2022-08-02 76 浏览
大熱天時做乜好? 梗係去室內地方涼住冷氣玩啦!今天去咗貓之茶房的尖沙咀分店,地點十分方便, 正正在A 出口旁邊。平日下午時間人流不算多, 可以同貓貓交流一下~ 睇住咁可愛既貓貓走來走去真係好開心丫~一入門口先要消毒,之後可以換拖鞋,確保場內清潔衛生! 每張枱都放有一支貓棒同貓貓玩,但記住只可以大人用,小朋友係唔可以玩的!Café 環境好乾淨企理,下午的陽光同寧靜既環境真係令人好放鬆。貓貓全部都又乖又可愛,有幾隻仲特別鍾意痴住人玩添!另外,仲有唔同種類的broad game,可以一邊玩貓貓,一邊同朋友chill下。貓之茶房每個月都會捐錢俾流浪貓團體,每幫襯七包貓小食,佢地就會捐出一份俾流浪貓架。今日玩咗兩個鐘,貓奴們都好滿足呢!
大熱天時做乜好? 梗係去室內地方涼住冷氣玩啦!

今日玩咗兩個鐘,貓奴們都好滿足呢!

2022-08-01
下午茶
2022-08-01 59 浏览
-我又去探喵喵了🐱這次是尖沙咀分店~地點超級方便,地鐵出口便是了✨店內有喵耳朵及手套等道具隨便用❤️方便大家融入貓中,一起做貓~~~大家有興趣可以先看一下catalog了解他們的背景~很多都是移民棄養😡😡😡😡有些貓貓可能比較怕人,不要隨便抱或者一直跟着牠們,會嚇壞牠們的~雖然食物不是重點,但是花茶不錯,不是一杯杯,而是一壺花茶給你慢慢喝❤️❤️同行朋友選擇了咖啡,也是不錯啦~買個小食就可以吸引貓貓啦,一定要買!!
我又去探喵喵了🐱
這次是尖沙咀分店~
地點超級方便,地鐵出口便是了✨
店內有喵耳朵及手套等道具隨便用❤️
方便大家融入貓中,一起做貓~~~

買個小食就可以吸引貓貓啦,一定要買!!
在尖沙咀跟朋友吃完午餐後,離晚上的活動還有點時間,不想走來走去,於是去左位於海防道的貓之茶房坐一陣,跟外面高溫炎熱的盛夏相比,這裡真是兩個世界!除了舒適涼爽乾淨,這裡還有很多不同種類又乖又可愛的貓貓,也有很多貓床、貓樹等等,可以觀察到牠們不同的姿態。貓貓們都幾平易近人,會主動埋枱(睇下有無貓零食),我買了半份乾雞肉($6),貓貓們食得津津有味!呢度唔供應食物,但有一系列嘢飲,我自己就飲左一壺伯爵茶($8 ),還可免費加熱水),還免費借用了充電器😂這裡有偌大的玻璃窗,自然光非常充足,配上一室淺木色的裝潢及榻榻米式座椅,空氣也很清新(通過我超強鼻敏感鼻實測),顧客們都不嘈吵(因為也不能嘈到貓貓啊)。坐下來我本身想看點書或做點甚麼的,但實在太舒服了,很想放空,純粹呼吸及感受當下的愉悅感,真是非常舒服的環境。Hk$68(首小時) Hk$38(其後每小時)PS. 這裡還有少量書藉和桌遊
在尖沙咀跟朋友吃完午餐後,
離晚上的活動還有點時間,不想走來走去,
於是去左位於海防道的貓之茶房坐一陣,
跟外面高溫炎熱的盛夏相比,這裡真是兩個世界!

除了舒適涼爽乾淨,
這裡還有很多不同種類又乖又可愛的貓貓,

也有很多貓床、貓樹等等,
可以觀察到牠們不同的姿態。

貓貓們都幾平易近人,會主動埋枱(睇下有無貓零食),

我買了半份乾雞肉($6),
貓貓們食得津津有味!

呢度唔供應食物,但有一系列嘢飲,

我自己就飲左一壺伯爵茶($8 ),
還可免費加熱水),還免費借用了充電器😂

這裡有偌大的玻璃窗,自然光非常充足,
配上一室淺木色的裝潢及榻榻米式座椅,
空氣也很清新(通過我超強鼻敏感鼻實測),
顧客們都不嘈吵(因為也不能嘈到貓貓啊)。

坐下來我本身想看點書或做點甚麼的,
但實在太舒服了,
很想放空,純粹呼吸及感受當下的愉悅感,
真是非常舒服的環境。

Hk$68(首小時)
Hk$38(其後每小時)

PS. 這裡還有少量書藉和桌遊
2022-07-28 1215 浏览
近年真係多咗好多人養貓,身邊都有唔少朋友養咗貓🐈🐈‍⬛貓嘅高傲,但又不時會走嚟嗲下你真係秒殺人心,幾唔鍾意動物嘅人都敢不住被融化~今日嚟到尖沙咀嘅貓之茶房,呢度貓貓好多!目測最少有十隻,而且有啲係靚靚長毛貓,成日都好想摸下長毛貓,但如果要我自己打理又覺得好麻煩🙈所以唯有打人哋啲貓嘅主意啦😏😏呢間貓cafe暫時無嘢食,只有飲品。不過,相信大家嚟貓cafe都唔係為咗食嘢飲嘢,都係想多啲時間同貓貓相處,療癒一下。所以都唔太介意食物或飲品款式多少或者質素如何。但係呢間cafe嘅飲品選擇好多,除咗簡單嘅泡茶類,仲有咖啡或者其他冷飲。而我自然又係揀咗最鍾意嘅荔枝梳打~因為太專心同貓貓玩同影相,唔記得影嘢飲🙈🙈我鍾意佢用嘅荔枝係醃漬過,鹹鹹地哥種,唔會係糖水荔枝,得糖漿味同一味死甜咁🙅‍♀️而且只係盛惠10蚊杯,泡茶類都只係8蚊咋,非常抵飲!雖然貓貓係好高竇,唔會主動黐埋人度,但係如果你慢慢靠近佢哋,佢哋都會肯俾你摸嘅。而且幾隻長毛貓嘅毛真係超滑😍😍可以照顧得佢哋咁好,又乾淨啲毛又順,幾位店員一定係好錫貓,花好多時間打理佢哋~如果行開尖沙咀行到攰攰地,不妨上嚟hea下,同貓喵一齊過返個悠閒午後啦~

2022-07-27
  • 荔枝梳打
2022-07-27 59 浏览
尖沙咀👦契仔終於考完試, 深深念念要去同貓貓玩, 約埋同學仔放學後齊齊去! 因為疫情關係, 貓貓茶房無食物提供, 只有飲🥤, 啱晒啦, 掛住玩貓都無時間食! 茶房位置好方便, 尖沙咀站清真寺旁過對面馬路就係, 其實抬頭望都望到! 🥿到餐廳門口當然要先換上一次性拖鞋, 放好自己對鞋再清潔雙手後付費, 店員首先會解釋規則, 可以同貓貓玩, 可以摸可以餵食, 但絶不可以抱! 當然貓貓自動跳上身就另計啦! 清楚了解後就可以入去玩!😻茶房內約有19隻貓星人, 茶房地點寬敞舒適, 好光猛好乾淨, 空間感十足, 人類可以買貓糧餵貓星人, 咁就造就更多機會去影相! 💰另外, 茶房每月捐款給流浪貓團體, 好有愛!
尖沙咀

💰另外, 茶房每月捐款給流浪貓團體, 好有愛!
2022-07-27 51 浏览
貓之茶房 @catstearoom 📍尖沙咀海防道53號海防大廈3樓3室今日去左尖沙咀喵喵🐱Cafe係一間專門幫助流浪貓嘅地方除左捐款外仲收養好多流浪貓貓🫰一入到去職員提供紙拖鞋提醒⏰換拖鞋+要做好消毒用酒精捽手液消毒現場環境十分乾淨👏🏻消毒後詳細解釋店內注意事項⚠️提醒返喵喵🐱可以喂食店內購買零食貓零食$6 半份~亦都係有限量🚫因為以meow健康為🤣驚佢地食得太多入座有大膠袋提供以放置物件避免黐上貓毛✅呢個細心位值得一讚而店內只提供飲品飲品乂概十零蚊杯我地叫左燕麥奶$18味道唔錯,咖啡味好香入場費1小時起$60~之後加鐘$38我地2個人飲野+玩2個鐘一共$200左右~人均$100成個場幾好Hea, 環境非常舒適主要佢好多窗~充足既陽光射入空間感足加上好多可愛喵星人🐱地理位置非常方便清真寺🕌️出口一出地鐵站對面就係得閒可以一去❤️🐱感覺好舒服😁開心🥳
貓之茶房 @catstearoom

避免黐上貓毛✅呢個細心位值得一讚

而店內只提供飲品
飲品乂概十零蚊杯
我地叫左燕麥奶$18
味道唔錯,咖啡味好香

入場費1小時起$60~之後加鐘$38
我地2個人飲野+玩2個鐘
一共$200左右~人均$100

成個場幾好Hea, 環境非常舒適
主要佢好多窗~充足既陽光射入
空間感足加上好多可愛喵星人🐱

地理位置非常方便
清真寺🕌️出口一出地鐵站對面就係
得閒可以一去❤️🐱
感覺好舒服😁開心🥳
平時生活或者工作上心情唔好都好中意去同貓貓玩下💗等心情可以比佢地治療下再努力工作XD兩間分店都有去過 我比較中意去尖沙咀依間✨環境闊落好多而且好乾淨(´▽`)貓貓既種類都有成10幾隻 全部都好可愛啊🐱🐱👉🏻Cafe收費每位首小時HKD60👉🏻之後每小時收費$38✨入場需要換上拖鞋🩴同清潔雙手🙌🏻同貓咪玩可以摸同餵佢地食野但記住唔好夾硬抱佢地啊~Café無提供野食🥪但有提供飲品🥤全部都好平大約10-20蚊左右~依到既貓貓唔係太中意痴人 可能見慣陌生人🤣所以好需要多啲道具去同佢地玩🧸想同貓貓有激烈既接觸一定係用逗貓棒🪄每次用逗貓棒佢地明明好眼訓突然間變到好精神~今次幫佢地影左好多寫真 真係好可愛heheCafé都有提供唔同種類既board game仲有貓貓頭箍手套等等🤣係一個kill time既好地方💗
平時生活或者工作上心情唔好都好中意去同貓貓玩下💗
等心情可以比佢地治療下再努力工作XD
兩間分店都有去過 我比較中意去尖沙咀依間✨
環境闊落好多而且好乾淨(´▽`)
貓貓既種類都有成10幾隻 全部都好可愛啊🐱🐱

👉🏻Cafe收費每位首小時HKD60
👉🏻之後每小時收費$38✨

入場需要換上拖鞋🩴同清潔雙手🙌🏻
同貓咪玩可以摸同餵佢地食野但記住唔好夾硬抱佢地啊~
Café無提供野食🥪但有提供飲品🥤
全部都好平大約10-20蚊左右~
依到既貓貓唔係太中意痴人 可能見慣陌生人🤣
所以好需要多啲道具去同佢地玩🧸
想同貓貓有激烈既接觸一定係用逗貓棒🪄
每次用逗貓棒佢地明明好眼訓突然間變到好精神~
今次幫佢地影左好多寫真 真係好可愛hehe

Café都有提供唔同種類既board game
仲有貓貓頭箍手套等等🤣
係一個kill time既好地方💗
2022-07-15
夏日熱辣辣好熱好熱,烈日當空真的不能逗留在街山超過半小時🫠找冷氣地方過冷河是必須的,但商場逛得多也會悶,去貓貓cafe 跟貓咪玩玩絕對是對抗酷熱天氣的好方法這間貓cafe遴近尖沙咀地鐵站,地點非常方便,而且有很多大窗戶,非常開揚,採光十足。裝修走木系小清新路線大部份座位都是坐地下,方便和貓貓接觸這裡有飲品提供,都是十元八塊,非常親民可能因為太熱,又正值下午,大部份貓貓都在午睡,我們也不打擾牠們了。這裡有介紹每隻貓貓的資料,也有board game 可以玩,在這個舒適的環境跟朋友聊聊天,玩玩board game也不錯
夏日熱辣辣好熱好熱,烈日當空真的不能逗留在街山超過半小時🫠

裝修走木系小清新路線

大部份座位都是坐地下,方便和貓貓接觸

這裡有飲品提供,都是十元八塊,非常親民

今個星期幾乎日日都出尖沙咀天氣好熱 一係就行商場一係就搵地方飲吓嘢見到呢間 meow 地方 木系裝修 好舒服的環境🌳場地乾淨 都幾大 見到清真寺日落嘅景色 🌇入場費1小時起, 係度飲杯野 order drink 好平2個人叫杯你飲玩兩個鐘$200左右 貓零食都只係$6 半份 亦都係有限制 以meow健康為重呢間仲有 🤍關愛流浪貓 好多唔同品種meow meow 隻隻都摸得好friendly 🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈我嗰日去就有11隻 會主動過嚟坐我哋張枱 😍玩meow 之餘 🐱仲有board game 玩Foosball winner, 飛行棋 , snake and ladder ,開心嘅 😁✨ 玩到kekeeeee要叫佢細聲啲 我都勁緊張 ♥︎蜜桃梳打 $10 ~ 炎炎夏日飲番杯好舒服!! 充滿香香嘅蜜桃味 ~ 個杯仲係可以防漏的 ♥︎熱情果柚子綠茶 $8 ~ 玻璃茶壺 自己倒落有蓋嘅玻璃杯度慢慢嘆 都幾寫意😊
今個星期幾乎日日都出尖沙咀

天氣好熱 一係就行商場一係就搵地方飲吓嘢

見到呢間 meow 地方 木系裝修 好舒服的環境🌳

場地乾淨 都幾大 見到清真寺日落嘅景色 🌇

入場費1小時起, 係度飲杯野 order drink 好平
2個人叫杯你飲玩兩個鐘$200左右
貓零食都只係$6 半份 亦都係有限制 以meow健康為重

呢間仲有 🤍關愛流浪貓
好多唔同品種meow meow
隻隻都摸得好friendly

🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈🐈
我嗰日去就有11隻
會主動過嚟坐我哋張枱 😍

玩meow 之餘 🐱仲有board game 玩
開心嘅 😁✨

玩到kekeeeee要叫佢細聲啲 我都勁緊張

Cozy Cats Tea Room🐱☕️ in TST💫..夏天熱辣辣出街真係熱到溶🥵,去下貓貓Cafe 陪下一眾🐱 主子們玩,都係唔錯既選擇❤️!出開尖沙咀鬧市,一個地理位置勁方便近MTR 一出就可以直達既貓Cafe☕️,環境舒適寧靜,上到黎感到乾淨溫暖。來歇歇、飲杯野、玩下貓、同朋友聚腳點、玩下board-game,上黎抖暑都係一個不錯既地方喔!每位收費:(平日) 首小時 $68,之後每小時 $38(假日) 首小時 $78,之後每小時 $48尖沙咀有19隻貓貓🐱 喵~ 荃灣、旺角都有分店架🤗..×××××ש尖沙咀海防道53號海防大廈3樓3室貓之茶房 (尖沙咀)尖沙咀海防道53號海防大廈3樓3室

Cozy Cats Tea Room🐱☕️ in TST💫

每位收費:
(平日) 首小時 $68,之後每小時 $38
(假日) 首小時 $78,之後每小時 $48

尖沙咀有19隻貓貓🐱 喵~
荃灣、旺角都有分店架🤗
×××[貓之茶房]×××
©尖沙咀海防道53號海防大廈3樓3室貓之茶房 (尖沙咀)
尖沙咀海防道53號海防大廈3樓3室
2022-07-18 77 浏览
囡囡一直都好喜歡小動物,見佢考完試,就準備個驚喜佢。就係帶佢黎尖沙咀既貓之茶房,地理位置非常方便,清真寺出口一出地鐵站對面就係。門口職員有提供紙拖鞋,捽手液,鞋架等,感覺非常好。職員亦有詳細解釋店內注意事項。入到去安頓好位置後,見到茶房非常體貼,有準備大膠袋一個給客人放置物件,避免黐上貓毛。店內環境非常舒適,充足既陽光射入加上播放住柔和音樂,書架上放置桌遊及書本,感覺好文青,就算唔想逗貓都係鬧市與好友談天的好地方。飲品方面老實講$10 杯抵到爛,味道亦不錯,芒果梳打建議簡少甜,菠蘿梳打入場費平日2小時$98,抵玩。買貓小食亦平,亦都好錫貓貓,一小時只賣3份。職員亦會幫貓貓梳毛。

2022-07-16 52 浏览
#貓之茶房 #sorriso_油尖旺區 #sorriso_荃灣區-除左係黃店之外,佢仲有幫助好多流浪貓,至今已經幫到48隻流浪貓搵到屋企,亦都會定期捐款以前有去過荃灣店,今次去到尖沙咀店,收費每位首小時$68 (假日$78),包一款飲品,之後每小時收費$38 (假日$48),提返先,呢道得野飲提供,冇野食、得貓零食$12/份、$6/半份,係脫水乾雞柳嚟,我地叫左🍵凍抹茶鮮奶$10、🥃芒果梳打$10,同埋貓零食一份尖沙咀店有19隻貓,呢道啲貓貓好親人,會主動圍住人行、隨時出現喺枱底,甚至會主動走上張枱坐喺道周圍望😂,佢地好奇心好強,好鍾意走過嚟望下你做緊啲咩,但店員有叮囑唔可以抱起貓貓呢道有齊哂逗貓棒、貓玩具同埋梳,發現啲貓好似唔係好鍾意梳,但就鍾意逗貓棒,其中一隻橘貓蛋撻,只要用逗貓棒引佢,佢就會撲過嚟,但就唔受食物引誘,而英短窩夫雖然個樣好得意又為食,但食完野就會唔理人😔,聽講金吉拉阿檸係唯一一隻貓識得遞手😂,我好鍾意呢道,呢道啲貓貓照顧得好好,貓貓想休息又可以返入房抖下#sorriso_尖沙咀 #sorriso_九龍 #sorriso_旺角 #sorriso_荃灣 #sorriso

#sorriso_尖沙咀 #sorriso_九龍 #sorriso_旺角 #sorriso_荃灣 #sorriso_新界
📍 【貓之茶房】
尖沙咀海防道53號海防大廈3樓3室
荃灣大河道45號樹勳樓1樓
旺角弼街60號1樓

🕑Mon to Fri 13:30~22:30; Sat to Sun 11:30~22:30
2022-07-15 48 浏览
街坊系列 – 貓之茶房 💛唔知大家對寵物義工有咩睇法呢🫢小編最近係連登睇到個領養CASE😅睇到呆左😵300幾呎被指太細不適合小編無資格去講咩🧐大家又覺得點呢------------------------------環境:小編都幾鐘意去貓CAFÉ😻最近又搵到一間位於尖沙咀站附近既樓上鋪😼地點非常方便易搵一入去先會有個換鞋區😸唔好整污糟貓咪既地方入到去係完全無任何既異味😻亦無發現四圍貓毛見到既係一隻又一隻既貓星人係度曬太陽訓覺😺每一隻都非常可愛😽但得唔得到寵幸就要講緣分------------------------------食物: CAFÉ 暫時無提供食物😂只有簡單飲品所以今次暫時唔為食物用評分🤓只簡單評論但小編覺得性價比係比一般CAFÉ都高既👍🏻👍🏻青檸梳打 ($10) 🍹甜度同冰量都可以自由調配😍誠意加分味道正常,甜度接受🍋可以多塊檸檬就完美韓國蜂蜜生薑茶 ($8) 🫖可以揀凍飲或熱飲😜熱飲唔會太熱即時飲都唔會辣親😆味道正常夠養生------------------------------服務: 店員好主動上前介紹換拖鞋同消毒過程💁🏻‍♀️同時都會詳細介紹埋收費同埋入埸既玩貓規矩🙇
街坊系列 – 貓之茶房 💛

所以今次暫時唔為食物用評分🤓只簡單評論
但小編覺得性價比係比一般CAFÉ都高既👍🏻👍🏻

青檸梳打 ($10) 🍹
甜度同冰量都可以自由調配😍誠意加分
味道正常,甜度接受🍋可以多塊檸檬就完美

韓國蜂蜜生薑茶 ($8) 🫖

服務: 7.5 /10

地址: 尖沙咀海防道53號海防大廈3樓3室
人均消費: $100 - $ 200
2022-07-14 35 浏览
跟朋友去探貓,第一次去,門口位置可消毒,穿上拖鞋,及職員講解一些規條比客人,包含不可大聲尖叫,要輕摸貓貓。準備好就可以入場。可以3 點原故,大部分貓貓在午睡,懶洋洋,好舒服。首小時$60 , 第二小時 $38 ,個人覺得好抵玩。掃QR code 落單揀飲品,有多種類的咖啡,又可以揀中國茶。我地揀選貓小食,半份,都好多粒雞粒。有小食終於都可以同貓貓近距離接觸,不過可惜的是小孩係不可以用逗貓棒。環境都算整齊乾淨。地點又方便。但服務態度可以改善。

可以3 點原故,大部分貓貓在午睡,懶洋洋,好舒服。
首小時$60 , 第二小時 $38 ,個人覺得好抵玩。

我地揀選貓小食,半份,都好多粒雞粒。

環境都算整齊乾淨。地點又方便。
但服務態度可以改善。
2022-07-14 976 浏览
大熱天時,出街同陽光玩遊戲隨時熱到溶化,於是同閨蜜決定投入喵星人懷抱在網上揾了好幾間貓咪cafe,最後揀了這間cafe並訂好位,貪佢近我們食晚飯地方。cafe地點易揾,近九龍公園地鐵站出口,過條小馬路就到大廈門口。上到去,在cafe門口需要換上一次性拖鞋,自己對鞋自行放於鞋櫃內,清潔雙手後,店員會講解收費(假日收費$70一個鐘,其後$48一個鐘)及同貓咪玩規則(可以摸同餵食,但不能抱),然後才進入喵星人領域進入了喵星人領域後,見到不同種類的喵星人,內心好激動,雖然大部分都在睡眠中,但每一隻都好可愛回過神來,店員已經給了一個大袋比我們放私人物品。又給了枝逗貓棒。坐位雖然同其他人類坐得近,但是為方便比足夠空間喵星人活動,這點我已經不介意了,因為不會有時間坐在位上,好多時會周圍走同喵喵玩因為疫情關係,cafe不會提供食物,衹會提供飲品。人類可以用電話掃QR code 落order,再到收銀枱比錢,然後收到店員給的震動器,提示拎飲品。其實飲品種類都不少,而且價錢多數10蚊8蚊,我點的蜜桃梳打大大杯好飲又清新,一點也不貴。人類又可以買貓糧餵喵星人,但喵星人不能操勞,要餵到咀邊才食哦,哈哈所有喵星

蜜桃梳打大大杯好飲又清新,一點也不貴。

所有喵星都好親民任摸,就算不喜歡也不會亂叫亂咬。

店員好勤力打掃,整體環境乾淨無味。令人覺得好舒服自在。玩喵之餘,又可以玩下board game ,渡過一個開心的下午

2022-07-10