星期五晚上同屋企人食完晚飯,順便行吓旺角,途中經過花園街見到一間🧋手搖飲品店叫✨荳號COMMA✨有好多人排隊買,於是我哋都去飲吓😋我哋簡咗🥭芒椰小丸子、🍓草莓の奶同埋🍋翡翠檸檬愛玉😄🥭芒椰小丸子 $40芒果沙冰混合椰汁,沙冰同椰汁比例適中,芒果酸酸甜嘅味較突出,而椰香令整杯手搖飲品味道變得清新,另外,呢間手搖店將小丸子煮得好好,質地煙韌又有淡淡糯米味,小丸子用量充足,差唔多每一啖都會同時飲到小丸子👍🏻🍓草莓の奶 $38手搖店用咗🍼鮮奶混合士多啤梨醬,聽店員介紹,我哋飲之前有搖均之後飲,令奶同草莓醬好好融合👍🏻鮮奶有淡淡清新草莓味,而草莓果醬有加上大量士多啤梨果肉,非常健康又滿足✌🏻🍋翡翠檸檬愛玉 $32以新鮮檸檬汁搭配濃厚翡翠綠茶,並加上清涼爽口愛玉,味道酸甜並有濃濃茶香,岩哂食完油膩晚飯想沖淡飽滯感嘅我🤣值得一提嘅係,手搖店愛玉用料充足,鐘意食高纖愛玉嘅朋友,唔好錯過😉另外,好欣賞手搖店相當環保,用咗紙杯套並綁上麻繩,等客人唔洗用膠袋就可以拎走飲品,紙杯套設計精美,又可以重用😊

🥭芒椰小丸子 $40

🍓草莓の奶 $38

🍋翡翠檸檬愛玉 $32

2023-09-28 21 浏览
📍荳號 (花園街) (旺角)旺角花園街3-5號鴻威大廈地下4-5號舖旺角手搖飲品店,Comma主打多款台式飲品,另外還有港式糖水,有各式各樣飲品選擇,充滿特色。甜度冰度可根據自己喜好選擇的🥤紫米荳乳$33 推薦🩷紫米煮到淋身,有咬口,荳乳香滑,不會太甜,兩個好夾🥤芋圓烏龍鮮奶茶$33芋圖煙韌,好Q,有嚼勁,份糧多,烏龍奶茶香滑,朋友飲完好飽肚。🥤古早冬瓜茶$22+仙草$4+愛玉$4=$30冬瓜茶同在台灣飲到差不多,最愛吃滑嫩仙草和愛玉😗每口都大滿足飲品用繩和杯套包住飲品和飲管,方便一邊飲,一邊行街😉吾會整濕對手#旺角#旺角美食#香港#hongkong#hkfood#hkfoodie#食好西#相機食先#手機食先#香港好去處#週末好去處#情侶好去處#閨蜜好去處#冬瓜#仙草#愛玉#芋圓#草莓#紫米#港式糖水#港式甜品#糖水#dessert#甜品#台式飲品
📍荳號 (花園街) (旺角)

🥤紫米荳乳$33 推薦🩷
紫米煮到淋身,有咬口,荳乳香滑,不會太甜,兩個好夾

🥤芋圓烏龍鮮奶茶$33

#港式糖水#港式甜品#糖水#dessert#甜品
#台式飲品
古早味冬瓜茶仙草愛玉
  • 古早冬瓜茶仙草愛玉
第一次係將軍澳試完黑糖珍珠奶茶同芒椰小丸子感覺良好印象唔錯今次經過旺角見都有分店 可以再試🧋腐竹雞蛋冰號-少糖 ($38)有無人同我一樣 平時食腐竹雞蛋糖水淨係鐘意飲個糖水 唔鐘意食料?呢杯岩曬 真係好似淨係飲緊糖水咁!附帶西米 西米同呢個味好夾 味道好清 唔會太甜 等你唔洗淨係飲又有少少嘢咬下 呢個配搭幾好🧋喳咋瀑布-少糖少冰 ($38)岩岩整好嘅樣好靚 飲得嘅喳咋😆🧋茉莉綠茶-少糖走冰 ($22)姐姐鐘意飲Jasmine tea 呢杯姐姐話好飲 好香茶味 ​觀塘快啲開返間就好啦😂
第一次係將軍澳試完黑糖珍珠奶茶同芒椰小丸子感覺良好印象唔錯
今次經過旺角見都有分店 可以再試

🧋腐竹雞蛋冰號-少糖 ($38)
呢杯岩曬 真係好似淨係飲緊糖水咁!

🧋喳咋瀑布-少糖少冰 ($38)
岩岩整好嘅樣好靚
飲得嘅喳咋😆

🧋茉莉綠茶-少糖走冰 ($22)
姐姐鐘意飲Jasmine tea
呢杯姐姐話好飲 好香茶味

​觀塘快啲開返間就好啦😂
2023-09-27 11 浏览
台式茶飲品就飲得多,港式甜品轉做飲品真係好少見!「荳號」創立於2020年,由熱衷研究手搖飲品和港式糖水的港人創立的自家品牌,熱門推介有喳咋瀑布、腐竹雞蛋冰號、紫米荳乳、港式爆檸紅茶、芒椰小丸子、草莓の奶等等,可以揀少甜小冰。糖水和甜品不再受場地局限,而是能隨時隨地邊走邊輕鬆享用☺️。芒椰小丸子我地9點太夜去到,小丸子已經賣哂,不過好彩可以轉西米🥰。芒果沙冰酸酸甜甜🥭,椰汁味較淡,西米細粒size有煙韌感,夏天飲即刻冰涼哂❄️。草莓の奶草莓味香甜🍓,似草莓新地既味道,有草莓果肉係奶入面,奶味香濃入口順滑🥛。📍 荳號 (花園街) (旺角)旺角花園街3-5號鴻威大廈地下4-5號舖
台式茶飲品就飲得多,港式甜品轉做飲品真係好少見!「荳號」創立於2020年,由熱衷研究手搖飲品和港式糖水的港人創立的自家品牌,熱門推介有喳咋瀑布、腐竹雞蛋冰號、紫米荳乳、港式爆檸紅茶、芒椰小丸子、草莓の奶等等,可以揀少甜小冰。糖水甜品不再受場地局限,而是能隨時隨地邊走邊輕鬆享用☺️。

草莓の奶

📍 荳號 (花園街) (旺角)
2023-09-20
用餐时段
宵夜
雖然就快中秋,天氣慢慢轉涼🍂但旺角街頭真係行一陣都出哂汗!今日同👦🏻一齊做搬運工人,架車泊左係家樂坊,路過見到有間手搖飲品,要買返杯慰勞自己❤️自從許留山摺左之後,但好耐無見過杯裝多芒小丸子,當見到芒椰小丸子🍡就決定要佢!軟綿消暑,正常糖度都唔算太甜❤️ 蝶豆花乳酸梳打,有多款果味選擇,紫色配上水蜜桃顏色超靚🍑記得攪勻底既果肉真係怕甜既可以選擇茉莉綠茶,濃郁爽口的天然茶味,搭配茉莉花的淡淡花香,一樣解渴🌿

2023-09-21
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 芒椰小丸子
2023-09-25 13 浏览
荳號 (花園街) (旺角)旺角花園街3-5號鴻威大廈地下4-5號舖行過同朋友買嚟飲吓百香果蝶豆花乳酸梳打呢個係夏日特飲。首先,佢嘅外表就好吸引,淡黃色嘅梳打同百香果底加埋紫色嘅蝶豆花,好靚好吸睛。飲落去,第一口就可以感受到百香果嘅酸味同淡淡蝶豆花,真係好開胃。百香果嘅酸味同乳酸梳打嘅氣泡結合得好恰到好處,唔會太酸又唔會太甜,一啖下去有種清新嘅感覺,連百香果籽一齊入口,帶嚟嘅層次感更加豐富。去荳號我會推薦你試下百香果蝶豆花乳酸梳打!宇治金時抹茶紅豆牛奶佢嘅呈色好吸引,深綠色嘅抹茶同埋紅豆。飲落去,第一口就可以感受到紅豆嘅香甜味道,不過佢嘅紅豆有啲砂糖,令到個飲品冇咁順滑。抹茶嘅口感本身好滑順,我自己就鍾意更加濃更加苦嘅抹茶。但如果你鍾意抹茶同紅豆嘅組合,可以一試!芋圓凍頂烏龍鮮奶茶又係一款好少見嘅飲品,烏龍奶茶加上色芋圓,好有趣嘅配搭。飲落去,第一口就可以感受到清香烏龍茶,再食埋芋圓,就有煙煙韌韌嘅感覺嘅,好似食緊甜品咁🤣 如果奶茶個比例再精準啲就perfect池!
荳號 (花園街) (旺角)

行過同朋友買嚟飲吓

百香果蝶豆花乳酸梳打

宇治金時抹茶紅豆牛奶

芋圓凍頂烏龍鮮奶茶
今晚喺旺角食完飯,本身想去食糖水,但周圍都好多人排隊,於是竟然俾我發現到呢間新開嘅舖頭!😍仲要將地道港式糖水變做飲品👍🏻腐竹雞蛋冰號 $38本身好中意腐竹雞蛋糖水,而家個飲品就演變成沙冰。我叫左少甜少冰,所以成杯有得飲又有啲微沙冰嘅感覺😍。而少甜左之後更加感受到腐竹嘅味☺️另外嗰底仲有啲西米,撈埋一齊就好有口感!宇治金時厚鮮奶$38呢個就好似日式甜品咁樣,抹茶味夠濃郁,嗰底有啲好諗好甜嘅紅豆,中間仲夾雜住啲小丸子添!真係勁豐富勁飽又好味嘅一杯野飲🤣👍🏻總括而言,呢個價錢就有大大杯嘅糖水,加上料好多,價錢算幾合理。岩曬啲平時想即食糖水,唔想等位嘅朋友絕對要嚟試一試!性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️建議:中意食港式糖水嘅朋友,可以試紫米荳乳、芒椰小丸子同埋喳咋瀑布!

腐竹雞蛋冰號 $38

宇治金時厚鮮奶$38

性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
📍荳號🗺️旺角花園街3-5號鴻威大廈地下4-5號舖旺角呢間飲品店除左一般台式飲品,仲有將港式糖水融合成飲品,幾特別🥰 以下飲品全部都無要求少甜,但係個人覺得唔會太甜👍🏻⚡️芒椰小丸子 $40呢杯係芒果沙冰🥭加椰汁🥥,配上軟糯嘅小丸子🍡 芒果沙冰好冰凍!芒果味好香甜,好正😍 ⚡️紫米荳乳 $33我平時最愛嘅糖水就係紫米露,呢杯有別於傳統糖水係佢將豆乳代替左椰汁,感覺無咁膩~ 豆乳味道其實就係豆漿味,同紫米一齊飲出奇地夾💜⚡️香椰奶昔 $40媽咪係椰子愛好者,見到呢款就梗係叫啦😆椰子味濃郁,又係好冰凍🤣 夏天飲即刻降溫
📍荳號
🗺️旺角花園街3-5號鴻威大廈地下4-5號舖

⚡️芒椰小丸子 $40

⚡️紫米荳乳 $33

⚡️香椰奶昔 $40
媽咪係椰子愛好者,見到呢款就梗係叫啦😆
椰子味濃郁,又係好冰凍🤣 夏天飲即刻降溫
2023-09-21 10 浏览
今日同女朋友喺旺角行街,突然見到有間新開張嘅飲品店,見到menu 有好多選擇,啲飲品好有香港特色,將啲甜品整成飲品,好似芒椰小丸子、喳咋、腐竹雞蛋、紫米露等等,非常吸引,所以同女朋友買2杯試吓先🤩紫米豆乳(少冰少糖)$33紫米煙靭,飲落去非常creamy,好似食緊紫米露咁宇治金時鮮奶(少冰小糖)$38加珍珠$5抹茶味濃厚,同鮮奶好夾,有啲回甘,紅豆非常甜,小丸子好煙韌,珍珠口感好Q彈。呢間配料選擇好多😍+$2 黑糖蜜+$4 紅豆、仙草、西米、蘆薈、椰果、愛玉+$5紫米、小丸子、雙色芋圓、奧利奧脆脆+$6寒天晶球、手工荳花、芝士奶蓋+$10北海道3.5牛乳雪糕可惜今日手工荳花、芝士奶蓋、北海道3.5牛乳雪糕無貨,無得加呢幾樣,唯有下次再嚟飲啦🤣溫馨提示:記得搖匀啲飲品先飲呀📍荳號 (花園街)旺角花園街3-5號鴻威大廈地下

紫米豆乳(少冰少糖)$33
紫米煙靭,飲落去非常creamy,好似食緊紫米露咁

宇治金時鮮奶(少冰小糖)$38加珍珠$5

呢間配料選擇好多😍
+$2 黑糖蜜
+$4 紅豆、仙草、西米、蘆薈、椰果、愛玉
+$5紫米、小丸子、雙色芋圓、奧利奧脆脆
+$6寒天晶球、手工荳花、芝士奶蓋
+$10北海道3.5牛乳雪糕

溫馨提示:記得搖匀啲飲品先飲呀

📍荳號 (花園街)
旺角花園街3-5號鴻威大廈地下
2023-09-13
等候时间
5 分钟 (堂食)
  • 宇治金時厚鮮奶
2023-09-20 9 浏览
ᑕOᗰᗰᗩ — 𝘔𝘰𝘯𝘨 𝘒𝘰𝘬🥚腐竹雞蛋冰號(少甜)$38味道與傳統的腐竹雞蛋糖水相差無幾,區別在於飲料的質地為沙冰和加了些西米,一入口有很濃郁的腐竹雞蛋味,在夏天喝挺清甜解渴,但在沙冰溶化後味道會變得有些淡。🫘喳咋瀑布(少甜少冰) $38椰汁味頗重且質地順滑,混合西米和軟硬恰到好處的雜豆,令口感和層次兩者均挺豐富,味道則與市面上的喳咋基本一樣,把中式糖水當飲料喝有些不習慣,但是種頗特別的體驗😂味道:🥚腐竹雞蛋冰號 6.5/10🫘喳咋瀑布 7/10回頭率:8/10性價比:7/10服務:9/10✨推薦指數:7/10 人均:$40總結:餐牌很有新鮮感,而且感覺比一般手搖店健康,偶爾想轉轉口味,也許是個不錯的選擇。⏰營業時間⏰星期一至日:12:00-22:00📍 荳號 (花園街) (旺角)旺角花園街3-5號鴻威大廈地下4-5號舖更多美食資訊 @c_foodjournal
ᑕOᗰᗰᗩ — 𝘔𝘰𝘯𝘨 𝘒𝘰𝘬

🥚腐竹雞蛋冰號(少甜)$38
味道與傳統的腐竹雞蛋糖水相差無幾,
區別在於飲料的質地為沙冰和加了些西米,
一入口有很濃郁的腐竹雞蛋味,
在夏天喝挺清甜解渴,
但在沙冰溶化後味道會變得有些淡。

🫘喳咋瀑布(少甜少冰) $38
椰汁味頗重且質地順滑,
混合西米和軟硬恰到好處的雜豆,
令口感和層次兩者均挺豐富,
味道則與市面上的喳咋基本一樣,
把中式糖水當飲料喝有些不習慣,
但是種頗特別的體驗😂

✨推薦指數:7/10

人均:$40

總結:
餐牌很有新鮮感,
而且感覺比一般手搖店健康,
偶爾想轉轉口味,也許是個不錯的選擇。

⏰營業時間⏰
星期一至日:12:00-22:00

📍 荳號 (花園街) (旺角)

更多美食資訊 @c_foodjournal

2023-09-11
等候时间
2 分钟 (堂食)
  • 喳咋瀑布
2023-09-19 20 浏览
🌟阿華田波波鮮奶 $38 (7/10)阿華田味夠濃~所有奶類飲品都係用鮮奶整🫶🏻🫶🏻🫶🏻絕對唔係用奶精同奶粉😋😋😋🌟凍頂烏龍鮮奶茶(雙色芋圓) $28 (7.5/10)依杯小編嗌咗少甜少冰~雙色芋圓好有咬口😙😙😙🌟果香烏龍(少甜少冰) $26 (7.5/10)果香味加埋烏龍 夠晒清新解渴☺️☺️☺️天氣熱行街拎住飲夠曬涼🥰🥰🥰🍴荳號 (花園街) (旺角)📍旺角花園街3-5號鴻威大廈地下4-5號舖
🌟阿華田波波鮮奶 $38 (7/10)

🌟凍頂烏龍鮮奶茶(雙色芋圓) $28 (7.5/10)
依杯小編嗌咗少甜少冰~雙色芋圓好有咬口😙😙😙

🌟果香烏龍(少甜少冰) $26 (7.5/10)

🍴荳號 (花園街) (旺角)
📍旺角花園街3-5號鴻威大廈地下4-5號舖
2023-09-18 15 浏览
旺角分店同鐵板燒餐廳聯乘,飲住手搖解吓膩😍真係諗得好周到🧋 凍頂烏龍鮮奶茶+雙色芋圓 $28+$5烏龍味好香,飲落好舒服好清幽,芋圓夠晒煙韌,雖然細細粒但份量都幾多,不過係叫咗少甜都係好甜咁< 4/5 >🍓 草莓の奶 $38好似韓國嗰種草莓奶咁,但佢再稠身少少,有啲奶昔feel,草莓味好香甜,底層有唔少草莓蓉同草莓醬,配搭鮮奶真係永遠perfect match,而且佢賣相好靚,打卡一流,推介< 4.5/5 >🥤 阿薩姆鮮奶茶+寒天晶球 $26+6佢嘅奶茶味道好特別,似淡淡嘅港式奶茶味,奶味茶味都好突出,但又好融洽咁,寒天晶球超好味,爽口清爽,甜度適中,滿分嘅配料< 4.5/5 >—。—好味👅:4/5服務💁🏻‍♀️:4/5抵食💰:4/5賣相🏖:4/5
旺角分店同鐵板燒餐廳聯乘,飲住手搖解吓膩😍真係諗得好周到

🧋 凍頂烏龍鮮奶茶+雙色芋圓 $28+$5

抵食💰:4/5
賣相🏖:4/5
2023-09-12
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
$34 (其他)
  • 草莓の奶
2023-09-18 5 浏览
: With a lively atmosphere and a wide variety of add-ons to customize your drinks, Comma is the perfect spot to indulge in Hong Kong-style beverages. Get ready to tantalize your taste buds with their signature drinks. ✨ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ -🍵 Fruity Green Tea 果香茉莉Experience a burst of fruity goodness with Comma's Fruity Green Tea. This refreshing beverage combines the delicate fragrance of jasmine tea with a medley of fresh fruit flavors. Each sip unfolds a symphony of sweet and tangy notes, perfectl

ᴡʜᴀᴛ ᴡᴇ ᴏʀᴅᴇʀᴇᴅ -
🍵 Fruity Green Tea 果香茉莉
Experience a burst of fruity goodness with Comma's Fruity Green Tea. This refreshing beverage combines the delicate fragrance of jasmine tea with a medley of fresh fruit flavors. Each sip unfolds a symphony of sweet and tangy notes, perfectly balanced with the subtle bitterness of the green tea.

🥛  Dongding Oolong Milk Tea 凍頂烏龍鮮奶茶
Indulge in a classic Hong Kong favorite with Comma's Dongding Oolong Milk Tea. This creamy and velvety beverage showcases the rich flavors of the renowned Dongding Oolong tea, perfectly harmonized with silky fresh milk. It's a must-try for milk tea enthusiasts.

Lemon Tea 港式爆檸紅茶
This Hong Kong-style delight combines the robust flavors of black tea with the tangy freshness of lemons. The perfect balance of sweetness and tartness makes this beverage a go-to choice for those seeking a revitalizing and thirst-quenching experience.

𓆝𓆟𓆜𓆞𓆝𓆟𓆜

🍴 COMMA 📍 Shop 4-5, G/F, Hung Wai Building, 3-5 Fa Yuen Street, Mong Kok

✨𝓖𝓾𝓽𝓮𝓷 𝓐𝓹𝓹𝓮𝓽𝓲𝓽 : 𝒀𝒂𝒎𝒎𝒊

#Foodie #HongKongFoodie #TasteofHongKong #hongkongfood #hongkongstyle #HongKongEats #foodiehk #hkfoodblog #hkrestaurant #香港美食 #美食 #美食探店 #香港好去處 #旺角 #手搖#ahmoontt_food
呢排既天氣又熱又焗行一陣街已經好口渴今日係 COMMA旺角店分別試左冰冰相昔/夜市經典/香滑淳厚系列 🧋個人覺得呢間既飲品符合曬糖水鋪加茶飲店既精粹😝芒椰小丸子🥭椰奶味超濃 小丸子份量好多芒果沙冰加椰奶配搭完勝🥰港式爆檸紅茶🍋重檸檬味 加埋椰果 多一份口感酸酸甜甜好岩夏天飲☀️☀️喳咋瀑布🫘打卡一流 有漸層效果好似食緊糖水一樣 好足料 少糖甜度剛剛好❤️用麻繩綁住飲管既杯扎 方便拎住同用少個膠袋 呢個設計唔錯🫶🏻門面乾淨企理 大家經過旺角不妨一試🔥🔥
呢排既天氣又熱又焗

用餐时段
下午茶
  • 喳咋瀑布
2023-09-17 13 浏览
係旺角行街經過見到間茶飲店嘅飲品幾特別,除咗台式茶飲之外,仲有港式糖水口味選擇,見到咁特別就同朋友試下先😆😆🥤芒椰小丸子叫咗少冰微糖,可以試到芒果嘅新鮮甜味,再配埋香滑椰奶同有咬口嘅小丸子,飲落唔會好甜,而且小丸子份量都幾多㗎!🥤芋圓烏龍鮮奶茶都係叫咗少冰微糖,鍾意店鋪用咗鮮牛奶唔係奶精,奶香會多啲,飲落有烏龍茶香唔會澀口,芋圓食落軟糯,份量一樣好多又細細粒,方便啜落口!🥤果香烏龍 (百香果)除咗可以自選甜度同冰量外,果香口味都可以四揀一(芒果/荔枝/水蜜桃/百香果),最後揀咗少冰微糖同百香果,烏龍茶香好出,再加上淡淡嘅百香果味,飲落清爽唔會好甜,茶香同果香好夾!#hk #hkfood #foodie #hkfoodie #foodstagram #instafood #foodlover #hkrestaurant #travel #hktravel #hklife #香港 #香港美食 #香港餐廳 #旺角 #旺角美食 #手搖 #飲品 #手搖飲品 #荳號 #荳號comma #Mongkok

🥤芒椰小丸子

🥤芋圓烏龍鮮奶茶

🥤果香烏龍 (百香果)