2018-11-19
突然間好想食蛇羮,回顧一下舊年完全無食過蛇羮,我印象中食蛇羮的地方不多,來來去去都是灣仔蛇王燊和北角蛇王良, 後者坐子比較多,而且有我喜歡的菜飯。 我們提早六點前食晚飯, 當然有原因。原因好簡單只係唔想同太多人迫埋一枱, 其實來過的人都知, 六點後這裡一定坐爆晒, 由其是更氣開始涼, 更多人食蛇羮補身。 我點了 $68和 $75套餐配一碗細蛇羮, 亦可加錢改大碗, 套餐彈性大,胃口大的人可以加到夠為止。 細蛇羮份量足,對我而言絕對夠食。食蛇羮必先加上不過檸檬葉提味,脆脆保持得脆口。 蛇肉不小,還有雞絲、木耳、果皮 、小量金華火腿, 相當足料,味道鮮香, 亦不會太稠, 岩我口味。 上海 我至愛個碗睇落大,但菜飯唔太多, 咸肉切得較細粒, 應該是先飛過水所以咸味去左一半, 略為淡口,白菜切得碎,翠綠爽口和飯粒融合一起,好有家的感覺。 上色度均勻, 咸香足,腊味令糯米飯口感更油潤,口感干爽,不會太油膩,男友三扒兩撥已吃光一碗腊味糯米飯, 就知佢好喜歡。 食完蛇羮離開店舖時真係感到暖笠笠。
且有我喜歡的菜飯。
我們提早六點前食晚飯, 當然有原因。
我點了 [咸肉菜飯餐] $68和 [糯米飯餐] $75
細蛇羮份量足,對我而言絕對夠食。
食蛇羮必先加上不過檸檬葉提味,脆脆保持得脆口。
味道鮮香, 亦不會太稠, 岩我口味。
上海 [咸肉菜飯] 我至愛
[腊味糯米飯]
食完蛇羮離開店舖時真係感到暖笠笠。