2023-04-03 28 浏览
位於土瓜灣既雲南米線店,繁忙時段基本上都一定滿座每次見太多人就唔想去排隊轉食其他餐廳當日見人比較少,12點幾過到去大概等左十分鐘就入得(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)-招牌酸辣湯 $48💰佢係比起出邊偏酸少少,但對我黎講岩岩好好醒胃🫶🏻而且湯底好濃厚,米線又掛湯好好食!叫左兩款餸食咩都必定會叫豬紅,煮得好入味,又唔會過鹹冬菇大大粒好厚身,咬落好多汁炆得好入味-青花椒麻濃湯 $51💰少見呢個味,叫左小辣,花椒味好香比例岩岩好,完美演繹香,麻,辣叫碗就叫左秘製腩肉同豬紅,腩肉偏瘦但勝在軟腍雖然好食,但比起酸辣湯都係遜色左少少😝-麻辣鮑片 $24💰佢既麻辣醬個人覺得好普通,有啲鹹味道有少少似李x記既麻辣火鍋湯包味😂不過鮑片好大塊唔會好冰凍幾好食既!-杯裝豆漿 $9💰早餐叫杯豆漿感覺健康啲😆唔會好甜,都飲到豆味
位於土瓜灣既雲南米線店,繁忙時段基本上都一定滿座
每次見太多人就唔想去排隊轉食其他餐廳

-招牌酸辣湯 $48💰
佢係比起出邊偏酸少少,但對我黎講岩岩好好醒胃🫶🏻
而且湯底好濃厚,米線又掛湯好好食!叫左兩款餸
食咩都必定會叫豬紅,煮得好入味,又唔會過鹹
冬菇大大粒好厚身,咬落好多汁炆得好入味

-青花椒麻濃湯 $51💰
少見呢個味,叫左小辣,花椒味好香
比例岩岩好,完美演繹香,麻,辣
叫碗就叫左秘製腩肉同豬紅,腩肉偏瘦但勝在軟腍
雖然好食,但比起酸辣湯都係遜色左少少😝

-麻辣鮑片 $24💰
佢既麻辣醬個人覺得好普通,有啲鹹
味道有少少似李x記既麻辣火鍋湯包味😂
不過鮑片好大塊唔會好冰凍幾好食既!

-杯裝豆漿 $9💰
早餐叫杯豆漿感覺健康啲😆
唔會好甜,都飲到豆味

2023-04-01 34 浏览
特濃新鮮番茄湯 ×1 -米粉,少粉,走辣(無炸醬),螺旋藻,生根,冬菇皇HK$60.00 - 第一次食米線有得叫螺旋藻。平時食開spirulina powder,今次試吓原條啦,有啲似海帶不過冇「腥味」。冬菇皇好大粒,炆得好淋👍🏻 帶返個頭盔先,個湯底唔知係咪素🪖素食仲有辣筍絲、腐竹、蘿蔔、金菇、木耳絲、生根、豆腐卜、韮菜、芽菜,各項菜類。比較特別有紫菜、炸響鈴、魔芋條、榨菜片同甜酸齋🥳仲可以免費走麵轉芽菜底生酮一下🥳豬骨鮮濃湯-無辣 ×1- 米粉,正常,肥牛 HK$39本來阿仔碗肥牛有菜$8,老公話散叫$12多好多😂 碗米粉芽菜多過米粉,食到阿仔牙牙聲,仲走過黎拎我啲米粉。招牌酸辣湯-紅薯粉、小小辣、秘製腩肉-微辣、肥牛$51 ,老公話正常發揮。

仲可以免費走麵轉芽菜底生酮一下🥳

2023-03-31 34 浏览
#chuchu食在土瓜灣📍 貴緣小鍋米線跟住米線關注組,捉埋🐷朋友專程黎食!店內環境唔算好大,不過都多位,應該有20個左右!不過因為都係大檯所以會搭枱,不過中間都會有塊板!overall好食,價錢親民,係值得試嘅!💡如果唔係住附近,要開Google map幫手搵呀,不過都好易搵,係食街入面!—————————————————————❣️ 青花椒麻濃湯米線2餸 $52如果同🐷一樣鐘意食麻,但又唔係好食得辣嘅話推薦呢個湯底!純麻,嗌左小小辣、螺旋藻 、雞絲!雞絲真係好正,真係一絲絲,浸湯吸哂啲湯汁食仲正!螺旋藻食落好爽脆索湯!.❣️ 招牌酸辣湯米線3餸 $60小辣、豬軟骨、螺旋藻、鹵水大腸!大腸見到咁淺色以為會無味,點知好入味,好香滷水味,肥瘦適中,正的!豬軟骨有兩大舊,好入味好淋!.❣️ 重慶口水雞翼 $27Menu話係中小辣度,不過🐷都食到,唔會好辣!雞翼凍食嘅,辣辣哋,欣賞係單骨,唔洗咁麻煩,啱曬懶🐷.❣️ 皮蛋豆腐 $24豆腐滑溜溜,上面舖滿了葱花,蒜泥和皮蛋,撈埋辣汁,好惹味,超級好食,🐷朋友唔鐘意食豆腐都話好食!.❣️ 生菜 $13 好翠綠,好爽口!.❣️豆漿 $9 食辣野,飲豆漿凍凍地
#chuchu食在土瓜灣

❣️ 青花椒麻濃湯米線2餸 $52

❣️ 招牌酸辣湯米線3餸 $60

❣️ 重慶口水雞翼 $27

❣️ 皮蛋豆腐 $24

❣️ 生菜 $13
好翠綠,好爽口!

❣️豆漿 $9
食辣野,飲豆漿凍凍地又解辣!
❣️綠茶 $9
搵啲野飲下!

不專業評分
👅好味指數: 8.5/10
💰性價比: 8.5/10
👍🏻推薦: 8/10
—————————————————————
🏡地址: 貴緣小鍋米線 (紅磡)
🕑營業時間:13:00 - 22:00
#chuchu食港式
Follow🐷 @chuchu_hkfoodie
tag埋你啲朋友仔like下我啲po♥️
需要你的支持喔🥺🙆🏻‍♀
🐷💬每一篇食評都好認真打架

#香港美食 #hkfood #852food #相機食先 #香港好去處 #hkfoodie #hkblogger #hkfoodiestagram #週末好去處 #食好西 #美食推薦 #好食 #食食食 #tasty #美食 #飲品 #甜品#follow #like #like4like #人氣食店 #eatwithfoodiez
2023-03-29
2023-03-29 22 浏览
系統顯示可取,但到店竟然冇,等著成半個鐘才有得拿,中間催幾次都唔理,T11都拎走,就沒有我的,風大雨大,從來未試過一個店服務可以這樣,漏單可以理解,但是要盡快彌補才可以嘛,服務差評。
外卖自取
2023-03-29 30 浏览
📍 貴緣小鍋米線🇭🇰紅磡崇潔街20號地舖呢間已經係我二訪嘅餐廳但我覺得佢越黎越出名之後 好似質素差咗~同埋其實佢係一個比較隔涉嘅位置 之後未必再去lu😋 豬軟骨秘制麻辣湯米線 (小辣) $41😋 雞肉絲響鈴招牌酸辣湯米線 (小辣) $51一上到臺有少少呆咗點解咁少豬軟骨😂😂得兩舊完整 加啲肉碎 觀感好差同埋係唔好食的至於個麻辣湯底 偏濃偏重口味小辣都算幾辣 ~譚仔五小辣左右芽菜個啲都多雞肉絲個碗就好啲足料啲 但都冇以前咁多總結 可以一試嘅 但最好叫雞肉絲 好似安全啲同埋出餐時間都要15-20分鐘~因為好似廚房得一個人

🇭🇰紅磡崇潔街20號地舖
呢間已經係我二訪嘅餐廳
但我覺得佢越黎越出名之後 好似質素差咗~
同埋其實佢係一個比較隔涉嘅位置 之後未必再去lu

總結 可以一試嘅 但最好叫雞肉絲 好似安全啲
同埋出餐時間都要15-20分鐘~因為好似廚房得一個人
2023-03-27
2023-03-26 28 浏览
個日係紅磡行開,好想食米線,搵到呢間貴緣小鍋米線🍜,因為朝早未食野,所以叫左好多野食😂😂😂叫左個肥牛豬軟骨芝士腸酸辣紅薯粉,全部配料都好好食,豬軟骨係我鐘意食既豬軟骨,炆得好淋🙈🙈另外叫左個荀絲雞翼尖豬大腸米粉,都係酸辣湯底,雞翼尖好入味,豬大腸就鹵得好好味同好淋,筍絲好爽口,如果重味小小會好d🙈🙈叫左個皮蛋豆腐,豆腐好滑,配埋d皮蛋真係好夾,不過如果多d皮蛋就好🙈🙈🙈🙈跟著叫左個招牌菜,蒜泥雞絲山,配埋個蒜泥,可以倒落去,或者可以點,點小小都已經好惹味🙈🙈

2023-03-25 39 浏览
身為米線關注組成員之一,鯊仔今次決定試呢排其中一間人氣米線店——貴緣小鍋米線,網上評論特別推介螺旋藻同雞絲火山,今次就試咗螺旋藻~🍜 小酸辣小鍋米線配螺旋藻、貢丸同肥牛 $58叫咗小辣,味道先辣後酸,個人唔算好食得辣,小辣已經啱啱好,湯底越食越好食,酸同辣配搭得啱啱好,螺旋藻爽身掛汁,貢丸彈牙爽口,米線份量都大碗,整體味道唔錯。🍜 小酸辣小鍋米線配肥牛、蘿蔔同甜酸齋 $58甜酸齋唔係間間米線鋪都有,甜酸齋食落口感好軟熟,而且味道酸酸甜甜好開胃,蘿蔔入味而且煮得好稔,鯊仔強烈推介食甜酸齋同蘿蔔。🥚 皮蛋豆腐 $24豆腐口感幾滑,加上蒜香麻辣汁好惹味,皮蛋爽口,配上滑溜嘅豆腐,皮蛋切粒方便食,但如果皮蛋份量再多少少會更滿足。

🍜 小酸辣小鍋米線配螺旋藻、貢丸同肥牛 $58

🍜 小酸辣小鍋米線配肥牛、蘿蔔同甜酸齋 $58

🥚 皮蛋豆腐 $24

2023-03-21 833 浏览
🌶️ 秘製酸辣湯米線 $31湯底唔會過油 可以接受 最開心可以選擇多酸🤩 芽菜份量十足🍅 特濃新鮮蕃茄湯 $34蕃茄湯都可以選辣度 可以滿足想食埋辣嘅你哋 由於第一次試 我今次想試下原味湯底鮮甜 有鮮蕃茄肉 但飲落可以更濃郁米線同薯粉比一般嘅幼少少🍜 可以更加煙韌配料💁🏻‍♀️▸ 炸醬份量多 味道濃 肉碎一啲都唔鞋😋 配米線一流!▸ 墨魚丸唔會太淋 帶甜 食落有墨魚肉 增加咬口 不過就得2粒▸ 豬紅大大粒 滑得嚟唔腥 唔黏牙 質感做到鴨血嘅感覺▸ 蘿蔔大大舊蘿蔔 份量十足 好淋身 入口即溶 件件都好甜 推薦👍🏻▸ 豬腸一睇見到咁淺色以為會無味 點知食落夠入味 有滷水香 肥瘦適中 唔會有餲味❤️▸ 秘製腩肉薄薄一片 肥瘦均勻 肉嫩得嚟食到少少油脂▸ 雞絲一絲絲 較乾身 建議浸湯 吸哂啲湯汁個人推薦炸醬、蘿蔔、豬紅 🧡炸醬必食‼️ 暫時係我食過最啱口味嘅😋 如果其他配料嘅份量再多啲就好喇!除咗米線 仲叫咗兩點小食🐔重慶口水雞翼 $27雞翼斬開咗一半 食得更加方便 加埋有4隻雞翼 旁邊仲有啲花生🥜 醬汁有別於一般口水雞汁 質地濃稠 味道似麻辣雞煲醬 雞翼肉質幾實 夠哂惹味🥬 菜心 $13菜大大枝
🌶️ 秘製酸辣湯米線 $31
湯底唔會過油 可以接受 最開心可以選擇多酸🤩 芽菜份量十足

🍅 特濃新鮮蕃茄湯 $34
湯底鮮甜 有鮮蕃茄肉 但飲落可以更濃郁

米線同薯粉比一般嘅幼少少🍜 可以更加煙韌

配料💁🏻‍♀️

▸ 炸醬
份量多 味道濃 肉碎一啲都唔鞋😋 配米線一流!

▸ 墨魚丸

▸ 秘製腩肉
薄薄一片 肥瘦均勻 肉嫩得嚟食到少少油脂

▸ 雞絲
一絲絲 較乾身 建議浸湯 吸哂啲湯汁

個人推薦炸醬、蘿蔔、豬紅 🧡
炸醬

除咗一般嘅汽水同支裝茶之後 餐廳都有
有豆漿可以選擇🤍 豆味幾濃 唔會太甜
炸醬
2023-03-17 28 浏览
紅磡崇潔街除左「加太賀」花之戀壽司1000件出名外,其實都仲有好多小店,今次就試下呢間米線關注組推介既「貴緣小鍋米線」以QR code落單,又環保又方便,湯底都有5款,餸都幾多款式,因應唔同人既口味,有走咩多咩既選擇,成碗完全係tailor-made呀雞翼、秘製腩肉、炸魚片麻辣米線麻辣湯底好香呀,叫了中小辣,個辣度都幾刺激,滷水雞翼滷得好入味,秘製腩肉肥瘦均勻帶微辣,炸魚片另外分開上的,咁就唔會卑湯浸到淋晒,好貼心豬肚、鮑片、甜酸齋特濃番茄湯米線平時成日都食酸辣湯底,今次一於試下番茄湯底,番茄湯底帶酸,豬肚煮得好腍,素鮑片好有咬口,甜酸齋另外分開上的,咁就唔會卑湯沖走本身既甜酸味,好細心貴緣雞絲火山🌋雞絲份量都好多,成座山咁,仲有榨菜片同辣椒碎,都真係幾辣,但略嫌雞絲咸左d, 配埋榨菜一齊就更加咸皮蛋豆腐豆腐都幾滑,加左d麻辣汁好惹味呀,如果皮蛋可以再多d就更好菜心叫左咁多濃味野,食返條菜清一清個口腔就岩晒玉露綠菜食食下都幾辣,要叫枝茶解一解先得整體食物都不錯,份量又大又抵食,性價比高,唔怪得店舖一值都坐無空缺,客似雲來咁啦

雞翼、秘製腩肉、炸魚片麻辣米線

豬肚、鮑片、甜酸齋特濃番茄湯米線

貴緣雞絲火山🌋

皮蛋豆腐
豆腐都幾滑,加左d麻辣汁好惹味呀,如果皮蛋可以再多d就更好

菜心
叫左咁多濃味野,食返條菜清一清個口腔就岩晒

玉露綠菜
食食下都幾辣,要叫枝茶解一解先得

2023-03-16 571 浏览
位於紅磡崇潔街20號地舖的貴緣小鍋米線,主打雲南小鍋米線。湯底用豬骨熬製,味道相當濃郁,口味也和連鎖米線店的味道不同,頗有新鮮感。一碗米線連兩個配料,價錢大約是五十元。。小店採用手機下單,下單後靜待十分鐘,食物便陸續上桌了。。📌招牌酸辣湯 - $31(內含炸醬、酸菜、韭菜、芽菜、蔥)~紅薯粉~小小辣~自選配料: 冬菇皇 ($9)酸辣湯的味道十分濃厚豐富,湯底除了有豬骨的味道,還有酸菜的味道,頗為醒胃。紅薯粉質感Q彈煙韌,而且份量十足。。冬菇皇事先炆至軟腍,而且尺寸巨大而飽滿。筆者喜愛吃菇,相當滿足。。📌秘製麻辣湯(內含:炸醬、韭菜、芽菜、蔥)~米線~中小辣~自選配料:秘製腩肉 ($10)、螺旋藻($9)朋友愛吃辣,所以點了一客麻辣湯底米線。同樣地,湯底也是十分濃郁,豬骨的味道和辣味融為一體。秘製腩肉吸滿了湯汁,而且份量慷慨豪爽。朋友本身喜愛較為爽身的米線,所以他則覺得米線略為腍身了少許。。📌蒜泥白肉肉 - $27Sliced Pork Belly with Garlic Sauce蒜泥和醬汁的味道十分濃郁,吃一片白肉,仿如跳進蒜蓉海中。白肉沾滿了醬汁,相當入味。。📌甜酸齋 (小食)-

小店採用手機下單,下單後靜待十分鐘,食物便陸續上桌了。

📌招牌酸辣湯 - $31
(內含炸醬、酸菜、韭菜、芽菜、蔥)
~紅薯粉
~小小辣
~自選配料: 冬菇皇 ($9)

📌秘製麻辣湯
(內含:炸醬、韭菜、芽菜、蔥)
~米線
~中小辣
~自選配料:秘製腩肉 ($10)、螺旋藻($9)

📌蒜泥白肉肉 - $27

📌甜酸齋 (小食)- $24
Sweet & Sour Wheat Gluten

除了作為米線的配菜,甜酸齋也可單點。這款小食充滿兒時回憶,味道酸酸甜甜,質感開胃而煙韌。

📌重慶口水雞翼 - $27
Steamed Chicken Wing with Chilli Sauce

雞翼從中間切成兩半,除了能更吸收重慶口水汁,與朋友分享時也更為方便。口水汁相當濃味,吃得熱血沸騰。底下還有少許花生作配菜。

📌貴緣雞絲火山 - $27
Garlic Shredded Chicken

雞絲的質感幼滑不嚡口,比想像中濕潤和入味。當中更有不少鹹香爽脆的榨菜。

2023-02-28
  • 貴緣雞絲火山
  • 甜酸齋
  • 招牌酸辣湯
  • 蒜泥白肉肉
  • 杯裝豆漿
2023-03-15 41 浏览
🌸小編琴日想食米線,係米線關注組睇下邊間近紅磡,見到好多人介紹貴緣小鍋米線,所以小編就放工去試下🙆🏻‍♀️又平又好味,推薦💕-𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐞𝐰 食評 🍜 秘製麻辣湯米線(螺旋藻、豬紅、炸醬)$𝟓𝟖三款配料都好好食!螺旋藻同豬紅係餐廳「👍🏻」配料,螺旋藻食落好有口感,豬紅亦都唔散唔腥,炸醬濃味配米線一流💕-🐷 蒜泥白肉 $𝟐𝟕白肉有軟骨痴住,有多d口感,醬汁調味亦都岩岩好,岩曬咁中意食蒜嘅小編🫢💕比起某大型連鎖店出品嘅,小編更加中意呢間嘅,因為佢無咁油🫶🏻-🥚皮蛋豆腐 $𝟐𝟒豆腐好滑,滑到小編要好小心夾😂食落有豆香,而家醬汁亦都好掛係豆腐上面,配埋小編中意嘅皮蛋🙆🏻‍♀️-🍗 重慶口水雞翼 $𝟐𝟕口水汁調得超好,好濃稠👍🏻辣度亦都好岩小編,小編連雞翼上面既花生都食到一粒都無淨,就知有幾好食😂🫢-🐟麻辣鮑片️ $𝟐𝟒小編最中意食就係鮑片,餐廳自製嘅麻辣醬令到鮑片更鮮甜🫶🏻-🐖麻辣豬肚絲 $𝟑𝟏豬肚大件加分量超多,好抵食🙆🏻‍♀️辣度好岩食唔到好辣嘅朋友👍🏻-比起大型連鎖店,呢間比到我紅磡小區嘅人情味,而且所有食物不但好味,分量亦都唔會呃秤,係附近返工嘅朋友都同小編講,呢間係佢地𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡飯堂
🌸
🍗 重慶口水雞翼 $𝟐𝟕
🐟麻辣鮑片️ $𝟐𝟒
小編最中意食就係鮑片,餐廳自製嘅麻辣醬令到鮑片更鮮甜🫶🏻
🐖麻辣豬肚絲 $𝟑𝟏
比起大型連鎖店,呢間比到我紅磡小區嘅人情味,而且所有食物不但好味,分量亦都唔會呃秤,係附近返工嘅朋友都同小編講,呢間係佢地𝐥𝐮𝐧𝐜𝐡飯堂,好岩打工仔👍🏻
環境:🌸🌸🌸🌸
味道:🌸🌸🌸🌸🌸
服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸🌸

#hkfoodie #foodbitxh #foodbitxh_hunghom #hkeat #hkig #hkfood #hkgirl #香港美食 #instafood #hkfoodblogger #打卡美食 #instamood #慢活 #香港好去處 #打卡餐廳 #相機食先 #香港美食指南 #香港美食日記 #香港美食推介#香港打卡 #紅磡黃店 #紅磡美食 #紅磡好去處 #貴緣小鍋米線 #米線 #米線關注組 #米線控 #香港米線關注組 #紅磡黄埔 #
2023-03-15 28 浏览
聽咗貴緣呢個名好耐可惜地方唔就腳一直無機會試🥲今日終於可以去食喇🥹叫咗一個米線同一個小食😝麻辣米線小辣+腩肉炸醬 個湯係有少少胡椒感覺係未食過呢隻湯幾特別😋腩肉係正常都夠淋有味但炸醬真係要大推😍肉碎唔會炒到好乾甜甜哋又有豆瓣醬味食落嘅口味好豐富啲肉好分明😍真心好食呀小食係雞絲山但佢真係一座山份量極多🤣建議大家要同朋友一齊分🫣食完真係覺得好滿足🥹下次應該都會特登嚟😝
聽咗貴緣呢個名好耐

服務:🌸🌸🌸🌸🌸
衛生:🌸🌸🌸🌸
性價比:🌸🌸🌸🌸🌸

2023-03-12 18 浏览
紅磡米線選擇唔多,竟然喺小街搵到呢一間唔錯嘅米線!嗌咗肥牛,生菜,麻辣小辣。好鍾意呢度嘅米線,好幼身好易入口。兩個餸就普通啦,始終我覺得米線最重要都係個湯底!個人比較鍾意濃湯,佢個湯底非常之濃郁,即刻為成件事加咗好多分✨
2023-03-12 21 浏览
米線關注組經常被推薦既一間😆真係經常滿座。無他,因為真係又好食又抵食。✨雞絲豬軟骨冬菇麻辣湯米線麻辣湯中辣,湯底味道夠哂濃郁夠麻,唔係死辣個種,又唔會好油膩。呢度嘅雞絲真係一絲絲架,唔係太多間有,老公最愛🫶🏻冬菇都幾大隻。豬軟骨超腍,又好入味!✨螺旋藻甜酸齋酸辣湯米線酸辣湯叫左小辣,酸味夠,不過我應該可以試中辣🙌🏻螺旋藻係另一王牌,口感爽脆但有索到啲湯既精華,好味🤤甜酸齋係另上,所以保留左原有嘅味道,一樣好食。✨皮蛋豆腐豆腐超級滑,加上皮蛋粒,再配有麻辣醬汁,非常惹味。✨孜然涼皮條口感煙煙韌韌,啱晒煙韌控。表面有啲孜然粉,加上微辣,正。✨重慶口水雞翼係單骨雞翼,配合重慶汁夠麻夠辣,送酒都正🙌🏻

✨雞絲豬軟骨冬菇麻辣湯米線

✨螺旋藻甜酸齋酸辣湯米線
酸辣湯叫左小辣,酸味夠,不過我應該可以試中辣🙌🏻
螺旋藻係另一王牌,口感爽脆但有索到啲湯既精華,好味🤤
甜酸齋係另上,所以保留左原有嘅味道,一樣好食。

✨皮蛋豆腐
豆腐超級滑,加上皮蛋粒,再配有麻辣醬汁,非常惹味。

✨孜然涼皮條
口感煙煙韌韌,啱晒煙韌控。表面有啲孜然粉,加上微辣,正。

✨重慶口水雞翼
係單骨雞翼,配合重慶汁夠麻夠辣,送酒都正🙌🏻
2023-03-04