2022-09-05 157 浏览
疫情未有得去日本旅行,真係好掛住日本😓,我都經常出街搵日本嘢食!嗰日咁啱朋友生日,朋友竟然選擇左我之前去過呢間餐廳😀今日見到一位新師傅☺️就試試佢嘅手勢🤔原來不同師傅有不同烹調味道😋前菜五款,我最欣賞就係佢哋自家製嘅墨魚丸,仲有松葉蟹腳🦀煮咗五日嘅鮑魚,上次食嘅拖羅今次又有新食法,所以覺得今次又有新驚喜😍師傅還介紹新鮮魚子,不過我就不大欣賞😅個人覺得賣相有啲恐怖😖⋯⋯所以我冇食到,廚師就換咗金目刺身比我😀整體呢間餐廳我都覺得保持到水準。希望佢哋繼續可以keep住🤨
2022-08-13 197 浏览
Weekend 啱啱去完呢間食午餐結論係絕對值得寫個食評支持食物:食材得出相當新鮮 處理方法恰當日本空運直送已經係基本好幾款喺食材/製法都頗為新穎尤其睇中佢個三重拖羅sandwich 可惜我影相影唔齊喜歡嘗鮮嘅人可以一試職員:廚師哥哥非常有耐性完全知道自己整緊乜俾人食製作方法 食材來源 質素優劣 逐樣細心講解同坊間好多濫竽充數嘅背書佬唔同呢樣超級加分環境:我好怕啲餐廳為咗做多幾枱客坐到密密麻麻呢度細細間 眼見坐滿都係十個左右夠人serve我地同時又無催促 任得我地慢慢坐仲擺咗幾枝消毒噴霧喺暗位應該都相當注重衛生缺點:晚餐時段比較難Book想試就要預早少少Book 位
Weekend 啱啱去完呢間食午餐

夠人serve我地同時又無催促
任得我地慢慢坐
仲擺咗幾枝消毒噴霧喺暗位
應該都相當注重衛生

缺點:
晚餐時段比較難Book
想試就要預早少少Book 位

2022-08-13
如標題, 我母親大人看到某藝人直播而來, 請我們來慶祝我老公生日:)平時係我地帶佢去食好野, 今次佢自己book 枱一手包辦, 超贊入正題, 我們一行三人中午12時到達, 兩位點了$880+10% Omakase, 一位點了$560+10% 十五貫廚師發辦壽司兩個sets 都有驚喜, 全部食材好新鮮, Omakase 前菜擺盤非常吸睛, 有空運食材如日本超甜番茄, 北海道白粟米...etc... 味覺和視覺同樣有享受👍💖Omakase 刺身重點💖:1. 松葉蟹 & 拖羅三重奏, 超好食&有驚喜, 食材不惜工本2. 石垣鯛, 地金目鯛魚, 鲛鲽魚都好食, 每款廚師都有獨特整法💖Omakase 壽司重點💖:牡丹蝦赤海膽BB 銀鱈魚深海池魚帶子配竹炭海鹽💕十五貫壽司廚師發板💕質素也很高👍帶子配竹炭海鹽石垣鯛泥浆魷魚北海道北寄貝牡丹蝦深海池魚地金目鯛(腩位)鲛鲽魚BB 銀雪魚赤鯥大吞拿魚腩(大拖羅)赤海膽 *超鮮甜赤身 *有廚師特別的整法, 當場加了其他調味, 很好味中拖羅 *又係有獨門整法, 回味無窮鯖魚紫菜包**全部都係特別食材, 高質好味, 又可以食到廚師嘅心機👍💖最後十五貫set 有三
💖Omakase 刺身重點💖:

泥浆魷魚
北海道北寄貝
牡丹蝦
深海池魚
地金目鯛(腩位)
鲛鲽魚
BB 銀雪魚
赤鯥
大吞拿魚腩(大拖羅)
赤海膽 *超鮮甜
赤身 *有廚師特別的整法, 當場加了其他調味, 很好味
中拖羅 *又係有獨門整法, 回味無窮
鯖魚紫菜包
**全部都係特別食材, 高質好味, 又可以食到廚師嘅心機👍

💖最後十五貫set 有三文魚籽茶碗蒸, 湯 & 生果

💖💖我們book 枱有mark bday celebration, 有送上甜品with happy birthday wordings 慶祝, 貼心😊

看圖可見質素, 本評雖然寫咗好多嘢, 但係絕對係自費嘅真實食評, 覺得而家好食又有良心的店舖唔係好多...要靠口碑才可以延續, 所以都希望多啲人知道呢一間有heart 的餐廳.

*沒有放全部相片, 因為最多只可以放12張

2022-06-26
生日
  • Omakase
2022-06-16 338 浏览
經過幾個月冇得出街食飯嘅疫情,相約幾個知己重回Minori食午餐omakase,除咗因為掛住佢嘅美味同新鮮食材之外,對"老朋友"嘅氛芳气味念念不忘,希望重溫一下!去到現場,第一時間去探佢啦,果然依然優雅帶點傲氣,成个人被tune醒晒,所有mood返曬嚟啦!成個午餐 品嚐咗好多新鮮由日本運到的美味嘅食物,包括生蠔,Kawahagi(本皮剝),各款鯛魚刺身和夀司。。。最難忘及大力推介各方友好的是這款"金雕立鱗燒",廚師將舊魚連魚鱗上碟,魚鱗燒到香脆,但係魚身保留鮮美肉汁,又是一度一試難忘的菜式。這一餐午餐的份量恰到好處。食到飽在銅鑼灣做個濕平,假期大滿足。大家估吾到到我的"老朋友"是誰哩?

金綢立鱗燒

大家估吾到到我的"老朋友"是誰哩?
2022-06-12
生日
2022-06-06 255 浏览
很滿意的一餐 Omagase前菜最喜歡是凍番茄及螢光魷魚毛蟹蟹肉鮮甜,配上海膽味道再提升一個層次富山灣白蝦刺身,同樣加上海膽,鮮上加鮮慢煮水章魚腳,一啲都唔韌米通上放上剝皮魚及肝臟制成嘅肝醬,新鮮有創意最喜歡係將吞拿魚嘅赤身中拖及大拖一次過放入口,大滿足燒喜知次魚,北海道嘅魚王,油分豐富到不得了壽司部份有北海道活帆立貝,口感鮮爽油甘魚加上酸蘿蔔汁,中和咗啲油膩感火炙金目鯛,多咗一份炭香鯖魚卷又出奇地好食海膽壽司,落料完全唔手軟,大滿足最後係飽到捧住肚離開😋👍
很滿意的一餐 Omagase
前菜最喜歡是凍番茄及螢光魷魚

毛蟹蟹肉鮮甜,配上海膽味道再提升一個層次
富山灣白蝦刺身,同樣加上海膽,鮮上加鮮
慢煮水章魚腳,一啲都唔韌

米通上放上剝皮魚及肝臟制成嘅肝醬,新鮮有創意

最喜歡係將吞拿魚嘅赤身中拖及大拖一次過放入口,大滿足

燒喜知次魚,北海道嘅魚王,油分豐富到不得了

壽司部份有北海道活帆立貝,口感鮮爽
油甘魚加上酸蘿蔔汁,中和咗啲油膩感
火炙金目鯛,多咗一份炭香

鯖魚卷又出奇地好食
海膽壽司,落料完全唔手軟,大滿足
最後係飽到捧住肚離開😋👍
2022-05-07 381 浏览
我諗我已上左癮🤦🏼‍♀️ 食得飽嘅Omakase,每一碟都係精心之作💕用備長炭「辣」(炙り) 嘅魚生,嗰種香,食完真係唔想飲野住,好想嗰浸炭燒魚油味留喺我口耐啲!😶鮟鱇魚肝,平時都係一粒粒配少少柚子醋食,冇咁漏,今次係加左啲漬菜粒,再配埋店鋪自家製風乾脆米餅,鮟鱇魚肝嘅油潤軟糯+香香脆卜卜嘅米餅,兩種截然不同嘅口感衝擊,滿足!🤗當造原隻海胆,師傅教我同愛人,食左自己半隻,再交換食半隻,因為海胆其實隻隻都有唔同味道,即管試下,竟然真係好唔同!一隻係甜甜嘅重海鮮味,一隻係咸咸哋重海水味,但同樣食完仍有回甘,神奇!😲螢光魷魚毛蟹墨魚汁飯,同朋友傾緊計,冇留心聽師傅介紹,食落似risotto,軟硬適中,勁鮮味,三種海鮮味道互相配合亦互相抗衡,好似喺口裡面打交咁,我為左勸交,𡁻耐啲再慢慢吞哂佢,完美!🥰

2022-04-30 258 浏览
今日與朋友一早行山,行完後一同去這間餐廳食午餐。我們終於與朋友去試了這間高水準的餐廳,環境乾淨,職員好有禮貌,食材好新鮮,廚師好用心制作,好詳盡解釋每一種食材的由來,質感及季節性,又解釋每一款食物的食法先後次序,真是好有驚喜,特別係生蠔及吞拿魚,海膽,生蠔好新鮮,又爽口,吞拿魚超級新鮮,好香的魚油味,海膽好新鮮,超級超級好味。我超級喜歡這間餐廳,好有驚喜。 所以馬上再約了其他朋友下個月個再去食。👍👍👍
2022-04-25 207 浏览
禁晚市堂食三個月後,今晚諗住同老公食餐好的,所以學人試吓食omakase😜 其實我之前都嚟過兩次lunch,一次食set lunch🍣 、一次外賣自取🍱,我喜歡這𥚃食物新鮮、👨🏻‍🍳廚師有交流、💁🏻‍♂️服務員有禮、位置方便、裝修優雅、燈光舒適 🥰我第一次寫食評,唔識用文字寫咁多,所以影咗好多相俾大家睇📷其中白子、鮟鱇魚肝、三色拖羅紫菜卷係我嘅至愛,現在仍在回味中😋同埋無諗過omakase都有喜知次,回本🤭我見到酒櫃有好多唔同類型嘅日本酒,不過我哋唔識飲酒,服務員就介紹我哋飲梅酒同柚子酒,好清新,值得一試☺️
前菜
白子
螢光魷魚
岩手縣活紫海膽
鮟鱇魚肝
喜知次
三色拖羅紫菜卷
2022-04-24
$2000 (晚餐)
前菜
白子
螢光魷魚
岩手縣活紫海膽
鮟鱇魚肝
喜知次
三色拖羅紫菜卷
2022-04-19 229 浏览
用餐先做資料授集,見評價參差。於是在不抱任何期望下用餐,反而有驚喜。是日選擇了周日午餐的15件壽司餐,連加一$616。師傅友善,我跟友人多月未見,師傅亦在盡量不打擾我們的情況下,逐一向我跟友人介紹每件壽司的魚料。友人忘記了再問,師傅亦耐心回答。油份高的赤睦味道不錯,友人亦大讚赤身。最令我驚豔的是壽司是白昆布鯖魚,希望有機會可以再嘗。朋友亦大讚性價比非常高。前菜有沙律春子鯛石鯛Isaki帆立貝蝦赤貝梭子魚 kamasu關池魚赤身地金目鯛海膽右口魚中拖羅白昆布鯖魚赤睦最後亦有拖羅卷、茶碗蒸及雪糕作結。

前菜有沙律

右口魚
中拖羅

白昆布鯖魚

赤睦

最後亦有拖羅卷、茶碗蒸及雪糕作結。
2022-04-12 184 浏览
今次去左食lunch既omakase,魚生新鮮,地理位置非常方便,不得不提環境勁舒服,因為最多只會容納12位客人,所以好清淨。成個experience,不論係魚生種類,其他配菜例如沙律、茶碗蒸、麵豉湯、雪糕都好好食,每一位壽司之間上嘅速度拿捏得好好,服務都非常好,師傅亦好專業。佢亦都分咗時段,可以慢慢食,坐足差唔多兩個鐘,所以唔會要你食得好急。係呢個地理位置嚟講比起其他omakase收費絕對合理,非常推介鐘意食omakase既你去試吓!

2022-04-09
  • Omakase
2022-02-27 264 浏览
疫情嚴重,留家抗疫第一次叫呢間嘅外賣 服務員態度超好問我幾點去 佢到時預備 因為唔想太早預備定驚唔新鮮鰻魚飯: 同平時食開嘅有d唔同,烤過脆卜卜,好似返到去日本名古屋食鰻魚飯咁正玉子好甜 入口即溶😆散壽司 : 有玉子 海膽 三文魚子 吞拿魚腩 青瓜等本身仲驚唔夠味 點知好入味 師傅調配嘅味道好岩我😆食材好新鮮 同係店舖食無異 好滿足😝😝$840 抵食
疫情嚴重,留家抗疫

好滿足😝😝

$840 抵食
外卖自取
2022-02-05 292 浏览
星期六去食lunch,有omakase $880同其他剌身set同壽司set揀,四個人當中兩位揀omakase,兩位揀平d嘅set,師傅立刻黑面,俾晒面色客睇!放碟嘅時候仲要啤住客人!其實如果淨係想做omakase,menu就唔好提供其他款式俾人揀啦!其他staff 態度同服務好好!呢位師傅今時今日嘅服務態度死得!一粒老鼠屎拖垮成間舖,就算佢係老闆都係咁話!食物方面普通,介紹食物時完全唔係有禮同客氣囉!
2022-02-05 227 浏览
疫情嚴峻,大家都冇機會外遊,加上新年,食盆菜都食到怕,又掛住日本,唯有約朋友喺香港嘆日本菜☺️初四中午又返去之前食過嗰間Minori(豐)Omakase,🍣🍣以為疫情會小咗人出來吃飯,我book了中午十二時,一開門見到差不多滿座,有點覺得意外🙄好熱鬧😁當天我們點了兩位廚師發板,當日招呼是梁師傅,前菜有螢光魷魚,師傅話這是季節性食物,還有梭子魚😍沙甸魚,同最特別嘅海藤花(師傅介紹喺八爪魚嘅春)比較少有⋯⋯我聽都未聽過呢樣野🤭賣相好靚,我朋友都話好濃郁,但我本人就不太喜歡這味道😬我較為喜歡拖羅,三款不同部位拖羅用紫菜夾住呢個真係冇得輸,咬落去又香又甜😋😋😋我喜歡這間餐廳,樓面廚師都好親切☺️地鐵站一出就係非常方便所以我會經常來👍🏻👍🏻👍🏻

沙甸魚
金目鯛
海藤花
2021-12-30 403 浏览
Omakase真係已食過好多,以為已經再無驚喜,點知竟然仲會俾你「喜」到😋😋😋身為一個大食妹,食親omakase都唔夠飽嘅😅 實要再另嗌個湯呀,加多三四件壽司呀,加多兩三串串燒呀,餓起上黎有時仲要搵人share追加多個鰻魚飯🤪🤪🤪 未講質,淨係量都好癲,我竟然飽到要搵人幫口食😛 (細食妹可選少啲份量嘅set)我一向唔食刺身嘅魚,所以乜魚都要炙り下先食,佢有部份魚竟然唔係用火槍燒嘅,係用日本備長炭「辣」㗎😱 唔怪得食落有魚香之餘仲有陣陣炭香啦😍 除左魚,其他大部份海鮮,刺身食我都ok,但一向覺得刺身鮑魚好麻麻,又硬又冇味,佢呢度嘅鮑魚唔係刺身上亦唔係炙り上,係炆左三日咁上!超淋超入味!OMG 好食到真係想喊🥲 香箱蟹已經係季尾,仲趕得切食,啖啖肉跟啖啖蟹籽蟹膏,食過必難忘🤤仲有好恐怖嘅西班牙紅蝦soba,成個蝦頭爆哂膏,炸得香脆,爭啲成個頭吞埋!個soba跟埋個香到不得了嘅蝦湯,最後要連汁都飲埋,但我已食唔落,要分啲俾愛人🙄 但即使已好飽,呢個威士忌木煙燻「幻星鰹」(星カツオ) 都食得落,因為實在太好味,個煙燻味帶酒嘅甜香,真係堅!👍🏼👍🏼👍🏼每道菜都好鮮好味,present得亦非常靚,

每道菜都好鮮好味,present得亦非常靚,餐具等全日本入口,一絲不苟,冇得去日本都可滿足下思念之情🥰

2021-12-25 237 浏览
餐好嘅日本菜,我上網搜羅左好幾間omakase🍣,見到豊呢間最近多人推介,聖誕餐Menu亦算豐富,所以最後就決定搏吓試呢間新嘢!上到去見到裝修環境都好高雅,門口好有聖誕氣氛🎅🏼🎄,入面嘅裝修睇得出係花咗好多心思!當晚招呼我哋嘅係主廚梁師傅,佢好詳細介紹每一道菜,包括材料嘅來源地同每樣食材嘅醬汁佢都有講解,不過我當然係聽完都唔記得晒😅只記得前菜有五款,跟住有好幾款魚生🐟,我最欣賞就係天然拖羅、右口魚、西班牙紅蝦綠茶麵、仲有鮑魚添⋯⋯廚師啲擺碟都好精緻,份量好足,我太太仲話未食到壽司🍣已經有啲飽。我最初都諗住呢個價錢會唔會俾人搵笨,但食完我覺得性價比高,希望唔係因為新開張先咁足料,如果一路keep到,都算有星級水準👍🏻餐廳招呼都滿意,個經理都好友善同好面善,我太太話覺得似C君😆 另外,聖誕期間,仲送份小禮物🎁日式筷子🥢一對,貼心🥰食咗成晚,我唯一唔鍾意嘅就係個芝士味雪糕,可能個人口味關係……因為真係好芝士囉🤣

海膽雪場蟹肉
鵝肝醬鮑魚