2015-05-07 333 浏览
呢排完sem,當然唔少得同朋友瘋狂re-u 啦!但係一次次既re-u令我地既銀包日益消瘦,但係仲有無限次re-u…係呢到向大家極力推介平民首選薩利亞!話說琴日我同friend去左我樓下間薩利亞到食,可能由於比較偏僻既關係,店內人流較少,我地完全唔洗等位。店內環境都唔錯,幾清靜,好適合同朋友一邊食一邊傾計。我地叫左個芝士焗薯角,雞肉多莉亞同埋墨魚汁意粉,大概等左5-10分鐘先上菜。不得不讚既係芝士焗薯角,入面既肉汁濃郁既煙肉配上較味道較淡既薯角,加上芝士汁簡直一絕!而雞肉多莉亞都唔錯,餡料同飯既份量拿捏得幾好,但墨魚汁意粉則略嫌乾身。
芝士焗薯角
雞肉多莉亞
墨魚汁意粉

题外话/补充资料: 我地去斟水飲時,發覺唔少水杯都不太乾淨,令我地對薩利亞既印象打左折扣。
2015-05-06
芝士焗薯角
2015-04-24 385 浏览
今天和友人到薩莉亞午餐,一看餐牌,我們都不約而同地説要吃鐵板餐。每次我們二人一同來吃午餐,十次會有九次吃鐵板餐。今次我們都同樣點了鐵板漢堡雞翼雞球配白飯及飲品吧餐。鐵板餐非常熱辣,漢堡很大份,肉質鮮味,軟硬適中,很juicy;雞翼微辣香口,肉質嫩滑;雞球煎得很脆;粟米粒很甜美,薯角香脆,十分美味;白飯亦很大碟;飲品吧供應多款冷熱飲品,我選取了可樂,很解渴!這個午餐真的吃得很飽呢!

今次我們都同樣點了鐵板漢堡雞翼雞球配白飯及飲品吧餐。

鐵板漢堡雞翼雞球
白飯、可樂
2015-04-23
鐵板漢堡雞翼雞球
  • 鐵板餐
2015-04-12 432 浏览
今天一個人出街食午餐,想食得好D,坐得舒服D,又唔想排隊,於是來了薩利亜。之前和朋友來過吃午飯,食物選擇多,味道又好,而且多卡位,可以按鈴落柯打,毋需不停舉手叫侍應,真好!一直念念不忘這裡的多利亞焗飯,所以今天我點了肉醬多利亞焗飯和一碟4隻的辣味雞翼,再加自助飲品。由於我太肚餓和太為食,雞翼一上枱就被我迅速地吃了,忘了拍照。雞翼肉質嫩滑,熱辣美味,真是百吃不厭!接著吃肉醬多利亞焗飯,非常熱辣,肉醬味濃郁,飯質軟硬適中好易入口,好味道呢!今天天氣有點寒冷,於是我在自助飲品吧中選了美祿熱飲,只需在咖啡機按美祿,十分方便!

由於我太肚餓和太為食,雞翼一上枱就被我迅速地吃了,忘了拍照
。雞翼肉質嫩滑,熱辣美味,真是百吃不厭!

肉醬多利亞
2015-04-10
肉醬多利亞
  • 辣味雞翼
2015-03-30 275 浏览
今日下午去天水圍的朋友家, 先找個地方醫肚, 來了附近的天澤商場找食, 因為有點想吃意粉所以選了薩莉亞。點了一個煙肉青醬意粉, 和辣味雞翼。煙肉青醬意粉: 份量十足, 煙肉薄薄的很多片, 其實不知道青醬是怎樣製作的, 有點似白汁, 但少了忌廉的味道, 整體味道不錯。辣味雞翼: 和PIZZA HUT的很相似, 比PIZZA HUT的更辣, 煮得入味, 只是有點油膩。
2015-03-29
2014-12-23 325 浏览
平時已經勁鍾意食佢e個波菜煙三文魚白汁意粉 而次次都係堂食 今次就外賣 因為趕時間我覺得外賣既白汁波菜三文魚意粉比平時堂食既意粉有d咸 同埋冇咁多汁 份量就差唔多啦 不過真係食極都唔厭
平時已經勁鍾意食佢e個波菜煙三文魚白汁意粉
而次次都係堂食 今次就外賣 因為趕時間
15 分钟 (外卖自取)
2014-08-17 407 浏览
唔經唔覺,呢間野都開左有一段時間,而我又一直想試但無去試,結果今日就忍唔住啦。咁我一來到都覺得幾驚奇,現場都有好多食客,好在等位都係等一陣姐。望落環境都幾開揚,唔輸蝕銀座個間。咁我一坐低二話不說就叫左個『黑椒汁美味雜雞併盤』。一來既時候真係香氣撲鼻,賣相亦都比我想像中更好。首先我就食個件脆雞啦,一咬落去真係好多肉汁,個皮亦都好掂。跟住我差D唔記得要影相,好在未食得入迷。然後我就食雞翼啦,食落去真係好香口,仲有少少辣味,我最愛啊。最後個塊咁正既雞排亦都要比我品嚐啦,一鋸開就見到一絲絲既雞肉好吸引,一咬一啖就開始上癮啦,越食越興奮,減肥甚麼的以後才唸^﹏^。埋單都係36蚊,邊度有得搵啊?
2014-08-12
2014-08-13 263 浏览
下雨天總掛念從前 球場上那可愛片段 下雨天總會懷念從前的時光 薩莉亞總是中學窮學生的午餐拍檔 因為只要2*-3*多元便能解決午餐的煩惱 還有任飲 drink bar 今日紅雨黃雨令人討厭的天氣 不能外出 呆在家中也沉悶至極 只好到商場走一走吸收新鮮空氣 不用整天呆呆的在家 到商場逛到薩莉 那便到內覓食 便可以尋找以往的回憶到了店內位置也差不多坐滿 明明已經兩點多 還有頗多人 真令我驚訝的 芝士煙肉焗薯我最喜歡的芝士加薯仔 可以算是人間極品 兩者可算是最佳拍檔 不會因為芝士的膩度影響你的食慾 在這吃芝士請不要感到有罪惡感 因為這裡的芝士 不會太油膩 薯仔粉粉的 十分飽肚 煙肉 乾乾的拌著芝士 就不會乾乾的 美味十足燒鯖魚魚腥味雖然有 但是檸檬可以解決以上問題鯖魚在外購買的價錢不算貴 惠康特價時10元也能買上一包兩塊 這裡27元 不算貴 配上粟米粒及薯仔 醬汁酸溜溜的 可以配著鯖魚 但對我來說有檸檬配著就足夠了 意粉微辣 菠菜份量不少 蒜子焦焦的 賣相紅綠黃 也很吸引 三文魚沙律煙三文魚鹹味拌著爽甜沙律菜 加上沙律醬份量有三至四塊三文魚 沙律菜也不多 很快便掃光了下午茶時間那麼
下雨天總掛念從前 球場上那可愛片段

煙三文魚鹹味拌著爽甜沙律菜 加上沙律醬
份量有三至四塊三文魚 沙律菜也不多 很快便掃光了

下午茶時間那麼快就完結了 暑假也快要完結了
不用到下雨天才懷舊上學的時光 也可以和好友四周覓食
薩莉亞意式餐廳在港是間有名的連鎖式餐廳,原因勝於價格便宜又飽肚,一客意粉、焗飯或薄餅都能於二、三十元內,絕對是我等這種平民的絕佳飯堂。三文魚沙律 $24Salmon salad沙津的份量比以往少了一倍,由以往滿碟都是變成魚片都可覆蓋得到,而且基本都是生菜,沙津菜只有一棵,不過小番茄還是很鮮甜吃得很開心啦。墨魚汁意大利粉 $32Spaghetti "NERO DI SEPPIA"意粉的數量卻一反常態比以往多了一倍……麵條煮得剛好有咬口,不過內附的墨魚小只得難以發現,墨魚汁也沒什麼味道的,下次還是要回其他的會比較好呢。
三文魚沙律
三文魚沙律 $24
Salmon salad

墨魚汁意大利粉
墨魚汁意大利粉 $32
Spaghetti "NERO DI SEPPIA"

2014-07-23
午餐
2013-10-25 265 浏览
大約6點去到即時入座,仲有大把位揀地方都幾大每枱都有空間感到叫野食,可能間舖係新開落單既職員唔算太熟識不過都可以接受依個係白汁芝士雞焗飯味道唔錯不過略為重奶味食到尾會覺得好'漏'黑椒芝士焗雞,塊皮感覺好肥但齊體都唔錯配菜揀左白汁焗薯仔$17+辣辣雞翼$16@2價錢可以接受另外野飲係比每人$12出到bar檯到'針'
大約6點去到即時入座,仲有大把位揀地方都幾大每枱都有空間感
到叫野食,可能間舖係新開落單既職員唔算太熟識不過都可以接受
黑椒芝士焗雞,塊皮感覺好肥
但齊體都唔錯

配菜揀左白汁焗薯仔$17+辣辣雞翼$16@2