2024-09-02
「蟲二」幾特別,佢地係頂樓,分別有室內同室外嘅座位,室外似一個小花園,整體嘅氛圍幾好,環境都舒服,幾適合同朋友小聚!佢地嘅食物偏日式嘅,而菜單上嘅「一汁三菜」(日式套餐)可以話係佢地嘅人氣菜品。不過,我地今次就冇叫「一汁三菜」,因為推薦我嚟蟲二嘅朋友強烈推薦佢地嘅「班戟」同帶有麵包嘅菜品,所以我地最後就揀左桂花麻薯もち傳統班戟(Osmanthus Mochi Pancakes)同醬燒雞腿肉×煎日本極上蛋, 酸種麵包配自製杏脯醬沙律醋沙律(Grilled Teriyaki Chicken with sunny side up)!桂花麻薯もち傳統班戟 - 我覺得係嚟蟲二必食嘅!佢嘅口感唔係鬆軟個種,但重點係班戟入面仲有軟糯嘅麻薯(有少少拉絲感嘅),幾有特色,同我地平時食嘅班戟唔太一樣!我覺得唔會過甜,佢另外帶啲桂花香,再配上雪糕,真係👍(好似大概有 4 款唔同嘅口味供大家揀)醬燒雞腿肉×煎日本極上蛋, 酸種麵包配自製杏脯醬沙律醋沙律 - 醬燒雞腿肉嘅醬唔太甜,酸種麵包係好食嘅,沙律嘅味都幾清新!焦糖拿鐵 & Flat White - 正常水準,我覺得焦糖拿鐵嘅焦糖味唔夠重。因為我地唔想飲凍
佢地嘅食物偏日式嘅,而菜單上嘅「一汁三菜」(日式套餐)可以話係佢地嘅人氣菜品。不過,我地今次就冇叫「一汁三菜」,因為推薦我嚟蟲二嘅朋友強烈推薦佢地嘅「班戟」同帶有麵包嘅菜品,所以我地最後就揀左桂花麻薯もち傳統班戟(Osmanthus Mochi Pancakes)同醬燒雞腿肉×煎日本極上蛋, 酸種麵包配自製杏脯醬沙律醋沙律(Grilled Teriyaki Chicken with sunny side up)! 桂花麻薯もち傳統班戟 - 我覺得係嚟蟲二必食嘅!佢嘅口感唔係鬆軟個種,但重點係班戟入面仲有軟糯嘅麻薯(有少少拉絲感嘅),幾有特色,同我地平時食嘅班戟唔太一樣!我覺得唔會過甜,佢另外帶啲桂花香,再配上雪糕,真係👍(好似大概有 4 款唔同嘅口味供大家揀) 醬燒雞腿肉×煎日本極上蛋, 酸種麵包配自製杏脯醬沙律醋沙律 - 醬燒雞腿肉嘅醬唔太甜,酸種麵包係好食嘅,沙律嘅味都幾清新!
焦糖拿鐵 & Flat White - 正常水準,我覺得焦糖拿鐵嘅焦糖味唔夠重。因為我地唔想飲凍野,所以冇叫佢地嘅特飲,不過,都係建議大家有機會可以試下佢地嘅特飲!
*建議大家先係網上預約!