2019-11-25 442 浏览
難得令你有窩心的服務,食物質素已屬其次了!哈!第一次包場食早餐坐位舒服,環境清潔,燈光光猛,最令人窩心的是那位男侍應的招待,就如我點的熱齋啡,他說要等10分鐘,他貼心的提出先給我一杯清水,太細心了!而且很有禮貌吃飽後,他還走來問問食物如何,令我感受到他們是願意接受別人意見,不斷進步的小店,還有一點令人食得舒服的是不會「監視」食客進食過程,一個開心的good morning, 蛋哥比到你!食物質素,不錯不錯,熱辣辣的番茄火腿通粉,湯味夠濃,通粉烚得剛剛好,最滿意的是上枱時夠熱。太陽蛋+烘多士, 太陽蛋賣相非常好,完整無缺,多士烘得金黃色,厚度適中。最令我驚喜是那杯熱齋啡,身穿粉紅色外套的我,竟遇上粉紅色咖啡杯,很有幸福感呢!是巧合還是侍應有留意呢?說回熱齋啡,味道香濃,沒有苦澀味,容易入口。食後感:價錢$38一個早餐,比同區的多$2-3,食物品質接受,一般簡單早餐,如果太難食,我相信都好快不存在了!現今早餐時段,想吸引食客的大概是服務吧!完全感受到蛋哥的用心對客,我會再光顧的,證明他們服務保持水準不變。
而且很有禮貌

食物質素,不錯不錯,

最令我驚喜是那杯
說回熱齋啡,味道香濃,沒有苦澀味,容易入口。

2019-11-14 313 浏览
老闆及員工服務超好 。一開始覺得奶茶可加多少少奶,員工立即配合。老闆亦會上前關心食物資素。禮貌十足。食物方面也不錯,蛋好鮮好滑,蕃茄湯底夠濃,多士都好食。奶茶最後都沖得好好飲。餐牌方面都有好多選擇,中意食蛋嘅朋友仔就岩曬。環境十分衛生、簡潔舒服。哩個係我第一個食評,我食過咁多間餐廳從來唔留食評。係因為今次真係有賓至如歸嘅感覺。今時今日有咁嘅服務真係好難得!餐廳係工廠大廈第一層無咁起眼,估唔到會有驚喜。
2019-11-13
  • 蕃茄通粉
  • 多士
  • 炒滑蛋
2019-10-26 386 浏览
之前叫到傳媒介紹觀塘新開的雞蛋主題的餐廳,就心癢癢的來試試,這家店不太好找,在沙爹王的旁邊。雞蛋鰻魚蛋看上去還不錯,配的是炒飯。飯量並不是很大,不過午餐的話也是足夠飽的。雞蛋煎的有水準,還有蛋液在上面。炒飯也夠味不油膩。鰻魚的話我覺得一般般,無功無過。涼瓜滑蛋牛肉飯因為想吃點蔬菜,就試了這個涼瓜滑蛋牛肉飯。這一道比較一般。蛋煎的好吃,但是白飯好硬,配雞蛋感覺有點單調。看到這家店的招牌菜之一是椒鹽豬扒飯,下次試一下。

雞蛋鰻魚蛋
鰻魚的話我覺得一般般,無功無過。

涼瓜滑蛋牛肉飯

看到這家店的招牌菜之一是椒鹽豬扒飯,下次試一下。
2019-10-25 348 浏览
喺openrice發現咗呢間餐廳,所以諗住去試下。 上網話lunch時間好多人,所以要事先book定位。 我哋專登早少少過去,入去嗰陣大約有三至四枱。 我叫咗佢哋出名鰻魚飯, 好快就上咗餐。 佢條鰻魚唔算好大條,但係睇落都燒得幾靚。 佢哋用雞蛋包住啲飯, 啲飯係炒過嚟,都幾大份。 佢個set仲有一隻雞蛋, 個蛋黃係liu過出黎,加咗啲紅色既材料再塞返入去(我自己唔係好食得出加咗啲咩落個蛋黃度)。 飲品我就叫咗佢哋杯薑蜜, 見到都有幾片薑係上面, 應該係真材實料。 大約到一點左右,就好多人要係出面排隊, 所以建議大家打嚟book定lunch time。
鰻魚飯
鰻魚飯
2019-10-12 328 浏览
今朝同朋友三人行食早餐,其中一位叫常餐,我同另一位叫左餈飯,落單嗰位女仔話「餈飯要等耐少少」,唔緊要啦咁有啲餐廳即叫即整通常15-20分鐘走唔甩,於是ok左。過左5分鐘左右?常餐到左,我地記得餈飯要耐少少,就繼續等。結果過左30分鐘,都仲未有。(我朋友話遲過我地入黎既叫外賣女仔都一早拎齊野走埋)於是我朋友去追單,結果得到既答覆係「廚房冇飯」、「煲緊飯」之類,咁即係未開始整!?然後我朋友就嬲到即刻埋單+拉大隊走。我想反映一下:1. 如果餈飯既製作時間係需要30分鐘或者更長既話,希望可以喺menu上寫明,又或者職員落單時講明,因為真係唔可以用「耐少少」黎形容。2. 如果平時唔係咁,係咁啱冇哂飯要煲過,其實可以同客人講聲,等客人決定等唔等。我地唔介意等待,但介意過左30分鐘都冇人話我地知發生咩事,就算話假期,我地有的是時間,都唔代表要不明不白地等,如果朋友唔去追單,到底要等幾耐先知原來仲煲緊飯?希望只係我地黑仔既個別事件。

我想反映一下:

希望只係我地黑仔既個別事件。
2019-10-12
早餐
2019-10-03 265 浏览
蛋炒得太dry, 完全冇流心嘅效果。份量都過少, 炒飯裏面只有幾粒雞肉同三片煙肉。絕對唔值呢個價錢, 試過一次唔會再嘗試。正正因為店舖名叫蛋哥, 所以對蛋嘅烹飪有很高嘅期望, 所以失望亦其大。
蛋炒得太dry, 完全冇流心嘅效果。
份量都過少, 炒飯裏面只有幾粒雞肉同三片煙肉。
絕對唔值呢個價錢, 試過一次唔會再嘗試。

2019-08-30 458 浏览
多數幫襯隔離間沙嗲,見有間新嘢係隔離,雖然外表唔算光鮮搶眼,今日貪新鮮試吓。2:00pm黎到,內裡好寬敞,算好坐。枱上menu大約有5-6款,少係咪等於精呢?叫個港式蛋包飯試吓先。有成3個蛋黃咁多!足料!真係包到整個飯!兩塊半塊嘅午餐肉就乾咗d, 不過都算ok. D尖尖飯都算ok, 飯煮得好食,證明個廚識煮嘢食。杯熱檸茶真係唔苦喎,好多茶餐廳都苦,佢唔苦,好嘢!D杯上都有店主個樣做logo , 好落本喎!成件事feel到有心經營,值得繼續支持!
有成3個蛋黃咁多!足料!真係包到整個飯!
兩塊半塊嘅午餐肉就乾咗d, 不過都算ok.
D尖尖飯都算ok, 飯煮得好食,證明個廚識煮嘢食。
杯熱檸茶真係唔苦喎,好多茶餐廳都苦,佢唔苦,好嘢!
D杯上都有店主個樣做logo , 好落本喎!

成件事feel到有心經營,值得繼續支持!
港式蛋包飯
熱檸茶
港式蛋包飯
熱檸茶
2019-08-21 409 浏览
今午到附近法院大樓辦事,累死人了。下午兩點左右,急著找東西吃。這裡附近餐廳不少,但已知不好的也不少,懊惱,可幸見一店新裝修,店員熱情招待,也好。裝修走小文青台灣風,名叫蛋哥,相信以蛋為主題。午餐高峰過後,人客就兩三台。餐牌不大,就數種,我也不點以蛋作主題,反倒點一個椒鹽豬扒飯,天口熱,要了凍齋啡走甜走冰。餐飲先上。少冰還是太凍了,其實我本來就不應該飲凍飲。咖啡貨式一般,偏重苦澀。用鐵杯上,增添了一種鐵銹味。所以一直不建議作餐廳飲品。椒鹽豬扒飯。豬扒厚薄均勻,現點現做。做法異於平常斬件上,而是原塊炸熟,灑上椒鹽,再淋上炸蒜椒蔥等。豬扒處理得好,味夠,鬆軟有肉香,多件是美國貨。調味也好,獨欠小菜鍋氣。煎蛋色澤橙紅,用的是湖北蛋。撈飯豉油也有較過,濃甜滋味。附上手做蛋捲,有心機。味也到家,不輸一田買到的。整體而言,中上餐廳。店員有心,有了解出品質素。要彈就是冷氣太凍,可考慮加裝冷氣擋風,始終不是寫字樓客,平時已太凍了。

附上手做蛋捲,有心機。味也到家,不輸一田買到的。
2019-07-13 667 浏览
上堂前先去觀塘醫肚,在工業中心閒逛了一陣,在店外看到大大個雞蛋標誌,見咁得意就入內用膳。平日早上大家都返工吧?差不多十一點半都沒有客人,如店員話齋,隨便坐。由於時間上介乎早餐與午餐之間,店員就問我食早餐還是午餐,仲細心講解有沙茶牛肉麵餐呢個神秘menu,作為牛肉嘅愛好者,當然二話不說就揀牛肉麵啦。稍等一下,咖啡就被端來了。正當我疑惑點解咁大杯之際,店員仲懷疑係咪寫錯飲品。咖啡偏向多奶,幸好仍有咖啡嘅香味。之後沙茶牛肉麵、炒蛋、多士都分別送上。以蛋做主打嘅餐廳,當然要好好品嚐一下其炒蛋啦。炒蛋滑溜又有蛋味,配多士認真好。可惜多士好像過烤了,有點硬。之後到吃牛肉麵了,店員提提我,撈勻醬料和公仔麵會無咁濃味及好食啲。牛肉都算腍身,可以一試嘅。環境寧靜,用膳後再坐一會吧。呢度俾我嘅感覺好舒服,可以好好放鬆一下。唔知到午飯時間嘅時候多唔多人呢?
沙茶牛肉麵
炒蛋
多士
咖啡
2019-07-11
$38 (早餐)
炒蛋
咖啡
2019-07-07 2374 浏览
話説我係蛋控,好鐘意食蛋既,近排又知道觀塘工業中心地下以蛋黎開餐廳🤝🤝即係主打食蛋架啦🤩🤩🤩唔係唔黎試下佢呀嘛😋😋😋店舖收每日既1800hrs星期六咁岩放半畫,所以就黎試試佢先🤩店舖樓底闊落,裝修簡約,木系舒服既感覺由於去到餐廳都四點幾,望下嗰下午茶menu,諗唔到食點既時候俾我見到另一個menu有招牌蛋捲同埋蛋治,一於就試哩兩樣啦,嗌左一杯凍奶茶同熱奶茶☕️同店主傾開計先知啲蛋用湖北蛋,因為炒出黎會橙黃色啲既。哩店既職員好有禮貌,態度好誠懇🤩🤩小店就有哩種好💋💋食物好快送到,奶茶茶底唔錯,熱飲仲好飲蛋治既炒蛋炒得好靚仔,啲蛋仲包住小小既蛋漿係我鐘意既。至於嗰蛋捲賣相好有台式既感覺,舖滿芝麻汁,咬落去有蕃茄,洋蔥同埋雞肉,不過當我切落啲雞度既時候,發現啲雞未全熟即刻通知店主,店主好好即刻幫我再整,雖然野食出左啲意外,但店員同店主既態度好好,加油呀小店💪💪💪💪

蛋治既炒蛋炒得好靚仔,啲蛋仲包住小小既蛋漿
係我鐘意既。

2019-07-06
下午茶
2019-06-29 485 浏览
又到左happy Friday , 去左公司附近既《蛋哥》食個lunch, 最初睇到餐廳名以為係蛋黃🥚哥🤣🤣🤣 聽到個名就知最出名係食蛋啦,所以叫左個椒鹽豬扒飯$58配熱檸水,等左一陣就上菜啦,香噴噴既椒鹽豬扒同蛋香味,我要開動啦!😋😋😋 椒鹽豬扒好腍身,豬扒食落咬口十足,而且醃得夠惹味,食落有肉汁又唔會太乾,再將蛋黃篤開流入白飯中,超香蛋香味,格外份外滋味,算係誠意之作😋😋😋 再飲埋杯熱檸水,消化一下,再有動力番公司繼續工作☺️! ******************如果大家中意我寫既食評📝,麻煩幫幫手禁個❤比我,我會搵更多正野既餐廳、寫更多食評比大家!😌😋******************

******************
******************
2019-06-27 425 浏览
今日lunch一個人係觀塘搵野食, 見到一個二拉架有呢間蛋哥嘅menu, 飯餐好多款都以蛋為食材, 價錢又唔貴, 所以決定試一試。😄餐廳裝修簡潔明亮, 樓底高而且座位寬敞, 感覺舒適。店員服務懇切, 佢推介左午餐menu上面冇嘅一款滑蛋牛肉飯俾我, 連埋凍飲都係$49。😁滑蛋牛肉飯賣相好吸引, 滑蛋熟度剛剛好, 口感超軟滑, 牛肉肉味濃郁, 份量唔算好多, 白飯混入滑蛋同醬油, 非常惹味。加埋凍檸茶, 埋單$49, 性價比唔錯。👍

2019-06-27
2019-06-21 454 浏览
今朝趁有d時間,特登去試下同事所講傳說中的蛋哥,傳聞呢個新店味道十分好,也十分有創意雖然在毫不起眼的巷仔,但其實十分近地鐵站D2出口。8:15分,我終於到達了目的地!我睇左陣菜單,心大心細中,因為樣樣都想試最後我經十分用心和介紹的店員分析後,我決定了,我叫左個沙嗲牛常餐,配炒蛋凍奶茶,班尼迪克蛋沙嗲牛我大約等了3分鐘左右,我立馬試下先,炒蛋十分香,好味,沙嗲牛的味道也同市面大部分的沙嗲牛唔同,我唔識點形容,但好好味。奶茶也十分出色,夠香夠滑大約10分鐘度,班尼迪克蛋來了!一坐低時,店員也有十分親切的提示,因為怕班尼迪克蛋的製作時間,會影響到我的時間,幸好我今早比較得閒,入返正題!我試了第一口班尼迪克蛋,蛋味超香,烟肉配上有煎過的番茄,再加上上面的蛋和特調的醬汁,味道十分好,令人忍唔住一啖接一啖!轉眼間我已經清光了枱面上的沙嗲牛和班尼迪克蛋,不過真的十分飽,本身早餐一份沙嗲牛,我已經夠飽了,只是好好味,我忍唔住,最多lunch晏d先食我聽日都要再來試其他菜式家下香港好少何有餐廳,價錢適中,味道好味,最重要係店員服務態度十分好加油

我聽日都要再來試其他菜式
加油

沙嗲牛
班尼迪克蛋
2019-06-20
$38 (早餐)
沙嗲牛
班尼迪克蛋
  • 凍奶茶
2019-06-15 271 浏览
好味喎!官塘返工見到有間新野食!主打蛋蛋仲開早市!早餐黎試下,無乜人識早餐有癡飯團、蛋餅等等新奇野唔洗日日沙嗲牛雖然佢都有。。。我叫左個牛油果碎蛋包,最愛牛油果等左5分鐘左右,正常呢d包係碎蛋沙律,加幾片牛油果響面,呢度掉轉,係牛油果醬,碎蛋做面,好突出蛋呢個主題!d蛋黃顏色比平時食o既橙黃,好有味牛油果醬好濃牛油果味!好好味!仲見到有果肉,加塊清新生菜個包似豬仔包,好脆!下次再試其他野~如果可以揀唔同國家o既蛋就好玩啦,一齊做試蛋員🤭
好味喎!
官塘返工見到有間新野食!主打蛋蛋

仲開早市!早餐黎試下,無乜人識

早餐有癡飯團、蛋餅等等新奇野
唔洗日日沙嗲牛
雖然佢都有。。。

我叫左個牛油果碎蛋包,最愛牛油果

等左5分鐘左右,
正常呢d包係碎蛋沙律,加幾片牛油果響面,
呢度掉轉,係牛油果醬,碎蛋做面,
好突出蛋呢個主題!

d蛋黃顏色比平時食o既橙黃,好有味

牛油果醬好濃牛油果味!好好味!
仲見到有果肉,加塊清新生菜

個包似豬仔包,好脆!

下次再試其他野~
如果可以揀唔同國家o既蛋就好玩啦,
一齊做試蛋員🤭

牛油果碎蛋包
$35 (早餐)
牛油果碎蛋包
2019-06-13 252 浏览
呢間店應該係我第一次寫食評,因遇上一間太有heart的小店,係附近番工,同事收到一張很特別的傳單所以吸引了我同佢注意,就搵左日去試下!第一次想去食 但去到門口見到佢地成班店員好失望咁,原來因遇上煤氣爐問題 ,炒飯類暫時做唔到。。。見到佢地咁既樣,之後又係附近見番其中一個店員,佢叫我地搵日再來呀!一定好快ok! 我地就再比機會佢地 搵第二日再到訪。第二次再試 店員很好👍🏻很有禮貌,又介紹食物,飯市我地比較早到 人流不算多所以可以同我地幾個人吹下水,食物貴精不貴多,價錢算合理,點既食物味道都很不錯👍🏻 餐具都用心撰過的。試同事撰的星洲炒米,很香好吃!我點了乾炒牛河,一樣炒得很好!有些餐會配上蒸蛋,好家庭式,不算滑但味道ok,注意呢個蛋不是日式的呀!整體來說 很好!新開店 希望佢地可以保持到呢個心去做,香港飲食很艱難呀!加油💪🏻

點既食物味道都
很不錯👍🏻 餐具都用心撰過的。
試同事撰的星洲炒米,很香好吃!
我點了乾炒牛河,一樣炒得很好!

• 星洲炒米