2021-11-10 696 浏览
我去行街行到累累哋,想買D嘢噃屋企食🤔,見到呢間新開嘅店舖,這一間蛋藝工房店舖門面都幾特別🤔,我就决定入去睇吓買乜嘢食,店舖位於天水圍新北江商場地下,去嘅食物款式多款選擇有創意又有特式!.濟州島黑豚豬柳扒炒滑蛋飯呢一款黑豚豬柳扒賣相十分之吸引😮,望著都好想食🤔,色香味都齊哂,食到入口豬柳扒肉質都好腍身味道十足😋,豬柳用咗特別醬汁烹調令到味到更加美味😋,同時我轉咗椰菜花偽炒飯味道特別,口感都唔錯🤔又夠健康!.經典叉燒滑蛋飯呢款叉燒滑蛋飯賣相都幾好🤔,佢嘅叉燒色澤香味十足😙😋,食到入口叉燒都好有咬口又夠腍身,好有過去年代別的風味🤔,尤其是D滑蛋夠哂滑口蛋汁都溜出嚟😮味道又香滑😋!.6寸日燒雞墨西哥薄餅呢一款墨西哥薄餅賣相細細個都好吸引😲,色澤賣相都睇得吓🤔,店家用咗燒雞而炮製,係以芝士同埋沙律醬而製成,食到入口聞到香濃芝士味😙,又帶有酸甜嘅沙律味道,令到整嗰薄餅味道相當之美味😋!.*我覺得價錢又唔貴,食物又有水準👍,值得試吓*.*踉餐送飲品*.*如果想健康D又夠營養加$10元轉椰菜偽炒飯👍*

濟州島黑豚豬柳扒炒滑蛋飯

經典叉燒滑蛋飯

6寸日燒雞墨西哥薄餅
*我覺得價錢又唔貴,食物又有水準👍,值得試吓*
*踉餐送飲品*
*如果想健康D又夠營養加$10元轉椰菜偽炒飯👍*

2021-11-10
10 分钟 (外卖自取)
2021-11-05 122 浏览
天水圍新北江商場比我嘅感覺係好似葵廣咁,有好多小食同餐廳小店,價錢亦都唔貴。今次同朋友再去時,見到有間裝修簡約有文清feel,叫蛋藝工房嘅餐廳,同成個商場比較舊嘅感覺唔一樣。餐廳係專注做蛋嘅🍳餐牌上大部份嘅菜式都🈶️蛋🥚包括炒滑蛋、煎雙蛋、63度溫泉蛋,同埋比較特別嘅蝦濃湯滑蛋汁。食林嘅份量都真係非常足料,幾大份下😆西京燒黃油雞炒滑蛋飯係雞肶扒,外面煎得香口肉質嫩滑多汁。見到餐牌有寫住餐廳係選用頂級農場雞蛋,確實蛋味幾香,質感實得嚟夠滑。見到餐廳都幾用心,連白飯都係選用日本珍珠米,但係價錢相對實惠。蝦濃湯滑蛋汁海蝦飯個汁真係幾鮮,店家話佢哋自己用新鮮海蝦煮嘅,就算連海蝦都係每日朝早買新鮮嘅,食🉐️出肉質唔會好似冰鮮咁爽口但係彈牙嘅😋諗住食得健康啲,就加$10升級做椰菜花偽炒飯,以滑蛋汁送更易入口👍🏼套餐有跟汽水,不過我哋又加價錢upgrade咗轉做齊茶。英女王伯爵奶茶茶味香濃,奶香十足,口感順滑,鍾意飲奶茶嘅我真係覺得好好味呀😍

椰菜花偽炒飯

英女王伯爵奶茶
椰菜花偽炒飯
英女王伯爵奶茶
話說新北江商場開咗間新舖叫做蛋藝工房最著名嘅就係叉燒蛋咁就二話不說去試一試啦店內面積唔算好大只有幾張二人枱我諗都係畀人食個快餐咁樣食物選擇就都係要蛋為主仲可以升級食椰菜花飯適合生酮嘅朋友醬皇手工叉燒炒滑蛋飯呢隻蛋炒得真係好嫩滑配上些小蔥花,送飯可以話係一流手工叉燒係偏向瘦嘅整體食落唔肥膩,都幾健康椰菜花飯都有落配料去炒食落嘅口感同一般炒飯都唔係爭好遠我建議都可以升級試呢個椰菜花飯鰻魚海鮮芙蓉蛋飯呢個炒滑蛋飯都幾足料除咗鰻魚之外,亦都有叉燒,銀芽同蟹柳等等相當豐富芙蓉蛋飯嘅蛋就相對比較熟加上配料都幾好送飯跟住我配咗支齊茶一問之下原來係奶茶佢仲有分港式同埋英式我揀咗啲港式嘅奶茶飲落茶底好濃郁,都幾順滑總結五十幾蚊食到一個晚餐性價比都真係好高而且嫩蛋真係令人印象深刻

話說新北江商場開咗間新舖

仲可以升級食椰菜花飯
適合生酮嘅朋友

醬皇手工叉燒炒滑蛋飯
呢隻蛋炒得真係好嫩滑
配上些小蔥花,送飯可以話係一流
手工叉燒係偏向瘦嘅
整體食落唔肥膩,都幾健康
椰菜花飯都有落配料去炒
食落嘅口感同一般炒飯都唔係爭好遠
我建議都可以升級試呢個椰菜花飯

鰻魚海鮮芙蓉蛋飯
呢個炒滑蛋飯都幾足料
除咗鰻魚之外,亦都有叉燒,銀芽同蟹柳等等
相當豐富
芙蓉蛋飯嘅蛋就相對比較熟
加上配料都幾好送飯

跟住我配咗支齊茶
一問之下原來係奶茶
佢仲有分港式同埋英式
我揀咗啲港式嘅奶茶
飲落茶底好濃郁,都幾順滑

總結
五十幾蚊食到一個晚餐性價比都真係好高
而且嫩蛋真係令人印象深刻
2021-10-30 51 浏览
新北江啲舖位細細,但照顧到天水圍咁多人嘅胃口🙌🏻 我都幾乎食匀嗰度大小食店,最近新開一間專食滑蛋,睇下塊蛋有乜咁特別先🤭🥪 鰻魚蟹柳配厚滑蛋三文治$35蛋漿好滑、香稠,拌住韮黃、蔥花更香口。餡料份量可以話係湧出黎,因為兩片麵包都就黎承托唔住😂除左滑蛋,仲有照燒汁鰻魚同蟹柳粒,鹹香又鮮甜。鰻魚肉質不錯,非小食店質素。飲品+$17港製奶茶 𝙢𝙚𝙢𝙤𝙧𝙮💛齊栢林出品💛(雪櫃拎出好夠涷,100%錫蘭茶葉,茶底夠厚,奶味唔會太重,有順滑感👍🏻見隔離枱有人食墨西哥pizza 🍕 係脆底,6吋mini size好啱一人獨食。仲有個厚切午餐肉配芫荽厚蛋三文治,作為芫荽愛好者,揾次路過新北江再試✨

🥪 鰻魚蟹柳配厚滑蛋三文治$35

飲品+$17港製奶茶 𝙢𝙚𝙢𝙤𝙧𝙮

💛齊栢林出品💛

2021-10-28 72 浏览
經過呢間新開嘅小店,見地方整潔乾淨,價錢亦優惠,即刻試吓先。#手工叉燒煎旦配飯 轉咗 「健康椰菜花偽炒飯」,賣相不錯。鮮橙黃色煎旦吸引,叉燒肥肉唔多,但都肉質淋軟。椰菜花飯爽口,代替食飯,嘅健康又好味。#脆炸吉列無骨黑豚扒炒滑蛋飯配日式咖喱汁最鐘意個炒滑蛋,真係正,加咗香蔥同韮菜更好食。脆脆黑豚肉啖啖肉,肉嫩亦香口。#六寸雙式芝士夏威夷墨西哥薄餅薄餅即叫即做,熱辣辣芝士同新鮮菠蘿,很好食😋。手工蝦多士蝦多士外面鋪咗芝麻,鹹鹹香香嘅,做小食唔錯。各款套餐都已包飲品,正餐價錢都唔貴,很抵食。

#手工叉燒煎旦配飯 轉咗 「健康椰菜花偽炒飯」,賣相不錯。

#脆炸吉列無骨黑豚扒炒滑蛋飯配日式咖喱汁

#六寸雙式芝士夏威夷墨西哥薄餅
薄餅即叫即做,熱辣辣芝士同新鮮菠蘿,很好食😋。

手工蝦多士
蝦多士外面鋪咗芝麻,鹹鹹香香嘅,做小食唔錯。

各款套餐都已包飲品,正餐價錢都唔貴,很抵食。

2021-10-28
外卖自取
2021-10-28 215 浏览
最近在天水圍開了一家吃蛋的小店😍,店舖位於新北江商場地下食肆區,環境雖然不大但挺舒適的。餐牌上有十款套餐,另有下午茶餐,跟餐會送汽水或飲品,也可以加錢升級齊茶🙈。-💥經典叉燒蛋飯 HKD$40,另外加HKD$10升級椰菜花偽炒飯,可以吃得健康點😆。喜歡太陽蛋和叉燒這個組合,叉燒是店家自家製的。叉燒是半肥瘦版本,肉質腍身口感煙韌😋,醬汁味不會太咸。椰菜花飯裡加入三色椒,顏色鮮豔口感豐富🤤。-💥6寸日式燒雞墨西哥薄餅 HKD$42,這個味道很香,面頭鋪滿大量芝士。薄餅底是薄身版本,口感脆脆的🙈。熱辣辣吃的芝士有拉絲效果,燒雞口感煙韌。裡面有沙律醬,味道酸酸的很開胃🤤。-💥手工蝦多士 HKD$42,是香港懷舊小食之一,這個一份有四件,蝦多士賣相吸引。面頭有黑白芝麻口感更豐富,蝦多士口感外脆內軟🤤,而且不太油膩。蝦肉肉質爽口,整體口感酥脆鮮味,熱辣辣吃味道較好😆。-💥齊茶 HKD$17,是傳統的港式奶茶,用了純錫蘭茶葉製成。奶茶顏色深色,味道不會太甜,茶底味濃郁不苦澀。茶與奶的比例剛好,挺喜歡飲這個🤩。-

2021-10-28
2021-10-25 45 浏览
最近開始了採用名為生酮飲食的飲食計劃只進食少量的碳水化合物而天水圍新北江的蛋藝工房有提供椰菜花飯於是就馬上購買外賣回家進行試食我跟老公分別嘗試了濟州島黑豚豬柳扒炒芫茜滑蛋椰菜花飯以及醬皇日式叉燒配炒滑蛋另外買了醬燒鰻魚海鮮芙蓉蛋飯以及日式照燒雞扒滑蛋飯給老爺奶奶吃♥️ 濟州島黑豚豬柳扒炒芫茜滑蛋椰菜花飯一打開外賣盒就傳來陣陣芫茜的香味芫茜為滑蛋添加了一層口感十分出色豬扒味道不過不失重點是椰菜花飯雖然只是打碎了的椰菜花但是未有完全打碎帶來了另一層的口感而且沒有椰菜花炒得十分乾身🧡醬皇日式叉燒配炒滑蛋叉燒切得十分工整肥瘦亦都十分適中而且這是港日crossover的叉燒竟然出奇地搭配滑蛋能做到蛋香又嫩滑整體味道很好💛 醬燒鰻魚海鮮芙蓉蛋飯打開外賣盒我對他的份量感到十分驚訝因為蛋跟飯的份量是接近一比一的而且傳來一陣陣燒汁以及柴魚片的味道感覺就好像在吃日式的章魚燒雞蛋跟鰻魚味道十分匹配💚 日式照燒雞扒滑蛋飯雞扒皮脆肉嫩味道控制得十分好不會太咸再配上滑蛋基本上來更多的飯都可以把他們食清光總結,四個飯的味道都十分出色而且價錢公道值得下次再去一試📍 蛋藝工房 (天水圍)天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下
最近開始了採用名為生酮飲食的飲食計劃

雞扒皮脆肉嫩
味道控制得十分好不會太咸
再配上滑蛋
基本上來更多的飯都可以把他們食清光

總結,四個飯的味道都十分出色而且價錢公道
值得下次再去一試

📍 蛋藝工房 (天水圍)
天水圍天湖路1號嘉湖新北江商場地下A91-05號舖

外卖自取
2021-10-24 34 浏览
在新北江,美食林立蛋,今日發現了新開的蛋藝工房,店仔細細但乾淨整齊,有文青feel。餐廳對食材品質有要求,標榜用頂級日本農場蛋及日本珍珠米。下午茶套餐只是$40連汽水,包括經典叉燒煎蛋飯、日式照燒雞扒煎蛋飯,好抵食。煎蛋蛋黃是深橙色的,有流心放果,特別香濃。叉燒煮得入味,而且瘦肉多,很適合keep fit減肥的人士。雞扒燒得香又嫩滑,$40真心無敵呀。下午茶也有pizza,6吋日式燒雞墨西哥薄餅$42,即叫即焗,熱辣辣香脆好食。.Regular的menu也不貴,大約$50左右連飲品。推介原隻海蝦炒滑蛋$55,海蝦份量蛋而且鮮甜肥美,炒蛋夠滑又有韮王及蔥花調味,簡簡單單但已經好好食。

餐廳對食材品質有要求,標榜用頂級日本農場蛋及日本珍珠米。

2021-10-22 42 浏览
晚上來到新北江主要賣炒滑蛋飯餐廳,店舖小小,座位不多,牆上掛住小清新畫,顯得特別溫馨!餐牌都有推薦素食者選項,價錢相宜,都係50蚊左右有一個餐。醬燒鰻魚海鮮芙蓉煎蛋飯:送上來時俾巨型炒蛋嚇親,餐牌寫住用日本頂級農場雞蛋。食落果然炒得嫰口,保持蛋汁,入面夾住有鰻魚、叉燒、蟹柳、銀牙等,仲有韮王及蔥花,餡料豐富。加$10升級椰菜花偽炒飯,椰菜花同三色椒粒炒得味道剛好,口感十足。椰菜花偽炒飯高纖低碳,健康之餘,亦有飽肚感!齊茶:個名幾特別,原來係有港式奶茶同英式伯爵奶茶選擇,我揀左英式伯爵奶茶,茶香奶滑,甜度適宜!

餐牌都有推薦素食者選項,價錢相宜,都係50蚊左右有一個餐。

2021-10-17 75 浏览
不經意行過E一間以蛋為主題嘅餐廳,真係驚喜處處呢😆!天水圍終於有啲keto-friendly 嘅野食!減肥人士有福了!地點座落新北江唔近輕鐵站一邊,如果要突登搵真係要花一啲啲時間噢。🤫 座位數目得8個,不過新開幕都仲未有一排隊嘅。以下係下午茶黎,係一個吉列玉子配薯角。你又點估到天水圍係有啲咁嘅Fusion 菜食。叉燒滑蛋偽炒飯啲叉燒燒得唔錯,係老細自己燒架喎!欣賞佢炒蛋蛋嘅味道非常濃郁。至於椰菜花炒飯,我想講係健康之餘,仲非常飽肚。最後個濟洲島黑豚豬柳扒,肉味濃郁,肥瘦適中。最緊要係,一個餐都係$50左右!不過希望將來會有多啲唔同嘅餐飲啦!已book mark,減肥成功前(即直到永遠)都會常去!
不經意行過E一間以蛋為主題嘅餐廳,真係驚喜處處呢😆!

最後個濟洲島黑豚豬柳扒,肉味濃郁,肥瘦適中。

已book mark,減肥成功前(即直到永遠)都會常去!
2021-10-16 60 浏览
第一次幫襯,揀左醬汁鰻魚海鮮芙蓉蛋飯試下,佢標榜係用日本珍珠米同日本蛋,仲可以揀椰菜花米~海鮮的份量唔算多,有鰻魚、蝦、蟹柳,但蛋味十足,味道不錯!個珍珠飯配埋鰻魚汁一流,份量夠多,我一個女仔都食唔哂,下次可以叫少飯;野飲就揀左健康的烏龍茶。另外,服務方面老闆娘好好人,本來想轉“偽炒飯”試下,但賣哂,老闆娘就送多舊叉燒比我,仲係半肥瘦叉燒由於試業期間人流不多,外賣好快有得拎。店舖不大,有少量座位作堂食。總括黎講,我覺得而個飯$4x係合理的,無論用料/份量/味道都對得住而個價錢,下次可以試下其他款式

海鮮的份量唔算多,有鰻魚、蝦、蟹柳,但蛋味十足,味道不錯!

日本珍珠米
2021-10-16
5 分钟 (外卖自取)
日本珍珠米
作為天水圍人, 一向都會去新北江搵食, 貪嗰度食嘢夠平民化, 唔駛太拘謹. 發現呢間蛋藝工房新開張, 好奇心軀使之下前來一試. 睇到個菜單全部以蛋為主(廢話) , 一開始唔覺得有咩特別, 不過留意到可以加幾蚊有椰菜花偽炒飯, 就真係幾有新意. 香港地依家估計100間餐廳都未必有1間會用椰菜花當飯俾客人食,(有錯請更正), 其實近年都有唔少朋友話少/走澱粉質, 呢個炒飯底真係幾適合. 蝦濃湯滑蛋汁海蝦飯$50最近去咗兩次, 第一次太遲去(其實都只係20:00), 得番蝦濃湯滑蛋汁海蝦飯, 睇落就冇咩特別. 不過一食落口就知, 海蝦真係海蝦, 真係新鮮蝦而非陳年雪藏蝦, 真係冇俾人昆, 雖然未說得上好彈牙爽口, 但完全食得出海蝦嘅鮮味, 就連海蝦生前嘅一動一靜, 都可以感覺得到. 呢一份誠意, 以呢個價錢嚟講, 真係算得上庶渣嘅價錢, 燒鵝嘅味道. 而滑蛋汁亦都係濃稠度剛剛好, 有掛汁效果. 椰菜花偽炒飯(跟餐+$5)呢個真係要激讚, 大小適中, 濕度適中, 咬落非常有口感, 只作適量調味, 再加上小小三色椒作為點綴. "炒飯"底並唔油膩, 配合番呢個炒飯原意係健康嘅宗旨. 嘢飲方面可以

蝦濃湯滑蛋汁海蝦飯$50

椰菜花偽炒飯(跟餐+$5)

嘢飲方面可以改進, 因為本身新開張, 都知老闆人手唔夠, 所以水吧欠缺人手可以理解. 得汽水同齊茶揀, 咁汽水又唔係咁健康, 就揀奶茶

齊茶(伯爵奶茶)($15)
茶味濃郁, 香氣撲鼻, 飲完的確令人再三回味.

濟州島黑豚豬柳扒配炒滑蛋飯($48)
上次食嗰個係蝦濃湯滑蛋汁海蝦飯, 滑蛋汁冇咁特出到蛋味. 今次食滑蛋炒飯, 蛋味非常特出, 完全唔係平時餐廳茶記嘅蛋, 好奇問老闆, 原來呢度D蛋全部係用日本蛋, 怪唔得個蛋味咁濃. 其實日本農場會加入獨家材料喺飼料當中, 所以日本蛋無論顏色同味道都咁好. 講起日本, 家鄉嘅味道啊! 而去過濟州島嘅人都知, 出名黑豬肉一條街, 黑豚出晒名. 肉帶清香, 而且非常爽口。本身濟州島嘅黑豬都喺漢拿山嗰度飼養,咁本身漢拿山環境優美, 空氣清新,漢拿山脈嘅水天然純正,自然地黑豚肉質口感彈性有勁,有濃郁香味之餘又唔腥.

齊茶港式奶茶($15)
當然, 一飲就飲到嗰份奶茶味.
濟州島黑豚豬扒炒滑蛋飯
伯爵奶茶