2019-08-30 404 浏览
喺紅磡食完晚飯,想食芋圓。咁啱就上網搵到一間,去之前都有諗過會唔會冇得坐點知去到真係冇得坐低食所以我哋買咗企係到食。餐牌上邊有好多選擇,好似款款差唔多,但係又有少少唔同。好難選擇啊見到上一個人買一碗都好大兜,所以我哋決定兩個人食一碗算,平均每款價錢大約$25至$30。雖然張相影唔出,但係其實都有好多配料,例如珍珠薏米紅豆西米,食完都有啲飽。我覺得個糖水唔會太甜,芋圓都夠多夠煙銀,加上睇埋個價錢,以後嚟開紅磡都會買返碗!下次食下佢啲芋頭先!
點知去到真係冇得坐低食
2019-08-29 309 浏览
同學話我生日所以就帶左我去食呢間芋圓!呢間芋圓聽聞係自己家庭開嘅,款式百搭,大碗又唔貴。不過就無堂食,要外帶。我們買左一人一碗!仙草多到爆,佢嘅芋頭都好大舊。食緊個時好似係個碗入面尋寶咁😂搵到一啲就好興奮啦。不過無位食要去對面屋邨嘅地下食,除左黑啲之外,環境都ok嘅。
同學話我生日所以就帶左我去食呢間芋圓!

我們買左一人一碗!

;(
2019-08-14 263 浏览
有D唔開心.....我只想食芋頭,芋圓同珍珠, 收30蚊, 得好少芋圓.10粒..芋頭2舊仔....., 早知我要返芋圓綜合凍!!無諗過少到咁.....半碗無之如全部冰....下次搵返個男買.....平時食開大大碗............唉..超失望
2019-08-13
2 分钟 (外卖自取)
$30 (宵夜)
  • ...
2019-05-04 467 浏览
朋友說林記小食附近有一間超抵食的仙草,芋圓店,份量非常驚人,配料選擇多不勝數,所以她每次都會苦惱搭配甚麼才好。我這個懶人直接挑店舖所組合的口味,都是我喜歡的,免卻我的煩惱。我買了兩碗芋頭綜合凍,一碗粉果綜合凍,一碗自己即場品嚐,兩碗外帶給家人。店員真的給得豪邁,我未試過拿過如此沉甸甸的芋圓仙草凍,它的份量可媲美車仔麵般重。芋頭綜合凍包括地瓜圓,芋圓,芋頭,仙草凍,抹茶凍,紅豆,綠豆和珍珠,何其豐富。芋圓,地瓜圓挺煙韌的,紅豆,綠豆香甜得很,珍珠甚有彈性,芋頭綿密鬆軟,不過仙草凍口感一般,跟涼粉相似,不太嚐到仙草味。吃完整碗芋頭綜合凍後我飽了好一會,若作普通甜品吃的話,萬華糖水店確實抵食,那裡找如此足料的糖水店。但如果對仙草,芋圓極高要求的話,那就未必符合期望,總結是我還會光顧,便宜嘛,哈哈。

芋頭綜合凍

2019-04-20 305 浏览
店鋪只供外賣 但卻不減我既食慾每次經過都想買番碗番屋企食只因大份又抵食 -芋圓2號冰 $35配料: 芋圓、地瓜圓、抹茶凍、仙草凍、紅豆、珍珠,配黑糖冰底。芋圓地瓜各七粒味道不濃 但煙靱感還好抺茶凍 好似布甸 好彈好滑 味道不錯珍珠、紅豆同仙草凍 就正正常常 冰底加上黑糖香味再加埋咁多配料一齊食 好有口感 咬極食極都唔完咁 個人覺得$35呢個兩個人share會好d, 因為實在太足料,食完真係好有滿足感。😋😋😋😋———————————————————
店鋪只供外賣 但卻不減我既食慾
每次經過都想買番碗番屋企食
只因大份又抵食

芋圓2號冰 $35

芋圓地瓜各七粒
味道不濃 但煙靱感還好
抺茶凍 好似布甸 好彈好滑 味道不錯
珍珠、紅豆同仙草凍 就正正常常

冰底加上黑糖香味
再加埋咁多配料一齊食
好有口感 咬極食極都唔完咁

———————————————————
2019-04-11 241 浏览
呢排不停OT既日子,做嘢做到冇乜心機😧,真係需要啲甜嘢支持下,突然想食QQ嘢,好在有同事路經買外賣返黎🥰聽聞呢間啲芋圓好好味🤔,我就㨂左呢個熱既綜合紅豆沙,入面有紅豆沙+小丸子+芋圓+地瓜圓+西米+薏米🤤🤤🤤都真係幾豐富足料(我個人走左薏米)白色芋圓軟淋淋,夠QQ🥰黃色地瓜圓質感比芋圓實啲,但都係夠煙韌🥰紅豆沙唔會太甜,我覺得啱啱好☺️美中不足係小丸子比較硬身😔有啲好似個心未熟透咁會期待下次試第二款🤣

綜合紅豆沙

白色芋圓軟淋淋,夠QQ🥰

黃色地瓜圓質感比芋圓實啲,但都係夠煙韌🥰

紅豆沙唔會太甜,我覺得啱啱好☺️

美中不足係小丸子比較硬身😔有啲好似個心未熟透咁

會期待下次試第二款🤣

2019-04-09
綜合紅豆沙
2019-03-21 286 浏览
以前試過,大大粒芋圓,煙煙奀奀好好味,仙草滑嚕嚕。好耐無黎,經過買份食粉粿綜合冰✨✨✨✨✨✨以前D芋圓好食好多🤔依家size細左同埋口感都無咁好最驚訝嘅係連仙草都變到好似涼粉嘅質地,偏硬同爽口😢唯一開心嘅係多左我最鍾意嘅粉粿 (黃色)
以前試過,大大粒芋圓,煙煙奀奀好好味,仙草滑嚕嚕。
好耐無黎,經過買份食

粉粿綜合冰
✨✨✨✨✨✨
以前D芋圓好食好多🤔
依家size細左同埋口感都無咁好
最驚訝嘅係連仙草都變到好似涼粉嘅質地,偏硬同爽口😢
唯一開心嘅係多左我最鍾意嘅粉粿 (黃色)
2018-12-31 397 浏览
萬華岩岩開冇耐時有食過一次,仲要排長龍,好似味道都ok,咁岩琴日經過,見唔駛排隊就諗住買碗芋圓試下,天氣凍唔想食冰所以叫左碗熱綠豆沙綜合芋圓番到屋企打開好失望,綠豆沙好稀,丸子同芋圓份量好少,我主要都係飲綠豆水為主綠豆水綠豆唔多,而且好甜,太甜啦,冇左飲完潤喉舒服既感覺芋圓有芋頭圓同蕃薯圓,蕃薯圓係冇味既,芋頭圓就食到淡淡芋頭味,但兩者都係唔彈牙唔煙un 既,反而細細粒既白色小丸子仲比較Q 彈啲唔會再食了

綠豆水綠豆唔多,而且好甜,太甜啦,冇左飲完潤喉舒服既感覺

唔會再食了
✴️ 萬華糖水店 | #紅磡 .#芋圓控 再次光顧 但有點失望😕自從台灣食過後 愛上煙煙unun的口感 我早在萬華開業時期食過幾次 比我的感覺係好足料又好味的店🤔.誰不知今次試 仙草凍咬落硬身易散 十足涼粉 很有理由相信係🤦🏻‍♀️紅綠豆份量很少 糖水較多 😶 芋圓和地瓜圓size比之前少差不多一半 但口感尚算維持到水準 .🔹綜合仙草凍 $25
✴️ 萬華糖水店 | #紅磡 .
#芋圓控 再次光顧 但有點失望😕
🔹綜合仙草凍 $25
2018-12-19
宵夜
  • 綜合仙草凍
2018-11-09 258 浏览
今日一返工已經好想食芋圓全日個腦都係芋圓芋圓芋圓上網搵咗好多間糖水鋪都唔見有一個combination係包晒我想要嘅嘢最後搵到........佢❤️。一放工就直奔萬華糖水店 呢間鋪頭嘅芋圓地瓜圓都係新鮮自家製,口感十足,煙韌有咬口😬芋圓冰有6款係配好嘅要自選都可以,有好多配料任揀我今次係$35芋圓地瓜圓冰 加四款自選配料有仙草,紅豆,珍珠,小丸子哈!好爽呀可以一次過有齊我想食嘅嘢 🤤剉冰底加咗黑糖漿,鋪上仙草,上面再放其他配料,咁做就唔會咁易雪硬啲芋圓同小丸子,好細心❤️上面再淋上煉奶,加埋成碗食又唔係太太太甜,我鐘意呀!我冇嘢可以投訴喇 🐷大。滿。足🐷 (我自己要求少冰的,平時份量係會到碗邊滿晒㗎)
今日一返工已經好想食芋圓
全日個腦都係芋圓芋圓芋圓
上網搵咗好多間糖水
都唔見有一個combination係包晒我想要嘅嘢
最後搵到........佢❤️

一放工就直奔萬華糖水
呢間鋪頭嘅芋圓地瓜圓都係新鮮自家製,口感十足,煙韌有咬口😬
芋圓冰有6款係配好嘅
要自選都可以,有好多配料任揀
我今次係$35芋圓地瓜圓冰 加四款自選配料
有仙草,紅豆,珍珠,小丸子
哈!好爽呀可以一次過有齊我想食嘅嘢 🤤
芋圓冰

上面再淋上煉奶,加埋成碗食又唔係太太太甜,我鐘意呀!

我冇嘢可以投訴喇

🐷大。滿。足🐷
(我自己要求少冰的,平時份量係會到碗邊滿晒㗎)
芋圓冰
2018-10-19 222 浏览
芋圓3號冰 $32超足料😋 兩個人share都得芋圓地瓜圓加加埋埋都差唔多成二十粒食落充滿芋頭地瓜味☺️ 唔會得Q彈但無味聽講係手工芋圓地瓜圓各樣配料都好正👍🏿紅豆軟綿綿,仙草滑嘟嘟不得了✨✨✨✨✨個冰底加埋啱啱好既黑糖唔會過甜🤔 食完唔洗飲水絕對抵食😍😍😍😍但只做外帶,要立食
芋圓3號冰 $32
超足料😋 兩個人share都得
芋圓地瓜圓加加埋埋都差唔多成二十粒
食落充滿芋頭地瓜味☺️ 唔會得Q彈但無味
聽講係手工芋圓地瓜圓
各樣配料都好正👍🏿
紅豆軟綿綿,仙草滑嘟嘟
不得了✨✨✨✨✨
個冰底加埋啱啱好既黑糖
唔會過甜🤔 食完唔洗飲水

絕對抵食😍😍😍😍
但只做外帶,要立食
1K
2018-07-31 929 浏览
紅磡差館里呢間萬華糖水店書籤左好耐,一直未搵到個順路嘅機會黎試下。喺附近食完晚飯,歸家前決定要食埋糖水清爽一番。鋪面幾大,不過只做外帶,所有配料都係放喺眼前,餐牌令我諗起鮮芋仙,主打芋圓,分冰底、仙草凍,配搭多到數唔哂,定價$25-35。亦可自選,芋圓、地瓜圓搭配兩種配料就30蚊。配料有紅豆、花生、西米、珍珠、綠豆、薏米、芋頭、地瓜圓、芋圓、抹茶凍、仙草凍、椰果等,選擇豐富芋圓2號冰 $35唔想太煩惱,點左固定配搭。入面有芋圓、地瓜圓、抹茶凍、仙草凍、紅豆、珍珠,配黑糖冰底。外帶碗比我想像中大,份量都算幾多。芋圓、地瓜圓各7粒,各自味道明顯,有芋頭口感,比較可惜係圓嘅質地偏實淨,唔夠彈性。珍珠、紅豆都係正常野;仙草凍類似豆腐花咁片出黎,冇汁冇醬,仙草凍入口滑溜,有種草本味;反而抹茶凍冇乜期望下又幾好食,有茶味揀左黑糖冰底,成碗野原本比較乾啃,等佢融化一點食啱啱好。冰底唔會甜膩,黑糖味香。以外賣店黎計,我呢款過三十蚊,價錢小貴,好在份量算多。芋圓如果加強煙韌感,都會係我杯茶。
紅磡差館里呢間萬華糖水書籤左好耐,一直未搵到個順路嘅機會黎試下。喺附近食完晚飯,歸家前決定要食埋糖水清爽一番。鋪面幾大,不過只做外帶,所有配料都係放喺眼前,餐牌令我諗起鮮芋仙,主打芋圓,分冰底、仙草凍,配搭多到數唔哂,定價$25-35。亦可自選,芋圓、地瓜圓搭配兩種配料就30蚊。配料有紅豆、花生、西米、珍珠、綠豆、薏米、芋頭、地瓜圓、芋圓、抹茶凍、仙草凍、椰果等,選擇豐富

芋圓2號冰 $35

芋圓2號冰
2018-07-26
$30 (宵夜)
芋圓2號冰
2018-07-31 263 浏览
因為食面未飽所以去大家話好好食嘅芋圓店醫埋個甜品胃間野只有外賣咁我就買完一邊行上紅磡站, 一邊食所以佢太部分係凍糖水都係不錯選擇 原本諗住叫芋頭糖水配芋圓但芋頭糖水未煲好所以轉食蕃薯 一碗有3大舊蕃薯舊蕃薯超好食好粉又冇渣芋圓都好好味,食得出香濃芋頭味地瓜圓就冇芋圓個味咁出但都唔錯嘅仲伴左少少珍珠啦, 西米啦成件事好多種口感 碗野我覺得好食芋圓都唔錯因為我之前都有試過一間IG好出名嘅芋圓我就覺得2者分別唔大呀所以我就覺得食得過

因為食面未飽
所以去大家話好好食嘅芋圓店醫埋個甜品
間野只有外賣
咁我就買完一邊行上紅磡站, 一邊食
所以佢太部分係凍糖水都係不錯選擇

原本諗住叫芋頭糖水配芋圓
但芋頭糖水未煲好
所以轉食蕃薯

一碗有3大舊蕃薯
舊蕃薯超好食
好粉又冇渣
芋圓都好好味,食得出香濃芋頭味
地瓜圓就冇芋圓個味咁出
但都唔錯嘅
仲伴左少少珍珠啦, 西米啦
成件事好多種口感

所以我就覺得食得過
2018-07-28
午餐
2018-06-29 262 浏览
Always walk past this shop and finally tried their desserts! $30 for a big bowl of dessert ~much better value than a lot of other places I have tried. Lady serving me was also very flexible ans allowed me to swap the fillings with other choices! good service ! Taste if the taro balls 芋圓 were a perfection of chewiness in texture~ not soggy or too soft. Best part was the grass jelly which had an intense herbal flavour. I would have liked to eat it sitting down as all the ice in it had already melt

Best part was the grass jelly which had an intense herbal flavour. I would have liked to eat it sitting down as all the ice in it had already melt when i got home. Too bad they dont have any seated areas for dining in.
2018-06-27 394 浏览
上次黎食過一試難忘,今日黎再試下第二款配搭; 綜合仙草凍$25 ;裡面有仙草+芋圓+地瓜圓+西米+薏米+紅豆+綠豆,上次食 綜合湯圓凍$25,多左刨冰+小丸子,但無左仙草店內係無位坐,附近又無位可以坐低食,仲要落住雨,所以都只有拎番屋企再雪凍一下先再食仙草食落好冰涼好爽口,係上面淋左少少煉奶,令到口感更加好;多數食既都係芋圓,好少食到地瓜圓,口感一樣好Q彈;配合埋西米,薏米,紅豆,綠豆,唔太甜,當個晚餐真係唔錯夏天食番豌成個人都好透心涼

仙草食落好冰涼好爽口,係上面淋左少少煉奶,令到口感更加好;

綜合仙草凍

多數食既都係芋圓,好少食到地瓜圓,口感一樣好Q彈;

綜合仙草凍

配合埋西米,薏米,紅豆,綠豆,唔太甜,當個晚餐真係唔錯

夏天食番豌成個人都好透心涼

• 綜合湯圓凍