2012-11-20 219 浏览
記得上次5月份,堂妹個寶貝女在沙田擺百日宴,經過這間芭芙專門店 <Choux Creme>,不知幾想幫襯! 但當時我放工便趕去酒樓,加上百日宴不同一般飲宴,要等到 9:00 才有得食!難得今次為公事再到沙田,即使我已經飽到肚突突! 仍不要錯過這個大好機會!其實!我想食宇治金時抹茶紅豆芭芙,2:00 左右已經售罄! 還是別作他選! 店內有多款口味芭芙!正值當時 Halloween 前夕,Halloween 裝飾佈置一番!杏仁榛子忌廉芭芙 $18芭芙用牛油和麵粉做成,薄而輕盈鬆軟! 表面灑上朱古力粉,內裡是甜美軟滑的榛子忌廉,杏仁碎增添嚼勁,令口感豐富!食飽便要入閘搭火車返公司。
<Choux Creme>
難得今次為公事再到沙田,即使我已經飽到肚突突!
仍不要錯過這個大好機會!

其實!我想食宇治金時抹茶紅豆芭芙,2:00 左右已經售罄!
還是別作他選!
店內有多款口味芭芙!
Halloween 裝飾佈置一番!
杏仁榛子忌廉芭芙 $18
芭芙用牛油和麵粉做成,薄而輕盈鬆軟!
杏仁榛子忌廉芭芙
食飽便要入閘搭火車返公司。
2012-10-30
<Choux Creme>
Halloween 裝飾佈置一番!
杏仁榛子忌廉芭芙
2012-10-15 150 浏览
之前見呢間沙田火車站o既芭芙店新開 , 於是買過個焦糖燉蛋口味o既黎試 , 印象中個芭芙並唔同圖中所見 , 有一層燉蛋o係裏面 , 就只係個吉士醬有蛋味而已今日經過見到又被佢紅紅o既店面吸引 , 加上可愛o既 logo , 好讓我地想走入去睇睇 , 一睇之下 , 又被佢燈箱列出各款味道o既相片挑起食慾 , 開左咁耐 , 可以有改善呢芭芙芙口味有十多款 , 各有特色 , 如沖繩黑糖 , 北海道牛乳 , 宇治抹茶等 ~我地一人揀左一個 , 就當係腸粉下午茶後o既甜品吧 ~ 亦係妳放工o既小食 ^^1. 宇治金時抹茶紅豆芭芙~ 外皮有點破裂 , 但都係香脆o既 , 但硬係好似空心咁 , 好唔實在 ,抹茶 cream 味道 ok , 但唔夠幼滑 , 紅豆係蓉黎o既 , 食唔到一粒粒o既嚼感兩者混起來一向係美好o既搭配 , 故唔會差得去邊 , 但亦唔見特別好食2. 意大利芝士芭芙~ Tiramusu 味較抹茶味濃 , 而且較為 creamy , 芭芙面有曲奇 , 味道更豐富唯咖啡味濃得找不出酒香 , 亦嚐不到芝士味 , 整個就好似咖啡曲奇味一樣 ## 呢個小甜點 , 間中食下還可以 , 因為價錢
1. 宇治金時抹茶紅豆芭芙
2. 意大利芝士芭芙
## 呢個小甜點 , 間中食下還可以 , 因為價錢都唔平 , 意大利芝士味要 $ 18 哦
今日買左兩個 , 店員送上一張儲印咭 , 不過睇黎我地都係會擱它在一旁吧

2012-04-30 78 浏览
在人來人往的沙田火車站,新開了一家 Choux Creme,主打各款泡芙。除了常見的口味外,這兒還推出了「焦糖燉蛋」泡芙,於是晚餐前先來個小甜吃。「焦糖燉蛋」泡芙的賣相不錯,可是味道卻不然。外層不夠鬆脆,稔稔的。餡料以吉士為主,焦糖燉蛋只是一小塊而已。燉蛋沒有蛋香,感覺像凍布甸多一點。定價 $17 屬偏高,跟泡芙質素不符喔。
外卖自取
$17 (其他)
2012-04-14 65 浏览
三月二十五日 (星期日)小店以搶眼的紅色做招牌,加上定時有製泡芙的香氣散播,未吃早餐的我,也要趁跑步前作一熱身小店以賣泡芙為主,有近十種款式,如牛奶,曲奇味等等知道老公仔喜歡吃燉蛋,就試試這種新玩兒雖然看上去有加了焦糖,但吃落卻只吃到燉蛋的味道而且蛋味不太濃,只是微微的蛋香泡芙本身則頗為出色,很香脆下次要試試其牛奶味~
三月二十五日 (星期日)

店面頗為搶眼
多款色彩繽紛的泡芙供應,非常吸引
小店以賣泡芙為主,有近十種款式,如牛奶,曲奇味等等
知道老公仔喜歡吃燉蛋,就試試這種新玩兒
焦糖燉蛋窩夫賣相精美
吃落則令人有點失望
雖然看上去有加了焦糖,但吃落卻只吃到燉蛋的味道
而且蛋味不太濃,只是微微的蛋香
泡芙本身則頗為出色,很香脆
下次要試試其牛奶味~
2012-03-25
2012-02-07 50 浏览
是晚在這邊晚飯, 臨走前經過這裡, 見有條大長龍, 原來有新芭芙店子, 又排埋一份. 人龍都有十幾人, 都要等好一會兒.這裡的芭芙共有11款口味, 有不少特別的味道, 如意大利芝士芭芙, 沖繩黑糖芭芙, 杏仁榛子忌廉芭芙, 宇治金時抹茶紅豆芭芙等等, 都是一些比較少見的味道. 如果一次過買五件原味的, 還有一個puff box, $65一客, 用來送禮也可以.不過當我們排到櫃位的時候, 大部份芭芙已經售罄, 就要了以下這款.焦糖墩蛋芭芙 $17: 6分, 想要的焦糖墩蛋要等五分鐘才有得食, 唯有在旁邊等一等. 等了五分鐘, 終於有得食.份量不少, 其實兩個人分吃也合適. 新鮮做起的芭芙當然是幾脆, 不過還未算好鬆化.入面個心是焦糖墩蛋, 但不太滑, 加上焦糖是偏甜, 效果只算一般.$17一客, 水準還算可以. 店子還有不少口味, 且看下次再試其他味道會如何.
$9 (其他)