2020-10-03 533 浏览
同朋友食完飯想靜靜地繼續傾下計, 朋友就帶左我去左Sky Lounge。比起精緻既tea set, 夜景同酒更合我心!餐廳係Sheraton 18/F, 到左17/F再行一層樓梯。成間餐廳都好靜好舒服, Staff好helpful&nice望住維港一邊傾計真係好chill因為食得飽飽上黎, 所以我地叫左Parma Ham, Riesling, 一杯紅酒。志在摸酒杯傾下計🍷🍸酒店價錢一定係貴啲, 不過望住個view滿足晒
比起精緻既tea set, 夜景同酒更合我心!

望住維港一邊傾計真係好chill

志在摸酒杯傾下計🍷🍸
酒店價錢一定係貴啲, 不過望住個view滿足晒
2020-09-25
$400 (宵夜)
同好朋友歎下午茶,真係一日裡面最佳嘅叉電時光❤️​雖然我比較少寫Beauty,但其實我本人係好鍾意買化妝品!其中GUERLAIN就係我至愛嘅品牌之一!佢哋嘅彩珠蜜粉及小黑裙香水,幾乎我成Set儲齊!真係爆好用&精緻!☺️​最近有留意佢哋同視佳廊Sky Lounge聯乘,推出限定嘅「夏蜜蜂姿香檳下午茶」,身為Fans當然要去朝聖!😍​今次個下午茶,從GUERLAIN最出名嘅蜂皇漿美肌系列中取經,採用本地蜂蜜品牌「香港原蜜」嘅龍眼蜜入饌,加上喜來登餅房行政總廚Andy Yeung及蠔酒吧主廚Oscar Chow設計,一共有10款鹹甜點心~無論係賣相定味道都超吸引!​▲作為GUERLAIN Fans,當然要試「夏蜜蜂姿香檳下午茶」!另外,食下午茶仲附送GUERLAIN嘅蜂皇美肌修護禮品(價值 HK$446),又食又拎真係爽YY~🤭​✦鹹點​包括:香草煙肉帶子卷、蜂糖布里多士、鴨肝焦糖燉蛋​個人最鍾意鴨肝焦糖燉蛋!鴨肝嘅味同燉蛋超夾,入口濃郁,燉蛋上仲有一層薄脆嘅焦糖,高質!至於香草煙肉帶子卷,入面個帶子好爽口,上面有少少柚子肉,平衡返個煙肉嘅油膩感。蜂糖布里多士,上層有一粒方形嘅法國「芝士之王」
同好朋友歎下午茶,真係一日裡面最佳嘅叉電時光❤️​
夏蜜蜂姿香檳下午茶​
✦鹹點​
包括:香草煙肉帶子卷、蜂糖布里多士、鴨肝焦糖燉蛋​
個人最鍾意鴨肝焦糖燉蛋!鴨肝嘅味同燉蛋超夾,入口濃郁,燉蛋上仲有一層薄脆嘅焦糖,高質!至於香草煙肉帶子卷,入面個帶子好爽口,上面有少少柚子肉,平衡返個煙肉嘅油膩感。蜂糖布里多士,上層有一粒方形嘅法國「芝士之王」布里芝士,質感濃厚,加埋龍眼蜜及新迷迭香,夾埋多士食,口感幾正。​
✦甜點​
包括:蜂皇芝士餅、黃金柚子蜜蛋糕、榛子蜂巢​
蜂皇芝士餅個樣係蜜蜂狀,切開糖膠,入面係橙香忌廉芝士蛋糕,伴隨餅乾食,味道都ok。黃金柚子蜜蛋糕,係核桃海綿蛋糕頂層,放上蜂蜜罐造型的鬆脆蛋白餅,中間填滿龍眼蜜,呢款我超鍾意!海綿蛋糕好軟熟,蛋白餅又脆脆地,又有蜂蜜,質感勁正!最後係榛子蜂巢,呢款顏值超高,六角形嘅層層夾餅,中間填滿榛子朱古力,雖然有少少甜膩,但食一舊,感覺剛剛好,整體都好正!​
▲​Perrier-Jouët巴黎之花香檳。

另外,仲有龍蝦三文治、煙三文魚三文治、迷迭香檸蜜朱古力杯、焦糖馬卡龍及英式鬆餅,食完都幾飽肚!另外,飲品係​Perrier-Jouët巴黎之花香檳,邊睇住維港靚景,邊飲香檳,感覺真係好寫意。🤤​
▲邊歎下午茶,邊賞維港夕陽,感覺浪漫。

P.S. 感謝好友幫我靚相,嚴重背光都幫我影出仙氣。😂
2020-09-18
夏蜜蜂姿香檳下午茶​
  • 夏蜜蜂姿香檳下午茶
2020-09-27 373 浏览
今日同朋友一齊食咗個The beauty and the Bee Champagne Afternoon tea,3層的美食都好精美,最較為欣賞的係中間鹹點美食—香草煙肉帶子卷,味道非常有口感,帶子很爽脆,而甜品黃金柚子蜜蛋糕、榛子蜂巢及焦糖馬卡龍,味道香甜,造型可愛。同埋而家做緊優惠,一人都唔洗$300就可以食到,都好抵食。
2020-09-26
2020-09-15 633 浏览
平日鍾意同姊妹一齊去high tea. 近期疫情稍為緩和,約咗朋友去Sheraton high tea通常酒店嘅hightea都有主題,今次都唔例外, 就係同蜂蜜有關,tea set裏面唔少食物都有本地蜂蜜成分 平時 high tea 我比較鍾意食鹹點, 初時見到個Tea set,,見到鹹點數量比較少,都有啲擔心,但後來食嘅時候,發現佢鹹點同甜點都好出色,甜點唔少,但食落一啲都唔覺得甜膩可能因為好多甜品都加咗蜂蜜同柚子, 食落去比較清新尤其鍾意佢六角形,以蜂巢為形狀嘅甜點,有榛子味,味道同質感都好特別Muffin 有cream 同士多啤梨果醬. 其實成個tea set用蜂蜜做主題,我覺得如果可以加埋蜜糖襯muffin , 會更加好,Muffin 可同職員講, 要求添食. 呢個tea set 係近期最愛 😎

可能因為好多甜品都加咗蜂蜜同柚子, 食落去比較清新

呢個tea set 係近期最愛 😎
2020-09-15 2394 浏览
They have changed their theme to "Beauty and the Bee" so obviously there will be some food items with honey inside.They offered a 25% discount for bookings in September and you can enjoy a glass of champagne without extra cost. A complimentary gift from Guerlain was offered as well.The view was nice although it was cloudy that day. However, that day the air conditioning was definitely not sufficient. I was a bit sweaty throughout the afternoon tea even though I was not eating anything hot.Despit

Despite I am not obsessed with cleanliness, from the photos below, you can see that the stand was not thoroughly cleaned and there were still some stains left. This is not ideal especially with the current outbreak of COVID19.
For the food items, the scone was cold. Their honey desserts tasted great though I wished there would have been more items based on honey since this is the theme of the afternoon tea. The Bee dessert and caramel macaron were cute and not too sweet.

Overall the good points of the afternoon tea is their drink, the view and the honey based desserts. However, I hope they can adjust their air conditioning, improve the cleanliness of their stand and warm up their scone before serving it.
2020-09-06
2020-09-05 1010 浏览
難得星期五放假,好友約我到喜來登酒店Sky Lounge high tea.這裡的環境很寧靜舒適,窗外飽覽維港美景,真係好享受。High tea 可升級轉香檳。整體食物都非常美味精緻。值得推介。
這裡的環境很寧靜舒適,窗外飽覽維港美景,真係好享受。
2020-07-28 1650 浏览
我見呢個tea set同Thann crossover: “Summer Eden Breeze 仲夏伊甸園下午茶” , 就過黎試下~因為疫情開始反覆, 少左人出街同食飯; 所以我入到去都冇乜人, 反而可以靜靜地睇靚景同嘆tea整體黎講, 賣相夠哂夏日feel, 充滿泰式味道; 不過鹹點方面淨係得 “泰式薯絲蝦” 好食; 甜點我就推介 “宇治抹茶歌劇院蛋糕” , “柚子蛋白撻” 同埋 “蘋果慕絲”: 夠清新另外, 佢地既薯條都唔錯, 少辣又惹味希望下次再黎嘆tea, 再飲杯香檳睇靚景~

另外, 佢地既薯條都唔錯, 少辣又惹味
希望下次再黎嘆tea, 再飲杯香檳睇靚景~

Summer Eden Breeze 仲夏伊甸園香檳下午茶
2020-07-12
薯條
  • 下午茶
2020-07-01 1626 浏览
因為有75折優惠就同朋友去試試另送THANN伊甸園天然系列護理套裝說是先到先得下午茶兩點開始我們1點56分到已可入座但去到說禮品已派完😅大部分枱都可以直望海景十分寫意😌下午茶都是東南亞的特色食物·第一層🧁英式鬆餅是無限供應的吃完可以叫侍應再加但點餐時侍應都沒有提及過·🍤Crispy Potato Prawn夠香脆但很普通———————————————第二層。4款咸點🥙Spiced Rice Paper Roll牛油果和豬頸肉為主還有青瓜食落非常清新·🦀Crab Sandwich三文治中間滿滿蟹肉外層配上了芒果·🥚Egg Sandwich普通的蛋三文治配上綠色麵包與主題相配·🥧Crispy Foie Gras Tart口感吾脆又吾淋有點怪怪食完都吾知係咩黎😂———————————————第三層。5款甜點🍏Forbidden Fruit第一口超酸之後慢慢覺得可接受青蘋果再配上少少薄荷味·🍋Yuzu Meringue Tart第一口偏甜慢慢甜中帶點柚子酸·🍰Uji Matcha Opera甜度適中的綠茶朱古力蛋糕·剩餘兩款甜點都太甜只吃了一少口———————————————總括黎計其實都係食
因為有75折優惠就同朋友去試試
另送THANN伊甸園天然系列護理套裝
說是先到先得
下午茶兩點開始
我們1點56分到已可入座
但去到說禮品已派完😅
大部分枱都可以直望海景十分寫意😌
下午茶都是東南亞的特色食物
Summer  Eden  Breeze  Champagne  Afternoon  Tea

第一層

只吃了一少口
總括黎計其實都係食個景
食物質素好普通
以料之外既係服務都吾太好
Afternoon Tea HKD338 per person
🥂餐飲可免費轉為Perrier-Jouët巴黎之花香檳
再有75折
優惠暫到7月31號🤓
2020-06-29
2020-06-01 2735 浏览
約埋好姊妹high tea~揀左Sheraton Sky Lounge既tea~ $338+10% 有75折~望住維港靚景,坐下,hea下,傾下計,係幾寫意~咸點方面唔錯~比較鍾意Parmesan Gougeres係芝士波波咁,幾好味~Smoked Salmon Roll, Foie Gras Creme Brulee, Ham & Cheese Sandwich, Parmesan Gougeres, Duck Rillettes Brioche甜點方面對唔好甜既我嚟講,全部都好甜!🤣比較鍾意係 Hazelnut Rocher, 食落同金莎一樣~Apple Tatin, Raspberry Rose Religieuse, Citrus Madeleine, Hazelnut Rocher, Jasmine Macaron飲品有coffee or tea, 朋友揀左free upgrade Perrier-Jouet champange, 可惜我唔飲得酒,揀左杯蘋果汁~
望住維港靚景,坐下,hea下,傾下計,係幾寫意~

下午茶
2020-05-03 2385 浏览
Sheraton high tea🍰🍮🍯 依家多左假期可以同班閨密出黎嘆下tea傾下計 都幾開心😊👭🏻個小雀3層架好靚 好吸睛🥰🥰食物質素高之餘 對住180度維港景 環境好舒服又好坐💙吾知大家high tea鍾意咸定甜呢?🧐我個人比較鍾意鹹食多啲🙈Sheraton 依到就甜品為主,食物質素唔錯👍🏼👍🏼
Sheraton high tea🍰🍮🍯

Sheraton 依到就甜品為主,食物質素唔錯👍🏼👍🏼

2020-03-05 2000 浏览
要把那美麗的維多利亞港,除咗去尖沙咀海旁意外,到喜來登視佳廊都是一個不錯的選擇。尤其是傍晚的時候,去享受一個悠閒嘅下午茶,暖暖的陽光透過窗外射進來,特別悠閑自得。這裏的下午茶份量足夠,擺放精緻,若叫兩人份量太多,可叫一人份量,令一位食客叫一杯飲品便可了。下午茶的英式鬆餅是不可缺少的,這裏的將配上牛油味十足的鬆餅, 十分好吃。這裏的咖啡也十分好喝,不愧是五星級酒店的餐廳。若是晚上八點到這裏,便可以看到維景的激光表演,也是一個不錯的選擇。
2020-01-28 1333 浏览
同朋友一早定左食afternoon tea set. 本身係因為覺得佢景觀好好,而且一啲都唔難訂可能係因為呢排經濟唔好又或者係因為肺炎。基本上成個下晝都係得四枱。佢嘅下午茶係可以一位一位咁叫嘅(可以叫one person ) ,其他酒店通常都係兩位起。咁我哋兩個人就叫咗for two people. 幅相入邊就係全部啦其實個鬆餅比其他酒店細而且每人得壹個,個人覺得鹹點好食過甜點,但係買單都要$300一位就有少少唔抵,呢間真係賣景觀同埋夠淨夠少人~如果係拍拖或者兩個女仔想靜靜地傾計我覺得呢個係唔錯嘅選擇

幅相入邊就係全部啦

• Afternoon Tea Set
2019-12-29 1050 浏览
假日放假,偷得浮生 又難得約到好友一聚。選擇了景觀一流 喜來登酒店的視佳廊,吃個高水準的下午茶。原來佢正同John Master Organics 合作,隨tea set 送一套個人護理用品(過多兩日就轉主題了)。鹹點中,最欣賞是中間那層的crab cake Scone 是配上果醬和cream cheese,不過不失。最底層甜點中的黑芝麻macaroon 好味,口感和芝麻味都洽到好處。核桃盒子好香,雖然略嫌有點太甜。叮噹鈴形狀的是榛子果仁軟心朱古力,好驚喜,好味。粒粒果仁又香又有口感!餐飲方面點了mocha 和cappuccino。機器沖的,不過不失。餐廳景觀一流,又不太嘈,非常適合聚舊聊天 休息一下。

鹹點中,最欣賞是中間那層的crab cake

核桃盒子好香,雖然略嫌有點太甜。

餐廳景觀一流,又不太嘈,非常適合聚舊聊天 休息一下。
2019-12-04 952 浏览
女朋友high tea癮起,叫我搵地方陪佢食。咁嘅時世真係好少人,星期六都只不過坐得6,7枱。呢間餐廳除咗同頭髮品牌合作有禮物包外,維港靚景都係selling point。而我覺得最正嘅係逢星期六有live music,唱盡首首英文金曲,可以暫時放下所有煩惱事。Tea set有scone,仲有5款咸點,5款甜點,飲品可以揀香檳一杯,咖啡或者有十幾款TWG茶俾你揀。女友揀咗silver moon tea,有淡淡雲利拿味,清清地唔會搶鏡。頂層嘅迷你scone同quiche lorraine(法式鹹批)要即刻食,因為熱辣辣嘅。Scone質感唔錯,兩款醬都唔錯。鹹批有芝士同蛋,夠鹹香。中間幾件平平無奇,係個鵝肝泡芙令人眼前一亮,因為落足料。甜品方面,酸味味嘅石榴泡沫椰汁杯要盡快食,如果唔係泡沫就會消失~啤梨mousse入面真係有粒粒果肉,而印象最深刻嘅係黑芝麻馬卡龍,真係好似飲咗啖芝麻糊!

中間幾件平平無奇,係個鵝肝泡芙令人眼前一亮,因為落足料。

2019-11-04 2087 浏览
來到秋天,除了皮膚變乾,一頭秀髮也備受考驗。最近香港喜來登酒店與荷里活名媛寵兒 John Masters Organics 聯手推出【Fall Harvest 秋楓果子下午茶】,除可免費升級 Perrier-Jouët 巴黎之花香檳,還有價值$420的秋日有機護髮/護理套裝帶走,甜魔媽媽馬上報到!已忘了第幾次到訪 Sky Lounge,但每次都為維港的美景所傾到。尤其尖東海傍一帶的工程已經大功告成,整個區域一片新景象,這天趁好天氣忍不住拍了又拍的!   這天約了將會移居台灣的朋友嘆茶,她同樣對香港有極多牽絆,但無奈為了小朋友不得不另覓住處。兩位媽媽對著這個充滿感情的漂亮海港,聊了超多,感受更多;彼此間除了不捨,就是祝福;無論前路如何,都祈求天父繼續保守帶領!回到食物介紹:下午茶定價$338/位,價錢已包自選咖啡/茶,也可以升級 Perrier-Jouët 巴黎之花香檳;趁著動人美景,這天兩人一於開心杯碰杯,Cheers!    接著三層架的下午茶也上檯了,上層是可添吃的鬆餅、羅蘭士撻;中層是其他精巧美味的鹹點,而最底層則是讓人拍案叫絕的甜點。隨二人下午茶,又會附送兩份 John

接著三層架的下午茶也上檯了,上層是可添吃的鬆餅、羅蘭士撻;中層是其他精巧美味的鹹點,而最底層則是讓人拍案叫絕的甜點。隨二人下午茶,又會附送兩份 John Masters Organic 護理套裝,一人一份不用爭。

這次的鹹點十分好吃,個人最先吃牛油果煙三文魚多士,薄又脆的多士配上豐腴三文魚及軟熟牛油果,美味得來十分健康;羅蘭士撻皮薄輕脆,兼帶 Gruyère 芝士香氣,也很好吃。此外波士頓龍蝦包、火雞三文治,以及鴨肝泡芙雖然小巧,但用料都很優、味道出色十分讚!
去到甜點環節,秋天怎可少了秋梨?餅房行政總廚 Andy Yeung 發揮創意,炮製出非常逼真的雲呢拿香梨慕絲,質感輕盈、味道清香,超好味道!喜愛果味的也不要錯過鳳梨石榴奶凍,奶凍嫩滑不得了,又同時再配上鳳梨及石榴,美味同時具抗氧化及滋潤皮膚的效用。
更多甜點還有蛋白南瓜撻,其甜度與口感都很完美;芝麻馬卡龍則是非常香濃迷人、齒頰留香之作,最後薑餅牛奶朱古力特別採用金黃楓葉造型,完美呼應秋日主題,味道也不會太甜,吃完非常滿足。
下午茶還有鬆餅任添任食(但每人一件已經挺飽了...),以及包括月見草滋養洗髮露 (60ml)、牛油果深層潤髮乳 (60ml)、玫瑰杏桃順髮乳 (30ml)、面部或身體護理產品體驗套裝,加上九折購物禮遇卡,以及10 分鐘肌膚及頭皮分析諮詢的禮品,總值$420,變相免費嘆茶!
特別一提,這個天然有機牌子深受一眾知名人士如 Emma Watson、Anne Hathaway、Gwyneth Paltrow、Jessica Alba、Georgina Chapman、Sarah Jessica Parker 及 Nelly Furtado 愛戴,想吃想拿贈品的,記得在11月30日或之前到訪了!
2019-10-23