2021-09-02 41 浏览
「蜜蜜見」 <將軍澳> 💛🔸皇家班尼迪 x 牛角窩夫$78老細話係新野,咁試下啦主要係俾個牛角窩夫吸引咗出面通常係多士或酸種麵包 呢款比較少見兩件窩夫size唔會太大容易控制火候 口感鬆脆👍🏻🔹粒粒蟹肉意粉 $88蟹肉比想像中多🔸薑汁梳乎厘 + $37 🌟好鬆軟~好味呀~ (個職員提我地要快D食 唔好掛住影😛)薑味、一般未必個個喜歡 佢D味唔算太勁既(😗我幾時都覺得可以再重手D)特別既係佢有加到少量薑絲 多咗一層口感 但個味係friendly的💁🏿‍♀️重點係連對面位vip唔好薑既都話唔錯 食不停口🔹 蜜蜜豬手$128皮脆、切好曬、肉唔算un、搽咗蜜糖、份量十足👍🏻🔸 焙茶鮮奶 +$24🔹芝芝小火龍 +$24懶健康之選~店舖職員同廚房都好後生會主動介紹下menu 同新款式餐廳主力做街坊生意不停見到有人落柯打外賣小食同入黎食甜品食完老細同我哋吹水 原來佢曾經係兩間五星酒店做甜品😯唔掛得個梳乎厘都幾唔錯我應該會再試下佢哋其他甜品#DeliSwettie #蜜蜜見📍將軍澳唐俊街12號天晉滙地下G06
「蜜蜜見」 <將軍澳> 💛

🔸皇家班尼迪 x 牛角窩夫$78
老細話係新野,咁試下啦
主要係俾個牛角窩夫吸引咗
出面通常係多士或酸種麵包 呢款比較少見
兩件窩夫size唔會太大容易控制火候 口感鬆脆👍🏻

🔹粒粒蟹肉意粉 $88
蟹肉比想像中多
薑汁梳乎厘

🔸薑汁梳乎厘 + $37 🌟
好鬆軟~好味呀~
(個職員提我地要快D食 唔好掛住影😛)

薑味、一般未必個個喜歡 佢D味唔算太勁既
(😗我幾時都覺得可以再重手D)
💁🏿‍♀️重點係連對面位vip唔好薑既都話唔錯 食不停口

🔹 蜜蜜豬手$128
皮脆、切好曬、肉唔算un、搽咗蜜糖、份量十足
👍🏻

#DeliSwettie #蜜蜜見
📍將軍澳唐俊街12號天晉滙地下G06
薑汁梳乎厘
2021-08-31 422 浏览
將軍澳天晉匯嗰邊其實都有唔少餐廳,今次過到黎就揀左哩間蜜蜜見試下,餐廳環境色彩繽紛,頭頂仲掛住好多唔同顏色既氣球。餐牌上面有唔同既小食、意粉同甜品可以選擇,而且食物價錢實惠,性價比高,今次我地就叫左以下食物share👇🏻🐷蜜蜜豬手 $128豬手份量好多,而且已經切好曬,方便易食,豬手表皮夠香脆,內裏肉質鮮嫩,灑上蜜糖後相當好食。🐖豬仔髀(3隻)$52豬仔髀好有驚喜❗️一上枱已經聞到孜然既香味,咬落去肉質鮮嫩,充滿肉汁,非常惹味,哩個價錢真係好抵食,好食推介👍🏻🍫奶蓋伯爵珍珠心太軟 $60心太軟蛋糕質感較為濕潤,一切開裏面流出黎既係伯爵茶味既流心,仲要有軟霖霖既珍珠,都幾特別,特別鍾意面層既奶蓋,加埋蛋糕一齊食真係唔錯。🍵玫瑰花茶 $28玫瑰花茶下面有小蠟燭幫助保溫,飲曬之後店員仲會再幫你添水二泡,花茶有淡淡玫瑰香味,味道唔會太濃。🍊新鮮水果茶 $38水果茶既茶味好濃,入面有藍莓、士多啤梨、橙、奇異果同熱情果粒粒,味道酸甜開胃。整體黎講,餐廳食物質素唔錯,性價比都真係幾高,如果大家過開將軍澳都可以試下。

🐷蜜蜜豬手 $128

🐖豬仔髀(3隻)$52

🍫奶蓋伯爵珍珠心太軟 $60

🍵玫瑰花茶 $28

🍊新鮮水果茶 $38

將軍澳越來越多正嘅餐廳~去開探朋友,試下呢間蜜蜜見原來除咗甜品,佢地都有主食蘆筍帶子意大利粉$88帶子大大粒~唔會太熟!意粉亦都軟硬適中,忌廉汁都掛到汁👍🏻甜品點左 榛子醬香蕉Croffle 仲有一球朱古力雪糕Croffle 好鬆脆,超多榛子醬😋😋可惜香蕉只有一兩片,少左啲飲品我叫咗芝芝火龍果,走冰飲得出係用鮮果打成,味道偏甜,可能因為走咗冰~佢應該都有落糖水調味朋友叫咗杯Dirty,都話唔錯👍🏻見到好多甜品都好想試,不過真係太飽啦😅下次啦
將軍澳越來越多正嘅餐廳~
去開探朋友,試下呢間蜜蜜見

原來除咗甜品,佢地都有主食

蘆筍帶子意大利粉$88
帶子大大粒~唔會太熟!意粉亦都軟硬適中,忌廉汁都掛到汁👍🏻
帶子蘆筍忌廉意粉

甜品點左 榛子醬香蕉Croffle
仲有一球朱古力雪糕
Croffle 好鬆脆,超多榛子醬
😋😋可惜香蕉只有一兩片,少左啲
榛子香蕉croffle

飲品我叫咗芝芝火龍果,走冰
芝芝火龍果

朋友叫咗杯Dirty,都話唔錯👍🏻
Dirty

見到好多甜品都好想試,不過真係太飽啦😅下次啦
帶子蘆筍忌廉意粉
榛子香蕉croffle
芝芝火龍果
2021-08-29 14 浏览
💡 將南必食良心小店隨著好多大型屋苑落成,將南多左好多餐廳。今次選依間餐廳係因為裝潢別致,童話式嘅設計每人坐低就有愉悅嘅感覺,一睇繪畫嘅畫作就知餐廳用心經營,係一間睇得又食得充滿人情味嘅小店💛🍽 香煎日本帶子蘆筍意粉日本帶子大粒肥厚,兩邊煎得香脆,鮮味十足!每條意粉都充滿白汁,配埋蘆筍,食落清新而唔濟!🍽 野菌班尼迪 x 牛角窩夫班尼迪蛋一切開,鮮黃嘅蛋漿就流出🍳,蛋黃配埋荷蘭醬、沙律菜、野菌,味道好夾,絕對唔會好似平時啲沙律咁「寡」,反而好濃郁、口感豐富!牛角窩夫有兩大嚿🧇,牛油香好濃烈,未食都流曬口水。窩夫偏實淨,如果可以再酥軟小小就更好啦!整體性價比高,都幾抵食😋🍽 蜜糖脆雞翼(套餐+$24) 雞翼經油炸後,外皮夠脆,肉亦keep到嫩滑。外層仲塗上蜜汁,甜甜哋,滿足感大升🍯 沙律菜配上黑醋醬,酸酸哋,感覺健康、解膩、開胃。🍽意式香醋沙律沙律菜新鮮爽脆🥬🥒,加埋香醋醬汁,絕對係一份表現出色嘅前菜,提升食慾!🍽 雜莓破崙泡芙賣相好精緻,打卡一流!泡芙咬落去非常酥脆,仲有好多士多啤梨醬同士多啤梨粒🍓係泡芙嘅周邊,再加埋個雪糕夾係入面,口感豐富,味道多層次得黎完美融合係一齊、真係一個pe

💡 將南必食良心小店

🍽 香煎日本帶子蘆筍意粉

🍽 野菌班尼迪 x 牛角窩夫

🍽 蜜糖脆雞翼(套餐+$24)

🍽意式香醋沙律

🍽 雜莓破崙泡芙

賣相好精緻,打卡一流!泡芙咬落去非常酥脆,仲有好多士多啤梨醬同士多啤梨粒🍓係泡芙嘅周邊,再加埋個雪糕夾係入面,口感豐富,味道多層次得黎完美融合係一齊、真係一個perfect組合🧡 跟意粉餐可減$15,絕對抵食!

🍽 水果茶

水果好豐富,有百香果、士多啤梨、藍莓同橙,好足料,又唔會太甜,fresh得黎健康又好飲。

🍽 宇治抹茶鮮奶(跟餐可以$24加配)

抹茶鮮奶共兩個層次,頂層嘅抹茶會偏濃,而且有少少焦香味,飲落會甜甜哋,非常特別。下層嘅抹茶就比較creamy,唔會太甜,兩者夾埋一齊飲,可以飲到唔同嘅層次,令人好驚喜!又或者可以將兩者溝飲,會有唔同嘅口感!

ps/店員非常有禮貌,係一間值得幫襯嘅良心小店。星期一唔開架,唔好摸門釘~
2021-08-28 33 浏览
朋友係需要“蜜蜜見”去邊度見?係將軍澳丫香蒜銀魚蜆肉意粉 💰7️⃣5️⃣蒜香🧄味好勁蜆肉份量都唔少意粉帶點微辣🌶️粒粒蟹肉意粉 💰8️⃣8️⃣蟹肉同蟹籽份量好足料足夠撈匀之後每一啖都食到一梳梳嘅蟹肉同蟹籽😋百利酒士多啤梨牛角窩夫 💰6️⃣4️⃣窩夫相信大家都食過唔少次呢款新推出嘅窩夫係比較鬆化👍再加埋Baileys甜香味醬汁😋香芒拿破崙泡芺 跟餐加💰3️⃣9️⃣呢個甜品賣相一見就覺得好吸引泡芙好香脆再加埋吉士醬、芒果粒同雲呢拿雪糕,真係好滿足🥰鮮奶馬奇朵 加配💰1️⃣6️⃣髒咖啡 加配💰1️⃣6️⃣🎈蜜蜜見🎈將軍澳唐俊街12號天晉匯地下G06號舖
朋友係需要“蜜蜜見”
去邊度見?係將軍澳丫

呢款新推出嘅窩夫係比較鬆化👍
再加埋Baileys甜香味醬汁😋

香芒拿破崙泡芺 跟餐加💰3️⃣9️⃣
呢個甜品賣相一見就覺得好吸引
泡芙好香脆再加埋吉士醬、芒果粒同
雲呢拿雪糕,真係好滿足🥰

鮮奶馬奇朵 加配💰1️⃣6️⃣
髒咖啡 加配💰1️⃣6️⃣

🎈蜜蜜見🎈
將軍澳唐俊街12號天晉匯地下G06號舖

2021-08-26
午餐
2021-08-27 22 浏览
黃金脆脆班戟 $52今日約咗朋友嚟將軍澳,仲過咗嚟依間黃店食甜品。餐廳主打甜品,種類好多,我款款都想試。最後叫咗黃金脆脆班戟。班戟即叫即製,所以要等一陣。兩塊班戟香噴噴,表面搽滿阿華田醬,所以味道會偏甜,不過我鍾意🥰🤩!阿華田醬裏面有啲脆脆,口感幾好。另外,班戟上有一大pat whipping cream,味道唔太甜,質地輕盈,同班戟好夾。最後,仲有一球朱古力雪糕同焦糖脆脆!食完好飽,要散下步😂。
黃金脆脆班戟 $52
📍 蜜蜜見上星期同朋友去左將軍澳呢間餐廳食dinner😬餐廳都算鄰近地鐵站 行過馬路轉過彎就到~-野菌班尼迪 x 牛角窩夫 $72呢個係佢哋新出嘅餐牌款式之一😬 小編平時好鍾意食野菌類🤣 加上牛角窩夫嘅配搭成功吸引咗小編🤭嗰餐有兩舊牛角窩夫上面夾住野菌班尼迪 切開嗰蛋有流心嘅效果🤤 中間夾住嘅野菌味道濃郁🤫 牛角窩夫咬落去酥脆 但入口有啲油😳夾埋一齊食口感唔錯!旁邊仲有啲沙律菜 加汁一齊食 食落酸酸地 幾開胃🤪芒芝芒芝 $48(跟餐加$24)甜度雖然不能調整 但飲落唔會好甜 芝士奶蓋都算厚身~食落去芝士味都濃郁芒果甜甜地 咁落去都好香芒果味🤪蒜香銀魚蜆肉意粉 $75一上枱雖然意粉嘅份量唔算話好多 但有好多蜆係意粉度🤩 食落去蒜香味都濃郁 仲會越食越辣🥵!如果唔食得辣嘅朋友仔想揀呢個之前就要慎重考慮下🤣芝芝蓋茉莉(跟餐加$5)好抵!只需加$5就飲到佢哋嘅芝芝蓋茉莉 呢一杯可以自己揀甜度😛 小編就揀左無糖飲落去茶味都好岀 呢個芝士奶蓋就相比起芝芝芒芒嗰個冇咁厚🤭伯爵珍珠心太軟 $60(跟餐加$45)聽聞呢個係佢哋店熱門甜品款式之一 小編之前淨係食過朱古力味嘅心太軟🤭加上小編都好鍾意飲珍珠奶
📍 蜜蜜見
上星期同朋友去左將軍澳呢間餐廳食dinner😬
餐廳都算鄰近地鐵站 行過馬路轉過彎就到~

野菌班尼迪 x 牛角窩夫 $72
牛角窩夫咬落去酥脆 但入口有啲油😳夾埋一齊食口感唔錯!
旁邊仲有啲沙律菜 加汁一齊食 食落酸酸地 幾開胃🤪
野菌班尼迪 x 牛角窩夫

芒芝芒芝 $48(跟餐加$24)
甜度雖然不能調整 但飲落唔會好甜
芝士奶蓋都算厚身~食落去芝士味都濃郁
芒果甜甜地 咁落去都好香芒果味🤪
芝芝蓋茉莉、芒芒芝芝

蒜香銀魚蜆肉意粉 $75
一上枱雖然意粉嘅份量唔算話好多 但有好多蜆係意粉度🤩
蒜香銀魚蜆肉意粉

芝芝蓋茉莉(跟餐加$5)
好抵!只需加$5就飲到佢哋嘅芝芝蓋茉莉
呢一杯可以自己揀甜度😛 小編就揀左無糖
飲落去茶味都好岀 呢個芝士奶蓋就相比起芝芝芒芒嗰個冇咁厚🤭
伯爵珍珠心太軟 $60(跟餐加$45)
聽聞呢個係佢哋店熱門甜品款式之一
小編之前淨係食過朱古力味嘅心太軟🤭加上小編都好鍾意飲珍珠奶茶 就決定叫一個試吓
除咗心太軟之外 佢仲有一個雪糕配搭 雪糕係朱古力味🤩
心太軟表面有啲芝士奶蓋淋面 所以食落去鹹鹹地甜甜地 味道都幾特別 切開一半見到中間有啲珍珠流出嚟😍
但可惜佢哋唔係用黑糖珍珠🥺 就咁食冇乜味道 所以小編最後係冇食晒啲珍珠😳 但除咗啲珍珠之外 心太軟食落去外脆內軟 中間仲有啲伯爵茶醬🥰 係好味但係甜左少少🙈
伯爵珍珠心太軟

薑汁疏乎厘 $52
呢個疏乎厘都係佢哋啲熱門甜品之一 但係老實講對呢個甜品有少少失望🥺
佢比我想像之中食落去更加空氣😳 佢一拎上枱 好快就會縮細咗🥺 最後食落去都只係呢個滿size 嘅一半😢 而且入面薑汁味唔重 而且食落去都偏甜🙈
薑汁疏乎厘

香芒楊枝甘露 $36
水果喺西米露上面嘅裝飾唔多 食落去芒果味都重嘅 但水果份量多啲會好啲
香芒楊枝甘露

✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎✏︎
野菌班尼迪 x 牛角窩夫
芝芝蓋茉莉、芒芒芝芝
蒜香銀魚蜆肉意粉
伯爵珍珠心太軟
2021-08-23 39 浏览
蜜蜜見~今日星期六一個悠閒嘅下午,經過門口見到佢啲甜品俾佢吸引住左所以一於試試佢!😇環境都OK 餐牌選擇多🤲🏻如果有選擇困難症可以搵餐廳職員為你介紹一下😆佢地都好樂意ga (我就是人版)😂豬仔脾三大條豬仔脾 孜然味重 外面烤到有少少乾 但估唔到入面的肉好”林”好好食 有驚喜🤟🏻墨西哥辣肉腸意粉 +$24 番薯條個人覺得都有少少辣 少少酸 好開胃 ,所以好快比我一個食哂 😙蕃薯條份量多 新鮮熱辣辣上枱 👏🏻正!雜莓拿破崙泡芙又酥又脆 即叫即整 唔會太膩 中間一層係士多啤梨雪糕,另一層夾住吉士!真係好食😋兩杯飲品凍Mocha 比較重朱古力味凍焙茶鮮奶 推!✅好似我鍾意飲焙茶嘅人 必定要點呢個 茶味濃 好飲好飲好飲!(重要講三次)
蜜蜜見~

環境都OK 餐牌選擇多🤲🏻

豬仔脾

墨西哥辣肉腸意粉 +$24 番薯條
蕃薯條份量多 新鮮熱辣辣上枱 👏🏻正!

兩杯飲品
凍Mocha
比較重朱古力味

凍焙茶鮮奶 推!✅

🤮🍝 黑松露大啡菇意粉 $75 🍝 🤮‼️因用餐時店鋪還滿座以免阻人發達,已於離開餐廳後即刻IG DM店鋪反映食物質素問題‼️前兩日仲好得戚咁話世界上就無難食的意粉,今日就遇到了,哈哈。真金白銀食到的只有付款時心痛的味道。完全不值呢個價錢,定價少一半都無咁嬲!🤑黑松露只流於表面和剛上枱時微微的香氣中,食落係完全不存在。無黑松露味都算,是整個意粉都無任何的調味,但又掛滿哂杰撻撻的忌廉汁,膩得來又無味,用味同嚼蠟再恰當𣎴過。😑勝在菇類炒得幾香,但又是完全無任何調味,只得原始的味道,再講食落明明是雜菇,何來的大啡菇,抑或是只要係啡色的菇菌一律簡寫為啡菇?🤧🤧😂講真食到一半好想問可唔可以提供鹽,但坐的位置又有啲難見到店員,就算啦,反正應該差別都不大,都係一樣難食!🤮🍝 粒粒蟹肉意粉 $88 🍝 🤮😑食材用料一言難盡,蟹籽粒粒細小到有和無分別,絲又碎到乜咁嘅蟹肉就當然食落係無口感又無蟹味,唯有靠間不中出現的蟹殼提醒自己食緊蟹肉意粉☺️🤮得一小攝嘅蟹籽再加碎到似吞拿魚茸嘅所謂蟹肉,又係無味,無落鹽,難食到離譜啊。食得很膩但全不知自己食緊咩,九唔搭八。最神奇莫過於在別間舖頭食到無咩落鹽又或是無咩調味的菜式
🤮🍝 黑松露大啡菇意粉 $75 🍝 🤮

🤮🍝 粒粒蟹肉意粉 $88 🍝 🤮

最神奇莫過於在別間舖頭食到無咩落鹽又或是無咩調味的菜式,都可以勉強用清淡作藉口來辯解,但唯獨在此,無味得黎又好膩,所以完全稱不上清淡⋯只能說我才疏學淺,除難食二字無法用其他字眼形容。
一邊費解這麼難食的意粉到底是如何製作的,又存疑到底$88的錢是如何收得落手?真是發自內心的敬佩。😂
陷入思考到底是因為無落鹽而難食還是廚師根本不懂得烹調而令意粉如此難食,其實真心建議店舖如果要售賣意粉去百佳買一罐意粉醬淋落去再加啲材料好過,畢竟意粉煮的軟硬度適中!😚(其實買啲叮叮意粉擺落微波爐後上碟都好,味道也是不錯的。🥲)

另外嗌了飲品👇🏾
1️⃣ 水果茶 $16 :好多生果粒粒~芒果🥭奇異果🥝士多啤梨🍓仲有藍莓🫐!足料又幾好飲!😂🥲🥸😎
2️⃣香橙檸檬梳打 $16 :無咩檸檬味主要係香橙味,都幾好飲解渴,但完全不解氣。😂

📝入座準備點餐時已經見openrice最早在2020年已有一堆食評話意粉難食無味,時隔至少一年多,都無改善過出品,也是厲害👍🏻 最厲害係我居然選擇咗點餐而不是馬上離開⋯🥲
但幸好店鋪服務態度幾好,有回覆到message很禮貌,也提到話會願意改善食物質素,也有作出邀請之後到店再次品嘗出品(因個人原因已拒絕),給你一分立場及態度分!☺️💛 不過只希望這次是真的會聆聽顧客建議啦。因為確實是需要迫切地馬上、立刻、即時改善的質素。也希望你們可以越做越好,生意興隆💛😵‍💫
也謝謝這餐飯提醒了男朋友我煮野真的很好食😋,店舖的嘢飲也真是不錯,再給你一分野飲分!🥰
除此之外食物出品只可以用不知所謂同九唔搭八形容,食物質素和定價完全無法吻合,真的大跌眼鏡。這個價位會期望至少食到正常質素及至少食材用料也再好點的意粉吧。🥲食咁嘅垃圾食咗200蚊,不知所謂!
講真,既然不單是我一個人覺得意粉無法下咽,若然餐廳用了年幾都無辦法改善意粉的出品,還不如停售後專心售賣甜品和飲品,野飲真的幾好飲不錯~🙏🏼(2/10)
2021-08-21
同新界東區朋友聚餐,笑言想係呢個大家所指既美食沙漠中找一點甜。將軍澳朋友仔提議試下呢間係大型屋苑商場嘅甜品小店。.餐廳地方唔算大,屬於街坊小餐廳式經營,店員人數都幾多,非常親切友善。聽名就知餐廳主打各式甜蜜蜜甜品,再輔以港式西餐同咖啡輕食。甜品種類繁多,基本上宜家主流既甜品種類都有:例如可麗餅、Pancake、窩夫、泡芙、雪糕甚至鮮草凍系列等等等等係呢度都可以搵到。嗜甜既朋友一定會係呢到搵到最少一款心頭好。.下午茶時段嚟到,我望住花多眼亂嘅甜品餐牌立即出現心心眼😍。但因為朋友未食正餐,所以先叫一份主加食一份輕食,試一試佢鹹點部份。. 手撕雞多士配蜜糖芥末 💲68⭐️4/5因為想留肚食甜品,所以挑選左一份輕食多士。手撕雞用咗蜜糖芥茉醬調味,甜甜地幾開胃,估唔到份量都幾多。令人有驚喜嘅係多士除咗烘得香脆之外,餐廳好貼心咁樣分開咗佢三份,即係話唔使我落刀Happy Share!!! 其實最近foodie上身周圍試新餐廳,越來越覺得,呢啲了解客人需要嘅細心位置,先至真正分到餐廳高下。只係少少貼心嘅舉動,已經留到一個好印象俾食客。.香煎日本帶子蘆筍意粉 💲88⭐️3.7/5朋友叫咗個白汁帶子意粉,帶
 手撕雞多士配蜜糖芥末 💲68
⭐️4/5
香煎日本帶子蘆筍意粉 💲88
⭐️3.7/5
朋友叫咗個白汁帶子意粉,帶子煎得幾香。蘆筍白汁意粉部份四平八穩,合格不過不失。
套餐升級優惠:蕃薯條 💲24
⭐️3.8/5
掛住相機食先啲蕃薯條又比我地玩到凍哂先開始食🤪。微暖狀態嘅薯條依然幾好食,加錢跟餐小食計分量屬超多。性價比頗高,熱食應該會更加好。
Dirty 餐補 💲16 (原價💲40)⭐️4/5
宇治抹茶鮮奶 餐補 💲24 (原價💲48)⭐️3.8/5
主食配餐飲有半價或者跟餐減免。雖然呢一種街坊小店唔會期望有精品咖啡店嘅咖啡水平。用港式西餐小店嘅質素來講,呢杯咖啡算厚身有口感,奶啡控表示杯Dirty 合格✅。抹茶鮮奶抹茶味都算幾濃,抹茶粉係重手嘅😁。
甜品🍧🍰🧁
雜莓拿破崙泡芙 跟餐💲37 (原價💲52)
⭐️4.2/5
🥰🥰 黎到我最期待嘅甜品環節,嗜甜既我喺個甜品餐單到真係揀咗好耐好耐,先至決定到叫咩甜品,樣樣都表示有興趣。呢個雜莓拿破崙泡芙,有齊晒我喜愛元素:莓肉、莓醬、拿破崙,最緊要係打卡系甜品影相都靚。用拿破崙砌出嚟嘅泡芙甜品,酥皮部份超香脆,配埋士多啤梨雪糕🍓好好味。我一路食一路同朋友講好好食,連佢嗰份都搶食埋🤪。
香滑榛子醬可麗餅 💲48
⭐️3.7/5
老實講呢個可麗餅都好食,可麗餅皮薄忌廉香滑,加朱古力雪糕同埋Oreo餅碎都係四平八穩好難失手。不過因為試咗個拿破崙泡芙,呢個味道同打卡分好似都有少少比下去🤪。
總結:甜品出色有誠意,鹹點質素四平八穩。最驚喜係性價比高:兩個人叫咗兩個主食、兩個特色飲品、再加埋兩個誠意甜品都只係$300。因為最近隨便去一間輕食店,叫一個小甜品再加杯咖啡已經會超出呢個平均價錢。歸入性價比高有回頭甜品小店系列✅。
不專業食評 nei.foodie
宇治抹茶鮮奶
宇治抹茶鮮奶
這次繼續來到將軍澳覓食🥰這家蜜蜜見光聽名字就覺得好甜🤣🤣 沒想到裏面也有鹹食,但甜品選擇真的多得不知道選哪個好~這次試了:▫️伯爵珍珠心太軟 (+$45)▫️粒粒蟹肉意粉 ($88)▫️香煎帶子蘆筍意粉 ($88)▫️奇真脆雞翼 (+$24)▫️熱玫瑰花茶 (隨餐附贈)▫️冰茉莉花茶 (隨餐附贈) 個人最喜歡甜點!!無論是蛋糕本身或者裏面的流心都是濃濃的伯爵茶口味🥳 蛋糕烤得非常好吃😍😍 我超討厭那種從裏到外都烤得乾乾的蛋糕,但這家的蛋糕裏面還保留了一點點濕潤的口感,外皮卻是脆脆的,好香好讚🥰 外面的cream竟然有一點鹹鹹甜甜的,不會很膩之外也為味道增添了點層次!這個很推~鹹食的部份沒有甜點驚艷,但以這個價格來說很符合預期~ 雞翅是亮點!調味超棒而且雞皮好脆🥳🥳 義大利麵的部份蟹肉意粉超香~而且真的是每一口都有吃到蟹肉🥰🥰 帶子也煎得超香~如果意粉的味道再豐富點就好。還有不得不稱讚一下,熱花茶壺下面有放一個小蠟燭超貼心的!這樣放超久茶依然是熱的~而且職員還會主動幫你加熱水二泡,超好的🥰

▫️伯爵珍珠心太軟 (+$45)
▫️粒粒蟹肉意粉 ($88)
▫️香煎帶子蘆筍意粉 ($88)
▫️奇真脆雞翼 (+$24)
▫️熱玫瑰花茶 (隨餐附贈)
▫️冰茉莉花茶 (隨餐附贈)

2021-08-17 52 浏览
自從發現將軍澳變得咁Pet friendly,我地都去多咗好多🙈 係咁熱嘅天氣下同🐶 係戶外玩咗一陣即刻好口渴,想簡簡單單坐低飲啲嘢,食啲輕食,不防黎呢間 @delisweetie 佢地主食又有,輕食甜品又有,就咁飲嘢都得,將軍澳嘅朋友真係有福了~雪糕天地 📍$42係咪好有童心呢?真係好耐無食過咁色彩繽紛嘅雪糕杯啦 😍 有齊雲呢拿、朱古力、士多啤梨雪糕,仲有浸過焦糖嘅香蕉,充斥住幸福感 💞芋圓仙草📍 $38可以自己配搭更多配料架。我地今次就白簡單單揀咗芋圓,珍珠,椰果,同埋芒果,四款一齊食真係好夾,越食越想食多啲,一啲都唔會濟,好啱夏天食橘子檸檬梳打📍$36雖然呢杯好似好簡單咁,但係佢嘅味道金金甜甜,飲落有少少氣,夏天飲真係好refreshing黑牛 📍$24好似越來越少地方有呢啲咁傳統嘅飲品啦,難得見到,我地梗係即刻叫啦。朱古力雪糕味道濃郁,配落可樂到,真係肥啲都值呀 烏龍茶 📍$28茶味幾香濃,清清地,同甜品好夾,唔會搶味

雪糕天地 📍$42

芋圓仙草

芋圓仙草📍 $38

橘子檸檬梳打📍$36

黑牛 📍$24

烏龍茶

烏龍茶 📍$28
茶味幾香濃,清清地,同甜品好夾,唔會搶味
芋圓仙草
烏龍茶
2021-08-16 45 浏览
放假就會好想食甜品,去開將軍澳發掘到呢間有咸又有甜嘅甜品店。打開餐牌鹹甜嘅選擇都好吸引,見意粉餐有加配優惠,我哋就叫咗一個餐另加小食甜品。意粉餐揀咗粒粒蟹肉意粉($88),跟餐免費配汽水或者花茶,加錢可轉其他飲品。蟹肉意粉彈牙有嚼勁掛滿香濃忌廉汁再加埋蟹子更有口感。跟餐加$16叫咗Iced Latte Macchiato ,望落好似冇冰但飲落夠晒冰凍,比起有冰嘅咖啡完美保留到咖啡嘅香味,就算飲到尾都仍然夠凍,估唔到呢度嘅咖啡有驚喜。朋友叫咗杯黑牛,$24大大杯好抵飲。小食揀咗芝士肉醬薯條($54),雖然係小食但份量超足,肉醬味道濃郁,層次豐富,再加埋拉絲芝士,食唔停口!喺咁多款招牌甜品中,我哋揀咗香芒拿破崙泡芙($54)-跟意粉餐可減$15,泡芙賣相精緻,非常酥脆,夾埋芒果醬吉士醬同雪糕一齊食實在係完美嘅組合,果然係招牌甜品!另一個甜品揀左新推出嘅榛子香蕉牛角窩夫($54),牛角窩夫熱辣辣,口感酥脆夾雜陣陣牛油香,上面鋪滿榛子香蕉醬再加新鮮打嘅cream,仲要打孖上,超級滿足!呢間小店由咸到甜都咁有心思,非常值得推介!順帶一提,牆上掛咗幾幅好靚嘅原創畫作,去食甜品之餘可以欣賞下🎨好滿意

粒粒蟹肉意粉

Iced Latte Macchiato

芝士肉醬薯條

香芒拿破崙泡芙

榛子香蕉牛角窩夫

呢間小店由咸到甜都咁有心思,非常值得推介!順帶一提,牆上掛咗幾幅好靚嘅原創畫作,去食甜品之餘可以欣賞下🎨好滿意嘅一餐,下次會再去試吓其他招牌甜品
2021-08-14
粒粒蟹肉意粉
Iced Latte Macchiato
芝士肉醬薯條
香芒拿破崙泡芙
榛子香蕉牛角窩夫
2021-07-30 405 浏览
回歸24年的香港再現移民潮,適逢暑假,大概有不少家庭正帶着子女離開香港,不禁令筆者想起一齣電影 — 由陳可辛導演執導,黎明及張曼玉主演的《甜蜜蜜》。然而,劇情發展並不如戲名般甜蜜,反之訴說着兩位新移民跑到回歸前的香港,如何在這個被視為充滿賺錢機會的地方裏相遇、相愛及把對方錯過的命運,是不是感到好可惜?筆者今天希望為大家介紹位於將軍澳,有無盡甜點選擇的「蜜蜜見」,絕對不會令你的嘴巴或心情感到苦苦的。環境:✨餐廳環境非常光亮,室內陳設簡單有格調,牆上掛着有溫度、與甜品有關的甜點畫作。✨食客更可從半開放式廚房窺知一二,在食物的香氣中等待,營造出更輕鬆愉悅的舒適感受。服務:✨很有「家」的感覺,兩位年輕、有活力的老闆都親力親為,主動為我們介紹餐牌上的餐點,亦不時跟街坊食客聊天,更在店中一同用餐😂。食物:🍳 野菌班尼迪蛋x牛角窩夫 ($72) 💗班尼迪控、牛角窩夫控必點!✨這大概是我吃過最好吃的牛角窩夫!✨口感極為酥脆,夾雜着陣陣牛油香,絕對惹人喜愛!店家更貼心地把牛窩夫分成兩塊,大大減低了因重複刀切而影響質感的問題。✨緩緩流出來的水波蛋蛋黃配上滑順、帶微酸的荷蘭醬及炒香的野菌,口感豐富。✨很多朋

環境:

服務:

食物:
🍳 野菌班尼迪蛋x牛角窩夫 ($72)
💗班尼迪控、牛角窩夫控必點!

✨這大概是我吃過最好吃的牛角窩夫!
✨很多朋友均知道我超討厭火箭菜沙律…但淋上大量的黑醋後,我居然全都吃光光,連男神都表示驚訝🙀。

🫖 熱台灣金萱烏龍茶 (凡點牛角窩夫,可半價加配飲品,即+$14)

✨筆者絕非專業的品茶師,但帶有淡淡奶香的金萱烏龍茶入口輕盈清香,沒有一點苦澀味。
✨店家亦貼心地把茶壺放在蠟燭架上保溫,好讓筆者能喝着「有溫度」的茶。

🥃 麥卡倫12朱古力心太軟 ($68)

✨心太軟的奧妙,盡在那一刀切下去時,如火山熔岩般一湧而出的香濃朱古力漿。

✨「蜜蜜見」的心太軟做到外脆內軟,此款更帶有淡淡麥卡倫12的酒香,伴雪糕吃簡直一流。

🍝 黑松露大啡菇意粉 ($75)

✨黑松露味突出,跟香滑忌廉及大啡菇很對味,意粉做到掛汁的效果,香濃而惹味。

🍗 蜜糖雞翼 (意粉餐+$24)
✨雞翼軟嫩多汁,配上清甜的蜜糖,滋味又滿足。

☕️ 凍Dirty (意粉餐+$16)

✨筆者因身體問題,不能喝咖啡,未能嚐一口再評論。根據男神所言,大概是味道比較nutty,散發出較醇厚的香氣 (筆者聽着表示黑人問號❓😅)。

總結(5分滿分)
餐廳環境🖼🖼🖼🖼
餐廳服務🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻🤵🏻
食物賣相🌸🌸🌸🌸🌸
味道質素👅👅👅👅👅
整體價錢💸💸
性價比值⚖️⚖️⚖️⚖️⚖️
2021-07-23
2021-07-09 243 浏览
係將軍澳食到悶悶地搵左間睇落簡簡單單既餐廳試下又比較多食物種類🤩 價錢都合理偏平👍🏻 就入去試下🔥😈由於唔係特別餓🤷🏻 就兩個人叫左一個set嚟試下叫左一個意粉做主菜 加左一個小食同甜品 仲有一杯冰茶🍹 味道都唔錯👍🏻👍🏻 都無話失望 不過下次黎會主力食甜品🤣甜品都真係幾好味💕
係將軍澳食到悶悶地
搵左間睇落簡簡單單既餐廳試下