2018-09-21 1383 浏览
今日茹素黎到九龍城「蓮花健康素食」先黎個頭盤齋鹵味,素鵝太乾身又多油,不用試睇都睇到,其他尚可以。我們叫了兩客套餐,是日素湯花生蘿蔔粟米煲粉葛,味道清甜。梅菜菇粒扒豆腐梅菜惹味甜口配清淡豆腐餸飯一流。菠蘿咕嚕肉用菇菌做肉尚算酥脆,酸甜度適中!午市套餐有湯有客飯連加一茶錢每位$60,對菇素來說抵食,但本人略覺減少味精會好點。
今日茹素黎到九龍城「蓮花健康素食」

我們叫了兩客套餐,是日素湯花生蘿蔔粟米煲粉葛,味道清甜。

梅菜菇粒扒豆腐
梅菜惹味甜口配清淡豆腐餸飯一流。

菠蘿咕嚕肉
用菇菌做肉尚算酥脆,酸甜度適中!

2018-05-28 1275 浏览
Green Monday 同幾位朋友食素,就搵左呢一間蓮花素食。本身一聽間餐廳個名,就覺得應該都係普通傳統中式齋鋪...賣芋頭魚,酸齋果d...但係原來都有d 幾得意既餸菜喎!一坐低,店員就畀左餐牌同兩碟小食我地,係酸辣既荳芽,好開胃,我地未揀完野食都已經清晒兩碟!餐廳其實有提供套餐,但係我地有d 想試既餸套餐入面係冇,所以我地散叫。一人一碗既例湯,好甜同幾足料!素東坡肉,個樣都好似肉,應該係蒟蒻製,少少彈牙,但係味道唔太突出避風塘鹽酥雞,佢入面應該都係豆製品,岩岩炸出黎熱辣辣,好脆口,味道調得同真既鹽酥雞一樣!好食!涼瓜煎蛋,呢碟朋友話必叫!點知真係好食!因為係素食,所以用既唔係真蛋,而係用腐竹黎去煎。食落去好滑,煎得岩岩好,同煎蛋既感覺好似!滿分!最後一道係香草南瓜焗飯,一開頭以為會係橙黃色咁,但佢一拎出黎,同想像中既好唔同,好多香草,個顏色唔係咁吸引...一放入口...好濃郁既香草味,南瓜一粒粒但係好淋,入口即溶!好味道!畀佢個樣呃左!全晚最好食既就係呢碟焗飯!總括黎講,質素真係幾好!好有驚喜,價錢都唔太貴,一定會再黎!

一人一碗既例湯,好甜同幾足料!

食落去好滑,煎得岩岩好,同煎蛋既感覺好似!滿分!

2018-04-02
2018-04-16 825 浏览
食物清淡、且味道恰到好處,素食款式選擇多,價錢中等不算貴,侍應不多及地方不大,但出餐時間ok。細份量齋$40: 份量多,抵食。菠蘿咕嚕素肉$46連一大碗飯,外脆內軟。南瓜炒藕片什菌,連一大碗飯,口感爽脆清淡好味。整體不錯,有時間一定再幫襯。
2017-06-18 1882 浏览
食物極差不是第一次講啲嘢你都錯嗮,送糖水,其他抬就跟人頭,我地5位放抵2碗話你地夠食la,糕點係唔會比碟同义,人地枱來錯可以換,我們不能,我地不是套餐,埋單700,雖然不是太貴,但有3位老人家的話也不是太差,上次來和爸爸下午2人來感覺不差還給20元貼士,我跟他說你們這麼差,亦沒說不好意思,我下次也不來,她只答:唔係呀嫲,他們表面上好似好有禮貎,但絕對不是,我從來不寫食評,第一次寫,希望看到的朋友們要想清楚才來,我朋友坐隔壁枱,完全2件事
我朋友坐隔壁枱,完全2件事
2017-06-18
父亲节
2017-05-01 1395 浏览
今日突然好想食素食,所以入左九龍城呢間素食店,有免費wifi,茶香,點左細盤齋老味,咖喱齋,我最鐘意,牛肉就硬左d個蜜汁燒义燒整得幾出色,外邊脆,甜甜地,像真度有80%,淡淡肉建議上菜後盡快食哂,凍左會比較甜,最後仲有糖水送,呢餐都好滿意
2017-02-08 1292 浏览
過年後食太多好野,今日打算食素,其實都光顧過好多次,每次都係點呢幾個菜。素食來講都算唔錯,地方乾淨,菜單都多選擇,價錢合理。餸菜唔似即做,冇好熱既感覺,但味道都ok
2017-02-08
2017-01-24 1244 浏览
我一家每逢聚餐都是係用素菜代替肉,而這次團年我地去到呢間九龍城既蓮花健康素食,我們於前幾天訂了兩圍。香芒鮮果沙律我覺呢個餸麻麻地,主要係將蟹柳拎去炸中間就有個偏甜既芒果沙律,仲有兩樣野唔係好夾,每個人食既時候都係分開兩樣食,而唔係一齊食。另外就係個蟹柳炸得一D都唔脆。鮑魚刺生呢個素菜味道唔錯,樣都整得幾似鮑片,但唔係鮑片既味道。蜜燒素豚玉叉燒既朋友,炸得好香脆,醬汁亦調教岩岩好,我係一個比較重口味既人,覺得好味道。蠔皇猴頭菇唐生菜唐生菜的部分太過水滴滴,而我覺得佢地將猴頭菇煮得太林,我都係比較喜歡無咁林既猴頭菇。紅燒竹笙二絲生翅料好足,但個人認為湯既味道略淡。鎮江一口骨雖然我食得比較重口味,但又會覺得呢個骨會嗆喉,但除左嗆喉外,其他味道我都覺得適中。另外我屋企人都好欣賞一口骨旁邊類似炸紫菜既野(其實係炸菜芯)炸得好輕身唔會覺得好油膩,好特別。翠湖藏白雪翠湖當中所用的蔬菜好多,飲完都仲會有陣香味係個口到,而白雪就係炸豆腐,個豆腐大大粒,入面都幾滑。五柳仙班呢個仙班,就姐係芋頭魚,呢個芋頭魚相當好食,師傅炸到佢好鬆脆,個皮又唔厚,入面既芋泥好滑好香,好味道。豉油皇炒麵呢個豉油皇炒麵就真係麻
香芒鮮果沙律
香芒鮮果沙律
鮑魚刺生
鮑魚刺生
呢個素菜味道唔錯,樣都整得幾似鮑片,但唔係鮑片既味道。
蠔油猴頭菇唐生菜
蠔皇猴頭菇唐生菜

紅燒竹笙二絲生翅
料好足,但個人認為湯既味道略淡。
豉油皇炒麵
豉油皇炒麵
呢個豉油皇炒麵就真係麻麻地喇,睇相都覺得佢個色水唔夠,炒到有D水同油,唔夠乾真,味都唔係好夠。
香草南瓜焗飯
香草南瓜焗飯呢個有驚喜,個汁好香,撈埋之後似Risotto,D飯個硬度係岩香港人既硬度。
蟠桃壽包
蟠枇桃壽飽
2017-01-21
2016-11-30 1113 浏览
今日約左粉絲食飯~大家都覺得要食得清清地,所以決定去食素,為配合大家,所以揀左九龍城這個美食天堂開飯~我自己好少去呢頭食飯,所以特別期待!原先心中都認為齋菜沒有甚麼好期待,清淡簡單就好,抱住見下粉絲,傾下心事的心態,去到有意外驚喜.可能唔係初一十五,所以客人唔算多,每張枱都算大張,但整體顯得有點逼,我地揀左個好位置坐下,服務員姐姐就送上每人一碗素湯,素湯 – 一睇D色就知係落足料,一啖飲去就感覺到冇特別調味,可能會覺得淡了一點,但我反覺得好到位,粟米赤小豆粉葛走不了~仲有一D見到都唔知叫咩名的材料呢~!好味道!睇睇餐牌,有好多時尚的菜名,好多想試下,但我地几人都眼闊肚窄,所以一定要好精選~!先來一碟頭盤小食- 素鹵味,入口感覺唔似係整左好耐的味道,腐皮要軟的軟,要硬的硬,各有口感,咖哩味尤其出色~!招牌湯麵 – 本以為只係一大碗普通的麵,誰知真係深藏不露,面頭放滿了不同的菜,有菇有菜有仿海鮮,埋在裡面的麵條就是最令人意外! 原以為浸左咁耐一定又淋又軟又唔好食,點知一食入口,啖啖彈牙,而姐好有蛋香味~就係一種鮑魚味的口感~一試難忘!即使食第二碗時已經放涼了,但口感仍在~!五柳青魚 – 腐
今日約左粉絲食飯~大家都覺得要食得清清地,所以決定去食素,

去到有意外驚喜.

我地揀左個好位置坐下,服務員姐姐就送上每人一碗素湯,

五柳青魚 – 腐皮紫菜加埋其他食唔出的東西卷成,炸一下後淋上甜酸汁,舖上醃製過的甜酸菜,真係冇得頂~咬落去一下脆一下軟一下甜一下酸,唔止係小朋友的喜愛,我都好中意呢~!

野菌黑耳炒淮生 – 每樣材料都好清甜,不用加任何調味,食出佢的鮮味,我欣賞這種無添加~!

見我地傾得咁上下,又會送上糖水,真係感謝~!

糖水係5豆糖水,一望就知煲得好夠火喉,豆豆食入口感覺好棉,真係正~

我地几個一邊食一邊傾,食完都仲要傾~當中服務員都會勤來為我地的茶壺加水,真係好體貼

店舖的洗手間設備我覺得尚可接受~~男女各一格,細細地算係乾淨都可以用~

總括黎講..!出品唔錯,又係KILL TIME 好地方~!值得再去~!
2016-11-25
2016-05-09 1437 浏览
7/5 同家人來到九龍城慶祝提早母親節飯聚,家人係全素食者所以選擇這一間,母親節關係等位既人好多,等到至少30分鐘左右有位,我們點了五個菜,母親節關係得一個餐牌,價錢當然比平時貴左,其實價錢平貴不是問題,好食係最重要,因為當下無影到相,其他味道平平,我只講其中推介同不推介推介這個「蜜汁豚肉」,味道不錯,感覺似叉燒絕對不推介「日式炒鳥冬」,何謂日式,可能佢只係想講個鳥冬係日式,個汁真係不得其解,份量小得可憐,如果好食又可需求量,但如此味道多與少都不會再點說真的好食真係不會理會價錢貴與平,但味道一般卻價錢略貴,就真係試一次就夠,而且服務態度差,對於第一次嘗試,評價一般,但礙於九龍城素食食店偏少選擇,不過試過後都不會太推薦
推介這個「蜜汁豚肉」,味道不錯,感覺似叉燒

2016-05-07
母亲节
  • 蜜汁豚肉
2015-12-13 1457 浏览
是日好友蔣醫生來探班,更邀我一同午膳,實在有心,問他意見,答無所謂,不如吃素!午市有客飯套餐供應,連老火例湯及白飯,$42,有二十六款可供選擇,蔣醫生選了菠蘿咕嚕肉,我選瑤柱扒時蔬。例湯是紅蘿蔔、節瓜之類,味道清潤順喉。菠蘿咕嚕肉,樣子幾可亂真,試了一件,酸甜度也令人接受,咬開一看,有肉的質感和層次,應是豆類製品。我的瑤柱扒時蔬,有一大堆像瑤柱的物體,質感和味道都像瑤柱,但吃不出是甚麼,時蔬是白菜,味道不錯。感謝蔣醫生探班及請我吃午餐。
例湯是紅蘿蔔、節瓜之類,味道清潤順喉。

感謝蔣醫生探班及請我吃午餐。
题外话/补充资料: 套餐原本每款$42,但一碟放在檯的芽菜,收$8,茶錢每位 $8,加一服務費,套餐變成$59.40,若是一位來,更貴,$63.80,五成多的額外費用,實在匪夷所思。
係團購網買左4人餐COUPON, 花費$268, 食到寫住4人餐, 分量少得可憐, 唔好講4個人, 就算2個人都食唔飽, 食完好似無食過野, 要行過2條街再食碗粉先掂!!!首先來素翅, OK係4人分量, 每人有一碗再多D!!之後係魚生雙併, 4人分量就係有4片, 2款各2片, 4個人點分?? 咪一人一片囉 再上係素叉燒, 迷你版本, 有8片左右, 有大有小, 但件件都附上黑色燒焦物, 食埋落肚唔知會唔會致癌最組典係芝士磨菰, 一碟4粒 佢話4人分量, 1人1粒喎咕嚕肉, 仍舊唔係4人分量, 1人食到2粒囉素鱔, 已經食到無MOOD影相, 有6舊膳囉... 除4咪一人1.5粒囉.....最後個芝士大蝦烏冬, 分量少到一人分唔到1碗 係4個人, 每人只得半碗, 仲要係果D細細隻酒樓細SIZE碗仔都裝唔滿!! 所謂大蝦, 0.5MM一粒, 真係好大無野好講!! 用左$268購買一個4人餐, 仲話原價係$883 結果每人食左一片野+十粒野... 2條烏冬, 1碗湯!!仲未講完架!!!! 環境好似好光鮮, 但全程有螥蠅飛來飛去陪你食飯 服務麻麻!!!
係團購網買左4人餐COUPON, 花費$268, 食到

首先來素翅, OK係4人分量, 每人有一碗再多D!!
差!!! 4人分量喎!!! 1人1片喎!!! 雙併, 但每人每款食半片!!
差!!! 好多黑色燒焦物!!!
最組典係芝士磨菰, 一碟4粒
佢話4人分量, 1人1粒喎
差!!! 4人餐的其中一個送!!! 話1人1粒喎!!
咕嚕肉, 仍舊唔係4人分量, 1人食到2粒囉

最後個芝士大蝦烏冬, 分量少到一人分唔到1碗

結果每人食左一片野+十粒野... 2條烏冬, 1碗湯!!

服務麻麻!!!
2011-09-18
2011-09-08 883 浏览
係Groupon以$138/2人呢個價錢一定係將貨就價, 絕對唔值佢聲稱原價2人, $428.不過以食物質素嚟講, 可以接受. 有機會都會再以正價去試其他.係Groupon用$138買嘅2人套餐餐單份量同味道都ok 份量少, 味道同肉質都好似真叉燒 份量同味道都ok, 肉質就唔係好似真嘅咕嚕肉 份量少, 味道同肉質都似真魚生 份量同味道都ok

係Groupon用$138買嘅2人套餐餐單
Menu
份量同味道都ok
紅燒雞絲素生翅
份量少, 味道同肉質都好似真叉燒
蜜燒素豚肉
份量同味道都ok, 肉質就唔係好似真嘅咕嚕肉
蜜桃咕嚕肉
份量少, 味道同肉質都似真魚生
魚生雙拼
蜜燒素豚肉
蜜桃咕嚕肉
魚生雙拼
石頭粥
今日小弟慶生,撞正十五 與友人結伴到九龍城美食區品嚐一番途經蓬花素食館,老板已經打開門介紹菜式 心想說得天花龍鳳,品質未必好但友人想試一試素食,那就進去囉由於小弟廿歲人都沒有主動去過素食館點菜,所以一頭霧水..正當我唔知點算既時候 老板就面帶笑容咁過黎推介1番 以下就係我今日食既菜芝士卷 友人想試1試,出奇地好味@@ 配上佢地俾既醬 nice!!老板推介 豚肉 食落似x燒 幾好味 但我食唔晒,因好大碟@@老板推介 花枝片 味道好真 好似食緊肉咁 唔錯唔錯!呢個係我點既 百合翠肉瓜 正常菜式 建議食1些比較特別的@@ 因為呢間餐廳太多特別素食最後1人2杯豆漿 盛惠$ 15 幾好飲總括黎講比起一般我對傳統素食館既感覺唔同,菜式新穎同味道濃郁建議下次order 芝士蘑姑 或者 蓄茄唔記得咩焗芝士好似好好味咁@@
今日小弟慶生,撞正十五 與友人結伴到九龍城美食區品嚐一番
但友人想試一試素食,那就進去囉
由於小弟廿歲人都沒有主動去過素食館點菜,所以一頭霧水..
芝士卷
老板推介 花枝片 味道好真 好似食緊肉咁 唔錯唔錯!
最後1人2杯豆漿 盛惠$ 15 幾好飲

2011-06-16
生日
芝士卷
  • 芝士卷 豚肉
2011-04-10 408 浏览
從來未試過咁難食的鋪頭都俾我搵到開位時得3個人---->佢杯碟都取左3份---->4位呀寫左落張到,飲茶要"鐵覲音",佢應我話好"壽眉"@@羌茸芥蘭---->剩下一大碟甜酸咕嚕肉---->"只"食左波羅栗米粥----->等同白粥,在沒有其他選擇下食晒.你們試想下在九龍城晚上7點幾,都"只"得3,4桌客,走出門口時亞媽仲同我講咁難食都要比2XX >.<
從來未試過咁難食的鋪頭都俾我搵到
羌茸芥蘭---->剩下一大碟

甜酸咕嚕肉---->"只"食左波羅

栗米粥----->等同白粥,在沒有其他選擇下食晒.

2011-04-09
2011-04-03 382 浏览
九龍城是充滿童年回憶的地方,還記得當年放學後常常到啟德機場吃午飯,周末也常常到九龍城吃泰國菜、豆花、甜湯...自從機場搬走後,交通沒那麼方便,而我學習、工作的地方,也跟九龍城有點距離,所以有好一段時間沒有到訪。近年,不少個性小店進駐九龍城,令這個差點被遺忘的社區注入生氣,我也重新投向這個小區。從前茹素多被視為宗教行為,但現在已有很多人因注重健康,而加入茹素的行列。有見區內的素食店不多,特地跟朋友一試,看看有什麼乾坤。今次用餐的素菜館,有仿肉的菜式,也有純蔬菜類的小炒,食客可各適其適。驚喜的是,仿肉的菜式並不一味以麵筋充撐,廚師巧妙地利用不同食物的味道和質感,炮製出難分素葷的菜式,誠意十足!1) 素乳豬 $56第一道上桌的菜,香脆不膩,還吃得出層次,滿像嫩嫩的乳豬肉,而且還有點肥肉的質感。2) 鎮江脆鱔球 $42曾在其他素食餐廳嚐過類似的菜式,但以紫菜、麵筋仿作的版本,過乾也過鹹,未能呈現鱔的滑溜彈牙。這兒的鱔球,以薄薄的脆漿裹著鮮甜的鮮菇炸起,好吃得令人欲罷不能!!3) 京都火腿卷 $52酸酸甜甜的開胃菜,以腐皮卷著素肉炸起,腐皮外脆內軟,配合伴碟的西蘭花,是一個很好的中場過渡。4)

1) 素乳豬 $56
素乳豬
2) 鎮江脆鱔球 $42
鎮江脆鱔球
3) 京都火腿卷 $52
京都火腿卷
4) 蟹皇三絲翅 (一窩) $68
現在保育鯊魚的概念愈來愈多人支持,不少人都紛紛向魚翅說不。其實魚翅本身沒有什麼味道,主要靠調味和烹調技巧,今次在蓮花吃到的素翅,可以解饞之餘,又能貫徹保育鯊魚。一大窩素翅用料十足,有木耳、竹笙、金菇、冬菇之餘,還有像真度十足的「蟹皇」和素翅,蟹皇口感扎實,有點海鮮鹹香,素翅夠粗又彈牙,而且湯底味道清甜,我一口氣吃了三碗呢
5) 欖菜菇粒炒飯 $42
加入百合、菜心粒同炒的糙米飯,高纖清雅,飯粒分明又不油膩,非常可喜!無論拌餸還是淨吃也是非常可口
欖菜菇粒炒飯
菜式味道甚佳,服務亦不俗,侍應的反應頗快,而且笑容可掬、非常有禮,是一次愉快的用餐體驗。
吃飯時,不時見到有人來買齋鹵味、素鴨、扎蹄等小吃,還有不丹素菜飯餐,希望下次有機會再試
2011-04-02
素乳豬
鎮江脆鱔球
京都火腿卷
欖菜菇粒炒飯
  • 素乳豬,鎮江脆鱔球,蟹皇三絲翅