2019-12-21 569 浏览
許留山一直是一間以芒果製造嘅甜品為名既甜品舖,分店遍佈於香港各地,中規中矩,不過不失,品質穩定。當中我就最鍾意佢嘅"小丸子系列" ,小丸子煙煙韌韌,口感一流,呢款甜品從來都冇令我失望,喜歡有咬口嘅朋友不妨叫呢一款甜品試下😊。多芒小丸子芒果糯米糍
多芒小丸子
芒果糯米糍
2019-09-19
2019-07-17 424 浏览
坐下點了三樣甜品,餐牌的圖樣漂亮,而送上來的完全變形,沒碗沒碟,用外變膠盒一推過來,連煎XO蘿卜糕都放在灰紙上送到,份量只是我們平時在茶樓一碟三塊中的一塊,切成小塊還連在一起,与餐牌上用廣口酒杯呈現的上下排列大相徑庭。問三樣甜品怎麽沒有餐牌上配飾的水果,店員木然説他們都這樣。付款時,拍八達通時看到多收款,收的不是我們點的甜品,我一説沒叫糯米XX,店員馬上説搞錯,立即開柜找散紙給我。看上去一定是慣犯,大家要小心。
2019-06-14 372 浏览
港式甜品天下聞名,是大家的最愛,許留山算是香港最著名的連鎖甜品店之一,以芒果為主打,濃郁的芒果,配合各式小吃,觸發味蕾。許留山隨處可見,所以逛街逛累了,來吃一份甜品,十分涼爽,這裏真的是歇腳、休息的好地方。今天去的就在海港城附近,我點了個「多芒小丸子」,芒果和小丸子都是個人喜歡吃的東西,甜度適中。雪糕夠冰凍,芒果味濃,小丸子口感比較煙韌,有點像年糕一樣,沒有什麼味道,配合芒果的酸甜就剛剛好了,吃得非常滿足。
2019-06-03
2019-04-26 251 浏览
而家個個都鍾意食護院,都推出左,一於黎試一試愛文芒綜合芋圓。第一眼望落去,本野有好多唔同嘅料,第一樣大大嚿嘅鮮芒果肉,好甜好香好腍,果肉里面又唔會有一絲絲嘅渣,好食。第二樣係仙草,質感嫩滑,微微甜,好清新。第三樣就係芋圓啦,不過佢有3種唔同嘅款式,有深黃色同深紫色嘅方型芋圓,口感煙韌,食落會軟身一D,另外係有一款係淺黃色圓型嘅,都煙韌嘅,不過比起方型嘅實小小。全部芋圓都帶有芋頭味,軟硬不一,適合不同的芋圓愛好者,而且所有料夾埋鮮芒果汁好match,成碗都好好食,喜歡芋圓的人不能錯過。
而家個個都鍾意食護院,都推出左,一於黎試一試愛文芒綜合芋圓
愛文芒綜合芋圓

第一眼望落去,本野有好多唔同嘅料,第一樣大大嚿嘅鮮芒果肉,
好甜好香好腍,果肉里面又唔會有一絲絲嘅渣,好食。
愛文芒綜合芋圓

第二樣係仙草,質感嫩滑,微微甜,好清新。
第三樣就係芋圓啦,不過佢有3種唔同嘅款式,
有深黃色同深紫色嘅方型芋圓,口感煙韌,食落會軟身一D,
愛文芒綜合芋圓

全部芋圓都帶有芋頭味,軟硬不一,適合不同的芋圓愛好者,
2019-04-25
用餐优惠
優惠券
2019-04-24 216 浏览
小店地方細,分別有4人枱、6人枱等,座位為木櫈子木枱子,可提供約30人堂食。由於地方細,買外賣的人需站於店外等侯,人手不多,幾個人仍需輪侯一會。椰香。綜合芋圓湯太多,芋圓口感相對於湯丸硬,個人不太喜歡。芒之戀套餐三款小食,每款份量十分小,味道就不太甜。兩個餐,每個也可揀多一款小食,要了芒果糯米糍及草莓凍餅。芒果糯米糍皮厚,草莓凍餅十分凍及硬,放暖吃好一點,它口感像雪芭。小食尚有XO蘿蔔糕及芒東凍餅供選擇。
椰香。綜合芋圓湯太多,芋圓口感相對於湯丸硬,個人不太喜歡。

芒之戀套餐三款小食,每款份量十分小
,味道就不太甜。

芒果糯米糍
草莓凍餅
芒之戀套餐
椰香。綜合芋圓
题外话/补充资料: 店舖靠近尖沙咀碼頭,十分方便,隔幾個舖位的商場地庫有大家樂、上海姥姥,洗手間。
2019-04-21
  • 芒之戀套餐
2018-06-06 310 浏览
今日下午經過星光行,出面超熱,見到有許留山,之前有$50許留山現金卷,今日岩岩好可以用埋佢。我企係出面,望左外面餐牌好耐,滋味小食單買要廿幾蚊唔算貴,如果買飲品再加小食,小食價錢會減2蚊。而手調飲品則40幾蚊杯,有好多款可以選擇,最後我簡左楊枝金撈,有22oz,可以岩岩好用哂$50現金卷,不過我個人認為麻麻地抵食。等左一陣,終於拎到了,Size都好大杯,味道亦唔錯,而且夠凍,不過價錢平少少就好啦。

2018-06-06
5 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
現金券
2018-05-25 139 浏览
星期五放工happy Friday 同朋友三五知己去行街、shopping 食野自然係指定活動,行下尖沙咀海港城,去下附近既餐廳,到左10點11點,自然要食知甜品為美滿既一日畫上句號。行左一陣,就決定去海港城附近既許留山食啦,仲可以用我既會員優惠,可以草分之餘仲有得食,抵呀。入到去,朋友們當然各有各嗌自己想要既糖品,有d係會員指定有d唔係,咁我咁精明當然係嗌呢個有會員折扣既芒果金撈啦但係上左之後,覺得點解隻色咁偏淡黃既,一食落去,d 芒果好酸,可能唔係當造季節,而且雪糕都好淡,keep 唔到平時既質素,可能依間太多內地客幫襯了,下次都係飲特飲算,但overall 黎講都要好坐,同一班朋友落下腳吹 下水。

作為香港人其實我幾鐘意食評留山,芒果飲品同甜品其實一般黎講味道都唔錯,加上我有申請做會員,以會員價食某幾款甜品係幾平抵 (呢個時候就會心裡暗笑係側邊食緊同一樣野食但貴好多嘅旅客) 呢間係TST 嘅許留山平日都幾多人,因為近海旁人流多,係附近食完晚飯,吹一吹海風就趕係11點關門前黎食個甜品。因為仲好飽,兩個人淨係叫左一份 多芒小丸子,都係$28。 不過對食物質素真係幾失望,可能芒果唔當做或者唔靚,張相就唔係色差,而係真係好淡色,芒果味唔重。

因為仲好飽,兩個人淨係叫左一份 多芒小丸子,都係$28。

宵夜
2017-10-22 318 浏览
看圖片滿滿的,看來好吃的,結果送來一看就知道是後期加工的東西,非常失望。丸子煮不透,吃起來生生的...芒果很少,還送錯單... 非常奇怪和失望的分店,如果附近有其他糖水店,都不用吃這個了
  • 沒有
今天到尖沙咀辦點事,於是在星光行附近先吃點東西頂頂肚,見到有家許留山,都有很多年沒光顧吧,又見有位就這𥚃吧! 店內客人頗多,但大部分都是自由行,我看看餐牌,那些芒果飲品已瞬間加到了$48/杯,恍惚我還停留在$20那個年代,不禁暗嘆了時光飛逝,現時真的百物騰貴。 於是我決定只點蘿蔔糕,在我前面的那位店員對我的呼召視而不見,充耳不聞,幸好有另外一位為我下單,她說製作時間要5-6分鐘。因為我有點趕時間,隔了3分鐘左右,那位眼裡望沒有我的店員問我下了單沒有,我說已經下了,當我正想問她是否還未下單,她已經二話不說的走到廚房,我從後問她如還未下單就算了,她沒有理啋我,當時我倆只有2秒的距離,於是我再以大3倍的聲線問再說一遍,她說蘿蔔糕只需1分鐘就叮好,還報以不好氣的說"又不是我下單,我怎知道"。算了,快快吃完就走了。蘿蔔糕來到的樣子,真是嚇了一跳,為可跟以前吃的甚不同?像殘餘食物一樣,沒賣相之餘,口感硬,除了咸再嚐不到其他味道,我還記得多年前吃的蘿蔔糕是即煎的,真的很失望,我想我再肚餓再趕時間也不會再進許留山了。

2017-10-02
2017-08-26 129 浏览
幣傢伙,A4芒果西米,唔會系我地味覺有問題吖?癡左蘆薈汁?反正今次的西米有陣膠味,平時可以獨食的小朋友今次一半都無就唔要了浪費吖。A1就同平時甘。吐槽吸管唔夠長
浪費吖。A1就同平時甘。吐槽吸管唔夠長
2017-08-26
好耐無食,同家人咁啱行過,想懷舊一下,點知發現原來食客眼睛雪亮,越來越少分店,真係合理。才晚上八時許進入堂,落單時已經話無呢樣無個樣,以為真係咁旺賣晒,原來係配套餐就無,單點就有。落單逑其,落錯單又面黑,俾我地發現漏左丸子,就是旦補翻三粒就算,唉,明白點解越來越少許留山。
2016-09-17 549 浏览
飲左一杯佢推薦嘎三色飲料 上面係芒果粒(真係得果幾粒細細粒)第一層係椰奶,中間係芒果沙冰(都算正常),之後下面成半杯都系d所謂嘎蘆薈(其實就系d色素冇味啫喱)。唔喪食曬d啫喱係唔會飲到上面d野,等我食曬已經得翻小半杯,真系得淡笑。
2016-06-10 703 浏览
呢間許留山系天星碼頭對面,海港城出嚟轉個彎就可以見到,好好搵。每次嚟呢邊行街都會順便過嚟買杯嘢飲打包走~~不過今次同屋企人一齊嚟,就食埋先走。入面嘅冷氣好涼爽~~!雞亦系鹵水雞亦,其實鐘意食鹵水嘅朋友應該會覺得好味,因為鹵得好入味。不過我自己就唔系咁鐘意食鹵水·~!!糯米糍入邊嘅芒果有啲酸,不過都幾開胃。而且糯米糍口感軟糯,芒果味好濃郁...第一次食許留山嘅pizza,芝士味濃郁,好薄好好味!!芒果西米露,有芒果肉、西米露、西柚肉同一舊好好味嘅芒果味雪糕!!!每食一啖都係濃濃嘅芒果味,好鐘意!!
第一次食許留山嘅pizza,芝士味濃郁,好薄好好味!!
2016-05-25
2016-06-07 304 浏览
夏天最好既朋友就係凍冰冰既食物,同朋友吃完熱氣野, 行到身水身汗,最好就係吃甜品解下熱, 燒下暑...尖沙咀區許留山比其他地方貴半倍...普通一個芒果小丸子都要 $56...芒果凍餅$24 有3塊芒果凍餅, 雪到有點冰,吃落透心涼, 入面夾住d餅碎, 面頭有芒果肉, 內裡都有芒果肉,芒果肉好甜, 唔酸, 但有少少渣...斑蘭蕎麥面配榴槤肉斑蘭蕎麥面口感似啫喱,配料有紫米, 紅豆, 小丸子, 椰奶及榴槤肉,淨聞榴槤肉都覺得好香啦,朋友就都好味道, 唔係伏...士多啤梨冰外表已經好特別, 好似茶餐廳,雪凍左既士多啤梨切到一粒粒正方形,扮冰糖, 之後熱情果醬扮糖漿,中間係椰奶加士多啤梨肉...芝士榴槤酥一上枱已覺聞到好香牛油味,切開左就見到芝士同榴槤肉,芝士咬落去可以拉絲, 榴槤味都好濃..
夏天最好既朋友就係凍冰冰既食物,
同朋友吃完熱氣野, 行到身水身汗,
最好就係吃甜品解下熱, 燒下暑...
尖沙咀區許留山比其他地方貴半倍...
普通一個芒果小丸子都要 $56...

芒果凍餅
芒果凍餅
$24 有3塊芒果凍餅, 雪到有點冰,
芒果肉好甜, 唔酸, 但有少少渣...

斑蘭蕎麥面配榴槤肉
斑蘭喬麥面配榴槤蓉
斑蘭蕎麥面口感似啫喱,
配料有紫米, 紅豆, 小丸子, 椰奶及榴槤肉,
淨聞榴槤肉都覺得好香啦,
朋友就都好味道, 唔係伏...

士多啤梨冰
士多啤梨冰
外表已經好特別, 好似茶餐廳,
雪凍左既士多啤梨切到一粒粒正方形,
扮冰糖, 之後熱情果醬扮糖漿,
中間係椰奶加士多啤梨肉...

芝士榴槤酥
芝士榴槤酥
一上枱已覺聞到好香牛油味,
切開左就見到芝士同榴槤肉,
芝士咬落去可以拉絲, 榴槤味都好濃..

2016-06-06