2021-01-03 1224 浏览
今日特意去數碼港嘆超靚海景,我左入去餐廳食嘢。間餐廳座位都算好寬闊,食物種類也多。牛柳紅咖喱🍛冇諗到牛柳係炸過嘅,牛肉味就自然差,不過有好多調味料,所以都好入味;紅咖喱嘅咖喱味好淡,一啲都唔係我想像中嘅濃郁,但係勝在蔬菜多。青木瓜沙律🥗我從未食過咁難食嘅🤨第一,完全沒有辣味;第二,真係好似直接將啲青木瓜切絲,加咗少少花生粒同埋醋就算!椰青由於係現成嘅,所以都鮮甜好飲,唯一嘅缺點係椰青肉好硬,食唔到!簡單嘅總結:不會再幫襯!不過入去玩嘅朋友真係要好好諗吓,因為裏面嘅餐廳真係好少。

牛柳紅咖喱🍛

青木瓜沙律🥗

椰青

2020-06-28 1698 浏览
數碼港出名少嘢食,雖然有好多餐廳,但係大部份都偏貴,Food court又坐得唔係咁舒服,所以喺數碼港返工就會選擇蓮•越泰坊。佢哋嘅午餐都算幾抵食,呢個價錢係數碼港廣場來講算係可以食得飽,其中太陽蛋肉碎飯尤其出色。因為加入左四季豆,所以食嘅時候好有口感,同時肉碎有少少辣味吊味,令到食落感覺唔會太油膩。視乎廚師當日水準,有時太陽蛋會控制得啱啱好,可以篤穿隻蛋撈飯食,但係佢哋有時都會失手變得過熟(如圖)。餐廳對住商場中庭坐得都幾舒服,但係正如其他食評都有提到,座位同食物等候嘅時間比較長,服務態度都有待改善

用餐时段
2020-06-16 796 浏览
We waited for 35 minutes just for our drinks to arrive then food came after 10 minutes afterwards. Our food was cold and all of us ordered soup related dishes, it was definitely not worth the wait and the price. Besides that, other people who arrived after us got their food first which is extremely annoying. Will not be recommending this restaurant to anyone who is in a hurry.
2020-06-16
等候时间
45 分钟 (堂食)
數碼港無野行就係人都知但又真係有不錯既餐廳一於幫大家試晒佢,等大家去睇戲時都可以食餐好嘅今次係泰越菜 - 蓮 Lotus 餐廳,門口同裝修望落相當精緻好有空間感又舒服又自然,佢仲安排左我坐閣樓咁既位置,睇落去開揚既中庭,如果撞啱有show仲可以睇住食環境好正見到人哋食就好想試佢嘅咖哩,叫左個黃咖哩泰式燒雞飯,賣相吸引試下個咖哩味,香既,入口都綿同濃既撈飯食好正,發揮到黃咖哩既椰香同甜味燒雞好有bbq香,肉質ok而份量都幾夠唯一可惜係食到一半到,佢下面啲咖哩汁唔知點解變咗好稀撈飯食好似湯飯咁,開心得半個飯,飲返啖咸檸七補數跟餐送特飲抵讚既海鮮冬陰功湯河,賣相幾好既,搞下碗野發現好多芽菜同越式香料,果然係fusion野,食落就真係唔太冬陰功,有少少酸辣湯底咁既感覺食到底啲河粉有啲一大塊未切咁味道真係普通,份量就好足下既,一定飽最後加個芒果糯米飯,個樣ok,係比較細碟,芒果同個汁算正正常常啦個糯米飯就硬同實到一個點,我可以插隻叉入去hold住唔郁氣氛裝修環境係一流既坐耐啲傾計都正真係食既就揀咖哩、炒野好似穩陣啲,fushion呢啲野夾唔夾就好睇個人口味啦#夜晚仲有fushion火鍋#出面明明
數碼港無野行就係人都知
但又真係有不錯既餐廳
一於幫大家試晒佢,等大家去睇戲時都可以食餐好嘅

環境好正

試下個咖哩味,香既,入口都綿同濃既
撈飯食好正,發揮到黃咖哩既椰香同甜味
燒雞好有bbq香,肉質ok而份量都幾夠
唯一可惜係食到一半到,佢下面啲咖哩汁唔知點解變咗好稀
撈飯食好似湯飯咁,開心得半個飯,飲返啖咸檸七補數
跟餐送特飲抵讚既

黃咖哩燒雞飯

黃咖哩飯

燒雞

咸檸七  x  椰汁冰

食到底啲河粉有啲一大塊未切咁
味道真係普通,份量就好足下既,一定飽
個糯米飯就硬同實到一個點,我可以插隻叉入去hold住唔郁

海鮮冬陰功湯河

#夜晚仲有fushion火鍋
#出面明明寫住芒果糯米飯壽司🍣

黃咖哩燒雞飯
2019-09-22 1096 浏览
我同家人係大事大節都鍾意比較靜既地方去食野於是就諗到去數碼港去到完全唔洗等位,鍾意坐邊都得叫左野食,好快就黎到,而且係兩樣兩樣咁上職員服務態度okay.牛肉湯麵:個湯底都幾香濃,本身重口味既我同爸爸都爭住黎飲😂河粉都幾滑身,如果可以薄身多少少就更好喇牛肉:幾香又夠林雞絲湯麵:湯底好清由於我本身唔太喜歡雞絲,所以感覺一般,無咩特別*湯麵想要新鮮辣椒既話就要問佢地拎*牛肉紙米卷:味道都唔錯既,無油膩嘅感覺炸春卷:幾香口,但都幾油膩..菠蘿肉鬆炒飯:雖然啲飯有少少濕,但真係幾好食!6個人食一個唔太夠,仲想叫多一個黎食添佢將肉鬆同果仁分開上,咁我地可以自行分左佢😁今個晚飯我地都幾滿意!
我同家人係大事大節都鍾意比較靜既地方去食野
於是就諗到去數碼港
去到完全唔洗等位,鍾意坐邊都得

叫左野食,好快就黎到,而且係兩樣兩樣咁上
職員服務態度okay.

牛肉湯麵:
個湯底都幾香濃,本身重口味既我同爸爸都爭住黎飲😂
河粉都幾滑身,如果可以薄身多少少就更好喇

牛肉:幾香又夠林

雞絲湯麵:
湯底好清
由於我本身唔太喜歡雞絲,所以感覺一般,無咩特別

*湯麵想要新鮮辣椒既話就要問佢地拎*

牛肉紙米卷:
味道都唔錯既,無油膩嘅感覺

炸春卷:
幾香口,但都幾油膩..

菠蘿肉鬆炒飯:
雖然啲飯有少少濕,但真係幾好食!
6個人食一個唔太夠,仲想叫多一個黎食添

佢將肉鬆同果仁分開上,咁我地可以自行分左佢😁

今個晚飯我地都幾滿意!

牛肉湯粉
牛肉紙米卷
牛肉紙米卷
炸春卷
炸春卷
2019-09-13
牛肉湯粉
2019-09-14 660 浏览
跑完步,出完汗想食d酸酸甜甜既野結果,忍吾住去左蓮。越泰坊,打算食個撈檬我一向都好鐘意食撈檬,試過吾同既店,覺得蓮。越泰坊呢間值得推介坐得好舒服, 環境優雅, 服務員態度好好~!!叫左份手撕雞撈檬,手撕雞超多,肉質鮮甜,撈檬汁吾辣偏甜,份量超足。另外,仲有挺多既生菜紅蘿蔔,挺健康的。埋單要加一,不過坐得幾舒服,同埋食物份量多,值得去食。
跑完步,出完汗想食d酸酸甜甜既野

結果,忍吾住去左蓮。越泰坊,打算食個撈檬

坐得好舒服, 環境優雅, 服務員態度好好~!!

埋單要加一,不過坐得幾舒服,同埋食物份量多,值得去食。
手撕雞撈檬
题外话/补充资料: 服務超級~~超級~~好~!
2019-08-30
等候时间
10 分钟 (堂食)
手撕雞撈檬
2019-09-04 453 浏览
今日放工嚟到數碼港,諗住睇吓有咩好食。開 睇吓,見到間越南鋪頭七折優惠,咁抵梗係要去試吓啦。兩點開始行落去, 餐廳人流唔算多,只有兩三台坐有人。可能係因為落雨又係weekend嘅關係啦。Anyway 我哋叫咗一人一碗生牛肉河粉,椰青,同埋牛油雞翼。5分鐘唔使就上到菜,好有效率。咁快上到一開頭都驚驚地,但係食落味道又正常喎,拍得住連鎖越南河粉嘅質素,並唔係網上某D食評話嘅咁難食喎,碗粉又大碗,夠抵食。最驚喜嘅係個牛油雞翼,佢啲蒜蓉多到滿寫咁滯,賣相好特別。調味足夠,香脆好食。會太鹹得來又入味真係幾正。椰青又大,又鮮甜,又有滑嘅椰青肉。總括來講,下次再來數碼港都會考慮依間餐廳。

椰青又大,又鮮甜,又有滑嘅椰青肉。

總括來講,下次再來數碼港都會考慮依間餐廳。
牛油雞翼
牛油雞翼
2019-08-27 363 浏览
話說今日去左數碼港同人食飯,去左呢間Thai/Vietnamese 餐廳食野。佢lunch hour 好忙,好多寫子樓上班族幫襯,忙到入到餐廳冇人招呼,最後有位都要搭枱,不過都明係做上班族生意。我呢排想食清D,所以冇叫D 咩好signature 嘅Thai/Vietnamese 食物,反而叫左碗蔬菜蕃茄湯河,送杯椰汁冰,$63。其實個蕃茄湯底係唔錯,幾清甜同濃蕃茄味,但有返D 植物蛋白質 balance 返個營養會好D。野飲方面,好正常,都幾好飲。
2019-08-27
2019-07-31 454 浏览
數碼港內唯一的東南亞餐廳,環境不錯,食物味道一般,服務態度差劣 。午市套餐選擇眾多,套餐配送飲品。環境不錯,夠開揚。📍秘製海南雞配油飯 $65(轉雞腿加$4)筆者點了一碟海南雞腿飯大概等了二十五分鐘才出餐,效率極低。雖然過了十五分鐘曾詢問店員追餐,但店員似乎愛理不理地說點了餐等等實會有。筆者當然明白點了餐一定有東西吃,但對於一般打工仔只有一小時的午膳時間來說,點海南雞飯的其中一個目的,都是因為想快捷方便,店員態度惡劣,需好好正視。油飯味道是可以的,但並不均勻,有些地方是白飯,有些地方是油飯,而且有點偏硬。海南雞雞腿肉尚算滑,但雞肉太肥雞皮油層達0.5 厘米,有點誇張。最不能理解的是這個飯製作時間需二十五分鐘,店員服務態度差劣,令筆者對此餐廳印象大打折扣。

午市套餐選擇眾多,套餐配送飲品。

環境不錯,夠開揚。

📍秘製海南雞配油飯 $65(轉雞腿加$4)

2019-07-30
2019-07-28 208 浏览
周日在家懒得出门,想来想去不知道吃什么,翻看手机看到秀色可餐的越南粉,就他了。通过food panda预定的越南粉,两个粉(一个火车头,一个鸡丝粉),一个通菜。收到后,首先惊奇这家的量,量真叫个足啊!是我在全世界吃过的最足量的牛肉粉了。之后,发现汤的味道很奇怪,感觉非常很甜。不过懒得换了,想想算了,忍忍吃了。结果吃了一口牛肉丸,天啊,臭的,估计是天气热导致的储存不当。打电话给店家,店家问我:那你想怎样?最后没办法,只好全都倒了………

最后没办法,只好全都倒了………
外卖送餐
2019-05-31 461 浏览
今日同左同事一齊食呢間越南餐廳,我第一時間叫左呢碗番茄牛腩河,因為附近有人食緊而我見到佢個樣真係好吸引,所以我都想試下。等左大約10分鐘左右就送到,首先個湯係一個好濃既番茄味,食得出佢應該係煲左好耐,番茄味好濃好入味,加埋有少少番茄既酸味,飲一啖之後令我更加開胃。牛腩方面亦都係好大舊同埋超級淋,仲有一舊又係入哂味既紅蘿蔔同埋半個大番茄,成碗河粉都好夾好好食,河粉又唔會太碎同埋淋,68蚊黎講都算係咁!

2019-05-16
等候时间
10 分钟 (堂食)
  • 番茄牛腩河
2019-05-28 326 浏览
今日去了數碼港參加HKIRC舉行的研討會,為咗方便管理自己出席的時間,所以决定到數碼港後才午餐。從觀塘搭地鐵到銅鑼灣站後,在D1出口有69X小巴總站到數碼港。大约一小時到了數碼港商埸,在那走了一兒,最後決定到一間泰越式的餐廳食午餐。下午二時時侯,在數碼港商埸人不算多,餐廳也不算多人。我看了一吓餐牌,就點了河內生牛肉河及一杯青檸七喜。河內生牛肉河牛肉看到是比較生,好似火鍋的肥牛肉,不太肥,我一般就把牛肉撈到底,這樣熱熱的湯就會把生牛肉灼熟。吃起來牛味濃厚,清甜可口,可見食材新鮮。青檸七喜鲜青檸加上七喜,小小酸,小小甜,感覺特別,真是消暑解渴的好飲品。整體來講,這裡環境寬敞舒適,很多創新科技公司, 食物也不錯, 如果有時間都會再嚟多次。
下午二時時侯,在數碼港商埸人不算多,餐廳也不算多人。
我看了一吓餐牌,就點了河內生牛肉河及一杯青檸七喜。

2019-05-27
2019-05-18 271 浏览
如題。泰式火鍋鐵板燒,張相望落唔錯,上菜後坳底因為個樣係唔夠2個人吃。再試下個味道,點知只係係清水沒油沒鹽沒湯料,最後只好撈豉油,完全係吃之無味!確切來講係好耐都沒吃過咁難食的野,一定要擺上openrice分享。吃完要去到數碼港拿車飛處,同counter人員提起呢度有間餐廳好難吃,有個當值人員問係唔係個間越泰坊?唔通他地都知道難吃?
2019-05-12 238 浏览
因為要睇戲所以就喺數碼港隨便搵間嘢食下。 入咗去嗌左嘢食先知出左事。 本身諗住要火車頭, 之後見火鍋好似比較吸引就嗌左火鍋, 個湯係水既味, 食物數量少, 2 人餐但2 人都唔飽,0 服務, 冇諗過原來火鍋都可以咁難食。 最後比完$300 再去買麥當當。 非常慘痛經歷,下次真係食嘢之前要研究下先好入去。
因為要睇戲所以就喺數碼港隨便搵間嘢食下。
2019-05-12
2019-01-20 552 浏览
My first time be there with friend for dinner yesterday. There are Vietnam noodles and we ordered two beef noodles and one Thai salads. The food looked ok but the taste was common not impressive. As we asked for some Vietnamese herbs for the noodles. The waiter or manager answered no bluntly and threw us a bottle of chilly. We felt astonished and couldn't believe the service was such poor even not many customers there. We never came here again.