2018-04-27 1237 浏览
任飲任食豆腐花,平時星期六,日超級多旅行團黎任飲任食,加上有好多踩單車入黎食,簡直係逼爆,所以建議星期一至五黎食啦,豆美味對出有個爛地停車場,渣車可以泊個到,或者可以踩單車入黎食,入面座位好多好大,除左有任飲任食豆腐花,豆漿,仲有其他野買架,醬料,腐乳,素齋,乾貨,豆漿。豆腐花有熱食同凍食,但凍食係冇得任食。由於湊住囡囡,所以我地買左兩碗外賣返屋企食!凍芝麻豆腐花,熱原味豆腐花($18)凍芝麻豆腐花,好香芝麻味,仲好滑,本身已經有少少甜味,所以唔駛落咁多黃塘,熱原味豆漿花,豆味冇咁重,好滑溜,所有豆腐花,豆漿都係每日新鮮製造,拎到返屋企仲係熱辣辣,由於拎走,所以已經加左薑糖水,而黃糖就搵密實袋袋住一包包,返到屋企可以跟據自己甜度加落去,食完一碗已經好飽。記住噴定蚊怕水,因為好多蚊!

豆腐花有熱食同凍食,但凍食係冇得任食。
由於湊住囡囡,所以我地買左兩碗外賣返屋企食!
凍芝麻豆腐花,熱原味豆腐花($18)

記住噴定蚊怕水,因為好多蚊!

• 芝麻味豆腐花
2018-03-31 919 浏览
復活節 🐰假期第一天,見天氣咁好 就同太陽伯伯🌞 玩遊戲🚴🏽‍♂️。由上水出發踩單車去河上鄉,目的地係食任食豆腐花😂。途中仲見到#芒草 🌾 👉🏼豆腐花豆漿任食 $13豆腐花有2隻口味,原味同芝麻味。豆腐花係熱辣辣,好滑滑同豆味好香。而豆漿就係凍的,踩單車過到去飲杯凍豆漿舒服曬😆芝麻味比原味甜啲,因為芝麻豆腐花係製作期間已加了糖,所以就咁食都食到有甜味,而原味就比較淡味。食任食豆腐花喜歡豆腐花+豆漿。咁就同時間食曬2樣野😎豆漿+原味豆腐花唔想剩係食豆腐花,可以叫其他豆製既小食👉🏼煎豆腐$14用牙籤插入桔都唔會散開,好硬身,煎得好香口。👉🏼 煎釀豆卜$17大約有7舊左右👉🏼魚蛋$12細細粒+豉油甜甜地

👉🏼豆腐花豆漿任食 $13
豆腐花有2隻口味,原味同芝麻味。

唔想剩係食豆腐花,可以叫其他豆製既小食
👉🏼煎豆腐$14
用牙籤插入桔都唔會散開,好硬身,煎得好香口。

👉🏼 煎釀豆卜$17
大約有7舊左右

👉🏼魚蛋$12
細細粒+豉油甜甜地
2018-03-30
2018-03-28 697 浏览
聽說上水河上鄉有得豆花豆漿任飲任食,只是13蚊!即係兩碗豆花已經回本!好抵啊!揸車經過就去試試!地點有d偏遠,附近有地方泊車,也有小巴經過。可能個日冇本地旅行團,星期日去到都冇乜人。原來只是熱豆花可以任食,唔緊要,識食既揀熱食豆味先香!豆花好滑好滑!糖水係自己添加,有薑味同原味!也可以加黃糖!炸豆卜,即炸脆卜卜,加小小豉油,好食!臨走仲外賣素鵝同素雞,回家放冰箱,我隔成星期先食,煎香佢仲好有豆味喔!

糖水係自己添加,有薑味同原味!也可以加黃糖!

炸豆卜,即炸脆卜卜,加小小豉油,好食!

2018-01-11 1459 浏览
今日放假,同男朋友決定去上水Encore任食豆花。宜家的價位為13蚊一位,都係只限任添熱豆花及凍豆漿。此外,餐廳仲有不同的小食可以比大家另外order。今次更增加了八達通付款的自助購票機。大家拎完豆花,就可以到左邊的自助調味區去落薑糖漿及黃糖。先食個原味豆花,豆花非常滑。另外,仲有芝麻豆花。本人覺得黑芝麻味比較好食。凍豆漿就無咩特別。小食魚肉燒賣煎釀豆卜煎得好香,釀魚肉唔腥。我同男朋友最鍾意係呢個素鴨,豆味幾香,仲煎到脆膽地,但唔會太乾。好食好食!另外,我們仲叫左一份煎豆腐。豆腐好滑又煎得香。
今日放假,同男朋友決定去上水Encore任食豆花。

今次更增加了八達通付款的自助購票機。

大家拎完豆花,就可以到左邊的自助調味區去落薑糖漿及黃糖。

先食個原味豆花,豆花非常滑。
原味豆花

原味豆花

另外,仲有芝麻豆花。本人覺得黑芝麻味比較好食。
豆芝麻豆花

凍豆漿就無咩特別。
凍豆漿

小食魚肉燒賣
魚肉燒賣

煎釀豆卜煎得好香,釀魚肉唔腥。
煎釀豆卜

香煎素鴨

另外,我們仲叫左一份煎豆腐。豆腐好滑又煎得香。
香煎豆腐
香煎素鴨
2017-06-03 1923 浏览
跟公司一日團,去到呢度包我哋食山水豆腐花,去到環境大,唔知點解門口放咗個雕像,入面似一間村屋改建嘅地方,旁邊起咗有蓋棚區,附近放咗好多桌椅,領隊比咗每人一個膠牌,去櫃臺領取一個發泡膠碗,然後取豆腐花,人太多排長龍,去到櫃臺店員話第一碗規定只可以原味熱豆腐花,之後第二次開始可以揀味道(原味/芝麻豆腐花、熱/凍豆漿)都係用番嗰個碗!攞咗就去自助調味位置落黃糖或薑糖水!原味豆腐花:我無落薑糖水,只落黃糖,豆腐花夠熱,但無乜豆味,啲豆腐花又碎!一般芝麻豆腐花:我無落薑糖水,只落黃糖,豆腐花夠熱,但無乜豆味,有啲啲芝麻味,豆腐花又碎!一般凍豆漿:夠凍幾滑,食物一般,環境好熱,剛好太陽西斜,晒住食好熱!郊區又多飛蟲仔,任食只食熱嘅豆腐花太辛苦,所以勉強每款試完就算!唔值得山長水遠去食!

凍豆漿:夠凍幾滑,
唔值得山長水遠去食!
2017-05-28
下午茶
2017-02-05 1845 浏览
新春行大運第三擊:塱原行大運朋友們見我變左車呔人都捉我出來做運動, 今次去塱原濕地行大運, 行左一段時間, 我嗰肚就咕嚕咕嚕地叫😅😅朋友們都無我乎, 唯有帶我去任食餐平靚正豆製品:豆腐花、豆漿, 這裡還有小食賣不過今次同上次唔同,這裡運作不是舊家庭式, 所有任食豆製品都有人盛載分俾客人, 種類亦多, 不只有黃糖豆腐花、豆漿,還有黃糖黑芝麻豆腐花、豆漿,黑芝麻味濃這裡還有各式各樣的豆製品出售,如腐乳, 醬油,枝竹等。 大家估下咩是玫瑰腐乳?!原來是唔辣的腐乳, 見佢嗰名咁靚, 就買左一瓶返去試, 不過下次都係買返辣味好些
新春行大運第三擊:塱原行大運

2016-09-28 2151 浏览
河上鄉豆腐花一向出名,上網一search就搵到。去到先知有$12任食豆花加任飲豆漿,不過只限熱豆花,大熱天時,想食凍豆花,就冇join放題啦。豆花豆漿有原味同黑芝麻,各點左一個,仲有黑芝麻豆漿。黑芝麻味就芝麻味好濃。原味就豆味好濃。仲點左啲豆品。豆卜煎得好脆,素鴨食落啖啖豆香,豆腐就反而遜色啲,可能比啲辣醬搶哂啲味。露天茶座,有蚊同烏蠅在所難免,冬天去會好啲,少啲蚊之餘仲可以冇咁熱,慢慢enjoy暖笠笠既豆腐花。茶座係自助形式,自己買票拎野食,食完自己清理返。留意返,任食豆花既size係比單點細,每次添食要拎返個碗去,每次限拎一碗。
河上鄉豆腐花一向出名,上網一search就搵到。
茶座係自助形式,自己買票拎野食,食完自己清理返。
2016-09-24
2016-05-12 2263 浏览
不嬲超鐘意食豆腐既我黎到呢到真係咩都想叫黎食!必試既當然係$12/位既任食豆花/豆漿啦!先去買飛,再比個碗你,再去排隊選擇要咩味既豆腐花或者豆漿豆腐花有三隻味!原味黑芝麻味同麥味第一碗當然試過3色豆花先啦!黑芝麻味勁香濃!豆腐花雖然咁平但一d都唔hea !超級滑!不過只有熱,冇凍!再自己加黃糖/薑糖水!試完豆花再試碗凍豆腐!凍冰冰的大愛!豆味好香!冇炒濃既味!另外仲叫左煎豆腐同煎豆卜!豆卜好好好好好味!2樣都唔會好油,但又好香口!脆脆地咁,連佢既豆瓣醬,同soy sauce都好味過人(傻左)唯一一提.....呢到既蚊係多到怕的!要做足防蚊/蠓既措施!
不嬲超鐘意食豆腐既我黎到呢到真係咩都想叫黎食!

必試既當然係$12/位既任食豆花/豆漿啦!
先去買飛,再比個碗你,再去排隊選擇要咩味既豆腐花或者豆漿
豆腐花有三隻味!
原味
黑芝麻味
同麥味
第一碗當然試過3色豆花先啦!
黑芝麻味勁香濃!豆腐花雖然咁平但一d都唔hea !
超級滑!不過只有熱,冇凍!
再自己加黃糖/薑糖水

試完豆花再試碗凍豆腐!凍冰冰的

大愛!豆味好香!冇炒濃既味!
另外仲叫左煎豆腐同煎豆卜!

唯一一提.....呢到既蚊係多到怕的!
要做足防蚊/蠓既措施!
  • 豆卜
  • 豆漿
  • 豆腐花
2016-05-03 1502 浏览
去到咁入,但$12一位任食真係好好好底呀!佢地d豆腐花仲一d都唔hea!好滑!原味最滑!但其實我最鍾意芝麻味!因為芝麻味好重,好好味!物三隻係麥纖味!冇乜麥味!黃糖,薑糖任加,但冇乜薑味!因為食完brunch 先去,所以都只食到3碗!另外仲叫左豆卜同煎豆腐!煎豆腐個辣醬好野味呀!唔太辣,咸咸地,襯豆腐一流!間野最大問題呀勁勁勁勁勁多蚊!噴曬蚊怕水都比蚊到顛左咁走!真係諗起都怕!可能下次都係冬天先去會好d
黃糖,薑糖任加,但冇乜薑味!
因為食完brunch 先去,所以都只食到3碗!
可能下次都係冬天先去會好d
2015-11-02 1365 浏览
秋高氣爽, 最O岩就係去去郊遊, 踏踏單車 這個周末, 我們一行14人踩到黎河上鄉,在河上鄉歇息一會, 吃吃豆花, 飲飲豆槳 $12 任食豆花(熱)/豆槳豆花有3款口味呢, 還可以三溝呢~ 哈哈哈! 正呀! 凍豆槳味道剛剛好, 不會太甜豆花食落每一啖都好滑滑,黃豆豆香味也很突出, 不怎加糖也就OK 了好喇, 吃飽飽要上路了
秋高氣爽, 最O岩就係去去郊遊, 踏踏單車

這個周末, 我們一行14人踩到黎河上鄉,
在河上鄉歇息一會, 吃吃豆花, 飲飲豆槳

$12 任食豆花(熱)/豆槳

豆花有3款口味呢, 還可以三溝呢~ 哈哈哈! 正呀!

凍豆槳味道剛剛好, 不會太甜

好喇, 吃飽飽要上路了
2015-10-12 781 浏览
昨天突然秋風起,秋高氣爽的天氣又是到郊外的好時候。近來發現很多食店也有任食、放題,這也是香港人的最愛。來到香港最北的上水古洞也不倒外,豆腐花任食,也只是$12位!豆腐花有芝麻和原味,只要食完拿著碗排隊,很快便又有一碗滿滿的了!貼心的食店還會隨天氣售賣冷/熱的豆腐花,因為昨天只有19度,所以就當然是售熱辣速的啦!而他們也會在場提供薑水,調和一下吃了大量豆品的腸胃。另外豆漿也是任飲的,因為當時我已經吃了兩碗豆腐花,我喝了一點,感覺很香濃。但我想兩碗下肚已經足夠了!
昨天突然秋風起,
秋高氣爽的天氣又是到郊外的好時候。

近來發現很多食店也有任食、放題
這也是香港人的最愛。

來到香港最北的上水古洞也不倒外,
豆腐花任食,
也只是$12位!
豆腐花有芝麻和原味,
只要食完拿著碗排隊,
很快便又有一碗滿滿的了!
貼心的食店還會隨天氣售賣冷/熱的豆腐花,
因為昨天只有19度,所以就當然是售熱辣速的啦!
而他們也會在場提供薑水,調和一下吃了大量豆品的腸胃。
另外豆漿也是任飲的,
因為當時我已經吃了兩碗豆腐花,我喝了一點,
感覺很香濃。
但我想兩碗下肚已經足夠了!
2015-10-11
  • 芝麻豆腐花
2015-05-15 838 浏览
終於一嘗傳聞已久的河上鄉任食豆腐花放題! 12元任食!好抵啊!不過去到見到好多豆類小食,最終都係嘗了小食加一碗芝麻豆腐花我覺得炸豆卜好味,整刻整好新鮮!豆腐花都唔錯,一共三種味道...保證滑!!最後仲賣左豆卜及炸支竹返屋企做餸,一樣好味道呢! 另外,附近有間好大美味棧,可以順便SHOPPING!!
終於一嘗傳聞已久的河上鄉任食豆腐花放題!

12元任食!好抵啊!

不過去到見到好多豆類小食,最終都係嘗了小食加一碗芝麻豆腐花

我覺得炸豆卜好味,整刻整好新鮮!

豆腐花都唔錯,一共三種味道...保證滑!!

最後仲賣左豆卜及炸支竹返屋企做餸,一樣好味道呢!

另外,附近有間好大美味棧,可以順便SHOPPING!!

2015-05-03
2015-04-26 821 浏览
不少朋友都有介紹過上水依間豆腐專門店,只是區區$12就已經可以享用不限時間的豆腐花放題。只是價錢已經夠哂吸引,加上豆花有三款可選擇,一定有種岩口味!我揀左最傳統既豆花,食落真係同超市買翻黎既防腐劑豆花唔同,呢度因為新鮮整既關係,食落每一啖都好滑溜,同埋好明顯食得出黃豆既豆香味,即使係唔加糖,都隱隱食得出豆既甜味地方雖然好偏僻,但喜愛豆製食品的朋友,依度絕對係你地既天堂

,即使係唔加糖,都隱隱食得出豆既甜味

地方雖然好偏僻,但喜愛豆製食品的朋友,依度絕對係你地既天堂
2014-12-27 1315 浏览
聖誕節,除了盡情吃喝外,健康且有益身心的活動,莫過於和好友們到郊外親親大自然了。是日,一行四人,踏上上水趴走之旅。先到石湖墟趁墟,再沿彩園道向松柏塱客家圍進發,走過塱原農地,去到位處僻遠的河上鄉。來到河上鄉,若不花$12任食豆腐花和豆漿,真的有點兒對不起自己對腳了。。。店名,感覺怪怪的,估計平日大多接待旅行團。佔地極廣,門外,泊著多架單車,此地也是單車族的補給站。除了豆腐花和豆漿外,還售賣燒賣,魚蛋,煎釀豆卜,砵仔糕和牛肉等,還兼賣手信特產。可根據個人喜好,自行加上糖水和黃糖。各要了$12任食豆腐花和豆漿,先來四碗原味豆腐花,再自上加上糖水和黃糖。豆腐花半溫熱,大大碗,入口滑不溜口,惜豆味淡薄。咖喱魚蛋$12/10粒,質感和味道均一般,幸咬下略帶魚味。燒賣$12/9粒,食味和咬口頗佳。煎釀豆卜$15/8粒,即叫即炸,熱辣辣,入口十分香脆,豆卜味香濃,且帶鯪魚肉鮮及蔥花的香,好味!小妹和友人吃罷一碗豆腐花和小食,已後繼無力。小雞不但吃多碗原味豆腐花,還再來一碗芝麻味豆腐花,厲害!小妹試了一口,豆腐花仍是嫩滑非常,且夾雜淡淡的芝麻味。任食每人獲發一個碗,吃罷碗中豆腐花或豆漿後,才可再添食其

可根據個人喜好,自行加上糖水和黃糖。
咖喱魚蛋$12/10粒,質感和味道均一般,幸咬下略帶魚味。
燒賣$12/9粒,食味和咬口頗佳。
任食每人獲發一個碗,吃罷碗中豆腐花或豆漿後,才可再添食其他。Cc吃罷豆腐花,取回半碗豆漿。小妹吃了一匙,豆味十分淡,幸不太甜膩,可當水喝下。
據聞還有咖啡味豆腐花,因眾人興趣不大,故沒有試吃。
2014-12-26
庆祝纪念
圣诞节
2014-08-03 1191 浏览
中午路過初嘗試,兩人買左任食12×2,想要凍豆花話冇, 叫左熱豆花同凍豆漿,去坐低旣時候聽到人話$8一碗凍豆花行返去見到雪櫃有凍豆花。。。冇人排隊又唔多客,職員都唔會提下(去既人記得問清楚。)味道:凍豆漿兩個人食都覺唔甜,淡淡地。熱豆花可自助加糖都淡,好多多餘的水。。陽光普照流住汗 食左半碗永别了。。。
中午路過初嘗試,

兩人買左任食12×2,

想要凍豆花話冇,

叫左熱豆花同凍豆漿,

去坐低旣時候聽到人話$8一碗凍豆花

行返去見到雪櫃有凍豆花。。。

冇人排隊又唔多客,職員都唔會提下

(去既人記得問清楚。)

味道:凍豆漿兩個人食都覺唔甜,淡淡地。

熱豆花可自助加糖都淡,好多多餘的水。。
陽光普照流住汗 食左半碗永别了。。。