2024-01-11 32 浏览
今日想食馬來西亞嘢, 就同朋友去咗尖沙咀既蘇媽蘇媽食飯百吉爹肉骨茶(豬腳彎)我會先加少少辣椒同蒜頭調醬, 然後按比例加入頭抽同埋黑豉油, 肉骨茶湯底好濃郁, 落左d枸杞, 味道偏甜, 豬腳肉質腍身, 啖啖肉, 沾上黑辣椒醬油更提鮮, 豆卜同金菇索唒d 汁好入味, 飲到咁上下仲可以免費加湯高佬麵配雞扒雞扒煎得好香脆, 肉質嫩滑, 仲有好香黑椒味麵條甜甜地, 配埋面頭水波蛋, 魚仔同辣醬好惹味椰香咖央多士多士面頭烘香左, 中間夾住椰香咖央醬同埋牛油, 咖央味香濃, 脆中帶滑, 唔會好甜美祿暴龍由美祿恐龍升級, 面頭加左雪糕同美祿波波班蘭椰汁冰飲落好香滑, 下面仲有啲椰粒增加口感
今日想食馬來西亞嘢, 就同朋友去咗尖沙咀既蘇媽蘇媽食飯

百吉爹肉骨茶(豬腳彎)

高佬麵配雞扒
雞扒煎得好香脆, 肉質嫩滑, 仲有好香黑椒味
麵條甜甜地, 配埋面頭水波蛋, 魚仔同辣醬好惹味

椰香咖央多士

美祿暴龍由美祿恐龍升級, 面頭加左雪糕同美祿波波

班蘭椰汁冰飲落好香滑, 下面仲有啲椰粒增加口感

2024-01-09 26 浏览
之前剛開業嘅時候試過一次 覺得唔錯久違的再次到訪 依然好味呀😋.1) 椰香咖央多士多士烘得啱啱好 脆而不燶咖央醬帶點甜 味道不錯.2) 三層肉肉骨茶肉嘅份量比想像中多 不過比較多肥肉😈肉骨茶湯底好好味 唔會好苦 帶啲甘甜.3) 高佬麵配雞扒雞扒超大塊 仲大塊過隻手掌高佬麵就似甜豉油撈麵😆又係份量超多.4) 似水榴槤個名改得幾啱🤣睇落好稀咁 以為會比較淡但點知飲落勁香榴槤味.5) 美綠暴龍美綠加一大球雪糕好味 好邪惡😈
之前剛開業嘅時候試過一次 覺得唔錯

5) 美綠暴龍
美綠加一大球雪糕
好味 好邪惡😈
2024-01-09 31 浏览
馬來西亞餐|蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室|尖沙咀好早期已經成日去荃灣同深水埗嘅分店成日都大排長龍今次就嚟到尖沙咀分店 試吓~—————————————🫶🏼 百吉爹肉骨茶-豬腳彎 $68肉骨茶清甜 唔會好重藥材味而且可以無限添飲!正~無骨豬腳 豬皮有滿滿骨膠原 仲連帶肉🫶🏼 高佬麵配雞扒 $68煎雞扒超大件!皮脆肉質嫩滑~炒麵彈牙 配埋豐富配料(馬拉辣醬汁、花生、魚乾仔、溫泉蛋)撈埋一齊食 更香濃🫶🏼 椰香咖央多士 $38一共四塊 多士烘得金黃鬆脆夾著斑斕醬和牛油 好食!🫶🏼 特飲:美綠暴龍 $42平時飲開美綠恐龍 今次就試吓呢杯暴龍兩者分別喺多咗個 雲呢拿雪糕融咗之後美綠變得更順滑🫶🏼 檸檬薏米水 $26開胃飲品 檸檬薏米仲可以美白tim🤍————————————📍尖沙咀加連威老道10號加威中心地舖————————————Overall 💗💗💗💗#food #delicious #馬來西亞 #蘇媽蘇媽#馬來西亞茶餐室 #尖沙咀

馬來西亞餐|蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室|尖沙咀
好早期已經成日去荃灣同深水埗嘅分店
成日都大排長龍
今次就嚟到尖沙咀分店 試吓~

—————————————
🫶🏼 百吉爹肉骨茶-豬腳彎 $68
肉骨茶清甜 唔會好重藥材味
而且可以無限添飲!正~
無骨豬腳 豬皮有滿滿骨膠原 仲連帶肉

🫶🏼 高佬麵配雞扒 $68
煎雞扒超大件!皮脆肉質嫩滑~

🫶🏼 椰香咖央多士 $38
一共四塊 多士烘得金黃鬆脆
夾著斑斕醬和牛油 好食!

🫶🏼 特飲:美綠暴龍 $42

————————————

Overall 💗💗💗💗

#food #delicious #馬來西亞 #蘇媽蘇媽
#馬來西亞茶餐室 #尖沙咀
經常路過尖沙咀這間馬來西亞餐廳覺得環境幾有特色,早幾日終於來試試,前面是酒吧設有半開放式雅座,入面的環境設計亦充滿當地風情🧇🥥 椰香咖央多士香脆的多士夾住中間好足料的牛油及咖央醬,甜甜地好香椰香味!醬料爆滿每一口🥘百吉爹肉骨茶(豬腳彎)嚟到一定要試試佢地既皇牌肉骨茶藥材味濃郁,好足料,夠火候肉骨茶仲可以無限添飲~🍜 高佬麵配雞扒雞扒大大件,肉質柔嫩又惹味 外皮金黃香脆!高佬麵炒得好有鑊氣撈埋流心蛋黃食,配埋香脆花生和魚乾,味道一流🍋 檸檬薏米水(熱)酸甜度適中,滿滿的薏米,好足料🍵 椰汁班蘭冰香濃嘅椰汁配上淡淡嘅斑蘭幽香,底部有西米,飲落好有口感蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室 尖沙咀加連威老道10號加威中心地舖
經常路過尖沙咀這間馬來西亞餐廳

🧇🥥 椰香咖央多士

🥘百吉爹肉骨茶(豬腳彎)
嚟到一定要試試佢地既皇牌肉骨茶
藥材味濃郁,好足料,夠火候肉骨茶仲可以無限添飲~

🍜 高佬麵配雞扒
雞扒大大件,肉質柔嫩又惹味 外皮金黃香脆!
高佬麵炒得好有鑊氣撈埋流心蛋黃食,
配埋香脆花生和魚乾,味道一流

🍋 檸檬薏米水(熱)
酸甜度適中,滿滿的薏米,好足料

🍵 椰汁班蘭冰
香濃嘅椰汁配上淡淡嘅斑蘭幽香,底部有西米,飲落好有口感

蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐室
尖沙咀加連威老道10號加威中心地舖
2024-01-03 27 浏览
🇲🇾🇲🇾🇲🇾蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐廳🇲🇾🇲🇾🇲🇾裝修好友馬來西亞嘅風格😎地方整潔,光猛價錢親民❤️嚟到馬來西亞餐廳都認識佢哋最出名嘅肉骨茶😋呢度去肉骨茶唔單止抵食,仲可以添食😂(冇錯!係無限添飲肉骨茶😱)🇲🇾豬腳彎~$68(用瓦煲裝住嘅豬腳彎肉骨茶,濃濃嘅藥材味,有當歸川芎等多種藥材,豬皮彈牙,湯帶甜味)🇲🇾高佬麵配雞扒~$68(雞扒大大件,外皮剪到脆卜卜,雞排肉身仍然多汁,配埋佢哋嘅江魚仔花生,非常惹味)🇲🇾椰香咖央多士~$38(呢個要一上枱即食,熱辣辣外層烘到微蕉脆,再配咖央醬👍🏻)🍹恐龍下蛋~$38🍹美綠恐龍~$38(恐龍下蛋,原來係有一大個雪糕球係上面😂下面就係白咖啡☕️)
🇲🇾🇲🇾🇲🇾蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐廳🇲🇾🇲🇾🇲🇾

裝修好友馬來西亞嘅風格😎
地方整潔,光猛
價錢親民❤️

嚟到馬來西亞餐廳都認識佢哋最出名嘅肉骨茶😋
呢度去肉骨茶唔單止抵食,仲可以添食😂
(冇錯!係無限添飲肉骨茶😱)

🇲🇾豬腳彎~$68

🇲🇾高佬麵配雞扒~$68

🇲🇾椰香咖央多士~$38
(呢個要一上枱即食,熱辣辣外層烘到微蕉脆,再配咖央醬👍🏻)

🍹恐龍下蛋~$38
🍹美綠恐龍~$38

• 椰香咖央多士
  • 百吉爹肉骨茶(豬腳彎)
2023-12-29 37 浏览
还没开始吃,就千叮咛万嘱咐只能用餐一小时,仿佛多坐几分钟就会阻到他千金入账,客人不过是付钱的工具。这些也就算了,来都来了也不想坏了心情,也就进去了。进去之后服务员好像当你为空气,也不见人端两杯水上来,还需要我来提醒。之后点了碗面,服务员把点单的纸泡在面汤里端出来,看到就没有了胃口。我让服务员换份新的来,这样的食物实在不应该给客户享用,结果却遭她白眼。被端走的面汤在厨房里转了一圈,过了两分钟又送到我的桌前,当做无事发生过,把顾客当做傻子,真是可笑。如此服务,却想招揽四方宾客,实为可笑,这种店铺真是香港之耻。

2023-12-29 31 浏览
一直都有食開蘇媽蘇媽,多數放假去深水埗個邊食,今日去尖沙咀行街,見到佢係尖沙咀都有分店,就入去試下啦!辣死你嗎配烤雞髀 $68上碟見到個參巴醬已經流哂口水,因為撈麵食咸咸辣辣係勁好食,而且呢個醬唔會話好辣,真係好啱香港好口味。而呢一碟嘅主角烤雞髀,真係超大隻,烤得皮脆肉嫩,非常大份又好食!豬腳彎 $68豬腳份量啱啱好,細細舊好容易入口,入口好滑好好味。而肉骨茶底味濃而且夠熱夠滾,湯頭非常鮮甜,藥材味同肉湯平衡,而且可以無限添加!絕對喺呢度嘅一賣點!椰香咖央多士 $38呢個咖央多士麵包烘得香脆,咖央醬分量適中,不過甜度就比較高,雖然好食,但作為飯後甜品就有啲飽啦。特飲 美綠暴龍 $42呢個特飲係由冰鎮美祿加上未溶解的美祿粉末製成,面頭仲有個雲呢拿雪糕,啱晒嗜甜一族呀!特飲 椰汁斑蘭冰 $38香濃嘅椰汁配上淡淡嘅斑蘭幽香,好鍾意呢個椰汁斑蘭冰呀!

辣死你嗎配烤雞髀 $68

豬腳彎 $68

椰香咖央多士 $38

特飲 美綠暴龍 $42

特飲 椰汁斑蘭冰 $38
香濃嘅椰汁配上淡淡嘅斑蘭幽香,好鍾意呢個椰汁斑蘭冰呀!
2023-12-28 25 浏览
蘇媽蘇媽主打馬來西亞菜,尤其係佢地嘅肉骨茶味道正宗,每枱客人都會叫!餐廳裝修走懷舊路線,都幾有特色。🌟 百吉爹肉骨茶(三層肉)$68肉骨茶有五款,我地叫左三層肉,價錢最經濟,但肉嘅份量好多,肉嘅肥瘦比較適中。湯底用左當歸、川芎等多種藥材,有藥材嘅甘味,但又唔會重藥材味,所以飲落幾甜,唔會苦!最正係湯可以無限添飲,性價比十足!🌟 高佬麵配雞扒 $68雞扒真係超大塊,而且皮脆肉嫩,真係好好食😋!撈麵嘅顏色望落好深色,但就一D都唔會太咸,撈埋粒溫泉蛋嘅麵更滑更好味!🌟 椰香咖央多士 $38咖央係必食嘅馬來西亞小食,多士烘到香脆,中間搽上椰香咖央醬,帶有甜味同椰子香嘅多士令人食唔停口🤤🤤🌟 桔仔話梅水 $26酸酸甜甜嘅桔仔話梅水好開胃,可以減低油膩感😆🌟 美綠暴龍 $42美綠朱古力上層加左雪糕同朱古力脆脆,成杯甜品咁😂😆

餐廳裝修走懷舊路線,都幾有特色。

🌟 百吉爹肉骨茶(三層肉)$68

🌟 高佬麵配雞扒 $68

🌟 椰香咖央多士 $38

🌟 桔仔話梅水 $26
酸酸甜甜嘅桔仔話梅水好開胃,可以減低油膩感😆

🌟 美綠暴龍 $42
美綠朱古力上層加左雪糕同朱古力脆脆,成杯甜品咁😂😆
  • 高佬麵配雞扒
  • 肉骨茶
2023-12-28 21 浏览
最近到蘇媽蘇媽x So Bar用餐,這間餐廳在尖沙咀地鐵站附近,很方便。 一入到去,前面係酒吧裝修,後面係傳統新加坡餐廳裝修,十分特別!首先,點左個肉骨茶。這道菜以香料熬煮的豬骨湯為基礎,加入了豐富的香料和藥材,使湯汁濃郁而風味豐富。肉骨茶中的豬肉非常嫩滑,完美地融合了湯汁的味道,睇埋佢教撈嘅特製醬汁,冬天食好暖笠笠,仲可以無限refill 湯!接下來是雞排撈面,搭配了彈牙的撈面和鮮美的醬汁。雞排外脆內嫩,非常美味。撈面的口感十分獨特,吸附了醬汁的味道,使整道菜更加豐富,仲有花生同魚乾,非常飽肚!斑斕多士是我在這裡的驚喜之一。這款多士由新鮮的麵包片製成,每一口都有不同的層次和口感,好香唔係死甜,這道多士絕對是一個很好的小食!至於飲品,我點了一杯榴連似水和一杯美祿暴龍。榴連似水是一種以榴槤和甘蔗為基礎的飲品,味道濃郁而香甜。它帶有榴槤的獨特風味,非常適合喜歡榴槤的人。美祿暴龍上面有雪糕,加埋美祿脆,口感好豐富!

2023-12-22 28 浏览
呢幾日突然急降温,最啱食啲暖胃又補身嘅嘢。去咗馬來西亞餐室食飯,裝修好有馬拉特色。睇咗餐牌,就掃QR code落單。🔸豬腳彎肉骨茶肉骨茶有當歸,川芎呢啲材料,藥材味濃郁又滋補,豬腳起哂骨啖啖肉,質感爽脆,仲有得不斷加湯👍🏻。🔸高佬麵配雞扒雞扒好大塊又厚身,肉質嫩滑,雞皮燒得焦香,仲有陣陣黑椒香味,撈麵口感較乾身,不過搞爛隻半熟蛋,蛋汁流返落撈麵度,又好似啱啱好喎!魚仔和花生香脆可口,辣醬都很香。🔸椰香咖央多士呢個係必食㗎,麵包香脆可口,連個麵包邊都係脆(好難得呀!),裏面填滿牛油和咖央醬,牛油半融和咖央醬融為一體,每咬一啖,都好滿足呀!🔸似水榴槤榴槤味勁香濃,就如食緊榴槤一樣,使人回味無窮。🔸桔仔話梅水桔仔水酸酸甜甜,令人開胃解渴。
呢幾日突然急降温,最啱食啲暖胃又補身嘅嘢。
去咗馬來西亞餐室食飯,裝修好有馬拉特色。
睇咗餐牌,就掃QR code落單。
🔸豬腳彎肉骨茶
🔸高佬麵配雞扒
🔸椰香咖央多士
🔸似水榴槤
榴槤味勁香濃,就如食緊榴槤一樣,使人回味無窮。
🔸桔仔話梅水
桔仔水酸酸甜甜,令人開胃解渴。
2023-12-21 24 浏览
以前一諗起食馬來西亞食物,就一定去蘇媽蘇媽度食,但因為近幾個月少左出荃灣,就少食左佢,但估唔到今日行開尖沙咀,估唔到有分店,咁梗係食佢啦。蘇媽蘇媽出左名係個肉骨荼,仲可以免費無限添加湯。咁耐無食,就梗係叫返個肉骨茶,今次就揀左個三層肉,呢排天氣開始轉凍,飲肉骨茶就岩晒。可以暖身,而三層肉顧名思義就係一層肥肉一層瘦肉,沾埋醬,個口感同味道,真係無得輸,好味。另外,高佬麵配雞扒,份量極多,麵、醬汁、流心蛋、配料係分開上,未撈埋一齊,你可以因應自己口味去撈,咁我就梗係見咩有咩,就撈埋一齊。因為麵沾上左流心蛋,食落特別滑,再加埋魚乾、花生,就更加香口。仲有一樣,就係黎襯都必叫椰香咖央多士,個多士烤到好脆物,再加埋牛油同一層班蘭醬,個甜度岩岩好,唔係死甜。最後,飲品叫左冬瓜龍眼茶,同埋椰汁斑斕冰,兩杯甜度都岩岩好,而個椰汁斑斕冰飲落有小小似椰汁西米露口感,味道都唔錯。

2023-12-18
2023-12-19 30 浏览
近排經過尖沙咀都會經常幫襯 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐廳。餐廳裝修得好有馬來西亞風情,感覺一流,風味十足,空間感足夠,坐得好舒適。椰香咖央多士 38元多士四四方方一份有四件,多士好香脆入口非常鬆軟,入面嘅椰香咖央又香又甜,非常好味。高佬麵配雞扒 72元馬來西亞高佬麵口感有啲事公仔麵,比公仔麵更加彈牙,面上面有隻太陽蛋撈埋啲蛋汁落去增添口感同味道,旁邊配有魚乾仔,花生,馬來西亞辣醬,味道非常配搭。雞扒size非常大,雞皮煎到好香脆,雞肉仲係好嫩滑,好juicy,食到我舐舐脷。肉骨茶豬腳彎 58元 豬腳彎煮到好淋,食落去豬皮好有膠質,口感彈牙,吸收埋肉骨茶與香味,增添味道層次,配上蒜蓉辣椒黑醬油,令到豬腳更加好味。肉骨茶材料豐富,藥材味香濃,溫和甘香,正想嗌多碗嘅時候原來肉骨茶可以免費添飲,真係服務體貼。椰汁班蘭冰,椰香味香濃,同班蘭味道好配搭。
近排經過尖沙咀都會經常幫襯 蘇媽.蘇媽馬來西亞茶餐廳。

椰香咖央多士 38元

高佬麵配雞扒 72元

肉骨茶豬腳彎 58元

椰汁班蘭冰,椰香味香濃,同班蘭味道好配搭。
  • 椰香咖央多士
  • 百吉爹肉骨茶(豬腳彎)
蘇媽蘇媽應該都好多人認識但尖沙咀分店係最優秀既裝修👍🏻👍🏻鋪頭好大間,環境舒服樓底又勁高,食物依然好高水平~~✨百吉爹肉骨茶(豬腳彎)💯肉骨茶真係佢地既皇牌湯味濃厚,好足料,夠火候肉骨茶仲可以無限添飲~~~✨高佬麵配雞扒雞扒勁大塊,腌得好入味高佬麵炒得勁香,好有鑊氣撈埋流心蛋黃食,味道一流仲配埋香脆花生🥜好惹味✨椰香咖央多士💓呢個真係每次必點多士脆卜卜~~咖央吾係睇佢係薄薄一層其實係味道👅超級香極濃一定人人都愛上😍✨桔仔話梅水🍊健康飲品,桔味香濃吾會太甜,配埋話梅少少酸酸甜甜,好開胃✨椰汁班蘭呢個飲品🍸一定要試下班蘭世界級甘香濃底部仲要有西米成杯野正到爆~~😍😍😍
蘇媽蘇媽應該都好多人認識
但尖沙咀分店係最優秀既裝修👍🏻👍🏻
鋪頭好大間,環境舒服
樓底又勁高,食物依然好高水平~~

✨百吉爹肉骨茶(豬腳彎)💯
肉骨茶真係佢地既皇牌
湯味濃厚,好足料,夠火候
肉骨茶仲可以無限添飲~~~

✨高佬麵配雞扒
雞扒勁大塊,腌得好入味
高佬麵炒得勁香,好有鑊氣
撈埋流心蛋黃食,味道一流
仲配埋香脆花生🥜好惹味

一定人人都愛上😍

✨桔仔話梅水🍊
健康飲品,桔味香濃
吾會太甜,配埋話梅
少少酸酸甜甜,好開胃

✨椰汁班蘭
呢個飲品🍸一定要試下
班蘭世界級甘香濃
底部仲要有西米
成杯野正到爆~~😍😍😍
2023-12-13
2023-12-18 26 浏览
開咗一段時間都未嚟過食,今次誤打誤撞嚟咗~叫咗個叻沙摻摻。一開始仲諗係咩粉嚟。原來係米粉溝油麵。落咗單都無3分鐘就上菜,勁快⋯超速上菜!一嚟就聞到好香咸咸香香嘅味道。唔知係咪米粉吸湯問題,碗野無咩湯。見到湯色都同平時食開嘅叻沙唔同。唔係椰奶個種。食咗一啖超級辣!真係辣到我食唔到😢不過兩種粉溝埋個口感好特別好好食~但因為真係太辣我無法子再食。其間見到人地杯野飲好特別,我細細聲同男朋友講咩野飲嚟?職員好nice即刻話我知~見佢地都好有禮貌~
開咗一段時間都未嚟過食,今次誤打誤撞嚟咗~
叫咗個叻沙摻摻。一開始仲諗係咩粉嚟。原來係米粉溝油麵。
落咗單都無3分鐘就上菜,勁快⋯超速上菜!
2023-12-18 18 浏览
這間餐廳的門面給人很高級的感覺,但裏面的東西很經濟實惠。餐廳的環境很有馬來西亞的感覺。還有可愛的送餐機械人陪我們一起食晚飯。椰香咖央多士西多士好鬆脆,入口即溶三層肉肉骨茶今天天氣很凍,很適合配上一熱騰騰的肉骨茶,肉骨茶很有鮮味,外面的肉骨茶通常藥材味很重,這間藥材味恰到好處。五花腩肥瘦均勻,入口即溶。驚喜的是湯是無限添飲的高撈麵配雞扒雞扒好大件,好厚身,煎得很金黃,也很嫩滑特飲似水榴槤很濃郁的榴槤味特飲椰汁斑斕冰很清新的味道,加上櫻花匙羹,令人賞心悅目

椰香咖央多士
西多士好鬆脆,入口即溶

三層肉肉骨茶

高撈麵配雞扒
雞扒好大件,好厚身,煎得很金黃,也很嫩滑

特飲似水榴槤
很濃郁的榴槤味

特飲椰汁斑斕冰
很清新的味道,加上櫻花匙羹,令人賞心悅目