一於收工去試吓「車仔麵關注組」推介嘅車仔麵! 果然夜晚係大排長龍嘅🤣🤣🤣繁忙時間要搭枱,所以等候嘅時間都唔算好長! 要用QR code落單:🍜招牌啊BOB麵🍜牛雜麵🍤炸太陽餅🦑涼拌魷魚鬚🦴泰式鳳爪主持界紅人阿Bob經常嚟舖頭幫襯!必叫蘿蔔,豬腩肉,豬粉腸,豬大腸,春卷&紅腸!湯底揀重口味小辣! (記得加芫荽啊🌿🌿)超級大大大碗!芫荽成座山咁高📸📸蘿蔔真係必叫! 大大嚿蘿蔔依然超入味!揀咗瘦嘅豬大腸!罪惡減半但依然有大腸油脂感!成碗麵真係好好味! 但下次唔敢再咁要咁大碗啦!😂牛雜麵鋪滿滿嘅牛雜!包括有牛肚,牛腸.牛膀,牛肺! 內臟都處理得好乾淨,而且滷得好入味!!記得加埋佢哋嘅秘製辣椒油啊!! 原來加左印度魔鬼椒🌶️ ! 辣度層次豐富好多!!唔怪得知我加完又加😂😂😂😂我冇諗過係咁大碗! 仲嗌咗好多小食!炸蝦餅梗係我嘅最愛啦! 炸得香脆可口!涼拌魷魚鬚爽口彈牙! 麻辣醬汁仲好惹味!泰式無骨鳳爪入晒味!酸辣開胃🤤🤤埋單時發覺有愛心餐買喎!行動上支持!!🗽大家黎到望吓牆仲有冇個Ann小編個名係度啦!
一於收工去試吓「車仔麵關注組」推介嘅車仔麵!
果然夜晚係大排長龍嘅🤣🤣🤣
繁忙時間要搭枱,所以等候嘅時間都唔算好長!

要用QR code落單:
🍜招牌啊BOB麵
🍜牛雜麵
🍤炸太陽餅
🦑涼拌魷魚鬚
🦴泰式鳳爪

主持界紅人阿Bob經常嚟舖頭幫襯!
必叫蘿蔔,豬腩肉,豬粉腸,豬大腸,春卷&紅腸!
湯底揀重口味小辣! (記得加芫荽啊🌿🌿)
超級大大大碗!芫荽成座山咁高📸📸
蘿蔔真係必叫! 大大嚿蘿蔔依然超入味!

牛雜麵鋪滿滿嘅牛雜!包括有牛肚,牛腸.牛膀,牛肺!
內臟都處理得好乾淨,而且滷得好入味!!
記得加埋佢哋嘅秘製辣椒油啊!!
原來加左印度魔鬼椒🌶️ ! 辣度層次豐富好多!!
唔怪得知我加完又加😂😂😂😂

我冇諗過係咁大碗! 仲嗌咗好多小食!
炸蝦餅梗係我嘅最愛啦! 炸得香脆可口!
涼拌魷魚鬚爽口彈牙! 麻辣醬汁仲好惹味!
泰式無骨鳳爪入晒味!酸辣開胃🤤🤤

埋單時發覺有愛心餐買喎!行動上支持!!🗽
大家黎到望吓牆仲有冇個Ann小編個名係度啦!
2024-05-14
2024-05-08 994 浏览
🍽️華記潮州滷水車仔麵之前行去太子買嘢嘅時候成日都見到呢間舖頭未開門之前就已經長期大排長龍 講緊最少排2 30人 就好好奇係食啲咩 原來係食車仔麵 最近早咗經過就試吓排隊入去舖仔細細原來裏面都有擺咗10幾差唔多20枱三餸車仔麵($63/碗)1. 牛筋豬皮豬大腸河粉 🍜呢款係朋友叫嘅 嚟到真係好大碗 有啲嚇親 湯底就梗係揀返佢哋招牌嘅滷水湯底 牛筋同埋豬皮都醃得好入味 而且送嘅份量都比一般多 以呢個價錢嚟講 非常抵食 2. 牛腩春卷滷水豆腐蘿蔔底🐮小編就因為要戒澱粉 原本諗住揀菜底 點知佢哋特別有蘿蔔底 呢個真係非常加分 可以直接當一樣餸 蘿蔔完全冇喳 而且色水見到滷到入哂味 另外牛腩亦都可以揀肥瘦 每一樣餸都可以根據個人喜好你去揀 幾加分🤩太陽餅 ($43)其實即係蝦餅🦐 不過同我哋一般認知嘅有啲唔同 佢唔係越南泰式嗰種 個樣有啲似放大版嘅錦鹵雲吞 食落裏面會見到有一大粒蝦 蝦係爽口嘅 呢款小食都值得推介👍🏻新鮮魷魚鬚🦑 ($50)呢個魷魚鬚原來係涼拌嚟嘅 有啲驚喜係佢會有賣墨魚嘴 份量都幾多 如果有幾個朋友一齊share食就會好啲
🍽️華記潮州滷水車仔麵

舖仔細細原來裏面都有擺咗10幾差唔多20枱

三餸車仔麵($63/碗)
1. 牛筋豬皮豬大腸河粉 🍜

2. 牛腩春卷滷水豆腐蘿蔔底🐮

太陽餅 ($43)

新鮮魷魚鬚🦑 ($50)
華記都幾出名,無論咩時間都要排長龍,尤其最近有好多遊客👯👯麵店出名以秘製潮洲滷水汁浸車仔麵配料超過12小時,所以配料都非常入味<牛雜麵> $48<三餸車仔麵> 52<新鮮魷魚鬚> $50<太陽餅> $43<牛雜麵><三餸車仔麵>兩個湯底都係少辣嘅重口味推薦,混合所有醬汁,包括滷水汁、腩汁、咖哩汁的確,非常非常濃味,又唔會過咸👍牛雜有牛腸、牛膀、牛肚、牛肺三餸車仔麵就揀左五香牛腩、豬腩肉、蘿蔔所有餸都非常入味,同煮得夠腍,尤其五香牛腩同埋分量好多,每樣餸都有起碼4-5舊,非常足夠另一個細心位🥰係可以自選腩肉要正常或瘦,麵要爽或腍,跟個人喜好調較👍<涼拌新鮮魷魚鬚>份量同樣非常多,魷魚爽脆彈牙,自製嘅涼拌醬汁幾開胃😋<太陽餅(5件)>太陽餅🌞即炸蝦餅🍤,用雲吞包著原隻鮮蝦,混合墨魚肉、鯪魚肉炸成嘅蝦餅,配甜辣醬食,外層香脆,鮮甜惹味👍如果你鍾意濃味車仔麵,你會鍾意華記;同埋兩個小食都好食,推介👍👍👍
華記都幾出名,無論咩時間都要排長龍,尤其最近有好多遊客👯👯

<牛雜麵> $48
<三餸車仔麵> 52
<新鮮魷魚鬚> $50
<太陽餅> $43

<牛雜麵>
<三餸車仔麵>
的確,非常非常濃味,又唔會過咸👍

牛雜有牛腸、牛膀、牛肚、牛肺
三餸車仔麵就揀左五香牛腩、豬腩肉、蘿蔔

所有餸都非常入味,同煮得夠腍,尤其五香牛腩
同埋分量好多,每樣餸都有起碼4-5舊,非常足夠

<涼拌新鮮魷魚鬚>
份量同樣非常多,魷魚爽脆彈牙,自製嘅涼拌醬汁幾開胃😋

<太陽餅(5件)>

2024-04-30 838 浏览
餐廳位於太子,12點先開門。但我地準備12點去到已經坐滿哂人,除左食物好食之外,仲樣樣都大大碟,好抵食🐮牛雜麵有牛肚、牛肺、牛膀同牛腸等等都。全處理得好乾淨,完全冇臭味,而且口感爽口彈牙之餘仲滷得好入味,而且份量比起其他潮州粉麵舖多一倍有多,好抵食🍜三餸車仔麵朋友個三餸麵就揀左牛腩、牛筋同牛肚。三樣都好夠淋同入味,特別係牛腩,入麵有d筋位已經炆到啫喱狀,非常出色🦑新鮮魷魚鬚份量都係好多,用左新鮮魷魚而唔係水魷,涼拌既醬汁帶少少甜味,自己再加d舖頭秘制既潮州辣椒油就更加惹味🦐太陽餅(蝦餅)太陽餅即叫即炸,上台時仲熱焫焫,外層香脆,裡面既蝦肉爽口彈牙仲充滿肉汁~

🐮牛雜麵

🍜三餸車仔麵

🦑新鮮魷魚鬚

🦐太陽餅(蝦餅)

2024-04-11 780 浏览
好耐無食過車仔麵🍜某日經過太子醒起曾經mark底過呢間餐廳!估唔到唔係食飯時間都要排長龍!😳不過大約等十分鐘左右就可以入座啦~🔸豬雜麵 HKD58牛雜就食得多 豬雜就反而少喺香港食到大大碗有齊豬脷 豬腸 豬膶 豬心 豬頭肉等好似一次過食咗成隻豬咁🐖處理得乾淨 唔會有奇怪味🔹三餸車仔麵 HKD52揀咗冬菇 牛筋 同牛脷食材炆得夠哂入味 牛筋做到入口即化冬菇係平時要浸嗰種 菇味特別重🍄湯底揀選滷水+腩汁 比普通車仔麵湯底香濃另外仲有個重口味之選 就係全部汁都有😎🔸涼拌生腸 HKD30生腸偏爽口 煙韌 用咗少辣作調味 配上大量香脆花生🥜🔹新鮮魷魚鬚 HKD50魷魚鬚爽脆彈牙 配上麻辣醬汁特別惹味份量好大碟 2個人都完全食唔晒🐙🚩華記潮州滷水車仔麵 太子界限街34號民興大廈地舖
好耐無食過車仔麵🍜
某日經過太子醒起曾經mark底過呢間餐廳!
估唔到唔係食飯時間都要排長龍!😳
不過大約等十分鐘左右就可以入座啦~

🔸豬雜麵 HKD58

份量好大碟 2個人都完全食唔晒🐙

🚩華記潮州滷水車仔麵
太子界限街34號民興大廈地舖
  • 新鮮魷魚鬚
睇完youtube有人介紹跟住黎食😼平日中午都要排一陣隊,等左10分鐘左右就有得入座,用qr code落完單3分鐘左右已經有得食👍🏻仲有比較少見既豬牛內臟可以揀添!.✨五香牛腩、豬紅、牛筋 油麵(重口味汁少辣)✨重口味汁真係一入口令人眼前一亮,食車仔麵就係要食濃味😆個辣味仲好夾個湯底添;牛腩本身驚會柴,好彩咁岩全部都有少少肥位連住,唔柴之餘仲炆到好入味;豬紅質地幾好唔會散,又唔會太q;牛筋都ok,只係個人口味比較中意食炆到超淋超有膠質果隻✨蘿蔔、牛肚、豬脷 米線(滷水汁+腩汁)✨湯底滷水味香得黎唔會咸,㗳真d仲有d腩汁甜味;蘿蔔超級入味同大舊,好抵食;牛肚唔痴牙,仲好多條添;豬脷就一般,本身以為會有d底味,但食落似係白烚多d,共中一舊仲有碎骨;另外仲想讚吓枱上既辣椒油好香,都幾辣吓😍無叫多蔥其實都好多蔥,唔似坊間果d幾果幾粒!.✨煎釀三寶✨一共有七舊,尖椒x2, 茄子x3, 紅腸、綠椒x1,熱辣辣炸起,外皮好香脆,魚肉比例都好高,係略油左少少
✨五香牛腩、豬紅、牛筋 油麵(重口味汁少辣)

✨蘿蔔、牛肚、豬脷 米線(滷水汁+腩汁)

😍無叫多蔥其實都好多蔥,唔似坊間果d幾果幾粒!
✨煎釀三寶
2024-04-05 473 浏览
是日留意到網上評論到此店排隊,約半小時,點了二餸牛腩+ 牛筋,豆漿加了$11。份量足、湯底濃、幼麵爽,餸得多,吃完麵後還有麱。是日見到有大台來拍攝,也有內地人截門來排,值得再來的一間小店。
是日留意到網上評論到此店排隊,約半小時,
點了二餸牛腩+ 牛筋,豆漿加了$11。
份量足、湯底濃、幼麵爽,餸得多,吃完麵後還有麱。

牛腩+牛筋+幼麵
牛腩+牛筋+幼麵
2024-04-04 471 浏览
路經見店面平平無奇的,没想到食物却有意外驚喜。我揀咗滷水汁牛雜車仔麵,這肥腸很肥美,滷水很香。牛膀牛肺都好入味,而且大大碗。50幾蚊連飲品咁大碗性價比真係好高。另外叫了個魚蛋牛腩車仔麵,估唔到係大大粒嘅長州魚蛋,牛腩夠淰,真係好足料。開頭以為唔夠食叫多兩個小食。没想到這個蝦餅咁多,外脆裡面彈牙。這個魷魚鬚都唔少,mix左啲辣醬,好野味。我覺得連小食都好大份。呢間隠蔽車仔麵真係超高性價,難怪咁多人來食。
路經見店面平平無奇的,没想到食物却有意外驚喜。

開頭以為唔夠食叫多兩個小食。

没想到這個蝦餅咁多,外脆裡面彈牙。

呢間隠蔽車仔麵真係超高性價,難怪咁多人來食。
2024-04-02 420 浏览
真的好大碗車仔麵😳😳最喜歡吃車仔麵選自己喜歡的餸今天點了一碗車仔麵友人點了牛雜麵勁大碗😳😳😳😳🫢🫢🫢🫢🧡新鮮魷魚鬚🦑秘製醬汁好夠味配合魷魚鬚好夾加上花生🥜和芫茜🌿令味道更多層次🧡牛雜麵好大碗😳好抵食😳😳友人再加上牛肉餅果然是愛吃牛之人🧡太陽餅(蝦餅)炸得好脆又香口咬下去也十分爽口而且有鮮甜味😊味道不錯👍🏻推薦🧡車仔麵🧡新鮮魷魚鬚🦑🧡太陽餅👍🏻
真的好大碗車仔麵😳😳

🧡牛雜麵好大碗😳
好抵食😳😳
友人再加上牛肉餅
果然是愛吃牛之人

🧡太陽餅(蝦餅)
炸得好脆又香口
咬下去也十分爽口而且有鮮甜味😊
味道不錯👍🏻

推薦
🧡車仔麵
🧡新鮮魷魚鬚🦑
🧡太陽餅👍🏻
2024-03-28 393 浏览
終於等到復活節假期前夕,放工後和太太約好去拍拖。大家相約於太子行街睇戲,行得累了,肚子也餓起來,第一時間想去太子華記潮州滷水車仔麵醫肚。我和太太都點了三餸車仔麵,車仔麵餸選擇多,我們都點了油麵要爽的,湯底是重口味推薦(全部汁)少辣,多湯,小葱,小芫荽,加秘製潮州辣椒油。餸有牛膀、豬大腸要瘦、牛筋、黑柏葉、五香牛腩。老老實實這裏的車仔麵真是食過翻尋味,先講湯底,味道濃郁,加上秘製潮州辣椒油更是一絕。牛膀口感豐富,牛筋淋滑,豬大腸夠入味。來到華記不能不叫的還有太陽餅(蝦餅五件)和新鮮魷魚鬚。蝦餅夠彈牙,魷魚鬚有口感夠入味。我和太太決定明天再來幫襯。
位於太子既港式車仔麵店「華記潮洲滷水車仔麵」🇭🇰長期都勁多人排隊黎食😌 從來都無食過既我都聽講過佢地既滷水好出名😍 終於一試了!!佢地主打豬什麵同牛什麵 但我地當晚去到反而想自選 所以兩個都嗌左車仔麵🥢🍜 三餸車仔麵 $52呢碗揀左牛膀 豬腩肉(瘦) 魚片頭 配出前一丁 重口味湯底🍜 牛膀柔軟有勁 ; 瘦既豬腩肉肉質柔軟多汁口感爽口 ; 魚片頭魚味鮮甜口感酥脆可口😋 三餸車仔麵 $52叧一碗則揀左 大魚蛋 豬大腸(瘦) 雞中翼 配米粉 重口味湯底 但加配埋秘製潮洲辣椒油🍜 大魚蛋彈牙有嚼頭 魚味十足 ; 瘦既豬大腸吾油膩口感有勁道 ; 雞中翼既滷得冧又夠入味😋新鮮魷魚鬚 $50魷魚鬚又鮮又脆無腥味🦑 配上花生同秘製醬汁 好惹味太陽餅 $43其實系蝦餅🦐 用雲呑皮夾住滿滿既蝦膠 經過油炸後 酥脆可口😗

三餸車仔麵 $52

三餸車仔麵 $52

新鮮魷魚鬚 $50
魷魚鬚又鮮又脆無腥味🦑 配上花生同秘製醬汁 好惹味

太陽餅 $43
2024-03-17
2024-03-26 387 浏览
Lunch time 時間食,我排左大約5-8分鐘就入得~環境乾淨~價錢平民大眾化~而且好大碗~一碗份量好多!餐廳自助下單數碼點菜,好方便!車仔麵我揀咗蘿蔔、油麥菜、冬菇和雞翼清湯底可以唔要粉麵轉菜底,好多款式選擇同配搭組合~雞翼一碗有 3隻,炆到好淋~蘿蔔好大舊,食到勁飽~牛雜麵唔算話好入味,清清地帶少少鮮美叫左2款小食~太陽餅(炸蝦餅)一碟有6件,份量都算多,真心好好食👍🏻現場即叫即炸,食落好脆卜卜!入面係鮮蝦+蝦膠,真材實料~好味!下次黎會再叫!鮮魷魚鬚一碟份量多,好新鮮,好爽口~個人覺得如果加辣🌶️會惹味啲🤤

車仔麵我揀咗蘿蔔、油麥菜、冬菇和雞翼清湯底

牛雜麵唔算話好入味,清清地帶少少鮮美

叫左2款小食~

太陽餅(炸蝦餅)
一碟有6件,份量都算多,真心好好食👍🏻
現場即叫即炸,食落好脆卜卜!
入面係鮮蝦+蝦膠,真材實料~好味!
下次黎會再叫!

鮮魷魚鬚
一碟份量多,好新鮮,好爽口~
個人覺得如果加辣🌶️會惹味啲🤤
2024-03-26
2024-03-24 226 浏览
連發哥都去食嘅車仔麵 等我哋今日都去潮吓聖先👦成日收遲工都會自己去食華記 今次終於帶埋我喇三點幾去到都排緊長龍採用QR Code 落單 🔹️牛什河粉 (重口味小辣)👦個湯底係重口味 即係滷水 腩汁 咖哩汁撈埋牛什麵乜都有啲 唔使揀小腸 大腸 牛膀 牛肚 牛肺牛小腸特別好食🔹️三餸車仔麵 (滷水加腩汁)揀咗腩肉 豬腸 滷水豆腐粗麵由於腩肉同豬腸我都揀要瘦嘅 所以唔係太多肥膏煮得夠腍唔驚會痴牙滷水煮到非常入味豆腐嗦晒啲汁 🤤🔹️涼拌生腸微辣 好爽口有大量花生作伴菜🔹️太陽餅(蝦餅)外脆內軟 調味亦引人入勝炸皮夠薄有咬口
連發哥都去食嘅車仔麵 等我哋今日都去潮吓聖先
👦成日收遲工都會自己去食華記 今次終於帶埋我喇
三點幾去到都排緊長龍
採用QR Code 落單

🔹️牛什河粉 (重口味小辣)
👦個湯底係重口味 即係滷水 腩汁 咖哩汁撈埋
牛什麵乜都有啲 唔使揀
小腸 大腸 牛膀 牛肚 牛肺
牛小腸特別好食

🔹️三餸車仔麵 (滷水加腩汁)
揀咗腩肉 豬腸 滷水豆腐粗麵
由於腩肉同豬腸我都揀要瘦嘅 所以唔係太多肥膏
煮得夠腍唔驚會痴牙
滷水煮到非常入味
豆腐嗦晒啲汁 🤤

🔹️涼拌生腸
微辣 好爽口
有大量花生作伴菜

🔹️太陽餅(蝦餅)
外脆內軟 調味亦引人入勝
炸皮夠薄有咬口
2024-03-18 238 浏览
由對面外賣小店就開始食華記,食到依家要排長龍但都仲係覺得好好食🙈私心推介一定要食 “全部汁重口味”根本就係食華記既靈魂基本上我每次都係食依2碗野🔸牛雜麵$45大大碗好足料,牛腸、牛肺、牛膀你諗得到既牛雜都有齊,炆得夠入味又夠腍🔸三餸車仔麵今次叫左鮮魷魚鬚、蘿蔔、豬腩肉 + 油麥菜底+全部汁重口味少辣,蘿蔔大大件吸左滷水汁變哂色,冇渣好甜好入味,豬腩肉滷得夠腍入口即溶又有油香,鮮魷魚鬚爽口彈牙夠新鮮,配埋重口味湯唔算咸但夠惹味🔸太陽餅見隔籬枱叫左好吸引,所以今次仲叫多個太陽餅果然幾乃,外層香脆包住蝦膠餡咬落非常彈牙,點埋甜辣醬幾好味

基本上我每次都係食依2碗野
🔸牛雜麵

🔸三餸車仔麵

🔸太陽餅
2024-03-17 179 浏览
呢間舖頭,每次去食都要排隊,但係好彩啲人食得幾快,通常排一陣就入到去坐啦。不過當然生意咁往,就要搭枱啦,不過都唔緊要,食車仔麵就預咗係咁樣。-佢啲車仔麵每個餸嘅份量都好大,我最鍾意叫牛脷,牛筋,蘿蔔。每次啲餸都堆到滿滿嘅。牛脷同牛筋,有好多件,浸得好腍,一啲都唔韌,好有牛味。蘿蔔浸咗啲汁非常入味,又係好好食嘅。我個人覺得要三個餸份量就啱啱好,同埋價錢係最抵嘅🙌🏻,每次去太子都忍唔住要去食呢間舖頭。-