2009-11-23 114 浏览
每次去都食清心丸 唔同出面果d好煙un好好味 最中意就係芒果清心丸撈$15咋有半個芒果肉 個冰底係芒果冰 好味好mangooo仲有碗仔翅只係$5 係車仔麵果d碗咁大碗好足料 不過成日冇得賣._.仲有仲有 炒公仔麵 2送1麵底炒炒炒再加杯特飲都係$23勁抵!!! 特飲有芒果/密瓜/西瓜奶/冰 睇住佢鮮搾!!!不過食過1次 去親都想食清心丸咋不過食埋最後一次就冇喇 17號就結業(byebye)我諗去到新址都好難做到咁平 分分鐘冇我最中意既清心太食._.

每次去都食清心丸 唔同出面果d
好煙un好好味 最中意就係芒果清心丸撈$15咋

有半個芒果肉 個冰底係芒果冰 好味好mangooo
仲有碗仔翅只係$5 係車仔麵果d碗咁大碗

好足料 不過成日冇得賣._.
仲有仲有 炒公仔麵 2送1麵底炒炒炒再加杯特飲都係$23
勁抵!!! 特飲有芒果/密瓜/西瓜奶/冰 睇住佢鮮搾!!!
不過食過1次 去親都想食清心丸咋

不過食埋最後一次就冇喇 17號就結業(byebye)
新址搬去好遠既新蒲崗
2009-11-16
$20 (其他)
新址搬去好遠既新蒲崗
  • 清心丸
2009-06-06 46 浏览
又黎話拆又未拆既下村, 哩間野真係食一次會上癮一黎炒公仔麵係我至愛, 二黎哩度平, 三黎跟野飲好似跟特飲咁芒果冰, 朋友都話正. 始終都覺得甜左d. 不過的確飲得出係鮮榨雞肉炒蛋炒公仔麵, 今次鹹左少少, 但都ok. 麵就炒得未夠林, 但都幾彈幾有咬口黎哩度食野個feel 好似屋企. d 野炒得其實普普通通, 好似住家飯咁, 但平到笑.
又黎話拆又未拆既下村, 哩間野真係食一次會上癮

• 炒公仔麵
  • 芒果冰
2009-05-31 28 浏览
奇異果汁 & 木瓜奶- 奇異果汁: 好甜,唔酸, 好開胃, 好清涼!! 飲完番屋企自己整都冇咁好味~! 下次都要飲奇異果汁! 因為飲品係跟餐的,咁好味真係抵~- 木瓜奶: 都可以的,如果可以再濃dd就好喇~豬排腸仔撈麵- 不太油,都不太淋,麵充滿豬排汁,好香。- 但豬排有d硬,有improve既空間。

奇異果汁 & 木瓜奶

下次都要飲奇異果汁! 因為飲品係跟餐的,咁好味真係抵~
- 木瓜奶: 都可以的,如果可以再濃dd就好喇~

豬排腸仔撈麵
- 不太油,都不太淋,麵充滿豬排汁,好香。
- 但豬排有d硬,有improve既空間。

2009-05-10 24 浏览
是日美食 : 三餸車仔麵 - 粟米火腿, 生菜, 豬耳 + 檸蜜 $20豬耳本來已是麻辣的,加上辣的菜寶, 簡直是火上加油一樣. 這裏除了車仔麵還有飯餐, 此外亦有不少的糖水, 甜品, 還有碗仔翅. 另一款出名的是油渣麵, 真是比較少地方有的. 可惜腸胃較為敏感的, 最好買外賣回家吃. 因為很快肚子便會有返應呢~~~my blog : http://hk.myblog.yahoo.com/tammy62/article?mid=3248
豬耳本來已是麻辣的,加上辣的菜寶, 簡直是火上加油一樣.

三餸車仔麵 - 粟米火腿, 生菜, 豬耳 + 檸蜜 $20
2009-03-19
三餸車仔麵 - 粟米火腿, 生菜, 豬耳 + 檸蜜 $20
2009-04-09 56 浏览
我一出世就住係牛頭角下村,一住都住o左20幾年,最近因為清拆而離開呢個老地方....雖然離開,但係我仍然好鐘意返去個到食o野。大家都會以為華記剩係得糖水,但其實佢個到o既車仔麵同埋飯都好抵食。我最鐘意食佢o地個到o既車仔麵,因為佢d 料唔係普通車仔麵o既料,佢會有粟米腸、豬頸肉、包心丸等等.......再加上我同個到阿姐熟,碗麵真係好大好抵食。而飯類可能只係一d好普通o既午餐肉、蛋、火腿.......但係阿姐都好堅持即整,飯仲可以加底,醬汁仲好多tim,絕對係用心製作。環境一定無大餐廳咁靚,但我仍然鐘意個到好似返屋企o既感覺。
2009-04-01
  • 餐蛋飯
2009-04-09 8 浏览
今日同人行完街又介紹朋友過黎夜晚勁多人.今次叫粟米雞肉炒蛋炒公仔麵, 老闆娘即刻話冇粟米, 你睇餐牌叫啦不過明明餐牌都有粟米...上次試左芒果冰, 今次試菠蘿冰, 原來係椰汁冰+菠蘿, 本人不太好椰汁仲以為同芒果冰一樣係打碎d 菠蘿添.不過比面炒公仔麵, 今次炒得濕d雞扒比豬扒好, 夠滑, 炒蛋都ok, 不過就有d 大塊有d 細塊.突然想起如果炒公仔麵落d 花生醬仲正雖然叫錯野飲, 不過都仲覺得好抵最後多謝朋友請我哩頓晚飯
今日同人行完街又介紹朋友過黎
夜晚勁多人.

不過明明餐牌都有粟米...

仲以為同芒果冰一樣係打碎d 菠蘿添.

不過比面炒公仔麵, 今次炒得濕d
突然想起如果炒公仔麵落d 花生醬仲正

雖然叫錯野飲, 不過都仲覺得好抵

最後多謝朋友請我哩頓晚飯

炒公仔麵
炒公仔麵
  • 芒果冰
2009-04-06 17 浏览
今日黎牛下食飯朋友介紹哩度既炒公仔麵好食一個餐有埋特飲都只係$23, 真係好抵老闆娘好親切, 要咩就叫出黎.餸可以自由配搭我叫左豬扒紅腸炒公仔麵, 原來可以加粟米, 下次要加返公仔麵炒得乾身, 朋友話之前唔係咁, 今次偏乾但我覺得可接受, 乾d 都好. 如果豉油再甜d 就好了豬扒骨都炒埋... d 豬扒幾鬆軟朋友推介芒果冰, 唔錯, 飲得出係新鮮芒果汁黎佢d 芒果幾甜下, 不過我自己比較鍾意飲酸芒果味道不出眾, 但真係好平去d 餐廳度食通常都要過30, 仲要有野飲會有下次... 不過唔知到時會唔會拆左啦
今日黎牛下食飯
朋友介紹哩度既炒公仔麵好食
一個餐有埋特飲都只係$23, 真係好抵

老闆娘好親切, 要咩就叫出黎.
餸可以自由配搭
我叫左豬扒紅腸炒公仔麵, 原來可以加粟米, 下次要加返

公仔麵炒得乾身, 朋友話之前唔係咁, 今次偏乾
但我覺得可接受, 乾d 都好. 如果豉油再甜d 就好了
豬扒骨都炒埋... d 豬扒幾鬆軟

朋友推介芒果冰, 唔錯, 飲得出係新鮮芒果汁黎
佢d 芒果幾甜下, 不過我自己比較鍾意飲酸芒果

味道不出眾, 但真係好平

去d 餐廳度食通常都要過30, 仲要有野飲
會有下次... 不過唔知到時會唔會拆左啦
  • 炒公仔麵
呢排洗錢洗多咗好多, 真係要減少揮霍先得, 本來想去金滿堂, 計落都係唔捨得, 去九座食罷啦~喳咋$8 好少豆, 西米多, 西米痴住一舊舊芝麻糊湯丸$10 真係唔係我揀擇, 而係好明顯係用粉沖既(我屋企都有)杰撻撻, 食到一粒粒粉, 只能食得下粒湯丸(有3粒), 因為係芝麻湯丸, 而唔係淨粉團紅豆沙湯丸$10 我們從未見過如此水還水, 豆還豆嘅紅豆沙, 當時一望到都呆咗, 只係唔好意思退返比佢, 感覺好似係用水沖咁....-_-湯丸仍然係芝麻湯丸P.S. 糖水甜到離哂譜, 口渴到一食完即刻問佢拎杯水, 一飲發覺係水喉水...-_-仲要唔似有過濾過既味道, oh my god....其實已經係第二次食呢度嘅糖水喇, 兩次經歷都唔太好, 我地發誓一定唔會再黎第三次!!

喳咋$8
好少豆, 西米多, 西米痴住一舊舊
芝麻糊湯丸$10
紅豆沙湯丸$10

$9 (宵夜)
2008-12-04 8 浏览
星期六(29/11)下午,女友要去“九展”考試,原以為由中環坐巴士去九龍灣再轉接駁巴士最方便,誰不知巴士車程遠比想象中耐,而且仲要落錯車。在牛頭角下村下了車,女友又未食飯但想食車仔麵,於是就帶她行去9座,我記得應該那兒有車仔麵食。行到中段,果然這裡是有車仔麵,不作思考就入去了。為了爭取時間,決定兩個人叫一碗食,由女友“發板”。“唔該,咖哩魚旦、春卷、生菜,要河粉”!可能因為趕時間,覺得等了數分鐘才有得食,我倆見到碗河粉就極速地吃。女友說魚旦不好吃,不彈牙並有些“霉”,我就覺得咖哩汁不夠辣,反而我倆都覺得春卷不錯,竟然食得出有蝦味,至於生菜和河粉就祇是一般而已。不消十五分鐘,已經把河粉吃完,我倆再合力喝掉杯熱檸水,繼續趕路。今次因為趕住“醫肚”才來吃,應該不會再來,雖然這裡就快清拆!
呢幾日睇openrice搵野食, 咁啱睇到我以前住開o個頭就黎要拆喇, 真係有d唔捨得, 話哂以前響呢個地頭足足生活左20年, 所以同我男友講, 好想得閒返黎呢頭食野呢晚佢收工特登搭車去買糖水比我同我屋企人食, 雖然口講話佢傻傻地, but心裡都係感動既~芒果沙冰清心丸$15(熱天最好既消暑甜品, 第一次食既清心丸煙煙韌韌幾得意, 芒果好酸, 沙冰好甜)凍芒果椰汁黑糯米$15(成碗都係黑糯米+一排芒果, 一樣糯米係超甜, but今次幸好有酸芒果還可以混和左陣甜味)熱喳咋$8(真係好抵, 好多地方都唔會再賣緊$8, 而且都係超多超多料, 仲係加西米整o個隻喳咋, 可能因為外賣返黎需時, so成碗變左漿咁杰噠噠+更甜)P.S.外賣要每碗+$1, 同埋聽男友講呢間野幾多人食緊(時間係晚上11點)
$10 (宵夜)
  • (希望芒果可以靚d+沙冰落小d糖水)芒果沙冰清心丸
(非会员)
2008-05-26 3 浏览
黎過e度幾次雖然環境不太好,我覺得係特色黎....老闆娘好好人,好高eq!!!!!!!!!!d後生仔扮大爺係咁玩野,,喝老闆娘,咁冇禮貌老闆娘都依然好態度...公仔麵好有風味~好快就會重建,真係要黎食多d.........唔捨得
黎過e度幾次
雖然環境不太好,我覺得係特色黎....
老闆娘好好人,好高eq!!!!!!!!!!
d後生仔扮大爺係咁玩野,,喝老闆娘,
咁冇禮貌老闆娘都依然好態度...
公仔麵好有風味~

好快就會重建,真係要黎食多d.........唔捨得
$20~25
  • 炒公仔面/ 餸飯/mango汁
2008-04-15 12 浏览
(14/4)昨天同男朋友行經附近,又諗唔到食咩..就去左呢到食..對上1次都系伴個月前..今日老闆娘都系甘好人..招呼唔錯!!環境雖然唔系太好,但勝再好味!叫左個炒麵..D麵唔系甘好食..但杯野飲好大杯!20$就食到..周圍搵唔到拉!又要大大碟`年尾就無得再系到食..有機會再去食先!^^
(14/4)昨天同男朋友行經附近,又諗唔到食咩..
就去左呢到食..對上1次都系伴個月前..
今日老闆娘都系甘好人..招呼唔錯!!
環境雖然唔系太好,但勝再好味!

叫左個炒麵..D麵唔系甘好食..但杯野飲好大杯!
20$就食到..周圍搵唔到拉!又要大大碟`
年尾就無得再系到食..有機會再去食先!^^
炒麵
2007-11-26 24 浏览
食完煲仔飯,奴隸獸想食糖水,於是去了附近的『華記』。奴隸獸點了:1. 紅豆沙清心丸(HK$10):最初給錯了綠豆,後來就變成鴛鴦豆(紅豆+ 綠豆,奴隸獸覺得好無奈。)糖水是水汪汪的,水還水,豆還豆,D 沙唔知去邊。清心丸是方的,丸不是圓的嗎?糖水勁甜,好難食。主人點了:2. 綠豆沙涼粉冰(HK$11):味道一般,甜味適中,涼粉切得粗枝大葉,影響口感。最令我們不自在的,就是地方Very~~~Very~~~Dirty。
食完煲仔飯,奴隸獸想食糖水,於是去了附近的『華記』。

奴隸獸點了:

主人點了:

紅豆沙清心丸
綠豆沙涼粉冰
2007-11-25 1 浏览
老闆娘好好人丫﹗好有禮貌好nice﹗我上次叫左個椰汁o既糖水,叫佢比多d椰汁,佢比多左成碗比我哈哈哈﹗入面d飯雖然唔係話好好食,但總算係平﹗而車仔面就真係幾大碗下,d糖水又平又大碗﹗而且佢有凍冰冰o既新鮮生果汁﹗平平地食個飯加糖水都唔洗50蚊,已經飽到不得了﹗抵食到離譜~~~~
抵食到離譜~~~~
2007-10-27 7 浏览
黎呢度如果食芝麻糊會好失望, 沖粉+勁甜...叫之前問老闆娘係咪自家磨, 佢話係...好唔老實。芒果清心丸撈: 大大碗, 芒果冰沙+芒果肉+清心丸, 好好味, 芒果好靚, 街坊價$15, 出面食如果呢個size, 都要$3x左右...芒果汁底什果涼粉黑西米撈: 如果冇記錯個名係咁長ga, 又係大大碗, 什果少左d, 街坊價$20, 味道唔錯, 不過都係覺得芒果清心丸撈好食d...