2006-11-17 17 浏览
見食評咁好...食飽都要試下..12蚊三粒..好多選擇..感覺好乾淨..絕對唔似街邊糯米磁咁dirty綠茶紅豆:最好味..綠茶蓉好香..唔太甜..有茶香..真係好好味..紅豆大大味..有口感..好得奶皇:好香好滑..唔太溜..好味花生椰絲:好傳統既口味..但味道好出色..係我食過最好味既花生椰絲糯米磁...好好味..芋頭:有少許失望..個人好喜好芋頭..但佢d芋頭唔夠香..切到細細粒係幾有口感..但唔夠香唔夠滑..黑芝麻:又係勁好味..芝麻醬好濃..好滑..又唔會太甜..超好味...下次一定會再幫襯

奶皇:好香好滑..唔太溜..好味

下次一定會再幫襯
2006-11-09 11 浏览
男朋友靜靜買了糯米滋,不用吃已經很開心了~芒果豆腐味原來星期六日才有售,結果他買了奶黃、朱古力同豆腐三款口味。我最愛的是有椰絲的奶黃味,不會太甜,好香奶黃,糯米皮煙煙韌韌。再加上本人是奶黃和椰絲的愛好者,兩者走在一起簡直就是perfect match!由於太飽的關係,朱古力味同豆腐味都沒有仔細品嚐,所以都唔知俾OK面定係笑面。不過男朋友卻頗欣賞這間小店的糯米滋。一粒,不!是一舊才對!份量已經不少,而且勝在夠新意~所以...我最後決定俾個笑面。
男朋友靜靜買了糯米滋,不用吃已經很開心了~

芒果豆腐味原來星期六日才有售,結果他買了奶黃、
朱古力同豆腐三款口味。

我最愛的是有椰絲的奶黃味,不會太甜,好香奶黃,

由於太飽的關係,朱古力味同豆腐味都沒有仔細品嚐,
所以都唔知俾OK面定係笑面。

不過男朋友卻頗欣賞這間小店的糯米滋。一粒,不!
是一舊才對!份量已經不少,而且勝在夠新意~所以...

我最後決定俾個笑面。
1K
2006-11-05 2 浏览
男友常說我是一隻怪獸,今日專程帶我去‘街知巷聞’食糯米磁,實行一齊變身成一對糯米磁怪獸。各款糯米磁均賣$12蚊3粒,我揀了:- 芒果豆腐糯米磁,芒果甜,帶有濃濃的豆漿味,推介- 綠茶紅豆糯米磁都唔錯,綠茶蓉不會過甜,甘甘哋- 芋頭糯米磁就麻麻,芋香不足,有椰絲,個人不喜歡糯米磁size都唔細,食完之後都幾飽滯。最欣賞無椰絲嘅糯米皮,煙韌軟熟,會再幫襯

各款糯米磁均賣$12蚊3粒,我揀了:

- 芒果豆腐糯米磁,芒果甜,帶有濃濃的豆漿味,推介
- 綠茶紅豆糯米磁都唔錯,綠茶蓉不會過甜,甘甘哋
- 芋頭糯米磁就麻麻,芋香不足,有椰絲,個人不喜歡

2006-10-13 2 浏览
第二次幫襯, 喂加價啵, 仲要一加就加2蚊, 由$10變到$12 –3粒, 成2成呀! 此乃第一變.其實佢d糯米磁味道確實唔錯,好似豆腐同果奶皇都幾得意.日買6粒, 當晚食2粒.剩底d冇放在雪櫃,因唔想雪到層皮硬哂.點知第2日食, d涵居然已變酸, 有冇快成咁呀?!?! 又貴,又唔放得, 相信冇下次.
其實佢d糯米磁味道確實唔錯,好似豆腐同果奶皇都幾得意.
點知第2日食, d涵居然已變酸, 有冇快成咁呀?!?!
又貴,又唔放得, 相信冇下次.
2006-08-11 5 浏览
跟媽吃完下午茶就順手再食多十蚊糯米糍!試左weekend先有既"芒果豆腐糯米糍"~好喜歡呢個! 一咬入去,d料滑滑的~超正!另外仲試左香芋味,好有口感,入面好多香芋粒~heeheee..下星期再食過!
跟媽吃完下午茶就順手再食多十蚊糯米糍![十蚊三粒]
試左weekend先有既"芒果豆腐糯米糍"~
好喜歡呢個! 一咬入去,d料滑滑的~超正!
另外仲試左香芋味,好有口感,入面好多香芋粒~

heeheee..下星期再食過!
2006-07-27 1 浏览
尖咀碼頭開左新店. 買左芒果奶皇同黑芝麻糯米糍, 再加一個奶皇窩夫.糯米糍好煙韌, 當中奶皇餡較芝麻餡吸引(雖然唔係好鍾意奶皇o既外層係椰絲). 奶皇窩夫係一塊正方形窩夫對切夾住奶皇餡. 窩夫稍嫌有dd粉, 而且夾左奶皇後就一定係凍食, 所以無咁討好.
2006-07-26 11 浏览
Very delicious soft things!!This is a very delicous snack, since it was filled with modern ingredients, especially the chocolate and banana one.I was expecting artificial banana, however it turned out to be fresh banana, So it tasted very nice with the creamy chocolate inside.As well as this flavour, there are others such as Tofu, Strawberry, Custard, chocolate is also nice too.The chocolate one consists of creamy choc filling and a piece of button chocolate.
Very delicious soft things!!

2006-05-08 9 浏览
@青衣城小攤檔一直都想試,考完一科獎勵自己,哈。見到有黑芝麻卷即買,因為依家好少地方買到架喇!越黎越少酒樓有黑芝麻卷食!!質感ok,但芝麻味唔夠,亦都唔夠香,失望。奶皇西米糕麻麻地,西米係好食,但奶皇怪怪地,唔似平時o係其它地方食開既味,唔識形容,但總之唔太喜歡,都係失望。豆腐糯米係三樣野中最好吃的,糯米很軟熟好好食!ok煙食得過,豆腐餡好香好好食,但略嫌餡太少喇!唔夠喉呀!P.S.:之前媽咪買過佢地既九層糕同芝麻九層糕,兩樣都唔好食既!這間店似乎只有糯米好食,我都會再試其它味既糯米,但其它野就唔食喇!食完覺得$10三件貴左d。
@青衣城小攤檔

一直都想試,考完一科獎勵自己,哈。

2006-04-21 10 浏览
諗住個個話好食,嘛諗住買三個試試囉!分別買o左:士多啤梨、芒果同豆腐味。我覺得都唔係咁好食o者,但阿妹話士多啤梨味較為好食。但有一點令我不滿o既係:當我食芒果味時發覺粒芒果居然爛的!
2006-04-21 5 浏览
諗住個個人都話好食,嘛諗住買三個o黎試o下囉!分別買o左:士多啤梨、芒果同豆腐味。我覺得三隻味都冇咩特別,但阿妹話士多啤梨味較為好食。但有o的不滿o既係當我食芒果味時,發現入面粒芒果居然爛的。
諗住個個人都話好食,嘛諗住買三個o黎試o下囉!分別買
2006-04-09 7 浏览
本身唔係話太鐘意食糯米滋,但行經此地,朋友又話想食,咁就買廿蚊試吓。糯米滋有好多口味供選擇,而且賣相好靚,唔同味道有唔同顏色,仲有其他既糕點望落都唔錯。咁就買六粒糯米滋試吓,有芒果奶皇、黑芝麻和香蕉朱古力各兩粒,我和朋友每人食三粒。黑芝麻算係最傳統既一款,但佢比我在酒樓食開既好,皮好軟熟亦好煙韌,口感好正。芒果奶皇亦不會遜位,好香芒果味,仲有芒果肉,感覺好清新。最特別既香蕉朱古力亦有驚喜,有香濃既朱古力醬夾雜住少少香蕉肉,好新鮮。雖然對佢的味道和賣相都有好高既評價,但吹毛求痴d講,佢係太"漏",食三粒之後感覺唔係話好飽,但係就"漏"到食唔落其他野。
2006-04-02 6 浏览
同太座行旺角,之後去朋友家竹戰,總不能「兩梳蕉」的去探人家,見在這裡有間小舖頭賣糕點及糯米滋的,就來買兩盒去做手信。米睇佢舖仔細細又不大起眼,都幾多人圍住在買糕點的。買左好幾款,分別是士多啤梨、綠豆、奶皇芒果、芝麻、豆腐及紅豆,紅紅綠綠的,賣相不錯。幾款糯米滋吃落都好味,糯米皮軟熟又煙韌,應是新鮮製起,很不錯。幾款餡料,以奶皇芒果最香甜,原以為士多啤梨古古怪怪咁,但食落又不錯,反而芝麻就苦苦的,不大好吃。幾位店員服務非常的一般,問三句答一句的。十蚊三粒,經濟抵食,順路經過要一試。

幾位店員服務非常的一般,問三句答一句的。

十蚊三粒,經濟抵食,順路經過要一試。
(非会员)
2005-11-26 7 浏览
而家搬左去太子始創啦~入部$10/3件.d糯米" in in un un", 好有口感呀~1. 黑芝麻糯米: 好香芝麻吁, 又唔會好似奇華o個d咁甜.2. 朱古力味: 真係有朱古架粒係入面架!3. 奶黃味: 呢個超好味呀~ 4. 香芒奶黃味: 呢個都唔差, 但當2隻味放埋一齊就好似2隻味都唔夠特出.5. 香芋味: 好有芋香味, 都係有d芋粒係入面架~6. 紅豆糕: 幾好味, 但都幾甜~
而家搬左去太子始創啦~
入部$10/3件.
d糯米" in in un un", 好有口感呀~
2. 朱古力味: 真係有朱古架粒係入面架!
3. 奶黃味: 呢個超好味呀~
5. 香芋味: 好有芋香味, 都係有d芋粒係入面架~
6. 紅豆糕: 幾好味, 但都幾甜~
2005-09-12 6 浏览
因為FOODCOURT係好密集,都唔知邊間打邊間。其中一間有22蚊芝士蕃茄豬扒焗飯,個飯大到2個人食都得,有奶茶咖啡送,超抵。仲係即焗0既。不過食階0既環境就唔係太好,係我去咁多個大型商場之中最陰暗0既一個。