2018-08-15 526 浏览
不嬲都係常客,不嬲都覺得服務唔好不過野食味道搭救,好想透過lee個平台令佢改善下,可惜冇用,次次叫外賣都搞到潑婦咁,其實收銀既傲慢態度已經令人好激氣,仲要見d員工係度傾計玩電話都冇人處理我個外賣,咩料,我以後都唔會再幫襯
2018-08-11 405 浏览
好彩popcorn有呢間野,我真係當左佢係飯堂!因為popcorn間間都排晒隊,貴又唔係特別好食!呢間野D燒味飯好唔錯,叉燒特別好食,唔太肥但唔「鞋」啱啱好!加埋茶位都係50零蚊就食到,係呢區算係經濟得黎好唔錯嘅選擇!
2018-08-11
  • 四寶飯
2018-07-28 405 浏览
同樣是賣粥粉飯麵,不論係店舖裝潢格局,定係食物賣相,譽居比一般茶記或連鎖粥店都來得精緻同乾淨,價位亦係50-60蚊左右,所以同事們都很常來此食午餐。今日跟大隊黎食左個港式炸醬麵。霎眼看,甜辣紅潤的汁料淋在麵條上很是吸引。 麵條夠爽身ok彈牙無鹼水味,但醬汁不甜只有微辣,而且份量太少。坦白說我食完,個肚仲係有空虛感,返公司無耐仲要去買下午茶食。 奉勸大家如果食量唔係細,一定要揀炒粉麵食,千期唔好揀炸醬麵,唔係一定唔夠飽!p.s. 其實座位都d好迫好埋,隔離枱阿叔食完麵都可以伸長手攞我地枱既牙簽,個一刻我同同事都O晒咀

2018-07-27
2018-07-23 223 浏览
因為食物品質唔差,加上地理位置方便,其實我成日幫襯佢,不論早午晚宵夜,但真係一次比一次失望,d店員唔憂做咁,尤其戈兩個收銀,d態度真係.....講返食物質素,今日叫左皮蛋瘦加炸両set,皮蛋瘦d料少得可憐,味道係唔差,炸兩份量剛剛好,油炸鬼戈part夠脆,腸粉皮有蝦米蔥花,十分惹味但唔該,改下d服務質素啦!
但唔該,改下d服務質素啦!
2018-05-19 656 浏览
上星期考完試返到將軍澳已經好晏,商場d餐廳已經收得七七八八,唯一譽居開到好夜,所以就入左去食個宵夜。10點幾都仲有幾多人流架!宵夜時間會平小小,我叫左碗雲吞麵加碟陳皮牛肉腸👍🏻每台都有一壺茶比我地,而上菜速度正常,雲呑大小適中($36),皮又夠薄,唯一嘅係我唔中意佢d麵質偏硬😭但份量係足夠嘅!到碟腸粉($26),佢豉油係另上,加分位👍🏻但唔夠熱,皮太厚,肉嘅份量相對上小左d😰下次就應該唔會再嗌了!

宵夜時間會平小小,我叫左碗雲吞麵加碟陳皮牛肉腸👍🏻

2018-05-19
$50 (宵夜)
2018-04-17 496 浏览
忙碌了一整天之後,晚上還要到同事家中完成工作,趕工完畢;雖已吃過晚飯,兩個人的肚子又突然咕咕作響,就到了他家附近吃個麵小人才打道回府。店子好像茶樓般奉上一壺茶,惟水不太夠熱,茶不夠濃。柱侯牛筋腩麵是袖珍版本,見到已覺得不會夠。牛筋腩沒甚麼柱侯味,倒是腍的,至少沒有咬不開的情況出現。湯底頗油,麵則介乎軟至極軟之間。以為牛筋腩麵已叫做少?詎料炸醬麵更勝一籌!炸醬肉絲撈的醬料不多,所以較乾,肉絲欠缺肉香,附上的清湯亦是無味的。兩碗麵都是三兩口已可完成。作為消夜還可,若然是正餐的話一定不夠。回家後小人要再吃餅乾!

店子好像茶樓般奉上一壺茶,惟水不太夠熱,茶不夠濃。
譽居的茶
柱侯牛筋腩麵
炸醬麵
作為消夜還可,若然是正餐的話一定不夠。

回家後小人要再吃餅乾!
宵夜
2018-04-05 428 浏览
在將軍澳坑口站附近居住,所以平日放工後都會去海悅豪園某小館吃,但都不忘間中駕車去Popcorn幫襯此館。 此館俱備粥粉麵,亦有多款小菜選擇,在Popcorn算是性價比高的食巿。今晚本想叫小菜,坐下看見隔離枱叫了牛腩麵,於是改變初衷叫了牛腩麵、水鮫麵和一碟炸兩。 今晚牛腩水準依然,但湯底過鹹。水鮫麵和炸兩都是品質滿意,份量剛好。 奇怪的是,我曾在杏花邨試過分店,但質素差了大截,好像是兩間店來自不同集團,不過最後都結業了。 若集團能夠以 Popcorn 此店的質素開枝散葉,必定到處受歡迎。

2018-04-05
  • 水鮫麵
2018-02-19 530 浏览
農曆新年不停食、食、食!所以今天的早餐食清淡一點,決定去譽居!由於仍然是假期,九時左右都有很多位置!新年時候,裝修設計也花了心思!簡單一碗白粥,也很綿,很好味!🦐腸的🦐又大粒又彈牙👍蒽花蝦米炸両腸,內𥚃油條保持外脆內軟👍
白粥
蔥花  蝦米炸両腸
  鮮蝦滑腸粉
2018-01-28 432 浏览
呢間餐廳價錢唔貴,價錢大衆化,食物味道唔錯,粥底一流,最適合一家大細做節去食,叫到成枱都係,食到飽都唔洗$2000,多款揀,如果鍾意食叉燒嘅,一定要試,男友次次去食都淨係食叉燒飯已經好滿足
  • 譽居叉燒飯
2018-01-24 408 浏览
一直都認為這餐廳是宵夜好去處,慣常叫同一樣餐,誰知經過今晚,決定必不會再到。明明點了半肥瘦叉燒,來了全瘦,發現單落錯,請來侍應來,她還堅持單無寫,但自己親自入了去同師傅講,我要求換,有另一位貌似高級職員來說晚上無半肥瘦,我話無就應同客人講就唔叫啦!跟住又話師傅認為這些叫肥啦!最終我堅持要換,打算轉雞,就送了牒雞胸來。這樣分明趕客!這麼多選擇,以後也不會來了,連一句不好意思說話都無的服務,仲收人五十幾一碗,真的太過份。咁多年來都係第一次寫食評
2018-01-20
$80 (宵夜)
2018-01-10 338 浏览
一家人嚟食飯 想食中菜又唔想食茶樓呢度質素都幾高先叫咗個涼拌雞絲平時拌雞絲嘅都係青瓜絲,但係呢度幾特別地用咗芹菜外貌睇落幾可亂真不過味道都幾夾,而且唔太辣蟹粥冇咩味,蟹同粥好「分明」不過粥底煲得好綿,所以淨係食蟹都OK咕嚕骨份量唔多,配菜洋蔥同三色椒較多不過係外脆內軟嘅,整得好入味臘味炒芥蘭都好好食,正值芥蘭幾當造,爽脆唔苦澀,好好食唔太油燒味拼盤,有燒肉燒鵝蝦籽麵份量較小,幾啖食哂,蝦籽都唔多蒜蓉炒菜心都啱火候,但係同芥蘭相比芥蘭好食啲
一家人嚟食飯 想食中菜又唔想食茶樓
呢度質素都幾高

先叫咗個涼拌雞絲
平時拌雞絲嘅都係青瓜絲,但係呢度幾特別地用咗芹菜
外貌睇落幾可亂真
不過味道都幾夾,而且唔太辣

蟹粥冇咩味,蟹同粥好「分明」
不過粥底煲得好綿,所以淨係食蟹都OK

咕嚕骨份量唔多,配菜洋蔥同三色椒較多
不過係外脆內軟嘅,整得好入味

燒味拼盤,有燒肉燒鵝

蝦籽麵份量較小,幾啖食哂,蝦籽都唔多

蒜蓉炒菜心都啱火候,但係同芥蘭相比芥蘭好食啲
2017-12-13 440 浏览
樓上是豪宅天晉的Popcorn, 想必餐廳價錢一定不相宜,但始終家住附近,好歹也試一試,想不到有驚喜。和家人三人行晚膳,點了叉燒炒飯、柱侯牛筋腩、咕嚕肉、西蘭花帶子和一客蛋白杏仁茶,都只是$4xx埋單。餸菜份量都算夠大,味道亦不錯。美中不足的是叉燒炒飯賣相跟餐牌有出入欠吸引,以及牛腩比較韌。服務方面員工有點急和亂,會送錯餸及把餸汁倒瀉在枱面上,但態度是友善的。值得再幫襯,好過去連鎖式茶記。第一次寫食評,未習慣影相,下次影多D!

第一次寫食評,未習慣影相,下次影多D!

譽居叉燒炒飯
柱侯牛筋腩
2017-12-10
2017-12-05 404 浏览
九點後開始宵夜時段,價錢平左,有粥粉麵飯,都幾多選擇!今晚點了好耐冇食嘅艇仔粥,一碗份量都幾大碗,粥底夠綿,材料包括魷魚、魚片(量多),食落鮮甜少骨、瘦肉絲、花生及生菜絲,粥味道偏淡,更可以食到配料的原味!另外點了一碗薑葱牛肉湯麵,叫了多蔥,可惜無多到,麵條幾爽口,牛肉份量對眼,味道啖湯相當夠味!
2017-11-27 345 浏览
今晚太夜收工已經好肚餓,唔想行太遠,一於和同事在將軍澳尋食見到呢間環境唔錯,就入去坐低睇吓有乜食,有粥、粉、麵、飯和小菜,兩個人就叫幾個小菜一齊食係未有得食既時候,就一路嘆住茶吹住水等,呢道d茶都幾靚,傾左陣小菜陸續送上。南乳豬手,幾大碟,幾多豬手,豬手幾有肉,食落唔硬幾淋,而且味道幾好,d菜索左汁好正,好味到我地直情用汁來撈飯奇味醬雞煲,雞好嫩,個奇味醬幾野味,熱辣辣香噴噴郊外時菜:有(牛腩汁和南乳豬手汁)(生菜、菜心、通菜、白菜仔、韮菜花和芥蘭)選擇,我地選左牛腩汁和生菜,菜加左個汁更正最後食完飯再叫左個甜品食生磨蛋白杏仁茶,好香杏仁味,好滑
今晚太夜收工已經好肚餓,唔想行太遠,一於和同事在將軍澳尋食
兩個人就叫幾個小菜一齊食
南乳豬手

奇味醬雞煲,雞好嫩,個奇味醬幾野味,熱辣辣香噴噴
奇味醬雞煲

郊外時菜

最後食完飯再叫左個甜品
生磨蛋白杏仁茶,好香杏仁味,好滑
生磨蛋白杏仁茶
南乳豬手
奇味醬雞煲
生磨蛋白杏仁茶
2017-09-04 646 浏览
成日行Popcorn都覺得得好多連鎖店但要揾好食既野或者想食既就難啲譽居都算係好常去既餐廳之一平時晚市都唔算太平架但坐得幾舒服所以今晚睇完戲又黎食佢 佢有個晚餐set係食小菜但無固定既小菜, 係睇佢果日定左咩 食過幾次都有咕嚕肉呢到D咕嚕肉都好大碟, 岩我地2個人分咕嚕肉炸得幾香口主要係個炸皮夠厚身, 沾完咗甜酸醬肉粒好大粒, 每粒都有咬口即使炸皮偏厚 但都無話食唔到啲肉配料有菠蘿洋蔥常見既都有齊不過炒得較淋囉 唔夠爽 係到食飯雖然要收茶芥不過添茶都添得幾密, 所以都接受到
成日行Popcorn都覺得得好多連鎖店
但要揾好食既野或者想食既就難啲

譽居都算係好常去既餐廳之一
平時晚市都唔算太平架

但坐得幾舒服
所以今晚睇完戲又黎食佢

佢有個晚餐set係食小菜
但無固定既小菜, 係睇佢果日定左咩

食過幾次都有咕嚕肉

呢到D咕嚕肉都好大碟, 岩我地2個人分
咕嚕肉炸得幾香口

主要係個炸皮夠厚身, 沾完咗甜酸醬
肉粒好大粒, 每粒都有咬口
即使炸皮偏厚 但都無話食唔到啲肉
配料有菠蘿洋蔥常見既都有齊
不過炒得較淋囉 唔夠爽

係到食飯雖然要收茶芥

不過添茶都添得幾密, 所以都接受到