是日J先生放假,來到灣仔與我共進午餐。他挑選了一間越南菜 - 西貢街頭平日午餐時間都有很多人排隊的午餐餐牌供應時段11:30至2:00飲品餐牌J先生話:想食粉包(午餐另加$26)不過味道就一般般,沒特別!湯底清甜;嫩嫩生牛肉丶軟腍牛腩丶香濃牛肉丸及配上清爽洋蔥丶蒽粒,好好味J先生話:味道一般!香茅豬扒煎得過了火令肉質比較乾J先生話:茶底好香!另加$22 挑選了特飲-鮮牛油果沙冰飲了一啖;不是粒粒沙冰口感,而是像奶昔般。濃郁牛油果味;令我想起在越南時品嚐這款果汁的那個味道西貢街頭 總結:還可一試!
是日J先生放假,來到灣仔與我共進午餐。
他挑選了一間越南菜 - 西貢街頭

平日午餐時間都有很多人排隊的

午餐餐牌供應時段11:30至2:00

飲品餐牌

清沅蒸粉包(2件)

J先生話:想食粉包
(午餐另加$26)
不過味道就一般般,沒特別!
特色綜合牛肉粉(生牛肉丶牛腩片及牛肉丸)

順化香茅豬扒飯

J先生話:味道一般!
香茅豬扒煎得過了火令肉質比較乾

青檸紅茶(凍)

J先生話:茶底好香!

鮮牛油果沙冰

另加$22 挑選了特飲-鮮牛油果沙冰

西貢街頭 總結:還可一試!
2021-04-01
特色綜合牛肉粉(生牛肉丶牛腩片及牛肉丸)
青檸紅茶(凍)
鮮牛油果沙冰
2021-04-16 744 浏览
You will find authentic, freshly cooked Vietnamese food here. Much better than some chains like nha trang. As my title suggest, value for money os what you will find here, especially with the set lunch deals. Takeout has no service charge. Average waiting time for food is about 10 minutes.
2021-04-16
2021-04-15 662 浏览
先講OK既 環境 同 服務都ok至於野食晚市 兩個人 一碗撈檬(唔記得名 但有三樣餸)一碗蕃茄蟹肉檬粉 同 一個小食豬頸肉平均每樣80幾蚊 未計加一 先唔講價錢第一 碗蕃茄蟹肉檬粉 個蟹肉係一隻細蟹既半邊(如圖所示)細蟹平身已經冇乜肉食仲要得半邊?姐係我80幾蚊食碗蕃茄檬粉 仲要味道普通 我出其他是但一間越南野 一半價錢都食到依個味道 分分鐘好過佢啦我個碗撈檬真係好正常冇乜特別碟小菜豬頸肉都okay但最後埋單 加埋一 二百七十幾 食幾碗咁既野 要差唔多三百蚊 你話好食都算唔好食真係食到火都來希望大家慎重考慮
先講OK既 環境 同 服務都ok

至於野食
晚市 兩個人 一碗撈檬(唔記得名 但有三樣餸)
一碗蕃茄蟹肉檬粉 同 一個小食豬頸肉
平均每樣80幾蚊 未計加一
先唔講價錢

第一 碗蕃茄蟹肉檬粉 個蟹肉係一隻細蟹既半邊(如圖所示)

我個碗撈檬真係好正常冇乜特別
碟小菜豬頸肉都okay

但最後埋單 加埋一 二百七十幾
食幾碗咁既野 要差唔多三百蚊 你話好食都算
唔好食真係食到火都來

希望大家慎重考慮
2021-04-14
2021-03-11 1072 浏览
冇呢一排食下午茶,竟然轉咗新下午茶menu。下午茶時間包野飲,野飲仲多左選擇添,冇記錯凍/熱同價。餐廳環境都不錯,因為都算比較新開的餐廳吧!食越南嘢梗係唔少得要食生牛肉河啦,牛肉都係用比較靚既料,上菜時仲帶點粉紅粉紅嘅感覺,棒棒!相反,咖哩牛腩飯就一般,份量相對比出面同等價錢的比較少,亦都冇特別好食唔知點解係推薦菜。法包原個上菜完全冇切開,食得好麻煩😐😐。醬汁都唔太多,有點乾。食越南野都係食返生牛肉河 同 香茅豬扒飯最穩陣

餐廳環境都不錯,因為都算比較新開的餐廳吧!

生牛肉河

咖啡牛腩配白飯

法包原個上菜完全冇切開,食得好麻煩😐😐。
醬汁都唔太多,有點乾。

食越南野都係食返生牛肉河 同 香茅豬扒飯最穩陣

下午茶
  • 生牛肉湯河粉
2021-03-05 788 浏览
本人其實從來唔寫食評,但今次決定要反映一下呢間野員工態度問題。味道本身已經唔係好,仲要受氣。呢間野今次第三次食,頭兩次員工態度都已經好一般,但係心知佢唔係高級餐廳所以我忍。味道其實只係比越盞好少少,錦麗味道同環境都好好多。今日同事話去食,本來已經唔係好想,見落雨又近近地再去多次,一入去首先就以極不友善態度叫每位客人掃安心出行或者寫紙,同事選擇寫紙,寫完又冇講要放喺邊,之後同事就咁放喺飯枱當眼處。然後就無啦啦有員工走埋嚟呼喝話放入箱啦!全間餐廳員工口黑面黑,除咗鬧人識講嘢,其餘時間十問九唔應。又經常以各種藉口話唔用得信用卡,咁就唔好學人收卡啦。總之呢間野冇個員工係有基本服務態度,全部好似想唔撈咁,三次體驗都極差!
2021-03-05
今天去灣仔越南領事館做文件,路過Pho Saigon,因為很久沒有去越南出差,滿期待著吃一碗西貢牛河,就第一次進店光顧。店員的服務欣勤,態度很好,但所謂的招牌牛河的水平很低,湯是一碗用濃味精泡制的湯底,喝了之後一整晚也很口渴、牛肉質素一般,是類似吉野家牛肉飯的薄牛肉片,味道可以、餐飲order了普通熱檸茶,有兩片薄西檸,但熱茶好似係茶餐廳免費供應的茶咁,我喝了一啖就算了,放低咗冇再飲。這家店可以不光顧了!
2021-01-08 973 浏览
誤打誤撞撞咗入嚟貌似連鎖快餐店,所以冇任何expectation (啱啱check番,原來得一間)米紙卷夠煙韌,芒果好fresh,軟殼蟹又夠大隻,開咗個靚頭冇諗過個炒金邊粉係咁嘅色同咁嘅樣食第一啖已經大WOW咗出嚟,極度煙韌又惹味,冇得輸,最重要係食極都仲有😂蝕底在冇乜餸jack呢個濱海東東幾有趣,有啲嘢拆下疊下點下咁,玩完玩罷,食落去又好夾喎鹹鹹哋加埋啲酸嘅汁又係開胃嘅菜但係牛肉呢就乾得有啲可憐 味道:7/10 Phò Sài Gòn 軟殼蟹米紙卷 $56炒金邊粉 $106香茅牛肉伴濱海 $108 📍灣仔
誤打誤撞撞咗入嚟
米紙卷夠煙韌,芒果好fresh,軟殼蟹又夠大隻,開咗個靚頭
冇諗過個炒金邊粉係咁嘅色同咁嘅樣

炒金邊粉 $106
香茅牛肉伴濱海 $108

📍灣仔
2021-01-06 641 浏览
已經係第二次同大少食呢一間越南河粉。上次都冇寫到食評,今次補返。天氣咁凍,我梗係食暖笠笠嘅生牛肉河,反而大少就叫左香茅豬扒飯。我竟然餓都連碗河粉都唔記得影相,就已經食咗啦。生牛肉仲係粉紅色,有牛肉味,河粉反而偏林,爛咗少少,湯底夠味,唔太多味精。加埋辣椒絲,又熱又辣,暖胃嘅感覺,正👍。大少嘅香茅豬扒飯,上面有蛋餅。我都係第一次見,豬扒飯上面有蛋餅個配菜。大少話味道ok.午餐跟餐飲,我哋一齊叫咗熱咸金桔。味道好潤喉。天氣咁凍,熱咸金桔🍊真係值得推介。

我竟然餓都連碗河粉都唔記得影相,就已經食咗啦。

加埋辣椒絲,又熱又辣,暖胃嘅感覺,正👍。

午餐跟餐飲,我哋一齊叫咗熱咸金桔。味道好潤喉。

天氣咁凍,熱咸金桔🍊真係值得推介。
2021-01-06
午餐
29/12/2020 晚餐叫外賣,被店員老點!首先,用電話落order只有10% discount off, 女店員提議用Food Panda落order, 如超過$150 有20%off, 送埋上門,仲好啦!立刻轉用Food Panda, 到最後confirm order, $1 discount都無,還需要pay $5 delivery charges. 即時用網上客服問Food Panda, 為何無20%discount? Food Panda回覆,從來無收過此店有這優惠!Call back餐廳,原來用Food Panda 是無20%discount off and 落咗order亦不可 cancel, 問店員怎辦?店員反問: 咁現在想點吖?本人回覆: 算吧啦! 請繼續我地既order, 無謂cancel, 已將近晚上8:30了!總共order:西貢春卷$48 (4 件) ~ 其實將兩條切開牛油雞翼$56 (4件) ~ 可接受酸辣鳳爪$68 (8 隻腳指) ~ 份量小到不能接受牙車快沙律$72 ~ 份量只有1/3 盒,小得離譜越式炒金邊粉$106 ~ 過鹹 &
29/12/2020 晚餐叫外賣,被店員老點!

店員反問: 咁現在想點吖?

總共order:
冬陰公海鮮湯粉$82 ~ 份量極小
連$5 運費
總共:$$437

**不會再光顧**
牙車快沙律 (椰菜雞絲沙律)
2020-12-29
外卖送餐
2020-12-16 497 浏览
這餐廳坐得好舒服,招呼也什好。我們點了生牛河及豬排河,兩個小食春卷及鷄絲椰菜沙律。全部材料都好新鮮,味道及賣相都一流!埋單$160兩個人,好底食!這家是我們食過最好的越南菜。
2020-11-18 809 浏览
呢間越南🇻🇳河粉專門店,每天都人山人海,想食嘅話真係要等等,裝修設計尚算新派,午餐🥣選擇多,又夠經濟,簡簡單單吃一餐,唔夠喉仲可以加配小食🥢———————————————————————————🥢綜合牛肉河🍜🐮➕☕️💬 既然係招牌當然要試一試佢個湯底,香濃而不鹹,亦唔算油膩,有生牛肉、牛腩、牛丸,加埋青檸同辣椒🌶️,整體來說賣相同味道都算是水準之上😌.🥢香茅豬排湯河🐽🍜➕🍹💬豬排另上,唔會浸淋,兩大塊夠Juicy💦,大大碗幾抵食😅
———————————————————————————
🥢綜合牛肉河🍜🐮➕☕️
🥢香茅豬排湯河🐽🍜➕🍹
💬豬排另上,唔會浸淋,兩大塊夠Juicy💦,大大碗幾抵食😅
2020-11-07 557 浏览
越南牛肉河,好耐無食過了。由於咩都想試吓,所以叫綜合牛肉粉加椰汁冰。同預期差唔多,正常水準,牛肉粉都係偏油膩,椰汁冰可以解一解膩。牛丸偏細粒,牛肉都ok嘅,以男士角度,就河粉少咗啲啦,如果份量上多返少少就好啦。
越南牛肉河,好耐無食過了。

由於咩都想試吓,所以叫綜合牛肉粉加椰汁冰。

2020-10-19 1051 浏览
西貢街頭越南湯河粉 今日太忙未有時間食 LUNCH , 聽說這間 TEA SET 份量性價比高,來試一試生牛肉湯河粉$42tea set 份量真係一d 都唔少,當我見到碗生牛肉河粉放在面前時,的確眼前一亮!我食過好多間越南餐廳,都是七、八成熟上菜,而這一間有好多生牛肉,可將生牛肉浸至個人喜愛嘅生熟程度。我喜歡吃生d,所以放係面頭。湯底有好濃牛肉味,配上洋蔥、羅勒、蔥花、蒜片,令湯底又鮮甜又FRESH ! 咖喱牛腩配白飯$52朋友叫了一個咖喱牛腩飯,咖喱重香料味,唔太辣,好香,惹味;牛腩唔肥啖啖肉,肉質嫩滑唔係鞋口! 特飲咸柑桔水不用另外加錢就可以飲到 ! 見到隔離枱小食賣相唔錯,可惜已經好飽,下次來一定要試下
西貢街頭越南湯河粉

生牛肉湯河粉$42

咖喱牛腩配白飯$52

特飲咸柑桔水不用另外加錢就可以飲到 !

見到隔離枱小食賣相唔錯,可惜已經好飽,下次來一定要試下
生牛肉湯河粉
咖喱牛腩配白飯
熱咸柑桔水
2020-09-24
生牛肉湯河粉
咖喱牛腩配白飯
熱咸柑桔水
This is my go to restaurant when I am craving really tasty, authentic, very well priced Vietnamese, especially for Hong Kong. Their Pho as well as Spring Rolls are well above par. My favourites are the Lemongrass pork and the best Egg Coffee that I have had outside of Vietnam.Great service as well. Always friendly!
  • 生牛肉湯河粉
2020-07-04 1165 浏览
相都冇心機影☝🏾似係用個鑊剷求其將啲飯倒上去咁,豪無美感,飯都冇乜味,蝦肉有點霉,菠蘿肉唔係粒狀,係一大個菠蘿橫切面連芯上碟,叫我如何是好?以為用殼裝住就叫菠蘿炒飯?華麗嘅背後其實隱藏住個真相,欲知事後如何,請看到最後分解牛油雞翼冇牛油味,姐係冇乜落牛油,姐係少油,食得健康好滋味🙃你叫我情何以堪?炸粉皮好「un」,雞肉都滑但有少少🤏唔熟。唯一得呢碟餸叫正常軟殼蟹一啲都唔軟,炸粉厚過乜,仲要放左好耐好「un」,完全食唔到軟殼蟹嘅味,似係食緊塊炸皮多啲。建議改名「un皮芒果米紙卷」然後食到最底....☝🏾😶☝🏾矇騙左眾人嘅眼光,建議改名「欺詐之菠蘿飯」.咁就食左288...服務唔係好,價錢唔算平,份量又唔多,真係諗唔到點解要食第二次,連落單侍應都係有啲語無倫次⋯⋯見食評又話咩正宗越南菜,用心之作等等..完全食唔到有咩越南風味。我煮印尼撈麵都煮到出神入化,咁我可以開印尼餐廳啦,係咪先🤗.認同請分享👍🏿

相都冇心機影☝🏾

菠蘿炒飯