豪隍點心工房 Caterking Dim Sum Workshop📍:觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈1樓A室🚗:觀塘地鐵B1出口 步行8分鐘📞:+852 2562-5668💲:~HKD100/head for lunchFood quality✔️:整體點心水平為上,招牌必叫係蝦餃燒賣、流沙包及蒜蓉芝士長春卷總結:👍🏼👍🏼👍🏼觀塘第一黃店點心店 簡單「平靚正」同「大件兼抵食」可以總括一切👍🏼食物水平高 以呢個價錢嚟講做到食物質素 份量 同價錢都好高水平 叫咗14碟都冇一樣伏仲要好食😋👍🏼全部點心份量都驚為天人 完全唔係hea9你放少少材料落去 食幾啖先食得啲啲料嗰種 每一口都厚肉厚料 推薦蝦餃燒賣 同拳頭👊一樣咁大件 隻蝦超大隻👍🏼最令我驚艷就係佢嘅流沙包 餡料真係做到流沙狀態 仲要有好香奶黃同鹹蛋黃味 超正 仲只係25蚊3件 十分推薦🤩👍🏼蒜蓉芝士長春卷比較特別 係我無喺其他地方食過 算係佢呢度自創 炸得夠脆但又唔會太淋 最重要係佢作為炸物一啲都唔油 非常香口👍🏼其餘點心水平都係上 好食又大份又平 完全理解點解位置咁偏僻lunchtime都排哂長龍 但建議各位打電話預約咗先較好😀👍
📍:觀塘敬業街65-67號敬運工業大廈1樓A室

叉燒包鳳爪
腐皮卷叉燒腸
時菜蘿蔔糕

👍🏼唔收加1 只收每位6蚊茶介 真係抵到爛

👎🏼位置較難揾 快啲就行敬業街一個位行一層樓梯直上 或者直入敬運工業大廈入去搭lift再上👻
👎🏼環境其實幾大 對比一般酒樓嚟講 擺設較清幽 但奈何人太多 非常之擠迫 所以係有好熱鬧嘅飲茶氣氛 衞生就不過不失 佢又唔收加1 另外又會比熱水碗我哋洗碟 😆

咸水角炸饅頭
  • 豪隍蝦餃皇
  • 蒜蓉芝士長春卷
  • 流沙奶黃包
2021-12-06 300 浏览
💛#黃店以前我好鍾意去觀塘鱷魚恤大廈飲茶成座大廈都係茶樓,同埋香港其實好少茶樓或者飲茶嘅地方係黃店,但觀塘竟然有間咁嘅嘢,仲要由朝到晚都有點心食,係夜晚都有得食點心喎!香港真係好少見。雖然唔係酒樓甘豪華,不過店舖空間都好大環境簡單坐得都闊落舒服,價錢經濟食物係有質素,有蒸飯米線、多款炸物😍點心款式都多茶芥$6/位 小點$23 中點$25 大點$28👓蝦仁燒賣皇 2粒 中點佢哋嘅燒賣真係好大粒,食完一粒都已經滯滯地🤣食得出真係落足料而面頭有粒大蝦仁,唔會話有腥味。如果對比下佢哋嘅燒賣係好食過蝦餃👓豪隍蝦餃皇2粒 中點見到啲蝦餃脹卜卜好似就爆咁,餡料真係好多蝦仁啖啖肉,個粉皮就中規中矩唔算好厚但亦未去到好薄。👓潮州粉果 小點👓鮮蝦菜苗餃 中點粉果菜苗餃個粉皮同蝦餃一樣都係中規中矩,不過同樣餡料落足好多,菜苗餃幾好食又有蝦仁又有菜餡好豐富。👓墨西哥叉燒包 中點墨西哥包反而比較普通唔算話好出色,個墨西哥皮略嫌唔夠酥脆鬆化嗰種感覺。不過嫌普通叉燒包單調就可以叫呢個👓混醬腸粉 中點腸粉係話不過好厚,完全唔夠薄皮,反而有少少似卷粉皮😂可能有餡料嗰啲叉燒腸蝦腸會好啲👓鮮蝦腐皮卷 大點👓甜奶炸饅頭 小點
💛#黃店

👓墨西哥叉燒包 中點
👓混醬腸粉 中點
👓鮮蝦腐皮卷 大點
👓甜奶炸饅頭 小點
炸饅頭真係令人興奮嘅炸物少食,金黃色賣相炸得都唔算好油膩,沾上煉奶甜甜的簡直無得輸。
👓籠仔馬拉糕 中點
一個圓糕開四份,係傳統馬拉糕甜甜地嘅味,唔算太甜,質感鬆軟唔會好硬實,見到賣相都唔算好深色所以冇話特別好重黑糖味嗰啲,亦係一個適合share食開心嘅糕點
2021-12-03 284 浏览
又係幫襯黃店既時候呢間個門口比較隱蔽,差d行過左都唔知今次叫左六樣野食🤤🤤🤤🤤1. 燒賣皇2. 點心拼盤 (奶皇包,叉燒包,粉果,蝦餃)3. 叉燒腸4. 燉湯5. 墨西哥叉燒包6. 山竹牛肉球呢度d點心既size真係好大好真材實料一粒蝦餃燒賣入面有成三至四隻蝦,非常鮮味點心本身亦無整到好油膩至於燉湯方面係海底椰燉雞好足料亦有好多藥材係底不過略嫌有少少油同細碗不過整體好濃味好好飲二個人食六個點心已經超飽好彩最後有人包底先清得晒🐶🐶
又係幫襯黃店既時候
呢間個門口比較隱蔽,差d行過左都唔知

今次叫左六樣野食🤤🤤🤤🤤
1. 燒賣皇
2. 點心拼盤 (奶皇包,叉燒包,粉果,蝦餃)
3. 叉燒腸
4. 燉湯
5. 墨西哥叉燒包
6. 山竹牛肉球

呢度d點心既size真係好大好真材實料
一粒蝦餃燒賣入面有成三至四隻蝦,非常鮮味
點心本身亦無整到好油膩

至於燉湯方面係海底椰燉雞
好足料亦有好多藥材係底
不過略嫌有少少油同細碗
不過整體好濃味好好飲

二個人食六個點心已經超飽
好彩最後有人包底先清得晒🐶🐶

2021-11-25 454 浏览
久聞呢間喺觀塘工業區嘅點心黃店💛當日算係比較好彩,星期日午市無book位都只係等咗半個鐘,建議大家預先訂座😉·<豪隍蝦餃皇>ʜᴋᴅ 25/2粒嘅蝦餃絕對值呢個價錢!粒粒都非常飽滿,塞滿彈牙嘅蝦仁🦐皮夠薄又帶有一點韌性,名符其實嘅皮薄餡靚🥰·<鮑魚雞絲腸>未喺出面見過呢款腸粉,外皮都係好薄🤏🏻雖然唔係太食得出雞絲嘅存在感,但鮑魚真係提升唔少鮮味🤩·<三絲米粉>用蒸籠上嘅米粉都好有驚喜😝睇落平平無奇,聞落同食落都非常香,應該係加咗蝦籽/XO醬炒,值得一讚係炒得好乾身一啲都唔油😋·<流沙奶黃包>睇圖就知有幾咁流沙,流到隻手都污糟晒啦🤪茶樓食嘅蒸包類通常都會偏爛又痴牙,呢度就無問題,反而仲帶點韌性,有驚喜🥳·<籠仔馬拉糕>馬拉糕鬆軟但唔會太甜👍🏻·<豉汁蒸鳳爪><五香金錢肚><養顏紅棗糕>·每款點心都表現唔錯,上面嗰幾款好合我哋口味,食得出係用心之作🥰茶位又唔貴仲要唔收加一,良心價錢食到高質點心,一定會再幫襯🙆🏾‍♀️提提大家佢哋只收現金,要帶夠cash呀💵
<豪隍蝦餃皇>
馬拉糕鬆軟但唔會太甜👍🏻
<豉汁蒸鳳爪>
<五香金錢肚>
<養顏紅棗糕>
成日聽人講工厦入邊可以食點心,今次就特登搵咗呢間諗住試吓,一去到已經見到有好多人排緊隊,等咗半個鐘到就可以入去。佢哋Menu就係呢兩張,比較好嘅地方就係佢燒賣同蝦餃可以兩粒,如果兩個人去食嘅話呢個選擇都非常不錯,因為平時情侶去食四粒又太多,可以兩粒兩粒叫呢個選擇非常不錯。蘿蔔糕,不過不失。我哋仲叫咗酥炸雞翼,非常不錯,但係唔記得影相。炸雞翼炸到外皮脆入邊雞肉仲好滑,而且有少少南乳味,呢個比較深刻。各款嘅點心都非常大件,好似燒賣咁,每粒燒賣入邊有兩三隻大蝦,略嫌豬肉太大舊,不過明白要做巨點心都會係咁。😆😆全部大大粒😆😆牛肚整得好淋👍🏻👍🏻而且味道好足夠

蘿蔔糕,不過不失。
我哋仲叫咗酥炸雞翼,

全部大大粒😆😆

牛肚整得好淋👍🏻👍🏻而且味道好足夠

豪隍蝦餃皇(2粒)中點 $25睇相都唔覺啲點心咁大粒,開頭仲驚會唔會唔夠食,但一上枱見到個蝦餃,勁!大!粒!😍😍 個size比平時大一倍,基本上一啖係放唔到落口架☺️☺️啲蝦爽口彈牙,好足料,個皮厚度適中,好食☺️☺️-蝦仁燒賣皇(2粒)中點 $25燒賣個size都係好大粒,面頭有個好大粒嘅蝦,入面啲豬肉同蝦好有鮮味,食落好滿足☺️☺️-鮮蝦菜苗餃 中點 $25好足夠,除咗大粒就冇咩特別,唔試都得☺️🤣-蜂蜜黑糖糕 小點 $23唔係間間點心店都有,所以次次見到我都會點☺️☺️食到蜂蜜同黑糖嘅味道,唔會好甜,口感煙韌好食😋😋-爽口滑蝦腸 特點 $34食食下發現原來叫左好多同蝦有關嘅食物🤣🤣啲蝦好爽口,-墨西哥叉燒包 中點 $25熱辣辣,外脆內軟,入面有叉燒同少少洋蔥餡,食落甜甜地😝😝-醬汁茄子拼尖椒 頂點$30又係好大份,茄子係勁厚切,而尖椒都辣辣地,幾惹味☺️☺️整體:啲點心係比正常嘅大一倍,好足料,性價比高,值得推介👍🏻👍🏻👍🏻
豪隍蝦餃皇(2粒)中點 $25

蝦仁燒賣皇(2粒)中點 $25

鮮蝦菜苗餃 中點 $25
好足夠,除咗大粒就冇咩特別,唔試都得☺️🤣
蜂蜜黑糖糕 小點 $23

爽口滑蝦腸 特點 $34
食食下發現原來叫左好多同蝦有關嘅食物🤣🤣啲蝦好爽口,
墨西哥叉燒包 中點 $25
熱辣辣,外脆內軟,入面有叉燒同少少洋蔥餡,食落甜甜地😝😝

醬汁茄子拼尖椒 頂點$30
又係好大份,茄子係勁厚切,而尖椒都辣辣地,幾惹味☺️☺️
醬汁茄子拼尖椒

午餐
醬汁茄子拼尖椒
2021-11-14 479 浏览
自己侍應俾錯食物俾隔離枱 之後話返個客人都係第1次見 仲要語氣差 話自己都係跟單 梗係啦 睇都唔睇 直接上枱 你第1次都已經上錯枱 之後仲要逐樣左右枱問有冇落單 又話跟單上? 每樣野食又咸到要係錦飲水

每樣野食又咸到要係錦飲水

2021-11-07 1008 浏览
《觀塘食乜好》⤑觀塘工廈人氣點心店,每次都喺要等位先入到😭真喺少啲耐性都搞唔掂!今次假日肥仔竟然10分鐘就入到啦😳,呢到嘅點心出名大件又足料Cp值勁高所以非常多人嚟幫櫬💛平日下午茶時段仲再平啲㗎🫖!⇛ 🔸蝦餃拼粉果 $34呢到最出名必食一定喺蝦餃皇,但竟然比我發現佢雙拼粉果嘅價錢再抵食啲😜蝦餃真喺成粒乒乓波咁大,外皮晶凝通透夠煙韌內餡有三隻爽彈蝦仁,超足料🦐!另外粉果皮都算薄🥟餡料亦豐富,可以一試!⇛ 🔸醬汁茄子拼尖椒 $30喺巨大化嘅煎釀三寶🤩,茄子厚切🍆尖椒夠辣釀上厚厚的鯪魚肉,不得不講醬汁真喺特別出色用上甜豉油但有微辣感覺,面頭再放類似Xo醬加炸蒜,真喺香到癲🤤!⇛ 🔸墨西哥叉燒包 $25喺墨西哥包🇲🇽x叉燒包嘅完美結合,包面墨西哥碎甜甜地,咬落去喺濃味嘅叉燒包,正呀!⇛ 🔸蜜汁叉燒腸 $28叉燒腸皮夠薄最估唔到喺落咗勁多叉燒,真喺第一次食到每啖都咁足料腸粉🐽質素比平時酒樓好太多👅~⇛ 🔸蝦仁燒賣皇 $25燒賣豬肉餡夠紮實內裡都有三隻蝦仁🦐,啖啖肉同樣足料大粒!
《觀塘食乜好》

🔸蝦餃拼粉果 $34

🔸醬汁茄子拼尖椒 $30

🔸墨西哥叉燒包 $25

🔸蜜汁叉燒腸 $28

🔸蝦仁燒賣皇 $25

燒賣豬肉餡夠紮實內裡都有三隻蝦仁🦐,啖啖肉同樣足料大粒!
2021-11-04 744 浏览
下午茶至到5:30 朋友攞定位 叫定野食 等我5點收工過黎食就啱啱好喇佢既位置係觀塘工廈入邊 算係比較唔方便既位置 揾入口都需要一啲時間 好彩佢地有都有擺水牌係街到提醒客人兩個人少少地嗌幾樣點心試下啦蝦餃皇(2粒)- 又圓潤又大粒既蝦餃 薄薄既皮透露出入面粉紅既蝦肉蝦肉份量好足 仲保留到蝦爽滑既口感香茜牛肉腸- 先要讚一讚佢個甜豉油 甜咸適中 配合即蒸腸粉 正 香茜牛肉調味足 唔會醃到無晒牛肉味燒賣皇(2粒)- 都係大大粒 只係無咩特別 唔需要特登試流沙奶皇包- 流沙效果做得好好 但偏甜 食一個已經夠晒數 好易會膩環境都幾舒服 只係冷氣好大 啲風口位對正客人嗰頭 點心都好快凍晒 店家可以留意一下!

兩個人少少地嗌幾樣點心試下啦

蝦肉份量好足 仲保留到蝦爽滑既口感

燒賣皇(2粒)- 都係大大粒 只係無咩特別 唔需要特登試

🔺晚餐👉🏻月光寶盒 $88呢個寶盒一次過有得試哂幾款唔同既小食,除左點心之外,麻辣雲耳同手拍青瓜都好惹味,唔會太辣,令人食唔停口😍 啫喱又唔會死甜,留到最後食就岩岩好💯 👉🏻墨西哥叉燒包$25焗到熱辣辣,外脆內軟,叉燒粒勁多🤩👉🏻蜜汁叉燒腸$28皮薄餡靚✅ 極少見既叉燒腸會咁足料,讚👉🏻點心拼盤$50除左叉燒包,仲有得食埋蝦餃(大大粒蝦肉🥳)、奶皇包(流心架❗️)、粉果(足料)👉🏻山竹牛肉球$23大大粒,抵食,牛肉味極重😍👉🏻蓮藕煎鯪魚餅$28即煎即上,差啲辣親個嘴😂,煎到好香口,但食落有啲乾,外加醬汁會更好食自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡自私評論:極之抵食既點心,兩個人食到捧住個肚走😂😂,推推推👍👍 除左location有啲遠同埋個寶盒等左一段時間之外,其他都滿分🤩
🔺晚餐
👉🏻月光寶盒 [限量供應] $88

👉🏻墨西哥叉燒包$25
焗到熱辣辣,外脆內軟,叉燒粒勁多🤩

👉🏻蜜汁叉燒腸$28
皮薄餡靚✅ 極少見既叉燒腸會咁足料,讚

👉🏻點心拼盤$50

👉🏻山竹牛肉球$23
大大粒,抵食,牛肉味極重😍

👉🏻蓮藕煎鯪魚餅$28

• 蝦餃
  • 燒賣
  • 山竹牛肉球
2021-11-02 4578 浏览
有一晚放工想飲茶食點心,諗起bookmark咗觀塘呢間開到夜晚九點嘅點心店,放工去食都得。六點三嚟到,因為比較早,所以無book都即刻有位。點心紙雖然只有一張,底面兩版,但選擇都算多,基本款式點心都有,亦有蒸飯同米線揀。呢度嘅蝦餃同粉果可以一籠雙併咁嗌,每樣兩粒,兩個人一人一粒啱啱好。粉果皮口感煙,內餡材料豐富。蝦餃超大隻,蝦餃皮晶瑩剔透呈半透明狀,裡面啖啖蝦肉,爽口彈牙燒賣又係好大隻,面頭放蝦仁賣相好靚。同蝦餃一樣好多蝦肉好爽口。山竹牛肉球口感滑溜無渣,肥豬肉份量適中唔會過份肥膩。芫茜份量都唔少,鍾意食芫茜嘅我好滿意蒸腸粉揀咗牛肉腸,就咁睇樣都知腸粉皮夠薄,睇落都知好味牛肉餡份量好多,而且味道好炸嘢就只叫咗蒜蓉芝士長春卷,長春卷炸得深色咗少少。春卷餡好多爽口蝦肉,同蒜蓉芝士味道非常配合生粆糯米飯好足料而且唔會過份油膩,而且份量都好多。整體嚟講點心質素幾好,價錢平得嚟大大件。營業時間長,晚市收九點放工嚟食都趕得切。如果煎炸嘢多啲選擇會更好,例如煎薄撐、煎芋頭糕、蘿蔔絲酥餅、芋角等等。下次放工想食點心都好可能會再嚟幫襯。

蝦餃拼粉果

山竹牛肉球

香茜牛肉腸

蒸腸粉揀咗牛肉腸,就咁睇樣都知腸粉皮夠薄,睇落都知好味
牛肉餡份量好多,而且味道好

蒜蓉芝士長春卷

生炒糯米飯

生粆糯米飯好足料而且唔會過份油膩,而且份量都好多。

蝦餃拼粉果
山竹牛肉球
香茜牛肉腸
生炒糯米飯
其實間野d野食好好味又幾大份,但係成個體驗感變左極差就係因為最後埋單果時,收錢果位男士態度極差。當時我問有冇現金以外嘅payment method點知態度極差話得現金,its fine我都係問下。但係最後拎單出去埋單而因為張單冇寫加埋外賣盒幾錢,佢又冇講total幾錢,咁我跟單個價錢再比返整數, 點知原來都係差$1就比人態度極差咁話差左$1, 個態度好似罵我咁。咁我真係唔知幾錢但係比人話左下令成餐飯個體驗差晒。
2021-10-30
2021-10-28 504 浏览
觀塘·豪隍點心工房超隱世工廈 個個都介紹💛抵食👍🏻大份👍🏻熱辣辣👍🏻茶芥$6位小點$23中點$25大點$28頂點$30特點$34超點$38今次兩個人星期日去飲茶 叫到成枱野食 都係$251 同平時去啲大集團酒樓飲茶價錢差唔多🙈🙈🙈🙈🙈依間燒賣 蝦餃都係兩粒一碟兩個人食就岩岩好 一人一粒仲要係超大粒 超多蝦一粒蝦餃等於平時既兩粒🥰值得一試👍🏻👍🏻👍🏻#觀塘美食 #觀塘黃店 #香港美食 #hkfoodie
觀塘·豪隍點心工房

一粒蝦餃等於平時既兩粒🥰
值得一試👍🏻👍🏻👍🏻

#觀塘美食 #觀塘黃店 #香港美食 #hkfoodie
2021-10-26 745 浏览
今日朋友介紹我去觀塘工廈食點心我哋四點幾去到原來仲有下午茶優惠特別推介呢度嘅燒賣同蝦餃超級大粒而且皮薄餡靚呢度仲有脆皮銀蘿腸 係炸咗嘅蘿蔔絲夾係腸粉中間咬落外脆內院非常好味
今日朋友介紹我去觀塘工廈食點心
我哋四點幾去到原來仲有下午茶優惠
特別推介呢度嘅燒賣同蝦餃
超級大粒而且皮薄餡靚
呢度仲有脆皮銀蘿腸 係炸咗嘅蘿蔔絲夾係腸粉中間
咬落外脆內院非常好味
豪隍點心工房豪隍蝦餃皇2粒蝦仁燒賣皇2粒蜜汁叉燒腸流沙奶黃包高湯鮮竹卷墨西哥叉燒包價錢💲: $25/ $25/ $28/ $25/ $23/ $25/ $6茶錢好味程度😋: 4.5/5服務🍴: 3.2/5環境🗾: 3.7/5性價比🥢: 4.5/5回頭率😚: 4.3/5-帶大家逃出荃灣區,去到觀塘區工廈食超高質點心!🥳 呢間出晒名,假日去真係多人到癲,排到後樓梯,第一次見到我都放棄左…不過今次平日夜晚去就好好多!-✅✅豪隍蝦餃皇。好大粒‼️大過隻匙羹‼️入面有成2隻🦐。個皮都做得好好,透到入面的蝦肉,唔會太厚皮或太煙韌,要分2啖先食到呀!🤤-✅✅蝦仁燒賣皇。又係好大粒‼️面頭一大隻蝦,入面的豬肉同蝦肉比例平均,咬落去好鮮味🥰 -✅✅蜜汁叉燒腸。呢個又不得了!成條都脹卜卜到啲餡多到爆出來咁😚個皮又係做得太好,薄得來唔會用太多澄麵變得太韌😆雖然得2條,但完全唔輸平時的三條!滿口叉燒加小小的芫荽味好得!-✅流沙奶黃包。呢個都唔錯,包面好光滑細緻,咬落好軟熟。流沙真係流得出,而奶皇味幾香,覺得可以多啲鹹蛋黃味☺️ 不過奶黃包的油膩都係避免唔到。-✅高湯鮮竹卷。比較普通但都係好食既。用高湯底唔會咁油膩,而
豪隍點心工房
服務🍴: 3.2/5
環境🗾: 3.7/5
性價比🥢: 4.5/5
回頭率😚: 4.3/5

✅高湯鮮竹卷。比較普通但都係好食既。用高湯底唔會咁油膩,而且鮮竹卷條條飽滿,有齊應有的木耳、蘿蔔等
✅墨西哥叉燒包。呢個都幾好。熱辣辣,墨西哥表皮鬆化,飽身軟熟,有啲豬油香好邪惡😈 入面個叉燒餡有啲洋蔥,味道甜甜地😗

🆗鮮蝦腐皮卷。呢個可以唔叫,因為太油膩🥺 有2舊仲炸得過左火🥶 但入面的蝦仁係大隻,同埋多餡既。

差唔多每樣點心都有水準,有幾樣真係超晒班,好食過我上次食逸東🤭 不過呢到環境好一般,又難排隊。揀啱時間的真係要來一次🥳