2024-08-27 33 浏览
蛋仔記位於旺角豉油街地下,店舖只會做外賣,散發著懷舊街頭小食的氛圍。黃金發發咸蛋黃雞蛋仔 🍳 蛋黃濃郁鹹香,外脆內軟的雞蛋仔,味道鹹鹹甜甜,好有衝擊,口感豐富厚實開心果醬格仔餅 🧇格仔餅嘅口感軟熟,開心果醬香甜可口,餡料分量剛好,不會過於甜膩,比起一般花生醬煉奶味更加有創意芒果沙冰 🥤 綿密順滑的冰沙,清爽可口,在炎熱的天氣裡解渴消暑蛋仔記雖然係買港式懷舊小吃但係又有口味上面嘅創新嘗試,下次想試埋章魚燒雞蛋仔 🐙

2024-08-26 77 浏览
章魚燒雞蛋仔(42hkd) 是新口味推介,暫時在香港未食過呢個口味,抱住極大好奇心嘗試,幾捨得落材料,有時一粒入面有兩粒章魚🐙,一拎上手已經聞到好香木魚碎同大阪燒醬的味道,驚喜嘗鮮!Oreo麻糬雞蛋仔(36hkd) 材料放得好平均,差唔多粒粒都食到麻糬同埋Oreo,兩者好夾,幾有蛋香味,甜度恰到好處💓荔枝綠茶(26hkd) 非常清爽,不算太甜,解膩消滯一流😍排隊人潮幾多,不過入邊有五個爐密密整都不算等好耐,下次要試另一款主打開心果醬格仔餅🧇!#foodiblum港式
章魚燒雞蛋仔(42hkd)

Oreo麻糬雞蛋仔(36hkd)

荔枝綠茶(26hkd)
非常清爽,不算太甜,解膩消滯一流😍

#foodiblum港式
2024-08-24
2024-08-25 72 浏览
每次見到有雞蛋仔都會忍唔住好想買黎食,完全抗拒唔到,唔知係咪太耐冇去旺角,竟然見到有間新既雞蛋仔,即刻要買黎試。依間雞蛋仔都幾多味簡架,有咸有甜有麻糬系列,我自己都諗左好耐究竟簡邊好呢,最後簡左抹茶麻糬。落完單之後大概等左10-15分鐘就拎得啦,首先講下佢個包裝設計我好欣賞,好方便就咁拎住,仲有d洞可以唔驚焗住雞蛋仔變冧,食起上黎又唔會好狼狽,仲可以打卡。味道方面,一咬係脆既,濃濃既抹茶味,每一粒都有麻糬,好足料,外脆內軟,佢係個種咬落去好有實在感,唔係空氣個隻口感,食左一陣都係仲脆,不過個麻糬就會偏甜左少少,如果冇咁甜會更加好。我見到menu上有開心果格仔餅,期待有開心果雞蛋仔既出現。

我見到menu上有開心果格仔餅,期待有開心果雞蛋仔既出現。
2024-08-15
外卖自取
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ首先嗰個開心果醬格仔餅,一啖咬落去,開心果醬香噴噴咁流出嚟,超級creamy。個餅底又香又脆,唔會太甜,配埋開心果醬簡直絕配。正到爆!跟住試咗個伯爵麻薯雞蛋仔,雞蛋仔外脆內軟,伯爵茶味香濃,入面仲有粒粒麻薯,軟Q彈牙,食落去層次感十足。最後嗰杯益力多沙冰就清新解膩,酸甜醒胃,啱晒夏天飲。個沙冰質地幼滑,益力多味香濃,飲落去超爽!下次再試吓佢其他鹹嘅雞蛋仔。而家嘅雞蛋仔已經再唔係普通街頭小食,都可以,當一個正餐啦🤣ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ蛋仔記📍旺角豉油街33號裕旺大廈地下A號舖◇◇◇◇◇◇◇◇◇

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

蛋仔記
📍旺角豉油街33號裕旺大廈地下A號舖

◇◇◇◇◇◇◇◇◇
2024-08-21 106 浏览
雞旦仔滿滿地道,代表香港的美吃,行街發現新店子,排隊試下😆😆店子口味之選擇非常多呢‼️ 🔸雙重芝士雞旦仔 芝士香濃,口感外脆,內軟雞旦仔,散發旦香和芝士香芝士味香濃,芝士滿滿,感覺棒紙袋精緻,有特色,用來打卡真是不錯,雞旦仔即點即做,很喜歡。🔸格仔餅 🧇熱辣辣,整體很吸引,旦漿不會太甜,口感棒,紫菜肉鬆最喜歡。美味紫菜和肉鬆,外型足料,入口香。🔸爆珠梳打🥤來點杯飲品,爆爆口感,酸甜又解渴。

店子口味之選擇非常多呢‼️

🔸雙重芝士雞旦仔
芝士香濃,口感外脆,內軟雞旦仔,散發旦香和芝士香

芝士味香濃,芝士滿滿,感覺棒

🔸格仔餅 🧇

🔸爆珠梳打🥤
來點杯飲品,爆爆口感,酸甜又解渴。
2024-08-20 91 浏览
近年出現咗愈嚟愈多開心果食品,最近我就發現旺角呢間港式小食店有賣開心果醬格仔餅🧇😍,一於試埋佢嘅雞蛋仔同沙冰🍧先 ~開心果醬格仔餅($40)🧇開心果醬嘅開心果味相當濃郁,甜度適中,入口清新,配搭格仔餅都幾夾,仲加咗開心果碎令格仔餅口感更有層次,開心果控必試🤤👍雙重芝士雞蛋仔($42)🧀🫕芝士控必試😍,雙重芝士非常有芝味,芝士味香氣撲鼻,配搭香脆嘅雞蛋仔,口感層次豐富~芒果沙冰($30)🥭芒果味夠濃郁,冰涼解渴又消暑,沙冰嘅甜度適中,行到熱辣辣飲返杯就岩晒!下次經過再試埋佢哋新出嘅章魚燒雞蛋仔先!😋

開心果醬格仔餅($40)🧇

雙重芝士雞蛋仔($42)🧀🫕
雙重芝士雞蛋仔

芒果沙冰($30)🥭
芒果沙冰

下次經過再試埋佢哋新出嘅章魚燒雞蛋仔先!😋

雙重芝士雞蛋仔
芒果沙冰
香港街頭小食文化,必然會選到雞蛋仔和格仔餅,今次介紹呢間位於旺角的蛋仔記雞蛋仔,口味新款多元化,其他鋪頭少見,例如最近推出了開心果格仔餅和章魚燒雞蛋仔,另外配搭仲千變萬化。奶茶金莎醬格仔餅$38港式格仔餅即叫即整,需要等候10-15分鐘,熱辣辣格仔餅再塗上厚厚一層金莎榛子朱古力醬,有粒粒花生碎增添口感,奶茶茶醬夠香滑。抹茶麻糬雞蛋仔$34雞蛋仔粒粒圓潤飽滿,外脆內軟,富有香濃蛋香,內藏煙韌黏軟的麻糬餡,散發抹茶的清幽回甘益力多沙冰$30益力多沙冰感覺冰凍透心涼,加上甜酸度適中,十分消暑解渴。

抹茶麻糬雞蛋仔
奶茶金莎醬格仔餅$38
奶茶金莎醬格仔餅
抹茶麻糬雞蛋仔$34
益力多沙冰
益力多沙冰$30
益力多沙冰感覺冰凍透心涼,加上甜酸度適中,十分消暑解渴。
2024-08-18
抹茶麻糬雞蛋仔
奶茶金莎醬格仔餅
益力多沙冰
2024-08-18 60 浏览
很久沒有吃雞蛋仔了,見到旺角豉油街有一間新開不久的雞蛋仔店,一於試試!店舖以黃色為主!餐牌上有多款不同味道的雞蛋仔和格仔餅可以選擇,而且還有供應飲品呢!章魚燒雞蛋仔,見到這款雞蛋仔很特別,一於點來試試,估唔到真係有驚喜!雞蛋仔外層脆卜卜,內裡有紫菜和章魚,食落咸香又美味,口感層次都非常豐富!開心果醬格仔餅,第一次食原味以外的格仔餅,估唔到這款味道都好好食!格仔餅鬆脆,入面塗滿開心果醬,而且仲有滿滿的開心果碎,果醬味道不會太甜,好多開心果味,而且仲有碎碎,口感豐富又美味!益力多沙冰,熱辣辣最岩飲沙冰涼爽一下,這裡的沙冰都有多款選擇,而我們最後選了益力多味!沙冰有好濃益力多味,跟平時出面飲到好淡味的不同,非常好喝!
2024-07-26
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
呢間小店有唔少特別口味嘅雞蛋仔同格仔餅,今期係開心果醬格仔餅同章魚燒雞蛋仔,有鹹有甜,有啲仲可以加麻糬或者雪糕,睇見就想食,另外仲有多款特飲🤩開心果醬格仔餅即叫即製,格仔餅外皮酥脆,內層口感軟糯,入面塗滿厚厚一層香滑開心果醬,仲有粒粒開心果碎,食落超香果仁味,而且口感仲好豐富🤤Oreo麻糬雞蛋仔雞蛋仔好香脆,粒粒都有麻糬同Oreo碎,麻糬煙煙韌韌好有口感,食落又唔會太甜,外脆內軟,唔錯❤️青檸梳打好香青檸味,飲落好清新解膩😆

Oreo麻糬雞蛋仔

青檸梳打
好香青檸味,飲落好清新解膩😆

2024-08-08
外卖自取
每個地方都有佢地signature既食物,講起香港既signature就緊係雞蛋仔啦🍳之前中意食雞蛋仔中意到想每日食一底,食均香港唔同舖頭既味道😆但發覺真係大大小小都有太多,不過我都肯定出名既幾間我都一定試過😎。今日黎到旺角見到呢到呢間新開張無耐既店舖,佢地已經有唔同口味既雞蛋仔同格仔餅🧇諗翻自己都有一段時間無食啦,一見到都好想食就一於放縱一下🥰做一個成熟既大仔,全都要!。🐒開心果醬格仔餅💰$40最近既潮流真係無處不在,開心果醬並唔甜,所以入面主要甜味係來自練奶,所以整體格仔餅個甜道岩岩好👍🏼而佢哋既格仔餅有一定厚道,如果2人share就岩岩好。🐒肉鬆芝麻雞蛋仔💰$30雞蛋仔方面我就揀左咸既口味,因為我覺得肉鬆配呢啲蛋類食物好Match😋熱辣辣即叫即整,而肉鬆係遍佈係成底雞蛋仔上面,食落好脆,而食到尾就會慢慢食到芝麻同肉鬆味。🐒白桃綠茶💰$21最後嗌埋個野飲消消濟,而綠茶就岩哂🍵佢地既野飲仲要無落糖,飲埋野飲都唔怕heavy la

🐒開心果醬格仔餅💰$40

而佢哋既格仔餅有一定厚道,如果2人share就岩岩好

🐒肉鬆芝麻雞蛋仔💰$30

🐒白桃綠茶💰$21

2024-08-13 89 浏览
下午茶最佳小食非雞蛋仔莫屬,經過【雞蛋記】仲見到全新口味推介的開心果醬格仔餅,完全令人難以抗拒。😍❤️雙重朱古力雞蛋仔這款雞蛋仔外皮酥脆可口,內餡是滿滿的濃郁朱古力醬,讓人一吃就回味無窮。朱古力的香氣和雞蛋的香味完美結合,口感非常豐富。對於朱古力愛好者來說,這絕對是一道不可錯過的美食🧡開心果醬格仔餅第一次吃開心果醬格仔餅,唔係到到有,100% 純開心果醬仲有粒粒果碎,餡料香甜可口,比例恰到好處,不會過於甜膩,很有特色💛益力多沙冰益力多一向好味變為冰沙就更加冰涼爽口, 在夏日炎炎的日子中令暑氣全消💡購買任何食品加配飲品成套餐,即可減$5,咁買就最超值🤩

❤️雙重朱古力雞蛋仔

🧡開心果醬格仔餅

💛益力多沙冰

💡購買任何食品加配飲品成套餐,即可減$5,咁買就最超值🤩
2024-08-09 91 浏览
成日路過旺角街頭見到人拎食個好吸睛嘅雞蛋仔袋👜👀終於知道係from蛋仔記!! Fancy嘅野內在又如何?雖然買完穿梭街頭有1個鐘 食落依然keep到外脆內滋味🌟無扣到分!除咗蛋香十足 成塊面積頗大  每粒都係滿滿的餡重點係加20蚊就有2️⃣球雪糕🤩呢個夏天你值得擁有!唔食🍦 加購飲品亦可減5蚊。。。🦔✢ 章魚燒雞蛋仔 $42雞蛋仔20蚊起 但新口味真係值得一試!! 估唔到可以完整還原章魚燒嘅味道 esp嗰款醬汁味🤤尤其外表烤完後脆卜卜嘅樣子似足章魚燒原樣 內裡surprisingly有章魚粒 連埋蛋漿 微帶點煙韌感 好滿意呢款新口味!! ✢ 開心果格仔餅 $40個人幾鍾意佢激厚又有彈性嘅餅底🤤但同口感較黏又珍貴嘅開心果醬有點反差 個人偏好極甜又有煉奶咁liquid嘅醬料做夾心 但相信開心果控會好欣賞佢採用100%純開心果醬 仲食得出粒粒碎粒嘅真材實料! ✢ 翠玉奶香綠茶 $26的確係手搖飲品😂面頭仲有點奶泡 但綠茶味比想像中濃 唔會被奶味cover咗 所以飲落都幾清爽

。。。🦔

✢ 章魚燒雞蛋仔 $42

✢ 開心果格仔餅 $40

✢ 翠玉奶香綠茶 $26

2024-08-07 132 浏览
旺角有新開雞蛋仔店 ٩(ˊᗜˋ )و 即刻幫你試!✿ 開心果醬格仔餅 $④⓪先嚟開心果醬格仔餅 嗱~仲未𝗁𝗂𝗍爆關注組㗎標榜100%純開心果醬+開心果碎碎 打開真係嚇親 超級多醬!一咬爆餡╰(*°▽°*)╯啲醬幾稠身 碎碎亦多 開心果味就肯定濃嘅格仔餅好厚身 食到蛋香 口感鬆軟 但唔係淋啤啤但真係好邪惡 強烈建議𝗌𝗁𝖺𝗋𝖾哈哈✿ 章魚燒雞蛋仔 $④②雞蛋仔口味好多 有鹹有甜有麻糬~竟然見到「章魚燒雞蛋仔」!居然唔伏(ꉺᗜꉺ)幾足料 大部分內餡都有章魚粒 還原到章魚燒靈魂醬汁嗰種鹹鹹甜甜預左咁多配料 唔會超級脆口 但至少唔係淋到毛巾咁

旺角有新開雞蛋仔店 ٩(ˊᗜˋ )و 即刻幫你試!

✿ 開心果醬格仔餅 $④⓪
先嚟開心果醬格仔餅 嗱~仲未𝗁𝗂𝗍爆關注組㗎
標榜100%純開心果醬+開心果碎碎
打開真係嚇親 超級多醬!一咬爆餡╰(*°▽°*)╯
啲醬幾稠身 碎碎亦多 開心果味就肯定濃嘅
格仔餅好厚身 食到蛋香 口感鬆軟 但唔係淋啤啤
但真係好邪惡 強烈建議𝗌𝗁𝖺𝗋𝖾哈哈

✿ 章魚燒雞蛋仔 $④②
雞蛋仔口味好多 有鹹有甜有麻糬~
竟然見到「章魚燒雞蛋仔」!居然唔伏(ꉺᗜꉺ)
幾足料 大部分內餡都有章魚粒
還原到章魚燒靈魂醬汁嗰種鹹鹹甜甜
預左咁多配料 唔會超級脆口 但至少唔係淋到毛巾咁

• 章魚燒雞蛋仔
  • 開心果醬格仔餅
旺角豉油街有間人氣港式小食店 全部雞蛋仔同格仔餅即叫即整♨️熱辣辣香噴噴 鹹或甜的味道都有好多選擇🤩現時出了全新口味🐙章魚燒雞蛋仔及開心果醬格仔餅💚都好吸引值得一試✨開心果醬格仔餅 $40格仔餅好厚身外層烤得酥脆帶煙韌口感🧇用上100%純開心果醬堅果味香濃甜度適中爆晒餡💚再撒上粒粒焗開心果碎增加口感✨鹽燒紫菜肉鬆雞蛋仔 $43加入原塊紫菜好香脆 每粒雞蛋仔都脹卜卜🥚包有肉鬆餡好足料😍味道鹹鹹甜甜重蛋香味 忍不住一粒接一粒咁食✨綠茶水晶 $25購買任何食品加配飲品即減$5😬綠茶底帶微甜 有輕輕茉莉花的香氣 加入綠茶味的水晶蒟蒻好有口感📍蛋仔記雞蛋仔 (旺角)旺角豉油街33號裕旺大廈地下A號舖

✨開心果醬格仔餅 $40

✨鹽燒紫菜肉鬆雞蛋仔 $43
鹽燒紫菜肉鬆雞蛋仔

✨綠茶水晶 $25
綠茶水晶

📍蛋仔記雞蛋仔 (旺角)
旺角豉油街33號裕旺大廈地下A號舖
鹽燒紫菜肉鬆雞蛋仔
綠茶水晶
2024-08-05 60 浏览
🥚綠茶麻糬雞蛋仔配雪糕拎落好聚手粉漿稍厚 帶有淡淡嘅綠茶味加埋麻糬好煙靭(ノ∀`*)雪糕分別係雲呢拿同埋朱古力一冷一熱咁食口感最正!!🥚伯爵茶格仔餅茶味唔係好出 帶有少少脆邊中間夾返經典配搭花生醬煉奶係冇得輸(⁰▿⁰)🍓士多啤梨沙冰飲落冇咩冰粒 不過夠凍應該係用糖漿溝出嚟 有啲太甜🤔解渴都唔錯⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
🥚綠茶麻糬雞蛋仔配雪糕
拎落好聚手
粉漿稍厚 帶有淡淡嘅綠茶味
加埋麻糬好煙靭(ノ∀`*)
雪糕分別係雲呢拿同埋朱古力
一冷一熱咁食口感最正!!

🥚伯爵茶格仔餅
茶味唔係好出 帶有少少脆邊
中間夾返經典配搭花生醬煉奶係冇得輸(⁰▿⁰)

🍓士多啤梨沙冰
飲落冇咩冰粒 不過夠凍