2023-06-17 30 浏览
Restaurant Review📋Food🍽🍜Middle-Extra Spicy Sour and Numbing Mixian with seaweed, kombu, bean curd sheet, Chinese leek, pork belly 🌊love the seaweed as it has absorb the mouthwatering soup💚Kombu was refreshing & healthy🤍bean curd sheet was chewy💚Chinese leek was fresh and unleashed special aroma🐖pork belly was chewy with nice pork intestine flavors🥒Pickled Cucumber - Crunchy, a good balance of sour & slightly spiciness🐓Chongqing Mouthwatering Chicken Wings- Served as a cold dish with a chewy jell
Restaurant Review📋

Food🍽

🤍bean curd sheet was chewy

🥒Pickled Cucumber

- Served as a cold dish with a chewy jelly texture. Springly and made me thought of collegen
- The wings were served in single-bone style, easy to handle and absorb the slightly spicy & savoury Chili Sauce. Thoughtful
Ambience💗
🌬️clean with good air-conditioning
📱provide QR code for ordering online via a website with loads of customizations to made your own flavor mixian

#貴緣小鍋米線 #米線 #米線關注組
2023-06-16 26 浏览
最近我迷上左米線,米線關注組間唔中有人推薦呢間,位置有啲隱蔽,唔係住附近嘅話應該都要開地圖搵😂不過明明我以前有長達五年,每個禮拜都嚟呢度幫個細路補習,成日經過但竟然完全冇試過,認真失策😨假日午飯時間人流不絕,基本上都係要搭檯🤫▪️ 招牌酸辣湯(7.5/10)+ 雞肉絲(7/10)+ 豬紅(7.5/10)💲31 + 10 + 8餐牌寫內含炸醬、韭菜、芽菜、蔥,頭兩樣都好似消失咗既😢見人哋話炸醬出色,下次要加配呢款餸先得🤨不過要讚個酸係非常突出,夏日炎炎勁開胃😍第一次黎試左小小辣,但係辣度輕微,可以叫辣多一至兩度,食完亦都冇話重味精好口渴嗰種😳海量雞肉絲幾震撼,唯肉質略為乾身🐔豬紅有驚喜,可以滑到鴨血咁,冇腥味又入味😎米線軟硬適中,講唔上好爽口,但唔會係腍身▪️ 豬骨鮮濃湯(7/10)+ 秘製腩肉(6/10)+ 墨魚丸(7/10)💲29 + 10 + 8秘製腩肉寫係微辣,不過唔係好覺,同埋偏瘦比較乾嚡🤣墨魚丸就正常發揮😗紅薯粉煙煙韌韌,可惜份量比較少,唔係好夠飽,男士們必定要加底或者加小食😅▪杯裝豆漿(7.5/10)💲9呢日完全係牛油手,食食下整跌筷子,之後仲差啲倒瀉成杯豆漿,好彩有神隊友幫手

▪杯裝豆漿(7.5/10)💲9

呢日完全係牛油手,食食下整跌筷子,之後仲差啲倒瀉成杯豆漿,好彩有神隊友幫手接住🥹飲落唔會太甜🥤

🔎 整體評分(7.5/10)
2023-06-14 84 浏览
好耐冇食川味米線,今日癮起,約埋男朋友仔一齊去食桂緣小鍋米線。啱啱好收工時間,現場有8張枱,張張都有人坐,大約八成滿,坐位都闊落。由於都幾肚餓下,2條友都叫咗3餸🤣加埋小食同飲品,飽到上心口。值得一提既係,碗碗米線都滿到碗邊,所以職員上米線嗰陣行得勁小心,冇諗過咁大份量,下次過嚟一定要記得叫少米先得😂落單可以掃枱面QR code或者用填紙仔落單。以下就講下我叫咗嘅嘢食:豬軟骨腩肉豬肚酸辣米線 $61滷物全部都好入味又焾焾哋易食,本身叫咗少少辣,加埋腩肉嘅微辣,個人覺得啱啱好。重點係好多芽菜!本人至愛😍同埋呢度轉菜底唔洗加錢👍🏻墨丸魚皮餃肥牛麻辣米線(芽菜底)$57墨丸彈牙好味道,魚皮餃幾好食,肥牛肥瘦適中,轉咗芽菜底,係大量芽菜🥰相對餸菜,麻辣湯底比較普通,正常發揮。雞絲山 $24白烚雞肉整成絲,另附上蒜泥紅油醬汁。醬汁大約由大量蒜蓉,少許滇醋,紅油及糖組成,個人覺得偏甜。點少少已好夠味。蒜泥白肉 $27醬汁類似雞絲山個汁,但就冇咁甜,腩肉片薄似紙,份量都唔多,大約有十數片。蠔油菜心 $13以餐廳嚟計,呢碟菜算得上足量,仲要係菜心苗嚟,蠔油亦頗為傑身濃郁👍🏻豆漿 $9包裝豆漿,没有豆渣

豬軟骨腩肉豬肚酸辣米線
豬軟骨腩肉豬肚酸辣米線 $61
墨丸魚皮餃肥牛麻辣米線(芽菜底)
墨丸魚皮餃肥牛麻辣米線(芽菜底)$57
雞絲山
雞絲山 $24
蒜泥白肉 $27
蠔油菜心
蠔油菜心 $13
豆漿
豆漿 $9
包裝豆漿,没有豆渣/豆腥味,口感順滑,值得一試。

總結
上菜速度快
菜式選擇多
整體味道中上、價錢適中
醬汁偏甜

食咗咁多嘢埋單都係人均$100,飽到上心口,可以再嚟。不過最大限制係店舖位置比較遠離地鐵站,加上在巷仔內,一唔小心就會行過龍。
2023-06-13
豬軟骨腩肉豬肚酸辣米線
墨丸魚皮餃肥牛麻辣米線(芽菜底)
雞絲山
蠔油菜心
豆漿
  • 杯裝豆漿
2023-06-09 38 浏览
今日去紅磡,做完些事想找吃的,想起米線關注組有人講過呢間貴緣。揾到附近有二個時租停車場,就去試試。講返米線,揀咗酸辣湯底,小辣,冇咩辣味,反而好甜。走米線轉咗芽菜底,有勁多芽菜。餸選了冬菇皇,炸魚皮,豬軟骨,豬肚絲和腐竹。冬菇皇超淋又入味,大推,豬軟骨有三大件,都好正,另一個推介炸魚皮,佢會自動另碟上,好脆。小食方面,蒜泥白肉肉$27,夠薄,味道又係甜甜的,蒜蓉夠多。好食重慶口水雞翼$27,這個佢已經開半,方便食,有脆脆的花生,唔錯。皮蛋豆腐$24,豆腐夠滑,有些皮蛋粒粒,這個推介,我喜歡。小食-甜酸齋$24 ,正常味。店舖應該有些歷史,店員出奇地不是叔叔嬸嬸,都比較年輕。好積極而且好Nice 。下單用QR code 好方便。

皮蛋豆腐$24,豆腐夠滑,有些皮蛋粒粒,這個推介,我喜歡。
小食-甜酸齋$24 ,正常味。

前日經過紅磡,就去搵好味的米線。貴緣小鍋米線真的不易搵🙈,佢係內街入面。我哋去嗰陣係下晝,仍然有唔少人喺出面等緊外賣,可見舖頭都好受歡迎。🔅豬骨鮮濃湯 66.00 港元📍多蔥(增倍)、豬軟骨 、豬紅、芝士腸、鹵水大腸米線米線超多,男性不用再加底。同時芽菜都好多🤣,啖啖米線都有芽菜。 鍾意芽菜嘅一定好滿足🤣。豬軟骨有嚼勁和彈性,夠入味,好大件👍🏻。鹵水大腸口感軟嫩,鹵水味好香,大腸肥瘦剛剛好。豬紅處理都好好,好滑好彈牙,有5,6件👍🏻👍🏻。芝士腸就是我必點,味道就正常。🔅招牌酸辣湯 50港元📍螺旋藻、雞肉絲米線 (多酸)我叫了多酸走辣,酸味好足夠。早知都叫少辣,見網上d人講少少辣🙈就更香濃。我叫了兩款配料,多到沾滿整碗,睇唔到麵。螺旋藻配料比較少見,食落爽脆。雞肉絲有半碗的份量,酸甜爽口。🔅甜酸齋 24港元估唔到食米線的鋪頭有甜酸齋🙈。小食都幾大份,酸酸甜甜而且凍凍哋,十分開胃。🔅孜然涼皮條 27 港元 第一次食🙈,凍凍地煙煙韌韌幾特別。🔅玉露綠茶 9港元🔅杯裝豆漿 9港元

🔅豬骨鮮濃湯 66.00 港元
📍多蔥(增倍)、豬軟骨 、豬紅、芝士腸、鹵水大腸米線

🔅招牌酸辣湯 50港元
📍螺旋藻、雞肉絲米線 (多酸)

🔅甜酸齋 24港元

🔅孜然涼皮條 27 港元
第一次食🙈,凍凍地煙煙韌韌幾特別。

🔅玉露綠茶 9港元
🔅杯裝豆漿 9港元
2023-06-04 26 浏览
土瓜灣網上人氣小鍋米線 見到網上勁多好評 米線關注組都多人討論 去咗試試紀錄下(彩蛋小插曲放最後🤣).唔知試咩好 問問店員有咩多人鐘意店員話:多人選擇 酸辣湯 麻辣湯 或者試試新湯 青花椒麻濃湯我:咁你呢你鐘意咩湯?🤔店員:我鐘意蕃茄湯多d😅我:🤣(聽完更加唔個揀咩好 唯有下次試蕃茄湯).最後試試多人叫嘅⭐️酸辣 同⭐️麻辣湯的確2個湯都唔錯 👍🏻酸辣酸得好開胃👍🏻麻辣湯就比較重口味 鐘意食辣一定鐘意🤔但如果試完麻辣再試酸辣 會覺得酸辣冇咩味.呢到配料 比較似車仔麵 同譚仔有明顯分別👍🏻蘿蔔 冇渣 幾甜👍🏻豬紅 入味 口感ok 回彈👍🏻冬菇皇 入味 菇菇厚身大粒👍🏻豬軟骨 炆到勁軟 軟到冇左骨嘅口感 起膠質👌🏻炸醬 甜甜地 但ok咸 有明顯肉粒同半肥瘦.小食 蒜泥白肉 麻辣雞翼 個辣汁蒜香都好好食雞翼有開邊 加分 .隨便試每款餸都唔錯 值得一讚小插曲 食食下中途停電 開返電就正常(最後果張圖).#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_土瓜灣.#貴緣小鍋米線 (紅磡)地址:紅磡崇潔街20號地舖.⭐️評分:味道:4/5環境:3.5/5 冷氣好涼服務:3/5 自助
唔知試咩好 問問店員有咩多人鐘意
我:咁你呢你鐘意咩湯?🤔
店員:我鐘意蕃茄湯多d😅
我:🤣(聽完更加唔個揀咩好 唯有下次試蕃茄湯)
最後試試多人叫嘅⭐️酸辣 同⭐️麻辣湯
👌🏻炸醬 甜甜地 但ok咸 有明顯肉粒同半肥瘦
小食 蒜泥白肉 麻辣雞翼 個辣汁蒜香都好好食
雞翼有開邊 加分
隨便試每款餸都唔錯 值得一讚
小插曲 食食下中途停電 開返電就正常(最後果張圖)
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_土瓜灣
#貴緣小鍋米線 (紅磡)
地址:紅磡崇潔街20號地舖
⭐️評分:
味道:4/5
環境:3.5/5 冷氣好涼
服務:3/5 自助落單
抵食:3.5/5

#飲食 #美食 #優惠 #抵食 #hk #food #foodphotography #foodstagram #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #香港美食 #食評
#香港旅遊 #粉麵 #土瓜灣 #土瓜灣美食 #米線 #米線關注組 #土瓜灣必食 #週末好去處 #紅磡美食 #黃埔美食 #何文田美食
2023-06-04 29 浏览
米線癮起,又嚟咗呢間隱世米線小店,食返碗正宗過橋小鍋米線。🤤冇嚟大半年,竟然轉咗電子落單,實在超方便呢!😁呢間小店位於土瓜灣崇潔街小巷子內,即加太賀附近。👀呢度嘅米線湯底有多種選擇,鍾意辣嘅有招牌酸辣、秘製麻辣;唔鍾意辣嘅可選青花椒純麻、豬骨濃湯、特濃番茄湯。總之梗有一款啱你啦!😱配料亦多達幾十款😳,令我驚喜嘅係豬軟骨真係炆得好腍啊!蘿蔔竟然超甜而且一啲渣都冇,超好味喎!😁另外,仲有我至愛嘅炸魚皮、螺旋藻、卥水豬大腸、冬菇皇另外,我哋再點咗特色風味小食開心些牙。重慶口水雞翼同蒜泥白肉肉。白肉肉切到好薄,要讚讚師傅刀工一流。入口肉質爽滑彈牙,調味醬汁又惹味,啱曬喜歡重口味嘅朋友啦埋單$200,食到好飽飽哦鍾意食米線嘅你,一定不容錯過啊!😋

冇嚟大半年,竟然轉咗電子落單,實在超方便呢!😁

呢間小店位於土瓜灣崇潔街小巷子內,即加太賀附近。👀

另外,仲有我至愛嘅炸魚皮、螺旋藻、卥水豬大腸、冬菇皇

埋單$200,食到好飽飽哦
鍾意食米線嘅你,一定不容錯過啊!😋
2023-06-03
  • 蒜泥白肉肉
  • 蒜泥雞絲山
  • 皮蛋豆腐
  • 豬軟骨
最近因為大澱粉質,所以好耐好耐都冇食過粉麵飯,但係有陣時真係忍唔到口,特登揀一間比較好味嘅米線入去破戒🙈呢間米線店係位於紅磡一條美食街裏面,我都係好耐好耐以前試過味道唔錯,今次就同朋友過嚟食,可以嗌多款小食叫咗個口水雞翼小食,賣相同味道都唔錯,雞翼做咗單骨,咁樣就會比較容易食,雞翼入晒口水雞味道,但係唔會太辣至於米線,你好多款唔同嘅湯底俾你選擇,我就揀咗麻辣湯底,朋友就揀咗酸辣湯底先講吓麻辣湯底,叫咗小辣,惹味得來唔會好辣,每一啖米線入口都有麻辣味,個人覺得呢個湯底幾出色,令到平時食唔晒一碗米線嘅我都食得晒呀,至於配菜就叫咗冬菇王,秘製腩肉同埋豬大腸,冬菇王真係好大嚿,亦都好香冬菇味,不過秘製腩肉個人覺得切得比較薄片,因為我以為係厚小小嘅腩肉👍🏻至於酸辣湯底,都係叫咗小辣,朋友話覺得冇辣味,亦都冇麻辣湯底咁濃郁,但係味道都唔差,如果要同麻辣湯底比較就會遜色左了

2023-05-23
上次聽伊麵演唱會食得好急品嚐唔到箇中滋,今日即刻再嚟試吓「米線關注組」頭10位必食米線✨為咗食佢爆咗車呔🛞都要食完再算招牌酸辣湯 (中大辣)$85夠酸夠辣,配料有炸醬、蔥、酸菜、韭菜、芽菜。另外叫咗少粉、 秘製腩肉、豬紅、滷水大腸、金菇菜、豆卜、豬軟骨。想講終於食到有味又唔靱嘅腩肉!酸菜好夠酸,下次要追加酸菜❤️私心推介豬紅、豬軟骨(有三大舊)一定要叫,非常好食!🔥中大辣 = 譚仔小辣or 10小辣 or 3小辣🔥建議食得辣嘅朋友仔要嗌特辣 or 特特辣 🔥米線可轉芽菜底 ❌唔洗加錢❌重慶口水雞翼 $27 🔥中小辣,夠麻夠辣,單骨方便食,加分!貴緣雞絲火山🌋 $27老闆娘強烈建議食得辣要試,雞絲份量都多,最中意係有埋榨菜,2種口感,咸咸辣辣,幾得意(利申自己一個車晒成碟)🔥中辣 (建議唔食得辣點另一款蒜泥雞絲山)蒜泥白肉肉 $27新鮮蒜泥唔係罐頭開嗰隻,蒜泥控come on baby~🔥小小辣~ BB辣叫咗枝豆漿(有甜)+ 枝忌廉爽下,忌廉好夠冰冰凍🥶加分Overall 嚟講會翻啅第3次,想試埋螺旋藻、皮蛋豆腐、同埋想食佢最辣究竟有幾辣🔥今次叫好多小菜,人均消費$90!價錢中規中矩,但勝
✨為咗食佢爆咗車呔🛞都要食完再算

招牌酸辣湯 (中大辣)$85
滷水大腸
滷水大腸、金菇菜、豆卜、豬軟骨。
豬血
私心推介豬紅、
豬軟骨
豬軟骨(有三大舊)一定要叫,非常好食!
🔥中大辣 = 譚仔小辣or 10小辣 or 3小辣
🔥建議食得辣嘅朋友仔要嗌特辣 or 特特辣
🔥米線可轉芽菜底 ❌唔洗加錢❌
重慶口水雞翼

重慶口水雞翼 $27
🔥中小辣,夠麻夠辣,單骨方便食,加分!

貴緣雞絲火山🌋 $27
老闆娘強烈建議食得辣要試,雞絲份量都多,
貴緣雞絲火山
🔥中辣 (建議唔食得辣點另一款蒜泥雞絲山)

蒜泥白肉肉 $27
新鮮蒜泥唔係罐頭開嗰隻,蒜泥控come on baby~
🔥小小辣~ BB辣

叫咗枝豆漿(有甜)+ 枝忌廉爽下,忌廉好夠冰冰凍🥶加分

Overall 嚟講會翻啅第3次,想試埋螺旋藻、皮蛋豆腐、同埋想食佢最辣究竟有幾辣🔥今次叫好多小菜,人均消費$90!價錢中規中矩,但勝在d topping 係好食(純粹適合我個人口味)😋老闆娘靚女又nice

🔥身為前紅磡友表示該區真係勁多好西!

如果大家中意俾個like支持下🤟🏽 𝗖𝗶𝗮𝗼

🔥貴緣小鍋米線 (紅磡)
🔥紅磡崇潔街20號地舖
招牌酸辣湯 (中大辣)
2023-05-30
滷水大腸
豬血
豬軟骨
重慶口水雞翼
貴緣雞絲火山
招牌酸辣湯 (中大辣)
  • 招牌酸辣湯米線
紅磡呢區好多隱世美食😗今次就試下呢到嘅米線🥰呢間貴緣小鍋米線係米線關注組已經好出名 估唔到除咗荃灣呢個米線天堂之外 呢頭都有咁好食嘅米線!🤩❤️食物 今次同朋友分別嗌咗兩碗4餸米線 配菜分別有 螺旋藻、蘿蔔、豬軟骨、蟹柳、腩肉、貢丸、豬紅、響鈴😋米線冇特別嗌煮冧 但都偏冧 中意食爽食啲嘅記得落單嘅時候講聲啦⚠️秘製腩肉味道醃得啱啱好😚唔會太咸而搶咗米湯同湯底嘅味 同埋脂肪比例較少😛食完冇咁大罪惡感🤣湯底分別嗌咗…▪️麻辣湯米線 小辣▪️酸辣湯米線 小小辣 多酸 兩個湯底都好夠濃郁😆最緊要唔會好油 米線份量都好大🫣細食啲嘅朋友建議嗌少米小食🌋貴緣雞絲火山 雖然比我本身expect嘅細份 但其實都好夠兩個人食🫢呢款之外仲有隻唔辣嘅version 但個人認為呢個一啲都唔辣🥹🧄蒜泥白肉蒜泥比例較少 肉就比秘製腩肉肥少少 相對出面其他蒜泥白肉 呢間就冇咁辣如果再辣啲 就會更加惹味😋💛飲品 🥛豆漿 🤎環境 8/10🤍服務 8/10呢到採用QR code落單 送餐速度好快🙌🏼

❤️食物

🤎環境 8/10

🤍服務 8/10
呢到採用QR code落單 送餐速度好快🙌🏼

2023-05-27 39 浏览
好似筲箕灣東大街感覺的崇潔街及崇志街,是一條食肆林立的美食街!今次,愛玩小生經過這個地方,順便找一家美味餐廳醫醫肚吧!這裡有很多不同菜色的餐廳,價錢都很平民,這次選擇了貴緣小鍋米線,並跟朋友點了一個小食及兩碗米線,跟大家分享一下食評: 豬軟骨 + 豬紅 + 蘿蔔 + 小小辣小窩米線帶有豬軟骨、豬紅和蘿蔔,並且有一點微辣。米線本身煮得剛好,綿滑爽口,與豬軟骨和豬紅的口感完美結合。豬軟骨入口軟嫩,彈牙有嚼勁,而豬紅則帶有豐富的肉香。蘿蔔則增添了一絲清爽的甜味。調味料中的微辣,給整道菜增添了一抹刺激的風味,讓人欲罷不能。這碗小窩米線雖然樸實無華,但卻散髮著令人垂涎的香氣,每一口都令人愛不釋口。魚皮餃 + 魚片頭+ 秘制腩肉 + 小小辣小窩米線魚皮餃的鮮嫩彈牙與魚片頭的鮮美結合,讓人回味無窮。秘制腩肉的豐富肉香與辣椒的微辣相得益彰,為整碗米線增添了獨特風味。每一口都帶來了豐富的層次感和口感,讓人欲罷不能。這碗小窩米線的湯汁濃郁鮮美,配料豐富多樣,絕對是味蕾的享受。無論是喜歡辣味還是喜歡魚類美食的人,都能在這碗小窩米線中找到滿足。推薦給喜歡挑戰口味的食客,絕對不會讓人失望!蒜泥雞絲山蒜泥雞絲山是

豬軟骨 + 豬紅 + 蘿蔔 + 小小辣小窩米線

魚皮餃 + 魚片頭+ 秘制腩肉 + 小小辣小窩米線

蒜泥雞絲山
蒜泥雞絲山是鮮嫩多汁,雞絲與濃郁的蒜泥完美搭配,帶來濃郁的香氣和獨特的風味。每一口都充滿了蒜香和雞肉的鮮美。雞絲的質感柔軟順滑,搭配上微辣的蒜泥,給整道菜增添了一抹刺激。蒜泥雞絲山不僅美味,而且營養豐富,好好味!

📍貴緣小鍋米線
地址:紅磡崇潔街20號地鋪

住紅磡嘅孩子表示,終於唔使去到荃灣先食到好食嘅米線🥲🤍個人好喜歡呢個招牌酸辣湯🤣🤣(PS 我叫小小辣 湯頭幾好飲) 豬腸必叫 唔會太多肥膏 亦感覺乾淨~ 秘製腩肉都好淋好入味👍🏻👍🏻 木耳好多 但有啲碎 不過味道ok~小食種類有太多 試唔曬🤣🤣下次會想試吓皮蛋豆腐~~💸💸招牌酸辣湯 $59豬腸 秘制腩肉 木耳 全走招牌酸辣湯 $69豬腸 豬軟骨 螺旋藻 甜酸齋 全走蒜泥白肉 $27蒜泥雞絲山 $24罐裝冰極檸檬茶 $9/1📍貴緣米線地址:紅磡崇潔街20號地下

小食種類有太多 試唔曬🤣🤣下次會想試吓皮蛋豆腐~~

💸💸

📍貴緣米線
地址:紅磡崇潔街20號地下
2023-05-24
2023-05-25 47 浏览
位於土瓜灣站,大概行7分鐘,到左崇潔街呢條美食街,貴緣小鍋米線就在右手邊米線有多款湯底供選擇,今次我揀左鮮番茄湯,招牌酸辣湯(小小辣,多酸)配料的種類有非常多,有腩肉,又有滷水系列,梗會有一款岩你心水🤭💛💛蕃茄湯米線配了魚片頭,蘿蔔,魚蛋,冬菇皇魚片頭好彈牙,蘿蔔好甜索曬蕃茄湯底的汁,冬菇皇一切4,都好大粒,爽口招牌酸辣湯米線,配料跟秘製腩肉(微辣),螺旋藻,魚皮餃,魔芋條大概60蚊碗就有4餸🤩要大讚佢既米線,即叫即煮,熱辣辣又勁大碗,男仔一碗都飽曬小編最喜歡試新野,所以叫的配料都想特別一點,酸辣已經好開胃,螺旋藻真係有益又健康,女仔食最岩🥰,魔芋條一直既諗法就係似芋絲的東西,點知質感係少少辣既魚蛋條咁,有好Q彈的感覺另外還叫了貴緣雞絲火山$27,海量的雞絲,另配一碗辣汁,職員說是用來淋落去雞絲的不能行辣的朋友要注意,因為真係幾辣🥵🥵我見大部分食客都係叫蒜泥雞絲山 $24 ,應該幾好食😋蠔油生菜🥬飽飽滯滯食d 青菜中和一下飲品方面有幾款選擇,雀巢系列/樽裝茶/豆漿供選擇

蕃茄湯米線配了魚片頭,蘿蔔,魚蛋,冬菇皇
大概60蚊碗就有4餸🤩

要大讚佢既米線,即叫即煮,熱辣辣又勁大碗,男仔一碗都飽曬

另外還叫了
不能行辣的朋友要注意,因為真係幾辣🥵🥵
我見大部分食客都係叫蒜泥雞絲山 $24 ,應該幾好食😋

蠔油生菜🥬
飽飽滯滯食d 青菜中和一下

飲品方面有幾款選擇,雀巢系列/樽裝茶/豆漿供選擇
特濃鮮茄湯米線
魔芋條
2023-05-20
特濃鮮茄湯米線
2023-05-25 444 浏览
話說呢間米線係我其中一間區內經常幫襯嘅小店之一。呢排唔知點解好多唔同嘅IG同埋YouTube都有講貴緣小窩米線,見個個都寫我都湊下熱鬧。今次除咗食米線之外,仲食咗好多小食。前菜其實好多都好精彩,孜然涼皮條同皮蛋豆腐都話係推薦,雖然食過兩次但都無食呢到前菜,其實好想食蒜泥白肉因為勁多人推,但兩個人無能力食咁多,下次留名再食。個皮蛋豆腐,非常出色,用上嘅醬汁你異想不到,孜然涼皮條個孜然味好勁,涼皮條好有咬口,我以為係粉皮,問一問之後原來佢哋係豬皮,好有特色。呢度開心嘅係都有好多種唔同嘅湯底選擇,特別之前喺雲貴川先見到嘅青花椒湯。有人怕肥,無食米線要芽菜底,最正係芽菜底唔駛加錢,招牌酸辣湯加了蘿蔔,螺旋藻,秘製腩肉,後面兩者都係呢度推薦嘅餸底,秘製腩肉唔算太肥,但佢用上嘅秘製醬汁就好好食,蘿蔔鮮甜,螺旋藻基本上係好多米線舖頭嘅選擇,呢度唔使特別好貴加錢,係一個唔錯嘅選擇。青花椒麻濃湯唔係成日見到,當然要試,要了腐竹,冬菇,豬軟骨同炸醬,炸醬可以另上,配上唔算太腍而剛好的米線,佢嘅豬軟骨算非常入味,炸醬係最好的,另上之餘,味道之濃好有我最愛長沙灣個間米線嘅風格。
話說呢間米線係我其中一間區內經常幫襯嘅小店之一。

平時都比較少嚟到紅磡呢一邊,有朋友介紹呢一間餐廳食物既味道都幾好味👍🏻,份量又夠晒大😋,都幾鍾意食酸辣湯既米線,今次同朋友嚟到紅磡,一於試一試先🥳🧊蒜泥白肉肉🐷 $27豬肉厚薄唔啱好而且肥瘦適中🤤,蒜泥味道濃厚,加入醬料同少少辣味,夠哂惹味又開胃👍🏻 🧊貴緣雞絲火山🐥 $27一嚟到估唔到份量係咁多嫁🙈,雞絲既肉質都嫩滑😋,而且吸收哂麻油同蒜既香味🤩,就咁食味道一流,仲可以配麵食添🤪🧊豬軟骨、墨魚丸、肥牛特濃新鮮蕃茄湯配紅薯粉 $62湯底蕃茄🍅味濃,飲落去味道酸酸甜甜🤤,豬軟骨夠晒入味又夠淋,墨魚丸都幾彈牙👍🏻,肥牛配蕃茄湯都唔錯,紅薯粉煙煙韌韌,整體味道都唔錯🥳🧊豬軟骨、腩肉、豬大腸招牌酸辣湯米線 $62酸辣味嘅配搭啱啱好👍🏻,唔會太酸同太辣🌶️,腩肉同豬大腸嘅肥瘦啱啱好👍🏻,而且滷水之後夠晒入味,食落又唔靭,呢個配合都真係幾好味😘整體來講食物嘅質素都唔差😋,而且食物嘅份量都幾大份,配料嘅款式都唔少可以比大家選擇🥰,都幾推薦,大家經過紅磡嘅時候嚟試吓㗎👍🏻人均消費💵: $ 80-100性格比: 9/10好食程度😋:9/10回頭指數💓:8.5/10📍貴緣小鍋米線 (紅磡)紅磡崇潔街20號地

🧊蒜泥白肉肉🐷 $27

🧊貴緣雞絲火山🐥 $27

🧊豬軟骨、墨魚丸、肥牛特濃新鮮蕃茄湯配紅薯粉 $62

🧊豬軟骨、腩肉、豬大腸招牌酸辣湯米線 $62

人均消費💵: $ 80-100
性格比: 9/10
好食程度😋:9/10
回頭指數💓:8.5/10

📍貴緣小鍋米線 (紅磡)
紅磡崇潔街20號地舖