2019-05-12 802 浏览
華輝唔係淨得蘋果批,早餐都抵食啊!九點幾到,全場爆完,好快入座早餐a火腿通,火腿唔係等幾條!份量最多嫁,女仔份量夠飽雙蛋+三文治,最鐘意食半生熟蛋黃凍咖啡,多奶,比例剛剛好
早餐a火腿通,火腿唔係等幾條!份量最多嫁,女仔份量夠飽
雙蛋+三文治,最鐘意食半生熟蛋黃
火腿通
凍咖啡,多奶,比例剛剛好
火腿通
2019-03-08 973 浏览
特登千里迢迢去入大埔係為左去鐵路博物館打卡,咁當然要搵下當地嘅美食試下啦有朋友推介呢度嘅蘋果批好食,就一於黎試下皮薄而脆,涵多,每一啖都充滿住果肉,對於中意食蘋果嘅人黎講,係好正淨係食蘋果批點夠呀,我地仲叫左2份下午茶,炸雞脾薯條同乾炒牛河。可惜太肚餓,一上菜已經即刻食左,冇為佢地留低倩影。個雞脾好大舊,即叫即炸,食落好脆,但肉質感覺有少少乾身,薯條就好大條,又炸得好香好好食。間店都幾大,環境又闊落同乾淨,坐得幾舒服。同埋其實都幾易搵,喺大埔墟街市行前少少,對面就係,同去打卡嘅地方好順路

有朋友推介呢度嘅蘋果批好食,就一於黎試下

可惜太肚餓,一上菜已經即刻食左,冇為佢地留低倩影。

間店都幾大,環境又闊落同乾淨,坐得幾舒服。
2019-02-10 1397 浏览
黎過e度食過好多次,雖然係真係好出名但係我個人比較鍾意蘋果批。佢有兩款蘋果批可以揀,有由一個大既切開賣,或者一個mini蘋果批。如果鍾意食皮少d,咁大批切塊會好一點。但是如果想要一個獨立,看起來好看一點的話細批會好啲。d批咁多年都係幾平,以前有個下午茶餐個批加嘢飲都係$24 ,而家就冇咗係$14 一個再加嘢飲要加番$16 ,我以前禁平但係呢水平一如以往咁好, $14 一個批都 OK啦。如果想叫佢啲奶茶,到ok架,比較港式茶記feel。

蘋果批

如果想叫佢啲奶茶,到ok架,比較港式茶記feel。
蘋果批
2019-02-08 818 浏览
之前吃過一件華輝蘋果批及雞批,回味無窮,經常找機會再來品嚐,今次到朋友家探訪,想起不如買一大個蘋果批和朋友一起品嚐,一個大蘋果批用蛋糕盒裝著,拿著也很方便,去到朋友家仍非常完整。這裡的蘋果批真的非常美味,曲奇餅皮極香脆,亦十分足料,啖啖蘋果肉,甚有口感,味道酸酸甜甜,開胃又易消化。其實很多時真的覺得香港沒有什麼特別美食可以介紹給外地來的朋友,或者到他們地方旅遊也不知買什麼好,華輝蘋果批實在是一個大好選擇。

2019-01-14 711 浏览
大埔,除左豆腐花外,仲有另一名物,大雞批。呢到D雞批有分大和細。大的,同你塊面差不多size;而小的,同小朋友手掌差不多大。而識食,一定食大批切件,原因好簡單,餡多餅皮少ma.呢到既雞批,最特別的地方應該係食一件已經可以當飯食。批內的雞是滑的,而且好creamy,可能我本身對肉批沒特別喜好,所以我應該唔會encore.另一款蘋果批,也是以大件頭聞名,超多蘋果,而且入面有提子乾,所以幾好咬囗,如果個餅皮可以脆身D,效果應該會更好。至於蛋撻,就真係麻麻,可能因為撞唔正出爐,凍食,真係乜都扣曬分。
大埔,除左豆腐花外,仲有另一名物,大雞批。

2018-09-29
$40 (早餐)
2018-12-03 747 浏览
1️⃣蘋果批HKD$14入面有提子蘋果好好食 好多 唔會好甜唔會煮到好爛 但係又有蘋果既口感批底薄過雞批個個 係鳳梨酥既酥皮再焗既味.2️⃣雞批HKD$14唔會好多cream 料好足 但雞唔太好食 有小小老雞批批底好食d 牛油味好重.提提大家唔好入錯華康餐廳 我入完華康發現無蘋果批再發現入錯餐廳 之後好樣衰咁小心翼翼地出左間餐廳華輝係門口已經會見到好多批! 仲要大間d既 ———————————————蘋果批係幾好食 但突登入黎食又好似好低b 但黎開記得一定要試!
1️⃣蘋果批HKD$14

華輝係門口已經會見到好多批! 仲要大間d既
———————————————
蘋果批係幾好食
但突登入黎食又好似好低b
但黎開記得一定要試!
2018-10-28 771 浏览
今天來到大埔,去試試大埔出名的華輝蘋果批,見舖面有張貼是米芝連推介,真的嗎?因不太餓,所以只點了蘋果批加一杯熱奶茶。蘋果批的蘋果咸偏酸,偏腍,好像有點過了火。味道一般,口感麻麻。批底不夠牛油味,而且有點硬,確是有點名過於實。但14蚊一片都算抵食的。另外,幸好熱奶茶尚算不錯,茶濃奶滑,總算不會浪費了這一餐。鋪面亦算衛生,人來人往,很多公公婆婆來幫襯,好有人情味的感覺。因為最想試的蘋果批質素一般,所以應不會專誠再來幫襯了。

因為最想試的蘋果批質素一般,所以應不會專誠再來幫襯了。

2018-09-06 1166 浏览
今日朋友仔帶左我去一間餐廳食早餐,聽佢講呢間餐廳既蘋果批同雞批好出色。叫左一個早餐 D (牛扒,煎蛋配牛油多士) 跟凍檸茶同好出名既蘋果批。賣相真係唔討好,好似小學生整咁,不過牛扒出奇唔錯,油脂比例分佈幾好,而且牛扒又無煎得太乾身同韌,幾好幾好。到上重頭戲喇,上枱時已經好香好脆口,因爲剛剛出爐,點知一食落口,同我落差都幾大下,成個批只食到係檸檬味,雖然佢真係用左果肉去整重好足料添。可惜我食食下,重發現左一隻疑似係小小強既腳。。。。。。不過算啦我無同待應講,就算佢比個一個新既我,我都唔太鍾意食,不過衛生情況就真係。。。。。。 🤮 🤮 🤮

2018-08-23 971 浏览
大埔名物「華輝🍎Pie」性價比幾高🍎😋趁入大埔已bookmarked 要食!大件,蘋果🍎超足料😍-------💢重點:可翻熱❗️❗️更正❗️------👉🏻記得要嗌切件裝❗️⭕️👉🏻薄脆既牛油皮,食落重好香脆👻厚道剛剛好,不搶主角🍎,好鐘意個皮❤️👉🏻內有超多片片既蘋果餡🍎,毫不吝嗇,酸酸甜甜,係天然既味道,又可中和牛油皮的漏👍🏻👍🏻香氣四溢!😘😘👉🏻重有小小提子乾帶起小小甜味!👉🏻如果佢加埋肉桂煮,相信更勁,層次更高❗️------呢個茶記出品,價錢不貴,足料不馬虎!😋而且店舖絕不介意你只點一個批係到食,好富人情味❗️好多人都只係叫個批😌😌下次想試埋其他🤗🤗🤗🤗------$14 大埔:華輝餐廳 (街市斜對面)

-------
💢重點:可翻熱❗️❗️更正❗️
👉🏻記得要嗌切件裝❗️⭕️
切件蘋果批

👉🏻重有小小提子乾帶起小小甜味!
👉🏻如果佢加埋肉桂煮,相信更勁,層次更高❗️
------
呢個茶記出品,價錢不貴,足料不馬虎!😋

下次想試埋其他🤗🤗🤗🤗
------
大埔:華輝餐廳 (街市斜對面)
切件蘋果批
2018-08-13 743 浏览
這次一心想食乾炒牛河,因為太耐無食啦,雖然間間茶餐廳都會有,但又想飲埋奶茶,又想經濟d喎,所以想搵有lunch set 既。結果行到呢間終於見到有set啦,只係$43,二話不說就入去了。可能仲係午飯時間,人比較多。不過一個人都易有位。原來仲有例湯。粉葛湯,幾好味,可能味精卦至於杯奶茶就麻麻地,唔夠熱,而且有點澀。乾炒牛河呢,同辣椒醬應該係絕配,侍應都不忘問要唔要辣醬。不加辣醬的情況下,牛河係淡了點點,加了就惹味好多不過牛河離不開油,至少食完,個碟係油,但未至於有一堆油積底呢。整體來說,這個午餐都算抵食。
可能仲係午飯時間,人比較多。不過一個人都易有位。
原來仲有例湯。粉葛湯,幾好味,可能味精卦
至於杯奶茶就麻麻地,唔夠熱,而且有點澀。
乾炒牛河呢,同辣椒醬應該係絕配,侍應都不忘問要唔要辣醬。
不加辣醬的情況下,牛河係淡了點點,加了就惹味好多

整體來說,這個午餐都算抵食。
2018-08-13
2018-07-26 741 浏览
之前也來過這裡吃茶餐和晚飯沒有特別好或不好後來才知原來他的蘋果批和雞批很有名還是老字號可惜住得遠 一直苦無機會嘗試最近一次再去大埔 想起就立即來試吃了一小個蘋果批及一小個雞批😋雞批好味足料但一個人吃有點”漏”蘋果批就不會 簡直是吃過翻尋味呢
之前也來過這裡吃茶餐和晚飯
沒有特別好或不好
後來才知原來他的蘋果批和雞批很有名
還是老字號
可惜住得遠 一直苦無機會嘗試
最近一次再去大埔 想起就立即來試
吃了一小個蘋果批及一小個雞批😋
雞批好味足料但一個人吃有點”漏”
蘋果批就不會 簡直是吃過翻尋味呢
2018-05-26
  • 蘋果批
  • 雞批
2018-05-15 1475 浏览
趁住仲係大埔返工,緊係要食個夠本啦~有日同事話大埔有間食雞批好出名架,為食既我又點會放過呢🤔擇日不如撞日,就今日去試試啦~中午時間都唔洗點等位,最多搭枱。先黎叫個雞批再加個蘋果批,最後整多碟焗豬扒飯。😁佢啲批有分細批同大批,如果要一份仲可以由大批切出。而我緊係後者啦,硬係覺得好食啲,但結果係普普通通,一般鋪頭都食到。可能佢唔係熱辣辣所以都減左啲分,牛油皮又冇乜特別,唔係好鬆化,個餡正正常常羅。總之未到難食~而焗豬呢,都係一樣普普通通,可能大X樂仲好味啲。所以此次出行冇乜驚喜,又或者我期望太高了🤦🏻‍♀️
趁住仲係大埔返工,緊係要食個夠本啦~
有日同事話大埔有間食雞批好出名架,為食既我又點會放過呢🤔
擇日不如撞日,就今日去試試啦~
雞批&蘋果批
2018-05-10 1071 浏览
點解!點解咁多人話個蘋果pie同雞pie係大埔名物?我寧願轉個彎去另一間老茶餐廳食十個蛋tart算我都學過整Apple pie 同雞pie ,西式港式都整過。我唔係師傅但都知個出品應該係點,呢度的所謂名物pie 係好唔掂啊!點解咁多人話好食! 個pie同filling 都唔好食,個皮又散但個質地死實實我以為我主觀啦,但同行四個人都食唔到要猜左佢。個個都覺得難食。唉,連個飯都難食凍檸茶就正正常常。最失望的名物算這間,稱冠
點解!
點解咁多人話個蘋果pie同雞pie係大埔名物?
我寧願轉個彎去另一間老茶餐廳食十個蛋tart算

個pie同filling 都唔好食,個皮又散但個質地死實實

唉,連個飯都難食
凍檸茶就正正常常。
最失望的名物算這間,稱冠
2018-04-29 849 浏览
蘋果批的蘋果肉多,夠熱,軟淋但唔爛。蘋果批通常會加肉桂等香料,但它是沒有香料的,我不喜歡蘋果批有重的香料味。細蘋果批份量剛好,作為飯後甜點唔會好滯。細蘋果批$14/個,或切件$14/件附近有幾間也叫華X的餐廳或賣包的店舖,要看清楚,叫華輝的先係賣這個蘋果批。新街巿對面,過了馬路轉左就到。雞批和蘋果批外表是一樣,唔同的是蘋果批面上面有一個綠色的記認,而雞批是沒有。第一次買,要打開看看裡面的餡料,打開發現是雞批。雞批看來都很好,但飯後食雞批太飽了。我的目標是試食蘋果批,要回頭換番個蘋果批。店員很爽快更換,態度很好。

店員很爽快更換,態度很好。
2018-04-29
  • 蘋果批
2018-04-11 891 浏览
🍎🍏切件蘋果批($14)▪️久仰大名嘅蘋果批🤤🍏🍎想吃很久,在大埔番工多年,但一直都唔去開個邊,今日放假,就特意過去一嚐🙊原本就大愛酸酸甜甜嘅蘋果批!-🍎蘋果批有分切件和細件版,我看了很多不同人嘅評價,看看哪種比較好吃,和有什麼分別🙈-經過我自己吃完嘅心得如下👇三角切件嘅餡料相對較多,批皮沒有像細件那款要壓實,細件批皮部分較多,但相對餡料較少。-這裡的批皮有牛油香,不會太油膩,口感酥脆鬆化😋厚度適中。但內面會被餡料滲到有點點腍透,但是正常現象。-蘋果餡用上富士蘋果和蛇果製成,富士蘋果嘅比例會較多,蛇果肉質比較軟身,主要煮成蓉質,富士蘋果則較爽口,切成條狀,大大又爽口嘅果粒🤤❤️-欣賞這裡的蘋果餡調味不會過甜,帶酸嘅清新口味,除了蘋果粒還配搭提子粒,增添另一種葡萄甜味嘅層次。唯獨如果有肉桂嘅香氣,就更完美了😋-記得吃前要求店員翻熱🤤微溫嘅蘋果蓉餡更添美味。🥧雞批($14)▪️三角切件試左蘋果批,細件就試雞批,因為我覺得雞批嘅餡料,會有濕氣滲到個批皮好腍🙈覺得細件款依個問題會無咁嚴重,因為批皮厚d,壓得實d。-切開餡料其實都塞到滿滿,雖然未去到三角件款的啖啖肉,但我喜歡食牛油多過雞批嘅餡🤤😁-白
🍎🍏切件蘋果批($14)
▪️
久仰大名嘅蘋果批🤤🍏🍎想吃很久,
在大埔番工多年,但一直都唔去開個邊,
今日放假,就特意過去一嚐🙊
原本就大愛酸酸甜甜嘅蘋果批!
🍎蘋果批有分切件和細件版,
我看了很多不同人嘅評價,
看看哪種比較好吃,和有什麼分別🙈
經過我自己吃完嘅心得如下👇
三角切件嘅餡料相對較多,
批皮沒有像細件那款要壓實,
細件批皮部分較多,但相對餡料較少。
這裡的批皮有牛油香,不會太油膩,
口感酥脆鬆化😋厚度適中。
但內面會被餡料滲到有點點腍透,
但是正常現象。
蘋果餡用上富士蘋果和蛇果製成,
富士蘋果嘅比例會較多,
蛇果肉質比較軟身,主要煮成蓉質,
富士蘋果則較爽口,切成條狀,
大大又爽口嘅果粒🤤❤️
欣賞這裡的蘋果餡調味不會過甜,
帶酸嘅清新口味,除了蘋果粒還配搭提子粒,
增添另一種葡萄甜味嘅層次。
唯獨如果有肉桂嘅香氣,
就更完美了😋
記得吃前要求店員翻熱🤤
微溫嘅蘋果蓉餡更添美味。

🥧雞批($14)
▪️
三角切件試左蘋果批,細件就試雞批,
因為我覺得雞批嘅餡料,
會有濕氣滲到個批皮好腍🙈
覺得細件款依個問題會無咁嚴重,
因為批皮厚d,壓得實d。
切開餡料其實都塞到滿滿,
雖然未去到三角件款的啖啖肉,
但我喜歡食牛油多過雞批嘅餡🤤😁
白汁忌廉雞肉餡,煮得稠身,
令到批皮內面有點粘,口感比較乾,
整體有點吃不到雞肉味🤔肉質有點紮實,
加上火腿嘅鹹香,味道不算單調。
如果配上多一點洋蔥,青豆🌱
有點爽脆口感會更好。