都大排長龍,可想而知佢有幾受歡迎🙈將軍澳分店裝修好有叢林風味,當日就坐咗係一個近窗、地下有人造草皮嘅座位,就好似一個與世隔絕嘅小花園咁,最啱三五知己或者情侶一齊去享受一個休閒嘅下午😋———𝑶𝑹𝑬𝑶 麻糬流心吐司 $58Beans嘅lava toast真係冇得頂😋首先個包外脆內軟,呢款麻糬流心吐司嘅包更係有煙煙韌韌嘅口感,mochi控一定要嗌🍽食落口又脆又軟,非常之豐富🤩一切開就有好多朱古力醬流出嚟,配埋上面嘅雲呢拿雪糕,一冷一熱,仲有啲oreo餅碎,簡直係perfect match💯 同埋啲生果一齊食,味道清新之餘亦都冇咁滯👍🏻食完真係好有衝動去嗌多一個,因為真係好好味,等我下次再去試吓其他味道嘅流心吐司先🤤.香草梳乎厘 $52呢個半熟梳乎厘亦都係好出名,但係手機食先嘅大家記得呢個一定要趁熱食,因為佢熱嘅時候一擺入口真係入口即溶,非常之鬆軟,亦都唔會好甜,同附上嘅cream食亦都好夾,係好有空氣咁嘅一個梳乎厘,亦都係一款好值得嗌嘅甜品🥰

———

下午茶
𝑶𝑹𝑬𝑶 麻糬流心吐司
香草梳乎厘
2021-02-16 854 浏览
成日都見到Beans門口有長長人龍🙈要預岩時間去排隊等位👀記得我第一次食係5-6年係荃灣 個時得一間分店 宜家開左好多間分店😚☕️賞紅茶奶蓋𝐋𝐚𝐯𝐚 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 $58Lava toast有3隻茶味全部都想試 見呢個係新出既一款就叫左呢個🤣一黎到已經聞到好香茶味 多士外香脆內軟熟 一切開入面暖暖地既紅茶醬即刻流出黎 好濃紅茶味~點多士食好正😆上面係vanilla雪糕加黑糖奶蓋醬 同紅茶醬一齊點多士食好夾💗🦀黃金蟹肉意大利粉 $98見個個都話必食既一款 望落真係幾靚既 食落好creamy粉意都做到al dente既口感😚不過佢既鹹蛋黃味就真係唔係幾食得出 鹹蛋黃fans應該會失望😫蟹肉好少幾乎冇咁🥺但驚喜係上面兩條餅乾原來係肉桂餅條🤪
☕️賞紅茶奶蓋𝐋𝐚𝐯𝐚 𝐓𝐨𝐚𝐬𝐭 $58
🦀黃金蟹肉意大利粉 $98
  • 黃金蟹肉意粉
2021-01-28 864 浏览
本身諗住係popcorn附近搵野食見到呢間裝修都幾靚,又係我中意食既類型就排隊試下啦(利申未食過都多人排隊既關係都等左差唔多10-20分鐘可能門口個男經理(唔知係咪)見我呆緊就同我講好快有位等多陣😆我諗住入座嗌嘢食就去洗手間 佢就幫我落單叫我去左洗手間先 佢幫我放好係位度😂🤣佢幾好禮貌都幾細心答我問題今次嗌左個手切牛柳意大利飯同凍摩卡牛柳唔會太硬 都容易咬 飯都幾好食凍摩卡係正常水準 當然要同我既周邊影張相🥰食完 個男經理就問我會唔會嗌甜品 都有介紹到有位戴眼鏡卷毛男店員佢比menu 我都好好笑容(係戴住口罩都睇得出有笑容然後嗌左個抹茶蛋卷上碟幾靚 味道我唔太好抹茶都覺得好食唔會偏濃味幾好可以有下次比較想試下佢個薄餅🥰不過可能門口隔離係防火門關係有誤鳴聲都幾騷擾下😢
本身諗住係popcorn附近搵野食
見到呢間裝修都幾靚,又係我中意食既類型
就排隊試下啦(利申未食過
比較想試下佢個薄餅🥰
不過可能門口隔離係防火門關係
有誤鳴聲都幾騷擾下😢
2021-01-17 956 浏览
🙋🏻‍♂️餓底探員今日再次嚟到將軍澳呢間cafe進行調查Raspberry Mille Feuille $42📸表示個拿破崙兩層高,每層分別有6粒吉士醬整齊排列好,炭灰色碟邊用icing sugar砌咗個Beans字出嚟,賣樣雖然簡約,但仍然好吸睛🙋🏻‍♂️表示呢個口感有別於一般napoleon咁酥脆,食落有啲似lady finger咁,吉士醬好香,味道唔算太甜,個raspberry醬微微酸甜,balance咗成個拿破崙嘅味道,食晒成舊都唔會好漏Rose Latte $37📸表示杯latte嚟到就聞到芳香嘅玫瑰花味,面頭有拉花同少量玫瑰花瓣碎點綴,感覺呢杯latte好務實,一啲都唔花巧🙋🏻‍♂️表示飲落去淡淡嘅玫瑰花味好清香,絕對唔係啲artificial嘅玫瑰花syrup,呢個要俾個like佢,咖啡無苦澀味之餘又唔酸,呢杯rose latte真心好飲📈吃貨指數😋好味度 8/10🔙返啅度 9/10
🙋🏻‍♂️餓底探員今日再次嚟到將軍澳呢間cafe進行調查
Raspberry Mille Feuille $42
Rose Latte $37

📈吃貨指數
😋好味度 8/10
🔙返啅度 9/10
2021-01-11 1009 浏览
今日經過竟然唔使排隊,於是即刻坐低。小食拼盤有洋蔥圈,兩款雞翼,同埋肉醬薯條。賣相吸引。不過肉醬味道唔夠濃,仲要搞到啲薯條林晒。主菜的mushroom risotto 味道不錯,不過好明顯係預先煮好之後上枱前翻熱。德國炸豬手反而非常驚喜。皮脆肉嫩又唔油淋淋。配菜嘅cole slaw 中和返豬手的膩。原本叫咗甜品但係因為太飽所以蛋糕最後外賣攞走。臨走先見到散水餅個盒- 恕小弟讀得書少,嗰兩句對聯真係咁用?始終都係一場同事⋯⋯
今日經過竟然唔使排隊,於是即刻坐低。

2021-01-09 930 浏览
Beans出晒名唔使多介紹啦 香港又好多分店🤣不過平時好少食因為覺得午餐唔算真係話好經濟抵食而且味道唔算話十分驚艷,但今次反而試咗下午茶覺得比較抵食打卡又正,最啱港女邊談心邊食🤟🏻.Afternoon tea (Mon-Fri 1430-1800)包$40以下飲品一杯👓流心抹茶吐司 $58吐司見有二至三款口味可選,抹茶味道就包括個抹茶雪糕球,少少棉花糖桑莓和藍莓配料,吐司一切開中間真係抹茶流心爆漿,汁液好多足以濕潤晒成個吐司。佢嘅吐司內裏切成一片片,唔算非常脆口但勝在帶濕潤唔乾身,整體賣相味道口感都有別於吐司起家茶木甘切成一粒粒。評分:8/10👓法式蘋果酥·黑糖薑蜜·香草雪糕 $58蘋果酥同我相像中有啲唔同,佢係好薄身酥皮餅面頭舖幾片薄蘋果,唔係傳統有蘋果餡的厚蘋果批😫味道係好食嘅,加分位係黑糖薑蜜醬汁帶香甜薑味,又有抹茶餅碎配雲呢拿雪糕,似apple crumble feel🤣評分:7/10👓GAT 麻糬·奶黃·柚子醬·朱古力·乳酪雪糕 $58甜品放在一個高盒上,盒內有乾冰所以一上枱就飄住仙氣,盒面亦用糖粉篩出beans字,整體賣相新奇精緻好打卡able🥳外表係桔仔造型,有三粒細細粒
包$40以下飲品一杯
👓流心抹茶吐司 $58
評分:8/10
👓法式蘋果酥·黑糖薑蜜·香草雪糕 $58
評分:7/10
👓GAT 麻糬·奶黃·柚子醬·朱古力·乳酪雪糕 $58
外表係桔仔造型,有三粒細細粒,炸皮口感有啲似鹹水角,內裏係奶黃餡頗軟熟,勝在唔太甜。底板沾有柚子醬汁同朱古力餅碎,配上味道似香草嘅雪糕😋
評分:7.5/10
🤡以上三款比較下,吐司份量最飽滿而且味道好食,桔仔賣相最精緻岩哂影相但份量比較剛好,蘋果酥就稍為普通。
⭐️要大讚包埋$40以下飲品一杯!基本上menu嘅飲品都叫得真心正😔
👓Hazelnut mocha (C$39)
賣相好靚,可惜面頭好大pat cream😂榛子味香但唔會太甜,凍飲亦唔會好淡味。
評分:7.5/10
👓Hazelnut chocolate (C$39)
朱古力味吾夠重,飲品太甜,榛子醬落得太重手🤣依個款式應該熱飲會好飲啲。
評分:6.5/10
👓Hazelnut latte (H$37)
熱咖啡一飲超舒服!心心拉花,香咖啡味夠奶,淡淡榛子味唔算太甜,有少少杏仁片碎。
2020-12-30 861 浏览
星期六日落樓下食午餐,都想食餐有質素啲嘅,慰勞一下平時辛苦工作嘅自己,雖然樓下有好多唔同嘅餐廳,但係想揀間有質素保證嘅,我通常都會揀去Beans😋(如果嗰時冇大排長龍嘅話)之前都去過九龍灣同埋坑口嘅分店食,而將軍澳呢一間嘅質素同另外兩間分店嘅都係差唔多。不過我就覺得將軍澳呢間分店嘅環境同擺設好過另外兩間,係情侶晚餐浪漫之選💕🎈班尼迪蛋.黑魚子.煙三文魚我一向都鍾意食班尼迪,之前呢度嘅班尼迪材料係豐富啲,同埋醬汁都會多啲,唔知點解今次少咗,只可以算係不過不失,而且黑魚子既蹤影難覓🎈黃金蟹肉意大利粉值得一讚嘅係,呢個蟹肉意粉真係幾多蟹肉,用料好足,之前都有睇過其他食評,見到有啲人話佢哋食嘅時候蟹肉唔多,所以今次真係好好彩,而我最鍾意係佢個醬汁,好creamy,意粉夠曬掛汁,不過食到最後會有少少膩,但整體都好唔錯😋🎈黑松露軟殼蟹意大利粉呢個意大利粉嘅黑松露醬汁又係不得了!勁creamy,醬汁非常濃稠,軟殼蟹鹹香美味,不過得兩件真係唔係好夠,而且今次意粉嘅份量好似少咗啲,不過味道搭救啦整體來講,如果唔想煩午餐食咩好嘅話,揀食邊Beans既意粉一定冇死㗎啦😋
(如果嗰時冇大排長龍嘅話)

🎈班尼迪蛋.黑魚子.煙三文魚

🎈黃金蟹肉意大利粉

🎈黑松露軟殼蟹意大利粉

• 黑松露軟殼蟹意大利粉
  • 黃金蟹肉意大利粉
2020-12-28 559 浏览
女子會的「high tea」。等了大約十五分鐘已入到,算是不錯。很多沒有想過的美食組合!沒想過開心果、蜂蜜和Pizza可以一起出現!很新鮮又美味。Pizza包咗飲品,仲可以加$25配cake. 於是加了拿破崙,也有意想不到的texture. 綠茶lava toast的甜度亦怡到好處。很欣賞用竹炭多厚多士配搭,脆而不實。份量不錯,兩個女仔食3樣嘢,飽到夜晚都唔駛再食。服務基本上好好。衞生ok, 值得再來。Had tea with my friend. Waited for around 15 mins to get it, quite fine.Many unexpected food ingredients combinations, which are ridiculously delicious! Can’t believe nuts and honey goes so well with hot pizza! Refreshing!Pizza includes drinks, also could add $25 for a cake, of which with a v

Pizza includes drinks, also could add $25 for a cake, of which with a very interesting and tasty flavour.

The green tea lava cake also hit me by surprise! I like the texture and earthy taste of the bread.

Portion is alright, 3 items for 2 girls! We were fulfilled till the evening. Service was generally good. Hygiene was fine. Worthy to dine here again!
2020-12-26
庆祝纪念
圣诞节
  • 抹茶流心吐司
2020-12-16 973 浏览
想不到吃什麼通常就會來Beans荳子,開業多年仍然要排隊,人氣十足。餐廳的Menu會不定時更換,所以也蠻會帶來新鮮感的。BTW去過坑口分店,還是比較喜歡將軍澳這間帆立貝白味噌意大利粉配肉桂酥,上面還灑了小花,賣相100分🌿 肉桂酥比相像中細,小小的一條很酥脆,帶淡淡的玉桂香。意粉彈牙,帆立貝也蠻有肉地試試新意思,點了巴基斯坦咖哩羊肉薄餅配薄荷乳酪醬,賣相有點陽春,不太吃羊的我表示這個羊羶味勁勁勁重🙈主菜配的黑糖薑母茶,平靚正。水準時好時壞,有時很淡,這次喝到的就很濃。冬天喝一杯,正☕️另外Drink Menu 和隔離那間我想和你無所事事合作,可以平少少,是咖啡以外的選擇。在餐廳落order就可以,點了西柚銀毛,不錯