2015-04-05
話說我噚晚由珠海坐船返香港港澳碼頭,落船出埋關成七點幾,咁緊係去醫肚先啦,仲駛講?咁啱搵到有間好出名,譚校長又好鍾情嘅茶餐廳,又有位喎,咁就唔諗咁多食咗先算啦。呢間茶餐廳雖小,但竟有酒店級嘅行李記存服務。侍應雖然只係將我個喼「劈」喺收銀台前面,但我亦有點點賓至如歸嘅感覺。好感動。喺我未仲睇緊餐牌時,有個女侍應就好「主動」行埋嚟。「諗到未呀?」佢服務相當周到關心體貼,驚住我唔記得落單咁。餐牌見到校長推介,咁咪又唔諗咁多,叫咗先啦。啲嘢食都好快到,但食食吓又想叫多杯COT,咁咪遞手囉。「好,轉頭嚟~」個女待應咁樣應咗我,但係好耐都冇再過嚟。咁我又遞手啦。「好,轉頭嚟~」有個男侍應又係咁應咗我,亦都係冇再行過嚟,就連眼尾都冇哨我哋一眼。我再遞手,個個侍應都好似盲咗咁,完全當我透明,睇我唔到,所以乜都唔駛做。我為咗杯唔係免費嘅COT,竟然多做咗手部伸展運動,佢哋又可以喺百忙之中,搵到屬於佢哋嘅蛇王位,真係一舉兩得!我心諗,佢老細可能因為舖租貴,唔想畀客人坐咁耐,就落order叫侍應早啲同客人落單,唔好畀人諗咁耐。但係就因為老細冇話第二次落單都要咁快,所以就唔駛做喇。呢個雖然係我個人嘅諗法,但係
呢間茶餐廳雖小,但竟有酒店級嘅行李記存服務。
好感動。
喺我未仲睇緊餐牌時,有個女侍應就好「主動」行埋嚟。
「諗到未呀?」佢服務相當周到關心體貼,驚住我唔記得落單咁。
餐牌見到校長推介,咁咪又唔諗咁多,叫咗先啦。
啲嘢食都好快到,但食食吓又想叫多杯COT,咁咪遞手囉。
「好,轉頭嚟~」個女待應咁樣應咗我,但係好耐都冇再過嚟。
咁我又遞手啦。
但係就因為老細冇話第二次落單都要咁快,所以就唔駛做喇。
呢個雖然係我個人嘅諗法,但係命中率應該有90個巴仙以上。
「算啦,鬼叫你拎住個喼咩!」親人一言驚醒夢中人。
我受到咁嘅對待,原來係因為我個喼。
我竟然不知不覺咁成為咗一個喺香港人見人憎嘅水貨客。
我雖然能操滿口流利正音廣東話,但亦洗脫唔到我嘅嫌疑。
係一單審極都審唔完嘅冤案。
以茶餐廳嚟講,呢間餐廳嘅質素算係咁喇,雖然有啲偏咸。
除非個廚師冇食過佢自己煮嘅嘢,如果唔係,佢即係向食客傳遞一個好重要嘅訊息。
就係:「啲食材唔新鮮有異味囉!」
呢一招喺國內司空見慣,唔係咩新招數。
高血壓、腎虧同有脫髮危機人仕要小心注意。
想死就多啲幫襯佢啦!