2020-03-21 1823 浏览
平時番工個頭冇咩野食,黎黎去去唔係大x活就大x樂,好悶。偶爾得閒就行黎灣仔食lunch,多好多選擇。今日就食譚仔,好耐都冇食過譚仔啦,好掛住個蕃茄湯底,我平時一定必叫的。蕃茄三小辣,酸酸辣辣咁,陣味好夾。碗埋雞肉,夠哂營養,簡簡單單就一餐。
平時番工個頭冇咩野食,黎黎去去唔係大x活就大x樂,好悶。
偶爾得閒就行黎灣仔食lunch,多好多選擇。
蕃茄三小辣,酸酸辣辣咁,陣味好夾。
碗埋雞肉,夠哂營養,簡簡單單就一餐。
2020-03-01
2020-03-20 335 浏览
平時我一定係叫雞肉米線蕃茄湯底五小。今日得朋友介紹食酸菜雞肉米線三小。嘩,感覺不得了,酸菜同麻辣真係好夾。平時我頂多食到麻辣三小辣,今次食酸菜三小辣我完全唔覺得辣!下次可以叫小辣挑戰下。
平時我一定係叫雞肉米線蕃茄湯底五小。
今日得朋友介紹食酸菜雞肉米線三小。
嘩,感覺不得了,酸菜同麻辣真係好夾。
2020-03-07
2020-03-19 872 浏览
為何深夜總是肚餓的🌙❓好耐無食譚仔伴碟 🥺真係好好好懷念譚仔伴碟😍又懶落街食🥱惟有靠懶人恩物戶戶送 將我嘅晚餐送到嚟我屋企🥡🏠叫咗個三人餐開心 share🤗發現有送到伴碟👀紅油木耳同蒜泥白肉🧄真係爆好食吖 😋完全唔夠喉🤤隔咗咁耐再食翻都係咁好味👍🏻叫左一個過橋米線、兩個兩餸米線🤩叫左蕃茄中辣🍅🌶🌶但唔夠辣,但係配菜份量都多嘅😚好彩套餐有跟飲品,咪如果會食到好頸渴,仲唔駛俾附加費,就幾高cp
外卖送餐
  • 蒜泥白肉
I don't remember exactly what day I came in here, but I came in for lunch, and managed to get a seat immediately. I had to share a seat with a bunch of other people while dining here- that's kind of how it goes frequently when you're in Hong Kong.I opted to get the 重慶酸辣粉 style soup, since lots of people have told me about the good quality spicy soup that they have here. I also opted to add cabbage, beef and... mushrooms. The noodles came out extremely hot. The soup (I got regular 小辣) spicy, but

I opted to get the 重慶酸辣粉 style soup, since lots of people have told me about the good quality spicy soup that they have here. I also opted to add cabbage, beef and... mushrooms. The noodles came out extremely hot. The soup (I got regular 小辣) spicy, but not unbearably so, so I think next time I would like to try one level higher. I wasn't wild about the soup itself though, so I think I would like to try and get some different flavor next time, such as the regular clear broth. Overall though, this place was definitely a good deal, so I would totally come back.
题外话/补充资料: they don't seem to serve cold water; seems like it's cash only
2020-01-16
今晚又要一個人食飯,灣仔好多選擇,但係又想快靚正又想食面,所以就揀譚仔食。叫咗個牛肉、雞肉、冬菇米線,配湖南酸辣湯底。等左5分鐘左右到。食過都知啦,份量足,價錢OK,有啲配料唔錯。走~

食過都知啦,份量足,價錢OK,有啲配料唔錯。走~
2019-08-12 1189 浏览
最近太多飯局好窮,又係時間食平野講到平食,唔少得譚仔,平令正麻辣豬耳($26)好爽口,配埋d辣醬汁好過癮。佢早過碗米線黎,食住豬耳等好開胃又醫到肚過橋米線($52)係我至愛,今次同男朋友兩個黎可以share食好多料,芽菜嗰d好爽口,balance反米線炸醬每次食都會叫,甜甜酸酸好野味
最近太多飯局好窮,又係時間食平野
講到平食,唔少得譚仔,平令正

好多料,芽菜嗰d好爽口,balance反米線
炸醬每次食都會叫,甜甜酸酸好野味
2019-08-09 741 浏览
今日同兩個同事一齊去食晏好彩我哋一早用咗電話Apps攞位如果唔係都要等好耐原本想食墨魚春卷但唔知點解近排叫親都話冇🥴🥴咁唯有食墨魚丸米線🥴🥴 都冇咩特別之後再叫咗個豬肚做小食 味道都唔錯😗😗但冇影相😅😅
今日同兩個同事一齊去食晏

之後再叫咗個豬肚做小食
味道都唔錯😗😗
但冇影相😅😅
2019-06-26 1058 浏览
糧尾時間,放工兩個share食個經濟大大碗米線~以前只得圓枱格局,相信唔少人試過一個人去食嘅時候,比阿姐叫轉位幾次。而家就唔同,好多分店有細枱同卡位,人流分散左其他分店,轉位可能都係一次半次。座位舒服左,好在味道同以前差不多。過橋米線(蕃茄湯底)- 近年新湯底,從字面到賣相都感覺健康少少。每種餸都有d,墨丸、牛丸、魚蛋就各一粒,一般超市丸類味道;牛肉雞肉豬膶都易咬開;不過話就話感覺健康左,但食得出調味偏咸,蕃茄味唔算濃。麻辣豬耳 - 一貫作風用細豬耳,少肉多脆骨,配合佢地嘅麻辣汁,加上少少芫茜蔥粒,變成我耐唔耐就好想食嘅味道。土匪雞翼 - 皮嘅腌料係好惹味香口,肉係保持一絲絲滑雞口感。不過唔知點解今次食有其中兩隻好膻味,可能新舊貨撈埋左用?順帶一提,因為水吧先有得斟水,問阿姐攞水飲要正式落單嘅。譚仔話不變,自小食慣呢種味道,迫使我食唔慣同根嘅譚仔x哥。
糧尾時間,放工兩個share食個經濟大大碗米線~

過橋米線

麻辣豬耳

土匪雞翼

過橋米線
麻辣豬耳
2019-03-15 667 浏览
🔅🔅🔅每個星期總有一餐係譚仔對它的愛應該永遠都不會厭如果問我喜歡吃飯還是米線我的答案一定是後者因為吃飽的感覺很實在~🔸<雞肉豆卜麻辣湯五小辣米線> 今次特別叫了少米線原因是要留肚吃木耳(haha)麻辣五小辣不辣帶點麻它是米線的主要靈魂~每口米線要喝一口湯!百搭之選雞肉嫩滑不柴豆卜完整地吸收了湯汁 啖啖好煙韌滋味又滿足🔹<紅油木耳>最愛小食之一麻辣汁和皮蛋的一樣好香而且不辣超上癮木耳好新鮮清脆爽口🔅🔅🔅
🔅🔅🔅
每個星期總有一餐係譚仔
對它的愛應該永遠都不會厭
如果問我喜歡吃飯還是米線
我的答案一定是後者
因為吃飽的感覺很實在~
🔸
<雞肉豆卜麻辣湯五小辣米線>
今次特別叫了少米線
原因是要留肚吃木耳(haha)
麻辣五小辣不辣帶點麻
它是米線的主要靈魂~
每口米線要喝一口湯!
百搭之選雞肉嫩滑不柴

好香而且不辣超上癮
木耳好新鮮清脆爽口

🔅🔅🔅
2019-03-15 420 浏览
星期三午餐與同事食飯,因為開會的緣故,大概1點半才出去吃飯。 去到灣仔太原街譚仔才拿票(人流已經不多),我們六人大概15分鐘就能夠進去咯。雖然是分開3,3這樣坐,但譚仔姨姨貼心地安排我們坐在附近,以及很快地加了凳子讓我們坐下。下單的速度很快,一舉手就過來了,然後另外叫了一個碗,啊姨也很快送到,服務挺有效率。我點了重慶三小辣雞肉米線,這是我最常吃的辣度,這家也維持了正常重慶三小辣辣度水準。 加了一份豬耳,芫茜略少了點,醬料還是足的。

。 加了一份豬耳,芫茜略少了點,醬料還是足的。

2019-03-02 559 浏览
星期四嘅晚上,大概7:15到 ,我哋嚟咗灣仔食譚仔米線。唔使等位,但到我哋離開嘅時候,就見到都幾多人係出面等緊位。 我叫咗酸辣豬潤雞肉米線,再加凍檸蜜少冰。終於可以喺譚仔食到豬潤,因為最近呢幾次食譚仔都話冇晒豬潤,遲嚟過我哋搭枱果兩個人想叫豬潤嘅時候都已經冇晒豬潤。 譚仔酸辣豬潤雞肉米線同平時嘅水準差唔多,好好食,豬潤雞肉數量都好多! 呢一間譚仔,等候嘅時間都要起碼10分鐘或以上,(但呢一間都唔係我等得最耐的一間,尖沙咀嗰一間譚仔我平時都要起碼等15分鐘到),所以呢一間嘅等候時間,都係可接受範圍之內。

2019-02-28
2019-02-25 467 浏览
食譚仔緊係要食過橋啦,因為樣樣都有齊,最啱有選擇困難嘅我,今次叫咗2小辣,個湯底完全唔油膩,所以感覺都幾健康去譚仔一定買要叫土匪雞翼,佢地烤得非常香,上枱熱辣辣,好野味最後加咗碟麻辣豬耳,d麻辣汁辣度啱啱好,好開胃

最後加咗碟麻辣豬耳,d麻辣汁辣度啱啱好,好開胃

2019-01-23 576 浏览
灣仔太原街譚仔於中午時間日日都排長龍,非常人多,曾經試過係門口等左45分鐘都未入得,食飯時間都過左一大半,好彩今日早少少去到可以即刻有位,拿拿聲點左個重慶酸辣米線小辣配墨魚丸、牛肉、腩肉,今次好快就上枱可以食啦。重慶酸辣米線小辣配墨魚丸、牛肉、腩肉:滿滿一層紅紅既辣椒油望落已經覺得好辣,但鍾意食辣既我成日心思思都掛住呢種辣味,食過好多餐廳既墨魚丸,始終覺得譚仔既墨魚丸比較彈牙爽口有墨魚粒粒,牛肉亦係新鮮牛肉,腩肉都醃得入味,好香既油香,配上重慶辣味真係誇啦啦,食過翻尋味。最後飲埋凍檸蜜就大滿足。

最後飲埋凍檸蜜就大滿足。
2019-01-10
2019-01-15 385 浏览
鐘意食辣既人應該都一定食過譚仔,尤其是冬天嘅時候,都會想食下暖下個身。而譚仔除咗個辣湯底好出色之外,連小食都特別好食,而今日心血來潮好掛住譚仔嘅湯底,所以就決定食。呢個米線個湯底真係超級好味,麻得黎好夠辣,超級夠味,我叫咗兩個餸一個係魚腐一個係雞肉,一個餸要加$6唔算貴,魚腐係超級推薦嘅餸,因為佢會吸晒啲湯,食到魚腐之餘又飲到湯,超正呢個係土匪雞翼嘅麻辣版,佢辣嗰過土匪雞翼好多,佢個皮好脆好香,仲好香孜然味,而且雞肉好嫩滑,真係超正但如果怕辣嘅朋友可以食返土匪雞翼

麻辣米線小辣

麻辣雞翼

但如果怕辣嘅朋友可以食返土匪雞翼
麻辣米線小辣
麻辣雞翼
2018-12-22 457 浏览
以前很喜歡吃譚仔,幾乎每星期最少都會吃一次,尤其是中學時期,午餐都會選擇到譚仔,因為無論味道,份量,價錢等都很理想,土匪雞翼更是十分出色,令人想一吃再吃,不過人的口味會變,吃多了始終會生厭,加上愈來愈多米線店出現,競爭很大,也想試試其他,於是隔了很久都沒有幫襯。這天放工後突然很想吃譚仔,選了番茄湯底,沒想到十分驚喜!魚腐竹笙米線—蕃茄湯(5小辣)首先番茄湯底十分濃郁,味道天然不假,清甜之餘湯中還有一塊塊番茄,感覺多了一款餸,帶點甜的湯底中和了辣味,吃起來不會太辣,剛剛好,令整碗米線更惹味魚腐有四件,份量多,口感十分爽口彈牙,不錯竹笙吸了番茄湯後很好吃🤤 這個番茄湯底我真的十分喜歡💕

魚腐竹笙米線—蕃茄湯(5小辣)
魚腐有四件,份量多,口感十分爽口彈牙,不錯
竹笙吸了番茄湯後很好吃🤤

這個番茄湯底我真的十分喜歡💕