2020-11-17 461 浏览
昨晚和一眾女性朋友到這新開張的茶餐廳試下,好味的茶餐廳食物是我們的集體回憶,但好食的茶餐廳現在是買少見少了。想不到在這裏居然有驚喜。侍應哥哥介紹的花膠雞粒炒飯上桌時己覺賣相不錯,食的時候更加感到冇介紹錯,有些似福建炒飯,飯有微濕,但顆粒分明,不會糊在一起。食起來很入味,廚師很有心思的加上少許切細薄塊的薑片,喜歡食薑的我能嘗到薑片的香但不會太搶。幾位女士食到完全無剩,下次再來必点,如人多要 double! 還有豬軟骨米線也是頂瓜瓜,有翠華昔日未上市時之水準。乾炒牛河水準也不錯,但比以上兩款比了下去。咖喱也是值得一提,頗有早年翠華的味道!總括來說,這餐飯是我近年難得試過的茶餐廳美食,幾個好友都說會帶同老公或屋企人再去幫襯!
2020-11-16
2020-11-09 835 浏览
想去上環食個靚lunch, 經過呢度見到好多花牌, 原來係新開張, 個名仲咁打耳叫做2號,  再望下門口個菠蘿油好大個喎,  門口阿姐又好誠懇咁比餐牌我地睇,  就試下新野先 ~  入面新裝修, 感覺都幾光猛,  環境OK思服我地2點半後到, 可以叫下午茶常餐好似都OK咁門口D蛋撻好似唔錯, 梗係要試下, 幻想既蛋撻係熱辣辣, 香噴噴, 實際泥到只係微暖, 味係可以, 個蛋撻size 以$8個來講都OK,  但個酥皮唔夠酥, 又唔夠熱, 只可以講係一般啦菠蘿油係今次最期待, 上枱時個包都幾大個,  牛油又有少少冰裝住, 好似幾細心,  係細塊左D.   點知放塊牛油落去, 好耐都唔溶, 咁我地食住其他野先啦. 再過一陣,  牛油都係唔溶, 可以好肯定, 個包上碟時係凍既, 呢樣有D失望了!  $16個包, 係會有D期待, 面頭曲奇皮係幾脆, 好好食, 但點解唔做好少少, 叮番熱個包呢 ? 真係捉到鹿唔識脫角, 可惜可惜!常餐 - 鮮茄通粉底幾好, 腸仔估唔到幾得, 蛋都OK好味 西炒飯 - 本來無乜期望, 但偏偏佢又炒得幾好食,  飯炒得乾身有口感, 味道適中! 呢間D野唔算貴希望下次

入面新裝修, 感覺都幾光猛,  環境OK思服

我地2點半後到, 可以叫下午茶

常餐好似都OK

蛋撻

菠蘿油

常餐 - 鮮茄通粉底幾好, 腸仔估唔到幾得, 蛋都OK好味

常餐

西炒飯

呢間D野唔算貴

希望下次泥, D野係熱辣辣, 咁就會very骨喇!
2020-11-09
常餐
西炒飯
2020-11-07 492 浏览
周六的早上休假,隔睌已計劃試埋貳號的早餐水準及奶茶,入到店内在疫情下循例先度體温及消毒雙手,找了一個較冷凊的位置先坐下,看了一眼餐牌,便柯打了一客早餐B,包含沙嗲牛肉麵、炒蛋及牛油餐包。 大慨五分鐘内便已全部送到檯面,當然要畀手機食先。沙嗲牛肉麵跟足傳統冰室以碟上,送到檯面時已聞到沙嗲醬的香味,麵身仍有波浪紋,不致過熟而太腍身,夠熱的湯底已乎合基本要求。 用筷子先攪拌一下即食麵及沙嗲醬,一放入口便令我印象難忘,首先有濃厚的沙嗲醬味道,麵身一如賣相所料,煑得剛好的即食麵依然保留彈牙的口感,不致於吃到近尾時麵身變腍了不好吃,而牛肉方面,肉質也夠軟熟而带肉鮮,應該是店家以鮮牛肉自家製的,比用罐頭貨式的一般茶記,實在好太多了,感覺吃這碟麵不只是為了飽肚,而是一種對美食的享受。光了碟麵後先飲啖清水清一下口腔才開始食炒蛋,以往食過較好的茶餐廳如銀龍會用香味濃沃的湖北蛋來炒蛋,但新冠肺炎疫情下,不少食肆已暫時敬而遠之。 今早貳號這客炒蛋蛋味比湖北蛋更濃香,份量又不少,不知用了什麼蛋來炒呢?  總之好味就對了!可能餐包已經賣光了,碟上換了一片微烘的多士這反而更合我口味,如果跟埋牛油便更好了。  早幾天

沙嗲牛肉麵

可能餐包已經賣光了,碟上換了一片微烘的多士這反而更合我口味,如果跟埋牛油便更好了。  早幾天已先後嚐過這裡鴛鴦及咖啡,今日當然要喝一杯茶記必考牌奶茶,依店東建議不加糖,入囗茶味香純,一點苦澀味也沒有,真的不用加糖,可係我喝過最佳茶餐廳奶茶
之一,大家來這店不容錯失必定要試!

炒蛋、多士

總結而言今天這客早餐的味道,絕對對得住它的價位,個人感覺是近年吃到最好的茶餐廳早餐,下次一定會再來試下其它款式。
早餐B 沙嗲牛肉麵。炒滑蛋配多士
2020-11-07
$38 (早餐)
沙嗲牛肉麵
炒蛋、多士
早餐B 沙嗲牛肉麵。炒滑蛋配多士
  • 即磨咖啡
  • 奶茶
2020-11-06 1026 浏览
在原西苑酒家的位置,在今個月一號,開了一間新的茶餐廳,外面燈火輝煌非常吸睛,名字叫做貳號冰室,賣相和包裝跟翠華很相似,上網查到原來其中一位股東正是翠華的前CEO,怪不得風格這麼相似,決定即晚去食晚餐試吓真章。一入店內找個卡位坐下,店員先奉上暖水一杯,先詳細看看餐牌,在試業期間晚市套餐只供應西式扒類,可選飯、意粉或薯菜,餐湯可選中或西湯,店長告知日後會供應中式晚餐。 我柯打了一客蒜蓉煎雞扒意粉晚餐,包一碗羅宋湯及餐茶。落單不久便送來了雞扒意粉及羅宋湯,首先湯夠熱度,這個是基本的要求,羅宋湯內除了不少什菜外,還有一兩件牛肉,味道帶點微辣,還可嚐到湯料的味道,不像一些劣店像喝辣汁一般,辣味掩蓋了其他味道,這客餐湯品質算有中上水平喝過湯後便吃主菜蒜蓉雞扒意粉,基本的熱度要求合格,可聞到雞扒及蒜蓉的香味,只是意粉只是溫熱,估計是廚房預先煑好意粉備用,因此放涼了一點,唯有將蒜蓉汁先撈埋意粉才吃,除了這個小瑕疵外,整體味道及味量都交足功課。今晚喝了一杯茶、啡香味平衡的鴛鴦,茶香味不會被濃烈的咖啡味蓋過,完全無需要加糖,有茶味亦有咖啡啡味,是近年喝過較出色的一杯鴛鴦,平時一般茶餐廳的鴛鴦,通常茶味都

今晚喝了一杯茶、啡香味平衡的鴛鴦,茶香味不會被濃烈的咖啡味蓋過,完全無需要加糖,有茶味亦有咖啡啡味,是近年喝過較出色的一杯鴛鴦,平時一般茶餐廳的鴛鴦,通常茶味都被咖啡的澀味蓋過了,或者是奶味偏重,這裡的鴛鴦味道非常impressive!   茶杯碟邊寫上”為茶而生,冲出奶茶真口味”,喝過後感覺特別有另一番體會。

這客晚餐盛惠六十八元,已是餐牌上最平宜的晚餐了,其它如什扒及牛扒大約八十蚊左右,價格定位跟翠華相近,比一般茶餐廳定價較高,但基本的茶啡水準、環境及服務質素,感覺比翠華更勝一籌,可以列入推薦名單內,由於仍是試業階段,店長及店員會查詢一下客人的意見以作出相對應改進,令食客感覺特別愜意,值得再次複桌。
2020-11-01
  • 鴛鴦