2018-05-15 2430 浏览
華記小廚,已經正式搬遷到舊大街82號地下,從5月6號開始正式營業,正式改名為(華記)除咗保留原有街坊小菜,還有很多新派菜式,尤其是佢主理的四川名菜,真是嘆為觀止。不能色香味型態都做得非常好。而且價錢公道,全日免收加一。例如水煮魚、華記雞煲、酸菜桂魚、明爐烤魚,你都這小店首選食品。還有自家製華哥碌鵝、宮廷炸子雞、南瓜炒鮑魚、干煸法國長豆。倉炒萵筍絲、這幾度不可不叫的小菜。還有數十款街坊小菜,每款小菜$58。難怪每晚座無虛席。
西蘭花炒帶子
椒鹽賴尿蝦
白灼海蝦
清蒸東星仔
2018-04-15 1247 浏览
尋晚約左南區之友晚飯,佢地揀左舊街既華記小廚。不禁問一句,好出名既咩?佢地點名要食呢間喎,佢地住南區會識喎!遲d華記會搬前少少,將會有vip 房,可唱k 🎤🎼, 仲有麻雀打添🎲🀄️🀄️🀄️。都等左成半個鐘先有位坐呀!我地叫左個雞煲,小辣半隻雞。趕住食唔記得影相,我地五人食份量勉強夠食啦,辣度適中,都好入咪!仲叫左椒絲腐乳通菜,又係趕住食唔記得影相,腐乳咪濃,好味呀!仲叫左椒鹽茄子🍆拼鮮魷,鮮魷好新鮮!仲叫左野味冰梅骨,酸酸甜甜,肉比骨多,好味呀!

都等左成半個鐘先有位坐呀!

我地叫左個雞煲,小辣半隻雞。趕住食唔記得影相
,我地五人食份量勉強夠食啦,辣度適中,都好入咪!

仲叫左椒絲腐乳通菜,又係趕住食唔記得影相
,腐乳咪濃,好味呀!

仲叫左椒鹽茄子🍆拼鮮魷,鮮魷好新鮮!

仲叫左野味冰梅骨,酸酸甜甜,肉比骨多,好味呀!
2018-04-14
2017-12-22 902 浏览
We were exploring Aberdeen tonight on the search of a real (and local) Sichuan restaurant, and we succeeded big time. We found this lovely local place not far from the Aberdeen bus depot, in a little quiet street. We enjoyed fantastic food with a really friendly staff The star of the night was the famous Sichuan Laziji (firecracker chicken)

Laziji  (firecracker chicken)

2017-12-22
Laziji  (firecracker chicken)
  • Laziji (firecracker chicken)
2017-08-31 1102 浏览
是晚約左幾個嗜辣同好聚一聚,友人話華記要book位 唔係就一定無位。果然星期一晚上7點半嘅都坐無虛席。水煮桂花魚 $198水煮龍躉已經食唔到無論叫大辣還是小辣,味道都一樣。 盤嘅size沒變, 可惜能放入口的配料變少青瓜、豬紅都變少了 椒鹽豆腐拼鮮魷$98 比之前食嘅時候細左3份1左右味道還可保持水準 炸得透而唔太乾!p.s.要趁熱食 口水雞 半隻 $88店員表示口水雞需時等候40分鐘,還滿心期待!但呢碟口水雞可以講是我食眾多口水雞當中,評級最低果種嘅口水雞。白烚雞,肉質係粉嘅雪藏雞,淋上紅油浸。兩者分離嘅味道,真的不能接受。

水煮桂花魚 $198
水煮龍躉已經食唔到
無論叫大辣還是小辣,味道都一樣。
盤嘅size沒變, 可惜能放入口的配料變少
青瓜、豬紅都變少了

椒鹽豆腐拼鮮魷
比之前食嘅時候細左3份1左右
味道還可保持水準 炸得透而唔太乾!
p.s.要趁熱食

口水雞 半隻 $88
店員表示口水雞需時等候40分鐘,還滿心期待!
但呢碟口水雞可以講是我食
眾多口水雞當中,評級最低果種嘅口水雞。
白烚雞,肉質係粉嘅雪藏雞,淋上紅油浸。
兩者分離嘅味道,真的不能接受。

2017-08-28
2017-08-05 849 浏览
我地主要叫小炒,食物味道大致上係ok既, 煎藕餅幾好味,但生炒骨唔係沾粉炸個隻。。唔好食,蠔餅似炒蛋。。d 蠔就幾大隻,不過環境就真係勁吵,兩枱大叔客左右夾攻, 應該幾十年無見太興奮了,見到其他食客都好無奈,我地同枱講野都聽唔到,唯有急急腳食完走啦,全程只係45分鐘就走左啦我地,有無需要甘大聲傾計呢?作為食客都應該自重,吵到出左門口都好頭痛,真係有陰影呀😂😂,價錢黎講呢。。2個小食,6個小菜,+白飯都好抵食,5百蚊倒唧。

2017-08-05
  • 煎藕餅
  • 農家四合菜
2017-07-13 538 浏览
一次比一次差!所謂的“酸菜魚”,就是95%酸菜,5%魚,有圖有真相,自己發揮想像力諗下d魚有幾多 ⋯ 仲要係勁咸!成兜嘢得d酸菜,乜都冇!講真,見到都唔開胃!!!!呢個價錢食酸菜,真係寧願自己去街市買顆酸菜自己返屋企煲!
一次比一次差!
呢個價錢食酸菜,真係寧願自己去街市買顆酸菜自己返屋企煲!
2017-05-31 471 浏览
今日屋企冇煮到飯,唯有係附近搵間餐廳求其食就算。由於唔想諗同等,最後選擇左呢間,其實之前都有去過。果然去到唔洗等,可能今日係假期後第一日返工,所以人唔算多。一行三人最後叫左3個餸,咁啱都係3個煲第1個係薑葱魚腩煲,亦都係比較滿意嘅一個。薑葱好入味,連帶魚腩食落都好够風味,可以再試。第2樣係南乳粉絲節瓜煲,好可惜南乳味唔够出,平平無奇。至少第3個煲係荔芋雞煲,我期待嘅1樣,可惜敗筆係個雞度,完全同芋係唔夾,不會再試。總結只可以話係抵食!

第2樣係南乳粉絲節瓜煲,好可惜南乳味唔够出,平平無奇。
總結只可以話係抵食!
2017-05-31
2017-01-08 880 浏览
剛才叫了一碟椒鹽鮮魷。完全無魷魚味道,好像食緊無味的橡根,腦诲中祇浮現《大陸假海鮮》, 此世未食過如此差的椒鹽鮮魷, 最可悲向哪個平頭裝肥哥哥伙記反映, 竟然毫無反應,好像理所當然般。難道反映是我錯, 唉! 我祇好以後不光顧此店了。

椒鹽鮮魷
山長水又遠地進入香港仔,為了美食,只好辛苦自己少少,希望美食可以補償!呵呵~~這次來到新地址的華記小廚! 這個不算小店啦~~知名度高,而且又多美食,在門外已經想把所有餐牌上的都吃~~~OH! 白灼牛小排,豉椒炒蜆,鹽酥豆腐拼鮮魷,口水雞...兩個人吃真是有點過份,但真的想甚麼也試一下!! 朋友推介鹽酥豆腐拼鮮魷上枱,一整碟都金黃色,好金!! 我立即吃下一粒豆腐,OH~好好味!外脆內暖!鹽酥味好正!不會太喊,而且滿有口感!!另外鮮魷易咬!一粒一粒的配合豆腐的大少,這個菜很好! 口水雞是因為小編喜歡辣,難得朋友不介意~~ 辣味算是適中,不會有辣到流鼻水的效果,配料的味外間少見,但我覺得不太入味,不似放在一齊煮的樣子。雞很白滑,講雞是不差! 可能我有點先入為主,以為小店的豉椒炒蜆會份量比較多,但我覺得自己都有點錯~~哈哈! 豉椒炒蜆的味道當然不差,說真,間間都差不多,只能說保持水平是必有的!蜆肉不似少左好多,所以童叟無欺!! 最後又最推介的,就是這一道白灼牛小排。 蒸的食物永遠都最保留食物的質素和味道,這一道菜完全體會這一點。牛小排非常好味,很有牛肉的鮮味,肥肉廋肉比

朋友推介鹽酥豆腐拼鮮魷上枱,一整碟都金黃色,好金!!

口水雞是因為小編喜歡辣,難得朋友不介意~~

最後又最推介的,就是這一道白灼牛小排。

蒸的食物永遠都最保留食物的質素和味道,這一道菜完全體會這一點。牛小排非常好味,很有牛肉的鮮味,肥肉廋肉比例剛剛好,不會偏肥而令牛出味!

牛小排下鋪了娃娃菜和金菇菜!這兩個菜加入了牛小排的鮮味,完全好味!

這個推介!來到不能不吃!

整體這個店的小菜實在太好味,我認為我這次的美食之行~~很幸福~~~
2016-10-11
  • 白灼牛小排
  • 鹽酥豆腐拼鮮魷
2016-08-02 956 浏览
Yesterday was typoon in hkg. And it is our random visit to this restaurant, yet its is AMAZINGLY great!!!! My fav must go to Pepper Salt Squid and Grand Hill Fried Rice. Savoury smell and the portion is much larger than expectation. It is perfect for family meal. Do Drop by the resaturant. You'd love it!!!
2016-08-01
2016-07-31 601 浏览
對抗地產霸權,支持小店的我又來到華記。上次試過深水埗分店已經比佢個碗超巨大香辣水煮魚俘虜左我個心!今次入到黎香港仔,除左探朋友同捉小精靈當然要黎拜訪埋華記水煮魚。由於得2個人食,所以只係叫左水煮魚同炒飯。份量超級多就唔再講,味道亦都好好。水煮魚個薯粉底真係冇得輸,淨係得呢度食到呢個味!(sorry我唔係hard sell我真係好鍾意食佢個薯粉XD)食到超級飽。伙記們都好熱情招呼我地~ 好滿足的一餐~ 大家如果同我一樣係水煮魚怪不防去試下!
對抗地產霸權,支持小店的我又來到華記。
食到超級飽。伙記們都好熱情招呼我地~
好滿足的一餐~
大家如果同我一樣係水煮魚怪不防去試下!
水煮魚
2016-07-30
水煮魚
之前係大陸食過一味水煮魚 辛辣得黎d 魚片又夠鮮 返黎香港一直都搵唔番個種味道 但係估唔到今日黎到香港仔食華記小廚有驚喜 辣椒夠多 又夠花椒 成碗上枱個陣香氣撲鼻 香氣夠分 望落色澤都唔錯 以為會好辣 🙈🙈但好在廚師就返香港人口味 唔會太辣 同埋一D都唔油 魚片夠鮮味 仲有D魚頭魚尾可以慢慢吮👍🏻👍🏻最正係薯粉同芽菜 吸收哂湯ge 精華 送白飯至岩😎😎下次再黎必叫👍🏻
但好在廚師就返香港人口味 唔會太辣

2016-07-29
庆祝纪念
团年饭
  • 水煮魚
2016-06-27 493 浏览
上星期已經想食,但等位等左(兩個鐘)都冇位,仲有比佢地所謂既自己友打尖,到今晚再比多次機會佢,點知有意想不到既收獲😡😡😡🙈第一味椒鹽鮮魷又靭又冇味不知所謂,第二味雞煲(最出名喎🙊)雞又細又唔夠味,第三味蒜蓉炒油麥菜又多油又冇味,第四味欖菜肉鬆四季豆最正常,第五味鹹菜大腸煲一打開個煲臭氣撲鼻,最緊要係間舖傳來陣陣嘅臭腳味哩間野真係不可一不可再,食佢衰硬
😡😡😡🙈
第一味椒鹽鮮魷又靭又冇味不知所謂,

第二味雞煲(最出名喎🙊)雞又細又唔夠味,

第三味蒜蓉炒油麥菜又多油又冇味,

第四味欖菜肉鬆四季豆最正常,

第五味鹹菜大腸煲
一打開個煲臭氣撲鼻,

最緊要係間舖傳來陣陣嘅臭腳味

哩間野真係不可一不可再,食佢衰硬
2016-06-26