2017-04-18 224 浏览
Discovered this at Popwalk so decided to try it.There is a branch in Tst which I tried decades ago.Ordered the soba noodles with genmaicha.The tea was sweet which was weird.Then came the soba noodles which was not what I was expecting because it was chewy and al dente just like Hunan rice noodles.
2017-04-18 226 浏览
真係嬲爆,叫咗兩個意粉,帶子海蝦炒意粉同蜆肉意粉。雖然呢D價錢唔會預你俾新鮮海鮮我,但係都咪咁離譜吖!😤帶子得五毫咁大,仲要薄到透明;😤海蝦典型梳打粉乸到冇質感、冇味;😤蜆肉雪藏、梅嘅;最嬲係煮嗰個唔識煮,都會有人請!?個老板完全冇誠意做好間鋪,連分別好唔好食都唔識!蜆肉意粉,完全冇未;帶子蝦意粉,D蕃茄大大舊、生勾勾唔去皮,再加D茄汁撈埋一齊就上枱,衰過茶記嘅茄牛意😡😡😡😡服務一般,我唔預期會喺pop corn walk食到D咁嘢囉,早知揀快餐店冇咁嬲
真係嬲爆
藝。文食館今日經過見到個名好特別,甘岩吾洗等位,就入去試下。第一次食依間,係屬於比較健康既餐館餐牌有一面是素食餐單,另一面是有肉食的。餐湯係素既粟米蘑菇忌廉湯吾似西餐杰身個種 反而有種鮮磨粟米feel 食到好多粟米殼 仲有幾塊蘑菇 感覺健康吾膩!甜酸鳳梨汁香煎雞扒配有機糙米飯 $59一餐入面有齊菜肉澱粉 非常均衡 而且顏色配搭豐富 令人好開胃雞扒係去皮去骨既雞脾肉調味吾重 亦幾滑難得係蔬菜份量都比其他餐廳多 夠健康米飯有黑米紅米白米 濕潤度都岩岩好!其實雜穀米吾係大家想像中甘硬甘難食!醬汁調味方面都係偏淡口味 無平時食咕嚕肉個種甜酸醬既感覺,反而係稀稀既番茄汁帶點酸食完依餐完全吾覺油膩!的確吾錯~蒔蘿香草白汁帶子蜆肉炒意大利粉 $68麻麻地依款 食落有少少似中學學校訂餐既飯盒feel帶子沒有味道 反而蜆肉更有鮮味好彩意粉吾係淋patpat個種 幼身得黎帶點口感無乜白汁味道 整體都係好淡口味不過真係好健康,食到底都無乜油膩感但只係覺得價錢貴左啲,另外要再收加一,CP值有點低!雖然吾係話好出色,不過有時想食得健康啲,去依度都係吾錯既選擇
藝。文食館
餐牌有一面是素食餐單,另一面是有肉食的。
餐湯係素既粟米蘑菇忌廉湯
甜酸鳳梨汁香煎雞扒配有機糙米飯 $59
雞扒係去皮去骨既雞脾肉
調味吾重 亦幾滑
難得係蔬菜份量都比其他餐廳多 夠健康

食完依餐完全吾覺油膩!的確吾錯~
蒔蘿香草白汁帶子蜆肉炒意大利粉 $68
麻麻地依款 食落有少少似中學學校訂餐既飯盒feel

帶子沒有味道 反而蜆肉更有鮮味
好彩意粉吾係淋patpat個種 幼身得黎帶點口感
無乜白汁味道 整體都係好淡口味
不過真係好健康,食到底都無乜油膩感
但只係覺得價錢貴左啲,另外要再收加一,CP值有點低!
午餐
2017-01-23 614 浏览
從來沒有在群組呻,今日和我毛孩在這裡食野,我們坐戶外,叫完野食等了20分鐘,連杯飲品都未有,一個四眼女侍應才行出來問我們叫了野食未?然後話幫我跟跟,原來之前個侍應根本冇落單,不緊要好少事,上次來也等了很久,反正也不趕時間便算。接著一對年青夫婦帶了兩隻小型毛孩也坐低了,那位女侍應不斷用厭惡的表情行出行入,拎轉面口up up,落單行到幾呎遠,我們看見也心諗有冇咁誇張呀?其實如果不歡迎狗狗真的冇所謂,反正狗主比人拒絕的時候多的是,但你比得毛孩坐可否也讓侍應們心裏有些準備?其實基本服務便可,不用多,都係打份工啫!但那些多了的不滿眼神,真的不用了。此處不留狗,自有留狗處。
2017-01-02 522 浏览
兩點半下午茶,時間剛剛好!人多等位是常識吧,但又無派飛,想點!?一軟亂下亂下甘入到黎。一落單,聽到隔離枱追野食就心知不妙。自己落單半個鐘,乜都無黎,再望下附近,成間餐廳都無人有野食,追下黎一樣,追下黎一樣甘,隔離有一枱完全漏單,一追野飲就要動新落單!😞食物方面其實ok既,由入坐起計,食個面要110分鐘。但又有幾多人有個幾鐘食一個下午茶呢?

秘制醬汁雞垃麵
魚柳鮮茄烏冬
2017-01-02
2016-10-29 1031 浏览
我曾經跟尖沙咀菓一道的店娘說:「不如你開間分店在將軍澳啊。我超喜歡你們一直以來堅持真心挑選健康食材,設計營養均衡的健康美食。」想不到現在真的在將軍澳開了這間屬於菓一道健康餐廳分支的 —藝 . 文食館。看看餐牌,食物款式只有這九樣。沒有菓一道健康餐廳般多選擇。選了龍蝦汁龍脷柳有機糙米飯和芥茉汁穀飼豬柳有機糙米飯。食物由材料選擇到烹調方式都是一貫的清新、自然、健康。這樣較少加工的食物吃進肚子的感覺很舒服,也能減輕腸胃的負擔啊。而且,外出用膳一般都沒有新鮮蔬菜伴碟。另加一碟油菜又不太划算。但它就用上不少新鮮蘿蔔、西蘭花、雲耳、椰菜伴碟,讓菜式有更均衡的營養。這間餐廳地方不大,但環境很舒服,給人寫意攸閒的感覺。我很愛放慢腳步和生活步調,享受慵懶的時光。一定會再來。 = ]身心健康狀態和飲食習慣是有密切關係啊!當人在較健康平靜的心情狀態時,我會較偏向和能夠挑選能給予身心能量的健康食物。吃進健康新鮮天然的食物,可以改善身體疲勞和皮膚老化的狀況,對身心也有洗滌作用。

想不到現在真的在將軍澳開了這間屬於菓一道健康餐廳分支的 —

藝 . 文食館。

看看餐牌,食物款式只有這九樣。

沒有菓一道健康餐廳般多選擇。
選了龍蝦汁龍脷柳有機糙米飯和芥茉汁穀飼豬柳有機糙米飯。

食物由材料選擇到烹調方式都是一貫的清新、自然、健康。

但它就用上不少新鮮蘿蔔、西蘭花、雲耳、椰菜伴碟,

讓菜式有更均衡的營養。
這間餐廳地方不大,但環境很舒服,給人寫意攸閒的感覺。

我很愛放慢腳步和生活步調,享受慵懶的時光。

一定會再來。 = ]
身心健康狀態和飲食習慣是有密切關係啊!

2016-10-29
有事要找居於將軍澳的姨姨和姨丈。 又剛好有素青分享了在將軍澳站旁的Popwalk有一間餐廳有素食選擇。8/10(星期六)便相約他們到那裡吃午餐。 藝 ‧ 文食館。原來是菓一道 經營的另一食肆。忘記了這間我很喜歡的餐廳。(因為有太多有興趣的餐廳還沒有光顧,已光顧的便被我拋諸腦後……)然而,尖沙咀那一間有多款素食選擇。這一間則只有兩款。(基本上,食物選擇就只有餐單上的九款……) 我選了上湯鮮竹蔬菜煲仔 + 有機糙米飯,$60。 鮮竹軟滑。是曾經在觀自在素食 吃過的千層夾。蔬菜有椰菜、翠玉瓜、番茄、紅蘿蔔、木耳和芽菜。上湯很清甜。味道應該主要來自這些蔬菜。 多付$10有熱飲品一杯。我選了熱咖啡。奶味很濃。略略蓋過了咖啡味。幸好只是表面那些而已。後來的味道主要是咖啡的苦味。所以我要下糖來喝。
有事要找居於將軍澳的姨姨和姨丈。

8/10(星期六)便相約他們到那裡吃午餐。

藝 ‧ 文食館。

原來是菓一道 經營的另一食肆。

忘記了這間我很喜歡的餐廳。

然而,尖沙咀那一間有多款素食選擇。

這一間則只有兩款。

(基本上,食物選擇就只有餐單上的九款……)

上湯鮮竹蔬菜煲仔 + 有機糙米飯
我選了上湯鮮竹蔬菜煲仔 + 有機糙米飯,$60。

上湯鮮竹蔬菜煲仔
鮮竹軟滑。

是曾經在觀自在素食 吃過的千層夾。

蔬菜有椰菜、翠玉瓜、番茄、紅蘿蔔、木耳和芽菜。

上湯很清甜。

味道應該主要來自這些蔬菜。

熱咖啡
多付$10有熱飲品一杯。

我選了熱咖啡。

奶味很濃。

略略蓋過了咖啡味。

幸好只是表面那些而已。

後來的味道主要是咖啡的苦味。

所以我要下糖來喝。
2016-10-08
上湯鮮竹蔬菜煲仔 + 有機糙米飯