(非会员)
2007-06-10 53 浏览
話說上星期下午茶時段,老闆興高采烈說請我們一眾手下吃下午茶,由於早前我曾到「誰是老闆」吃東西,順手拿回了外賣紙,老闆見甜品好像很吸引,於是大夥兒一同叫店子的甜品。當同事撥通電話後,說明位置在蘇屋村,問會否送外賣,對方問order 有多少,同事回應要11碗甜品,那人說要先問問老闆才決定是否送貨,誰知......他老闆說:「蘇屋村..佢知唔知自己在什麼區呀?長沙灣,我地這兒是荔枝角呀!咁遠!唔送呀!」大夥兒當然勞氣啦!在此我想說明幾點:1. 先前我曾到店子吃東西,我親口問過老闆蘇屋村會否送外賣,他說會。2. 我明白那店子好生意,但我們落order 時間大約是四時,根本人手一定夠,其次是我由公司行過去,其實是少於15分鐘,我不明有幾遠。3. 就算唔送都無所謂,說一句不好意思,我地人手唔夠,怕你久等所以不送便何,犯不著鬧人。4. 我剛才先發現這店的地址也是長沙灣,不明白他為何稱自己在荔枝角!結論:這兒食物不是有問題,但大家有必要比錢受這種閒氣嗎?

在此我想說明幾點:

結論:這兒食物不是有問題,但大家有必要比錢受這種閒氣嗎?
2007-01-07 61 浏览
Hard to find places in hong kong that serve ostrich steak, but its worth it to come here for it. Nice and juicy with black pepper sauce.Although it is delicious, the portion is not enough to fill me up!!!

2006-11-29 14 浏览
下午過來探訪客戶,見中午飯仍未有著落,跑來這裡盡快解決;幫襯人客很多,但一個人都很快就安座在一個旮旯位置;幾款午餐都售清,餘下梅菜蒸排骨,見例湯是潮式涼瓜排骨黃豆湯,開正自已的瓣兒。落單後三分鐘已經上檯,看到白飯是裝在木筒內都幾特別;碰一碰鋼碟是微暖的已經奇怪,明明是蒸的食品但熱度不夠,心裡已經一沈。當一口,正確食味應是豉椒排骨上面放置梅菜另加大量的甜醬油而矣,死咸的排骨及過甜的梅菜,味道很難合得來,失敗!另外的潮式涼瓜排骨黃豆湯,居然有紀子玉竹及紅棗的中式藥材,過份吧,藥材味加涼瓜味,接受不了!快戲店的格局,阿姐要求所有事情要快,包括要求你落單及埋單;三十大洋一個套餐在這種味道下絕對不值,下次寧可多走幾步好吧!

2006-05-31 13 浏览
放工約個老友食飯。佢話食過一次誰是老闆,覺得唔錯,今次就約埋去食。七點十五分去到,老友已經到左,搵定位。坐落睇一睇有咩食,原來都好多選擇,連壽司刺身既日本野都有得食,頗有驚喜。見佢有個壽司套餐,問一問個侍應即係有咩食,佢話係什錦壽司、龍脷長通粉、例湯和飲品,於是就要呢個餐。其實心諗,咁既配搭應該叫龍脷餐,而唔係壽司餐啦。老友叫揀石頭飯餐,仲有刺身。一來有四件壽司,不過不失啦。之後既龍脷長通粉焗得唔錯,難得我咁細食既人都可以成碟食晒。湯係中湯,俾左我個frd飲,佢就話勁正。試了少少朋友既石頭飯,覺得只係一般,魚生就幾新鮮。食食吓另一朋友話會出現,就等埋佢是叫甜品。點知佢來到又唔食飯,只叫了一件軟殼蟹手卷,咁我地就再叫兩個糖水,分別是什果幻彩之類既野和什果黑糯米。我既什果黑糯米唔知點解係暖既,好難食。什果幻彩就ok喎。再問個手卷如何,話都可以。總括來講除了是什果黑糯米外,食物水準和服務都唔錯,可以再來。

2006-04-28 12 浏览
星期二中午來試試這間店,看來是長沙灣工業商業樓宇中小有好吃又抵食的食店嗎?我點了一個lunch set,「壽司拼盤」。$40元*有5件壽司(這個要讚,三文魚、立魚、尤魚、甜蛋,還有一件忘了是什麼了...>w<")全部都挺新鮮。*2件雞翼。這是普通煮,都算不錯。*1碗拉麵。這是放了一點菜的淨麵,可惜這個麻麻而已,沒有味道...uvu"*一杯可可。

我點了一個lunch set,「壽司拼盤」。$40元
*2件雞翼。這是普通煮,都算不錯。
*一杯可可。
2006-01-16 14 浏览
這間餐廳擴張後,環境比以前更好,有電視,而且仲開夜左,但佢的下午茶仍然好正,到晚上七點仍可以叫下午茶餐,所以我每次約七時去到都叫下午茶餐,平d嗎!而且個雞脾沙律,又大隻又好味,d雞肉好滑,又抵又正!但美中不足是,餐廳不是全面禁煙,希望可以早日立法啦!
2005-06-02 11 浏览
"誰是老闆"是一班基督徒開的,所以星期日是不營業的。"誰是老闆"是一本基督教書籍的書名,意思是我不是老闆,唯有上帝才是大老闆。我叫了一個貢丸湯河,食物幾okay,但食後很口渴,可能落了不少味精.....! 另外一提,其實作為基督徒開的餐館,是否要考慮全面禁煙呢?

2004-05-07 23 浏览
本來諗住要豬扒鍋ga,不過今日豬扒鍋唔連餐飲,so 叫o左個魚柳鍋(連餐飲),凍飲加$2,不過佢o個到有張紙貼住12:30前離坐,$50以上有85折,$28以上有9折,咁我淨係俾o左$36~先講個鍋,真係好熱,個鍋o黎到,仲聽到d"滋滋"聲,個鍋底d飯脆脆地,有d飯焦o既感覺.加上大大塊o既魚柳(分成3截)啖啖肉呀~,另外仲有一隻6,7成熟o既蛋,如果你想整熟埋隻蛋,只要將佢擺o係鍋邊就得ga la~ ^^ 不過d汁就少d,但係可以叫佢拎多d汁ga~至於個凍飲,我要o左鮮奶,不過我飲o左一啖,覺得只係用奶粉沖o既,唔係鮮奶...
2004-04-03 9 浏览
呢間野係荔枝角同長沙灣區裡面真係算係好野, 佢d 食物款式真係好多, 乜都有得食, 仲好好味tim.佢d meun 都幾靚, waitress 招呼都好好不過間鋪d 位就迫左d
佢d meun 都幾靚, waitress 招呼都好好
不過間鋪d 位就迫左d
2004-02-27 4 浏览
好耐之前去食過一次~係行完d倉~買完野~之後經過去食既~一入到去好似另一番景象咁~裝潢幾別緻~叫左個tea set~味道幾好~份量夠多~同埋環境真係幾舒服~~
好耐之前去食過一次~
係行完d倉~買完野~之後經過去食既~
一入到去好似另一番景象咁~裝潢幾別緻~
叫左個tea set~味道幾好~份量夠多~
同埋環境真係幾舒服~~
2003-12-17 34 浏览
隔o左咁耐再去食早餐, 依然好味~ 各位waitress都依然咁有禮貌, 努力呀~~~~~~~~
2003-12-04 11 浏览
金寶美食店地址:九龍青山道475 號電話:22747441菜式:港式消費:儉(40 以下)營業時間:早上七點至零晨兩點味道:4 環境:3 服務:3 衛生:3 抵食:4
金寶美食店
地址:九龍青山道475 號
電話:22747441
菜式:港式
消費:儉(40 以下)
營業時間:早上七點至零晨兩點
味道:4 環境:3 服務:3 衛生:3 抵食:4
2003-08-23 12 浏览
係呢頭做o野, 如果開OT開得夜小妹都會去呢度食o野, 因為貪呢度比一般茶餐廳多選擇, 有泰式, 越式, 中西式等, 不過質素同招呼都只係普通, 因為荔枝角區實在係無咩好食啦, 呢度係又快又方便的選擇
2003-08-03 19 浏览
我O係長沙灣返學既聽人話呢到幾好先黎點知個LUNCH SET 係牛扒THIN CUT 勁難食好硬飯又乾冇汁啦有都唔好味好怪又唔新鮮DRINKS就普通貨如果係咁我唔會行去O個到啦去冰冰樂仲好可能唔叫LUNCH SET 叫OTHER既SET會好好多啦記得喇叫就叫D A LA CARTE 唔好叫快餐30蚊LUNCH 茶餐廳貨就唔得
我O係長沙灣返學既聽人話呢到幾好先黎
有都唔好味好怪又唔新鮮
DRINKS就普通貨
如果係咁我唔會行去O個到啦去冰冰樂仲好
可能唔叫LUNCH SET 叫OTHER既SET會好好多啦
記得喇叫就叫D A LA CARTE 唔好叫快餐
30蚊LUNCH 茶餐廳貨就唔得
2003-06-05 15 浏览
呢間茶記在在區內已經好響.食品種類勁多.水準高而穩定...連一向甚具主見的我.入到去花了足足十五分鐘的時間都唔知食乜好.最後我揀左個豬扒鐵鍋飯同男友share.豬扒質感好.飯底香..好味道呀~環境係迫d.而且上菜時間真係比較耐.不過侍應姐姐都好有禮貌.