2019-06-26 112 浏览

2019-06-26
其他
金牌愛玉檸檬
2019-06-26 61 浏览
金牌愛玉檸檬🍋🥤(中杯)($26)本身分鐘意檸檬愛玉既我又點會錯過呢杯野飲呀😌飲品有唔同甜度同冰既份量選擇,而我就揀左走冰&微糖🙃走左冰杯飲品都係凍凍地,而且甜度啱啱好,愛玉係店舖自家製,口感好好而且份量都幾多,啖啖都食到,而且甜度適中再加埋酸酸地既檸檬青檸汁好正,感覺好清新👍🏿推薦
金牌愛玉檸檬🍋🥤(中杯)($26)

愛玉檸檬
2019-06-26
$26 (其他)
愛玉檸檬
2019-06-20 62 浏览
旺角行街好熱一定要買返杯野飲, 好耐前見到有朋友分享呢間過江龍,一直想試下!今次點了杯烏龍粉圓鮮奶, 平時黑糖珍珠鮮奶就飲得多, 烏龍茶底會無黑糖甘甜, 我反而幾中意, 不好太甜的朋友應該好岩! 🌿「萬波」係選用了台灣的茶葉, 烏龍茶底幾出, 而珍珠同普遍茶飲店的大粒珍珠唔同,係細珍珠, 入口好煙韌, 鮮奶香滑夠厚, 建議先搖晃後飲~🔹烏龍粉圓鮮奶 ($26/ M)- (微糖少冰, 供參考)P.S: 唔算多人排隊,等左5分鐘左右就有啦🤤

🔹烏龍粉圓鮮奶 ($26/ M)- (微糖少冰, 供參考)

P.S: 唔算多人排隊,等左5分鐘左右就有啦🤤
烏龍粉圓鮮奶
2019-06-19
烏龍粉圓鮮奶
2019-06-20 117 浏览
🌞呢排天氣甘熱, 行街都忍唔住買返杯野飲, 見到呢間又係台中過江龍, 就連裝潢都同台灣店差不多, 一於試下!🧀今次點了佢夏季限定推出的夏芒芝士, 屬手調飲品, 有滿滿的奶蓋, 鹹味的芝士奶蓋好香又夠滑, 加埋芒果酸酸甜甜幾夾, 入口有清新甜味! 🔹夏芒芝士 ($36/ M)- (半糖少冰, 供參考)
夏芒芝士

🔹夏芒芝士 ($36/ M)- (半糖少冰, 供參考)

2019-06-15
下午茶
夏芒芝士
赤柚與山地伯爵奶蓋紅茶呢日暫停供應,睇到之後好傷心😢,直頭係忠實粉絲,每次專登過嚟都係為左佢。但冇得買就試下其他嘢飲,雖然冇咩特別,不過每日用綠茶新鮮製造愛玉就值得一試,口感好正。
朋友強烈推介呢間黎自台灣 ge 新茶品店 , 所以咁岩去旺角就黎試下喇 !鋪頭食物室好大 , 可以望到佢地沖茶 ge 過程 ~鋪頭賣野同等候 ge 位置就較細 , 而且好多人幫襯 , 所以好多顧客企到出門口 職員好有 heart 咁介紹茶品 ~ 仲有不定時 ge 試飲活動 ~ 香草籽與鹹奶油布蕾 ($30) 個奶蓋質地屬於適中至偏厚個種 , 好好好好香香草籽同烤布蕾味 !!!呢個味 ge 奶蓋我第 1 次試 ! 好好味 , 仲好有新鮮感 !茶底亦好有茶味 ! 同個奶蓋好夾 ! 中埔西柚綠 ($24)即係西柚綠茶 ~ 有驚奇 ! 飲得出係用新鮮靚西柚整出黎 ! 茶底都唔錯 , 茶味同西柚味都好突出 !不過呢個價錢黎講 , 2杯都有 d 細杯 , 所以性價比唔係好高 ~ 但絕對值得一試 !!
鋪頭食物室好大 , 可以望到佢地沖茶 ge 過程 ~
香草籽與鹹奶油布蕾 ($30)
茶底亦好有茶味 ! 同個奶蓋好夾 !
中埔西柚綠 ($24)
茶底都唔錯 , 茶味同西柚味都好突出 !

15 分钟 (外卖自取)
  • 香草籽與鹹奶油布蕾
2019-06-15 1104 浏览
位於旺角「彌敦道」旁邊,有一間面積不算很大的台灣手調飲品店,店舖的名稱叫做「萬波」。我一看見「萬波」這個飲品店的名稱,下意識就立刻想起,日本經典漫畫「城市獵人」裡面的好色男主角「孟波」。其實「孟波」只是香港電視臺私自杜撰創作出來的名稱而已,只要稍為冷靜一點去想,就會立刻想起「萬波」這店名,其實只是店主自己創作的名稱而已。說回台灣手調飲品店「萬波」裡面的飲品,同時包括近期香港大熱流行的手調「黑糖珍珠鮮奶」飲品,以及由不同款式茶葉煮出來的茶,加上甜味調味配料製作出來的水果茶飲品。我在上手手提電話報銷之前,曾經光顧過「萬波」一次,還購買過「萬波」裡面的兩款手調飲品,其中一杯「萬波」手調飲品跟現在的相同,正是現在大部分台灣手調飲品店都會提供的「黑糖珍珠鮮奶」飲品。至於我上次在「萬波」購買的另一杯手調水果茶飲品「赤柚與山地伯爵」,「赤柚與山地伯爵」伯爵茶飲品,我很遺憾地今次想喝也喝不到,因為當時的「萬波」因為缺貨而暫停供應。不過既然伯爵茶本身,都屬於紅茶類茶葉飲品,所以我今次就選擇不試飲「赤柚與山地伯爵」,改試試飲「萬波」其他的手調水果茶飲品。我上次在「萬波」裡面,除了購買熱門手調飲品「黑糖珍珠

我上次在「萬波」裡面,除了購買熱門手調飲品「黑糖珍珠鮮奶」之外,就購買了一杯名稱叫做「香草籽與鹹奶油布蕾」的鹹味奶蓋水果茶飲品,「香草籽與鹹奶油布蕾」是杯味道成強烈對比的飲品。

「香草籽與鹹奶油布蕾」飲品底層裡面的茶「香草籽」,是味道相對比較清淡的茶品,在強烈的對比之下,「鹹奶油布蕾」的鹹味最後反而主宰了底層「香草籽」茶的清淡甜味。

我今次之所以沒有選擇「香草籽與鹹奶油布蕾」飲品,其實是因為我選擇了另一杯「萬波」手調飲品,飲品的名稱叫做「夏芒芝士」。

我個人其實比較偏好鹹味芝士奶蓋,混合甜味的水果茶,多過混合一般中式茶葉飲品。雖然芝士奶蓋混合中式茶品之後,一樣可以產生容易入口的清新甜味。

但是鹹味芝士奶蓋,在配上甜味的水果茶沙冰之後,兩者合之後出來的終極味道,水果茶沙冰本身的甜味,會因為有了鹹味奶蓋調味,而變得更甜更易入口。

由於我今次選擇了,同時購買「萬波」兩款手調飲品,「黑糖珍珠鮮奶」飲品裡面的黑糖甜味,肯定比「夏芒芝士」裡面的水果甜味更顯著。

所以我選擇先試飲「萬波」的「夏芒芝士」芝士芒果水果茶飲品,芒果跟芝士裡面的甜味即使再濃厚,也肯定無法與「黑糖珍珠鮮奶」裡面的黑糖甜味,以及鮮奶甜味看齊。

所以我先喝完「萬波」的「夏芒芝士」水果茶沙冰飲品之後,才慢慢試飲感受「黑糖珍珠鮮奶」裡面的濃厚黑糖甜味。另一方面,我為免「夏芒芝士」裡面的甜味太強,所以最後為飲品選擇了「半糖」的甜度。

「萬波」的「夏芒芝士」實際製成品的甜味,因為我個人選擇了為「夏芒芝士」飲品減少甜度,所以「夏芒芝士」實際上的甜味程序,沒有我最初以為那麼的死甜。

相反地,選擇了「半糖」的「萬波」「夏芒芝士」飲品,飲品的甜味因芒果飲粒底層的糖漿,隨著我個人選擇了「半糖」,所以減了甜的「夏芒芝士」,甜味也能成功做到點到即止,不會過份地死甜。

加上「夏芒芝士」飲品的沙冰裡面,另外加上疑似原條切開的芒果肉的關係,所以「夏芒芝士」飲品裡面的芒果甜味,在配上鹹味芝士奶蓋後,整體甜味變得擁有來自芒果的偏強甜味。

另一方面,由於「萬波」的奶蓋水果茶飲品杯蓋,都像其他台灣手調水果茶杯蓋一樣,都可以選擇轉動飲品的杯蓋,所以我成功直接試飲芒果水果茶,先感受到杯蓋位表面的芝士奶蓋鹹味。

由於「萬波」「夏芒芝士」飲品裡面的芒果原材料,原材料現在尚處於夏天當造的時期,所以「夏芒芝士」飲品裡面的成熟芒果甜味,彷彿完全不需要另加後天調味料似的。

所以「夏芒芝士」作為「萬波」一款夏季短期限定的水果茶飲品味道絕對符合了,台式芒果水果茶飲品味道的最基本要求,至於需不需要酸味就因人而異了。
夏芒芝士

「萬波」「夏芒芝士」飲品還有另一個值得注意的地方,就是「萬波」負責製作手調飲品的廚房,在「夏芒芝士」飲品裡面,加入不少口感很腍,味道很甜,感覺新鮮的切絲芒果。

結果大量的芒果肉,令到「萬波」「夏芒芝士」飲品實際上的口感,大大增加了實體化芒果果肉感覺,原本的芒果水果茶忽然變成甜味芒果汁。

在我飲完「萬波」的芒果水果茶飲品「夏芒芝士」之後,亦是時候轉為嘗試「萬波」的台式招牌飲品,自家製作版本的黑糖珍珠撞奶飲品「黑糖珍珠鮮奶」。

「萬波」製作的「黑糖珍珠鮮奶」飲品,實際上只得一個大小份量的版本可以提供給食客,所以購買「萬波」「黑糖珍珠鮮奶」飲品的食客,不用擔心「選擇困難症」會忽然發作了。

不過,我發現「萬波」製作飲品的廚房店員,在製作「黑糖珍珠鮮奶」飲品的時候,注入黑糖糖漿的手勢稍嫌有點粗枝大葉,飲品製成品表面原本應有的流蘇拉花,彷彿忽然消失了。

但是黑糖糖漿拉花圖案消失了,卻換來黑糖糖漿全部幾乎沉澱在「黑糖珍珠鮮奶」飲品的底層,迫使我非要直搖勻「黑糖珍珠鮮奶」飲品,之後才能開始飲用。

但是黑糖糖漿全部沉澱在「黑糖珍珠鮮奶」飲品底層,用飲管直接攪拌飲品又可以,在飲用前大力搖勻飲品又可以,總之黑糖糖漿跟鮮奶飲料完全攪勻就行了。
黑糖珍珠鮮奶

攪勻後的「萬波」「黑糖珍珠鮮奶」飲品,飲品裡面的黑糖甜味非常之濃厚,幾乎每一啖都能喝到來自黑糖的天然甜味味道。那些黑糖甜味甚至去到,凌駕了鮮奶原有牛奶奶味。

「萬波」「黑糖珍珠鮮奶」裡面的黑糖糖漿甜味太過濃厚,對於「黑糖珍珠鮮奶」而言,味道無疑是甜得有點過份,亦證明了「萬波」只推出一款份量的「黑糖珍珠鮮奶」飲品,是明智之舉。

「萬波」「黑糖珍珠鮮奶」裡面的黑糖糖漿甜味太過濃厚,結果就連黑糖珍珠本身的甜味,在被牛奶沖洗過之後,仍然絲毫無損,直至我喝到最後,剩食珍珠仍然有强烈的甜味。

另一方面,原來「萬波」為「黑糖珍珠鮮奶」加入的冰塊份量,可能未及我原來預計那麼多,又可能因為花了時間去拍照吧,所以「黑糖珍珠鮮奶」裡面的冰塊,在飲到最後已經完全融化流入鮮奶裡面。

所以「萬波」「黑糖珍珠鮮奶」裡面的甜味,多得冰塊完全融化,也無法沖淡黑糖糖漿裡面的甜味,看來「萬波」「黑糖珍珠鮮奶」飲品,真的沒有「減冰」的需要。

又或者可以說「萬波」「夏芒芝士」飲品可以調校甜度,所以「夏芒芝士」,控制甜味程度,比不能選擇「減冰」的「黑糖珍珠鮮奶」甜味更靈活得多,「夏芒芝士」比「黑糖珍珠鮮奶」更值得下次再購買試飲。
2019-06-05
黑糖珍珠鮮奶
2019-06-12 52 浏览
幾日前經過這間茶店。店內很像舊式的中國藥材舖,覺得有趣便入內試了熱情的店員推介的烏龍小珍珠鮮奶茶。小珍珠很好吃、鮮奶很香,加上濃濃的烏龍茶,感覺清新。今天知道會再經過這個地方,所以特別帶備水樽入來試試他們的芋頭珍珠奶茶。 芋蓉份量很多,絕不欺場,喝得很開心,所以特別寫一個食評來推介一下!#請自備杯 #響應環保 #減廢 #支持回收 #bring_your_own_cup #recycle

• 芋頭珍珠奶茶
夏日炎炎,出街咁多間飲品店究竟要點揀尼,港豬一定會推介尼間價廉物美既萬波畀大家😋😋夏天佢地今年新出左夏芒芝士,係由1層奶蓋1個呂芒芒果同黃金烏龍合體而成既,所有材料都係上等,加上老闆娘既一人一杯健康飲品既理念,真係飲得安心又滿足呀😍芒果味極濃同甜,但係唔會死甜同埋係真係好似食緊芒果咁好rich,加上佢地已經幫我地調整到半甜真係好貼心,而且奶蓋超rich仲係日日新鮮人手打架,最後迎尼淡淡又香既茶,尼個價錢真係高級享受👅💦💦今次另外仲試左尼個香草籽與鹹奶油布蕾,我地就轉左做紅茶底,上面個cream brulee淡香淡甜同奶味都好重,連埋一齊飲紅茶個味都好出,同埋睇下成杯野幾咁多香草籽,真係誠意滿滿呀,兩杯都好好飲呀👅💦💦話說佢地尼緊會出紅豆野飲,真係超級期待呀😛😛

香草籽與鹹奶油布蕾

話說佢地尼緊會出紅豆野飲,真係超級期待呀😛😛
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
香草籽與鹹奶油布蕾
蜜芋頭珍珠鮮奶💜一如往常 我點會放過任何「芋頭」製成品店員話芋泥每天新鮮煮成 絕無添加劑 忍不住即點!入口有香濃香芋味🤤 芋泥既綿密 又保留少量芋頭粒 等你有點咬口 🥳有得飲有得食整杯珍珠鮮奶比我想像中好 甜度適中 小編最怕過甜 這杯剛剛好夏芒芝士🥭💛上層是芝士奶蓋🍼 下層是濃濃的烏龍茶mango smoothies一杯用上一整個芒果 真心夠誠意而且blend 得好smooth 還有陣陣烏龍茶香芒果控們應該都飲過許留山的芒果沙冰 但經常飲到冰粒的相反 「萬波」的就香滑很多了💛👍🏿👍🏿.咸咸的奶蓋 使芒果甜味更特出整店充滿懷舊氣息 話哂都1992就係台中創立不少人在玻璃櫥窗打卡📸 如果人少少 小編都可能會🤪————————————————————————————#萬波wanpoteashop #萬波#珍奶 #珍奶控 #香芋 #芋頭控 #芋頭 #taro #taromilk #taromilktea #milktea #奶茶 #mango #mangosmoothie #smoothie #芒果 #芒果冰 #芒果沙冰 #奶蓋 #彌敦道 #mk #旺角 #mongkok #台湾 #台式

蜜芋頭珍珠鮮奶💜
一如往常 我點會放過任何「芋頭」製成品
店員話芋泥每天新鮮煮成 絕無添加劑 忍不住即點!
入口有香濃香芋味🤤

夏芒芝士🥭💛
一杯用上一整個芒果 真心夠誠意
而且blend 得好smooth 還有陣陣烏龍茶香
芒果控們應該都飲過許留山的芒果沙冰 但經常飲到冰粒的
相反 「萬波」的就香滑很多了💛👍🏿👍🏿.
咸咸的奶蓋 使芒果甜味更特出

整店充滿懷舊氣息 話哂都1992就係台中創立
不少人在玻璃櫥窗打卡📸
如果人少少 小編都可能會🤪

————————————————————————————
<台中過江龍萬波>💡鍾意飲茶既朋友必試💡呢間喺台中既飲品店萬波黎到 hk開鋪 其實我幾鍾意佢個門面裝修 淺藍色招牌 啡白色牆身 牆身仲放左好多樽 原來係初開業時當過兵既老板 將每一個村落既名印左喺樽度做紀念 整體感覺舒服 令人想入去嘆杯茶😂於是我就入左去 餐牌上面有唔同既奶茶 芝士奶蓋 生果茶 等等 好多都好正好難選擇 最後點左芒果類 夏天最啱 仲有鮮奶等等 每樣都出色 正🍴夏芒芝士 36 蚊中 size 🥭夏天要飲冰凍生果飲品 ❄呢杯夏芒芝士啱哂 入面用左成個香甜既菲律賓呂宋芒 芒果味香濃 想像到芒果本身好香甜 😄 茶底用左黃金烏龍整成 烏龍本身味濃 但唔夠芒果 所以飲落去有8分甜 2分茶香 十分特別 原味奶蓋係自家用左 意大利 cream cheese加上澳洲奶整成 芝士味香滑🧀 一啖飲落去 奶蓋同芒果茶一半半 十分 match正😍🍴金牌愛玉檸檬 26 蚊中 size 🍋 自家製愛玉已經加分😃用鹿野碧螺春綠茶整成既愛玉 🍵好彈牙既口感 再加檸檬汁都係自家製👍🏻 檸檬味好酸好開胃 用飲管啜落去 檸檬酸加上愛玉茶香仲有 d甜味 好開胃 最啱食完飯飲😍🍴烏龍鮮奶茶
<台中過江龍萬波>
💡鍾意飲茶既朋友必試💡

🍴夏芒芝士 36 蚊中 size 🥭

🍴金牌愛玉檸檬 26 蚊中 size 🍋

🍴烏龍鮮奶茶26 蚊 加波霸4 蚊🥛
外表整得好靚 茶底 鮮奶 珍珠形成三層 😄茶底用左冷泡烏龍亞里山烏龍 茶味好香濃 而鮮奶好香滑 問左老板娘 原來用左澳洲全脂奶🐮 而且 加既波霸珍珠大粒煙靭 甜度適中 三層撈埋一齊 首先會感受到鮮奶同 珍珠既甜 然後就有好強既烏龍茶後勁 ☕所以鍾意飲茶既朋友必試 !

#愛玉 #芒果 #檸檬 #烏龍茶 #鮮奶 #珍珠 #波霸奶茶 #芝士奶蓋 #芝士

Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#萬波
旺角彌敦道585 號富時中心 地下3 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2019-06-01
2019-06-01 39 浏览
路過又碰上口渴的瞬間,就走進了萬波買了杯黑糖珍珠鮮奶。黑糖控對黑糖的標準一直有點高,這間的奶和黑糖的比例不錯,唯奶可以更多點點,甜度足夠。珍珠份量多,但是有點軟腍,欠了一點咬口,如果Q彈一點會大大加分。店內等待的位置不多,所以多人時要出去等候。但整體服務不錯,店員亦耐心介紹。
2019-05-30 53 浏览
之前成日聽朋友講話萬波好飲🥤,一路都未有機會試,今日終於喝左,真係幾特別🤩,幾好飲喎😋試左兩款飲品,一款係夏天特定飲品,夏芒芝士🥭🧀,另一款係香草籽與鹹奶油布蕾夏芒芝士真係好有夏天嘅感覺,好fresh嘅芒果🥭,仲有淡淡嘅茶香,特別鐘意佢唔太甜👍🏻,唔會搶左茶嘅香味,上面仲有一層奶蓋,飲到芒果嘅fresh之餘,仲飲到奶蓋嘅香😄另一杯香草籽與鹹奶油布蕾就更加有驚喜😃,聽店員推介,轉左做烏龍同加黑波霸,原來呢個係佢地嘅secret menu嚟架🤫第一次飲鹹嘅奶蓋,原來好好味🤤,奶蓋入面仲有粒粒嘅雲喱拿籽,令到奶蓋更香,黑波霸煙韌度剛好,亦十分彈牙,甜味又啱啱好,好正,唔覺唔覺就好快飲哂成杯喇🤭另外好欣賞佢杯蓋嘅設計,可以變開方便直接飲奶蓋,好貼心呀🥰
另外好欣賞佢杯蓋嘅設計,可以變開方便直接飲奶蓋,好貼心呀🥰
2019-05-29
  • 香草籽與鹹奶油布蕾
「萬波」是一間台式飲品店,在香港應該只有旺角店吧?此店剛剛在信和中心正對面,地理位置算是很理想。與比較知名的幾間黑糖台式飲品店相比,萬波算是本人比較喜歡的,主要是她們的飲品不會死甜,而且鮮奶味很香濃。每次店員都會很主動的問顧客要不要小甜小冰,對於本人這種常常忘了提出要求的客人來說是非常貼心!本人已光顧過幾次,首推當然是她的皇牌「黑糖珍珠鮮奶」,黑糖及鮮奶融入得很好,都能喝到兩者的味道,且珍珠不會太硬,非常不錯。這次因看到推廣點了「蜜芋頭珍珠鮮奶」,可是很像是芋頭糖水的味道,還是建議大家以後點她們的皇牌了

蜜芋頭珍珠鮮奶
2019-05-28
5 分钟 (外卖自取)
蜜芋頭珍珠鮮奶
  • 黑糖珍珠鮮奶
2019-05-29 31 浏览
旺角其實已經有好多間台式飲品鋪頭,每次放工行過都見到有好多選擇。今次行過信和對面,見到有一間新開嘅台式飲品鋪頭,門口個招牌寫住伯爵茶好似好吸引咁,就行過去望下。原來呢間叫做萬波嘅鋪頭,主攻都係奶蓋茶。佢嘅招牌有赤柚與山地伯爵同香草籽與鹹奶油布蕾,我試左香草籽與鹹奶油布蕾,茶味好濃郁,奶蓋仲好厚tim, 睇得出有用心製作,下次都想再試下其他茶款❤️