2019-02-17 285 浏览
剛剛和媽媽打算去餐廳吃飯,不過餐廳尚未有座位,我們留了電話等店員通知。此時媽媽很肚餓,她說想吃點小食緩解肚餓感,於是去了附近的蓮姐小食買牛肉球,燒賣吃。媽媽說牛肉球沒有牛肉味,吃來倒像豬肉,可能以豬肉蒙混也不奇,事實上電視亦曾報導過豬肉比牛肉便宜,故以豬肉代替牛肉製造牛肉球。燒賣當然也沒有魚肉味,欠缺彈性,軟綿綿的,添加了豉油亦無助提升燒賣的味道。這裡的小食只可充飢,若是追求味道的話,絕不是選擇之列。

外卖自取
2018-11-19 319 浏览
厚福街食肆林立, 時常都會有不同的食店轉換, 所以來這裏有時都會有找到驚喜, 今晚經過時看到這家蓮姐小吃, 很多地道的港式小吃, 當然最吸引的是易拉架上介紹的格仔餅和雞蛋仔, 於是我揀了格仔餅來試一試, 他寫明現場即做, 要等三分鐘, 所以我也很有耐性的等, 滿心期待, 店員(像老闆娘)不知道是不是蓮姐 ?!操不純正的廣東話問我要什麼醬料, 我問她有什麼醬料可以選擇, 她說 : 有牛油 、煉奶、 花生醬和糖, 我就說全部都要! 當拿了食物從袋中拿出來拍照的時候, 發現他的樣子有點古怪, 他的格仔不是我們香港式的大大正方的格仔, 咬下去口感是可以, 可卻是味道沒什麼特別, 我不一定會推介朋友嚟試 ~
格仔餅
2018-11-19
5 分钟 (外卖自取)
其他
2018-06-29 302 浏览
香菇肉碎銀針粉味道經典又令人回味的古早吃。銀針粉,又稱老鼠粉,或米苔目,是現時比較少見的主食,台灣與香港不同,喜歡用銀針粉(米苔目)做坐冰配料。蓮姐的銀針粉有肉碎、香菇絲,再灑上一些白胡椒。好香麻油味,香香的香菇肉碎,再加上口感QQ的銀針粉,滑嫩有嚼勁。
香菇銀針粉

香菇銀針粉
同朋友交收小小嘢, 行過呢間小食店, 好多人食 好吸引咁...易拉架個格係餅引到我了...可惜, 身上得 $10 同 $500, 未見有 8達通, 所以, 第一日我未食到;第二日, 我特地同朋友行過黎食...被打尖後, 到我買喇...等即夾格仔餅之時, 我忍唔住要咗 2個粉果, 頂下隱先~粉果 ok 嘅, 除咗食到一小忽碎骨仔要吐之外, 味道 質感 係吾錯嘅!等到喇 等到喇~Um...咁薄嘅佢個真身!?同圖片完全不符... XD熱辣辣 o既係~但質感口感味道 都係完全唔掂嘅!!!淋 . 零粉粉 零蛋香 . 幾乎無醬料我咬左一啖 食唔到等二啖... Sorry
易拉架個格係餅引到我了...

第二日, 我特地同朋友行過黎食...

被打尖後, 到我買喇...
等即夾格仔餅之時, 我忍唔住要咗 2個粉果, 頂下隱先~

等到喇 等到喇~

Um...
咁薄嘅佢個真身!?
同圖片完全不符... XD

熱辣辣 o既係~
但質感口感味道 都係完全唔掂嘅!!!

淋 . 零粉粉 零蛋香 . 幾乎無醬料
我咬左一啖 食唔到等二啖... Sorry