2023-10-22 382 浏览
今日星期日,難得入長洲,第一站就係黎藍鳥!食我最愛既蠔仔粥,我覺得有D似食緊潮州粥,入面都好多蠔仔,好食唔知係咪太香既原故,有隻野飛左入我碗粥度anyway 我都係整走佢照食唔好浪費嘛
今日星期日,難得入長洲,第一站就係黎藍鳥!

唔知係咪太香既原故,有隻野飛左入我碗粥度

anyway 我都係整走佢照食
唔好浪費嘛

2023-10-22
2023-07-12 474 浏览
上網見到啲人話藍鳥係長洲街坊的宵夜之選,由街邊檔開到入鋪位。佢嘅招牌係炸雞髀,大大隻即叫即炸。表面再撒上孜然辣粉,香脆惹味不油,更可選擇由不辣至大辣的辣度。仲有就係蠔仔肉碎粥,仲話係食過最好食嘅蠔仔粥😮今日就嚟試下😝我今次去到當然叫咗佢呢兩嗰招牌菜😉 蠔仔肉碎粥($44),的確同上網嘅形容一樣,只係睇賣相真係一啲都唔吸引,但味道真係有啲喜出望外‼️ 加上佢啲蠔仔好肥美👍🏻 味道我就覺得真係好食嘅,但可能食落就會覺得有少少重胡椒粉,不過值得一試🫶🏻生炸雞髀🍗就真係有啲失望,明明上網見到好大隻,但嚟到係起咗骨嘅雞髀肉,亦炸得有啲老同份量較少,連$27我都覺得唔值🥹 不過隨咗食嘢之外,我諗都有好多神徒同爵屎嚟食,係等嘅期間參觀下都幾特別😂

2023-02-23 506 浏览
周圍都係Anson Lo 呀~ 門口喇,舖面喇,出餐位喇,溫度器喇.....即叫即炸, 等左一陣,我哋外賣踩單車去望住海邊食。 美食加美景呀!都仲好熱呀! 好鍾意佢炸到層皮好脆好香,仲要小辣有啲味粉,一隻2份食唔夠。

2022-11-17 586 浏览
山長水遠嚟到長洲第一間就去咗試係OpenRice見到好多人讚嘅蠔仔粥。-❤️‍🔥肉碎蠔仔粥其貌不揚,睇相見個粥好似灰灰地又有啲泡咁,但係味道好有驚喜,蠔仔好多亦都好鮮。粥底係比較稀身,好啱我口味,如果平時食開竭身,啖啖「飯」嗰種就未必鍾意啦。粥入邊應該落咗冬菜,調味做得好好,所以淨係食碗粥都好好味。係一碗你可以忽視佢賣相嘅粥。😆 原本冇諗住打卡,但試咗一啖之後覺得好好食,所以影得唔係咁好。去到長洲真係要試吓,係我暫時食過最好食嘅蠔仔粥,對佢依然好有印象。👍🏻-❤️‍🩹炸雞扒唔係好脆口嗰種,調味亦冇咩特別,唔需要特別去試。
❤️‍🔥肉碎蠔仔粥

❤️‍🩹炸雞
唔係好脆口嗰種,調味亦冇咩特別,唔需要特別去試。
肉碎蠔仔粥,炸雞扒
2022-10-15
午餐
肉碎蠔仔粥,炸雞扒
2022-10-24 394 浏览
Their oyster porridge is must try!!! The soup base was very rich in 大地魚flavour, oysters were fresh.We should have ordered one bowl each!!!The deep fried chicken drumstick was crispy and juicy!!Would definitely come back when I come to Cheung Chau next time

2021-09-12
  • Oyster Porridge
2022-10-15 328 浏览
炸雞脾又乾又柴皮,隻脾上枱都唔喺好熱,凍檸茶千祈唔好試,會好失望。店內環境似屋企多過舖頭。炸雞脾又乾又柴皮,隻脾上枱都唔喺好熱,凍檸茶千祈唔好試,會好失望。店內環境似屋企多過舖頭。

店內環境似屋企多過舖頭。

店內環境似屋企多過舖頭。
炸雞脾
2022-10-14
當日去掃下街,好多野都想食雖然果陣撞正tea time,其實有炸雞髀加薯條set可以點,不過我地放棄左,只係order左1隻炸雞髀下次都想試下個粥~當日都有唔少人等外賣~我地都要等左10分鐘多d見店員都好忙,呢個時期生意都可以咁好,真係相當之難得呀~我去左咁多次長洲,真係未試過見到人流如此的少...雞脾可以揀唔辣,有好多種唔同的辣度,真係岩晒中意食辣的人,肉汁滿滿,而且唔係一般有炸皮的炸雞脾~~口感嫩滑,相當唔錯呀!
當日去掃下街,好多野都想食
不過我地放棄左,只係order左1隻炸雞
下次都想試下個粥~
當日都有唔少人等外賣~
我地都要等左10分鐘多d

見店員都好忙,呢個時期生意都可以咁好,
真係相當之難得呀~

我去左咁多次長洲,真係未試過見到人流如此的少...

雞脾可以揀唔辣,有好多種唔同的辣度,
真係岩晒中意食辣的人,
肉汁滿滿,而且唔係一般有炸皮的炸雞脾~~
口感嫩滑,相當唔錯呀!

大大的炸雞髀
2022-02-27
13 分钟 (外卖自取)
大大的炸雞髀
  • 炸雞髀
2022-01-06 548 浏览
去長洲又點可以唔試下當地嘅蠔粥,嗰日就聽人推介試吓去咗藍鳥呢間餐廳,第一次食蠔粥😋入面好多食客都係當地原居民。▪️蠔粥👍🏻啲粥係比較稀,基本上成碗得一半有粥,啲蠔肉就細細粒,但份量都多,個粥好有鮮味。▪️炸雞髀 👍🏻個雞髀真係好脆!而且啲肉都唔柴,可以同店員講話要辣,佢啲辣粉好正!

▪️蠔粥

▪️炸雞
2021-10-21 696 浏览
嚟到長洲,除咗食必食嘅大魚蛋同埋糯米糍之外,希望可以搵到其他必食嘅小店,點知今次又真係比我搵到喎,開頭比呢間野個名吸引到,因為個名好特別望一望原來係食一啲炸雞雞髀嘅嘢所以不禁走入嚟試一試😆😆😛咁我就叫咗呢份出名嘅炸雞髀試一試,又真係幾好食喎,佢唔算好鹹,雖然我嗌咗辣,但其實都唔算好辣,講真都真係幾香口幾惹味,啱晒鍾意食一啲香口野嘅朋友,另外我仲叫咗個蠔仔粥,好粥了好鬼多蠔仔,味道幾好不過略嫌少少鹹整體來講我覺得都比出邊嘅蠔仔粥好味😋
2021-10-05 427 浏览
家庭式經營,環境有啲逼,長洲嚟講野食叫平價。不過話必食炸雞髀就可以不了,雖然新鮮熱辣辣炸好,但係都幾柴下。薯條都一般,另外叫咗雞扒米粉好似都係比較出名,茶餐廳水準,家的味道。
2021-07-22 615 浏览
🥢藍鳥 (長洲)‼️驚喜小店‼️長洲人推介‼️睇片就明今次入長洲唔再係食魚旦 芒果糯米糍係去搵一啲當地人都推介嘅餐廳介紹比大家即叫即炸嘅生炸雞髀👍🏻 有得簡辣定唔辣👍🏻即刻炸嘅關係 大約等8-10 mins👍🏻黎到嘅時候以為好乾 點知又咬左第一啖嘅時候就忍唔住拍片俾你睇有幾Juice👍🏻味唔係好濃 啱啱好 無好鹹嘅感覺👍🏻加咗籽然粉所以好香👍🏻用紙碟裝但你會睇得到唔係好油 另一推介 肉碎蠔仔粥👍🏻湯係飲到用左大地魚👍🏻好多蠔仔 好鮮甜👍🏻 食哂成碗粥之後無口渴嘅感覺🛎疫情關係只可以兩個人一枱🛎已經有YouTuber 介紹過自己食完都真心推介喉嚨C伏指數/yummy:👅👅👅👅👅👅👅👅/10📫 長洲大新街44號地舖
🥢藍鳥 (長洲)
‼️驚喜小店

喉嚨C伏指數/yummy
:👅👅👅👅👅👅👅👅/10

📫 長洲大新街44號地舖
2021-06-10 373 浏览
已經食過無數次佢地既蠔仔粥🦪雖然我唔係食過好多間蠔仔粥店但真心覺得佢係我係香港食過最好味既蠔仔粥🙂除左蠔仔粥 覺得佢地既炸物都做得唔錯👏🏼唯一缺點係覺得佢地沖既凍檸茶唔好飲🤧(已經比過幾次機會)🥲
已經食過無數次佢地既蠔仔粥🦪
雖然我唔係食過好多間蠔仔粥店
但真心覺得佢係我係香港食過最好味既蠔仔粥🙂

除左蠔仔粥 覺得佢地既炸物都做得唔錯👏🏼

唯一缺點係覺得佢地沖既凍檸茶唔好飲🤧
(已經比過幾次機會)🥲
2020-11-21 1267 浏览
之前睇Youtube見長洲人推薦呢到嘅炸雞髀🍗同蠔仔粥,店舖係啲後街小巷入面基本上你路過都唔察覺到,或者你唔會留意😅,因為比較舊式茶餐廳所以門面唔會好光鮮,所以識得幫襯嘅大部份都係自己長洲人😌~/🦪蠔仔肉碎粥 $38下晝時間2點令炸雞髀已經買晒啦,好失望😣,想食都係趁早~蠔仔粥肉碎同蠔仔比例差唔多,粒粒都飽滿食落鮮味,粥底似泡飯係有咬口的,用料絕不馬虎加上芫荽蔥味道更昇華😛,不過份量偏細碗好唔夠喉😚~/🐔雞扒喇沙湯油麵 $42喇沙湯底超濃郁,好有驚喜,椰香同辣味恰到好處,唔會估到小店會有呢個水準😳!豆卜吸收曬湯嘅精華,簡直靈魂所在👍🏻,雞扒炸得香脆,醃得好入味食落鹹香微辣,超推薦呀‼️‼️

🦪蠔仔肉碎粥 $38

🐔雞扒喇沙湯油麵 $42
2020-02-26 1751 浏览
長州出名小食, 但中午時分黎到,都係食餐正常午餐先。可靠嘅大同就上Youtube,發展有YouTuber 推薦蠔仔肉碎粥同沙嗲牛麵。平時唔鍾意食粥嘅我對蠔仔粥都幾有興趣,所以就去試吓。藍鳥嘅位置係離碼頭5分鐘到嘅小巷到,有個唔係好顯眼嘅街坊招牌,寫住藍鳥,要多加留意先唔會睇留眼。黎到就叫咗蠔仔肉碎粥同沙嗲湯底嘅車仔麵,兩份share。老闆娘好好,見我哋share就主動俾多對餐筷俾我哋。蠔仔肉碎粥係食過最好味嘅粥之一。用料絕對唔馬虎,有滿滿嘅蠔仔、肉碎、芫荽。蠔仔、肉碎令粥底超級鮮甜,而芫荽同蔥就增加咗香味。如果個粥煮得更綿嘅話,絕對係值得五星嘅。三餸麵叫咗蘿蔔牛腩同墨魚丸,配幼麵。沙嗲湯底好濃郁。雖然要額外加$8,但物超所值。牛腩嘅份量大大舊,分量唔少。我同友人都好滿意呢餐地道長州餐,蠔仔肉碎粥取得我地兩個嘅歡心。下次黎長州都要再三回味下蠔仔肉碎粥!

蠔仔肉碎粥

三餸麵

2020-02-14
蠔仔肉碎粥
三餸麵
2019-08-24 1364 浏览
經過一個在長洲長大的朋友推介,同我力sell 長洲蠔仔粥。有日機緣巧合之下,去長洲遊玩下,就去呢間藍鳥餐廳食個午餐。餐廳款式不多,有車仔麵,各款潮州粥,及一些炸小食。朋友強力推薦,蠔仔粥加皮蛋 ,價錢HK$33 加皮蛋 $7。 蠔仔粥料很足,好多皮蛋蠔仔,蠔仔新鮮,粥底靚,加埋芫荽香蔥,味道一流。另外,試試呢度必食雞髀,雞髀炸至金黃色,香脆可口,內裡肉汁不會流失。 而且雞皮上灑上孜然粉及香辣粉,使雞髀更加香口。

餐廳款式不多,有車仔麵,各款潮州粥,及一些炸小食。