2022-08-24 67 浏览
誠記小籠包拉麵 (西環)📍西環巴丙頓道2-4號海明苑地下2號舖🤍誠記小籠包拉麵在深水埗十分有名!現左搬遷到西環地區,仍舊擋不住佢的名聲,好多人叫外賣,所以提醒各位要盡量避免食飯時間去😊👍🏻蟹粉小籠包$68小籠包既皮吾會太厚,汁又夠哂多!👍🏻銀絲卷$38總共有三舊既銀絲卷配有練奶。銀絲卷既內裏同一般既不同,佢系特别鬆軟的。👍🏻雞絲粉皮$62滿滿的雞絲配上適當的醬汁再撈埋一齊,十分美味,而且粉皮好滑,配搭青瓜就非常之清爽開胃。👍🏻糖醋魚$128👍🏻瑤柱賽螃蟹$138 小編都叫咗兩個餸拎嚟撈飯食,兩個餸既份量不多不少剛剛好。糖醋魚啲魚系大大嚿,味道不錯,瑤柱賽螃蟹會配埋一碟醋,客人可以自行選擇要不要點在賽螃蟹上,如果點咗醋嘅話的確可以令到賽螃蟹嘅味道更加突出!
誠記小籠包拉麵 (西環)
📍西環巴丙頓道2-4號海明苑地下2號舖

👍🏻蟹粉小籠包$68
小籠包既皮吾會太厚,汁又夠哂多!

👍🏻銀絲卷$38

👍🏻雞絲粉皮$62

👍🏻糖醋魚$128
👍🏻瑤柱賽螃蟹$138

2022-08-24 556 浏览
誠記小籠包拉麵嘅新鋪位於中半山和西營盤交界,般咸道對上一條街。由西營盤地鐵站步行3分鐘左右就到達,門口亦有咪錶位,交通便利。店舖可容納18-20人。中午時份更坐無虛設,我同先生幸運地等了一會就安排好座位。店內有山水畫及字畫作裝飾,背景播放輕音樂,增添優雅嘅感覺。午餐有套餐,由$65-$88,包飲品,仲免加一%真係CP值超高💖🦀蟹粉小籠包 - 小籠包內含有豐富蟹黃、蟹肉、豬肉同滿滿肉汁。薄薄嘅麵皮裡面包裹住鮮甜嘅餡料,輕咬之下,湯汁湧出來,令人回味無窮,大滿足!🥟生煎鍋貼 - 廚師火候控制得而,鍋貼煎得焦香金黃,皮脆多汁。豬肉新鮮,扎實有彈性。🥢皮蛋豆腐 - 豆腐又嫩又軟,皮蛋優質,無奇怪「憶憶地」嘅味。蒜茸、芫茜、辣椒、浙醋及調味料配搭出一道簡簡單單嘅滋味涼拌小菜。🍜水餃擔擔麵 - 湯底用心熬製,配料經過炒香,味道濃香,並不油膩。麵條軟硬剛好,掛湯又入口順滑。菜肉水餃皮薄餡靚,食到蔬菜香味,新鮮可口,非一般店鋪所用嘅雪藏水餃。🌶口水雞菜飯 - 雞皮爽脆彈牙,肉質鮮嫩,可見廚師功架。醬汁混合秘製香料,甜甜辣辣,富層次感。菜飯有米香,大大碗,好似一個小圓山,份量十足!🍖椒鹽骨 - 紅紅綠綠

🍖椒鹽骨 - 紅紅綠綠嘅紅椒、乾辣椒、紫洋蒽、蒜蓉及香蒽,色彩豐富,估唔到一味鑊氣小炒都賣相咁精緻。味道方面,皮脆肉鬆軟,肉塊醃得夠入味,令人食唔停口😋爆香嘅配料更可以留返用嚟撈飯或麵!呢個係我嘅私人推薦食法,大家可以試吓😁

🥣薑茶湯圓 - 薑茶味道夠辛辣,香氣十足,正合我心意!湯圓大大粒,外皮煙靭,黑芝麻餡香濃。

店員勤快又有禮貌,替客人斟水嘅時候,店員唔會直接用水壺斟落杯到,而係會先攞起客人個杯,喺枱旁邊倒。碗碟有紫外線機消毒過,細微之處見待客嘅用心。

由深水埗到西九龍再到西環,誠記用一顆專注嘅心炮製美食,為食客帶嚟高質嘅飲食體驗。同時亦用一顆善良嘅心去幫助弱勢社群,為社區出力,傳遞溫暖。
椒鹽骨
皮蛋豆腐
生煎鍋貼
水餃擔擔面(套餐)
口水雞菜飯(套餐)
薑茶湯圓
椒鹽骨
皮蛋豆腐
生煎鍋貼
水餃擔擔面(套餐)
口水雞菜飯(套餐)
薑茶湯圓
  • 口水雞
  • 水餃擔擔麵
2022-07-26 284 浏览
誠記小籠包拉麵 舊舖係深水埗搬左過黎西環 見到當然要試下啦 味道一如既往咁好食😍仲好似多左d新品菜式蟹粉小籠包,一咬落去d湯汁爆曬出黎,好正 ;内餡好香蟹膏味 鮮味十足 👍🏻瑤柱蛋白炒飯 分量好足 好香蛋白味 再加埋瑤柱同其他配料一齊炒  清清地好好味🤤

仲好似多左d新品菜式