2019-07-19
今日去西貢行吓,順便食個車仔麵,行下行下見到呢間越南餐廳,好似幾多人等位,門口又貼住明星相,有發哥、劉青雲等,一於改變陣地,入去試下先,西貢越南真味 Saigon Pho,在西貢政府合署對面。我們叫了順化湯檬,可以選擇辣同唔辣,又可以揀米粉、金邊粉、檬粉。叫了一碗辣,一碗不辣,好快就上菜,有越式扎肉、豬手片、牛展、蘿蔔、牛丸、魚蛋, 配青檸、紅椒、Thai basil。不辣的他比較清而淡,蘿蔔入味,豬手比較韌, 魚蛋算彈牙,其他餸就正常。至於另一碗,餸就一樣,只係湯底唔同,有辣但唔算好辣,自己再加紅辣椒,就比較好啲。另外叫咗一碗香芧雞扒撈檬,雞扒好大塊,雞皮炸得脆,雞肉滑,但香芧味淡, 撈檬最緊要個醬汁,佢酸甜適中,少少辣,幾開胃,不錯。還有越式特別法包,脆脆的法包包住豬頸肉、牛肉、扎肉、青瓜、 蘿蔔絲、芫茜,外脆内軟的法包,包住啖啖肉,又有蔬菜,豬頸肉夠霖,有汁漏出,但又不會太多,另个包霖哂,好好味,值得推介👍最後加多個小食越式米紙春捲、春捲炸得脆脆,用生菜包住點埋個醬汁,一齊食幾開胃,亦冇油膩嘅感覺,內裹有豬肉、冬菇、紅蘿蔔等,不錯。忘記還有一杯滴漏凍咖啡,咖啡在我面前一滴一滴漏出
忘記還有一杯滴漏凍咖啡,咖啡在我面前一滴一滴漏出,滴落有5mm高的煉奶杯裹,完成後,自己再將咖啡倒入有冰嘅杯,幾有特色,以為有煉奶會好甜,點知又唔係喎,可能加埋冰沖淡咗啦,不過咖啡味唔算濃沃,味道正常啦。
平均每位$100,由於有狗仔,所以座店外,不知店內環境,侍應有禮,值得讚。再去西貢會食它的越式法包。