餐厅: 賞茶 (黃大仙中心北館)
资讯:

2020-01-29 257 浏览
逛完街有點累想飲杯東西 記得這家店鋪決定來買吧店鋪是有用餐位置提供 在店裡面飲東西有最低消費一人最小點一杯飲品 而且有用餐時限為一小時🤔店裡面已經有很多人了 坐位不到二十個吧不算多位幸好還有空位可以坐 等飲品大約十分鐘可以取飲品~·黃金烏龍 HKD$18 ·荔枝蘆薈 HKD$24飲品素質不過不失 荔枝蘆薈那杯正常糖度但很酸搞什麼鬼呢 那微糖會更加酸嗎 意想不到味道如何另外的黃金烏龍點了微糖 所以味道不會太甜剛剛好

逛完街有點累想飲杯東西 記得這家店鋪決定來買吧
店鋪是有用餐位置提供 在店裡面飲東西有最低消費
一人最小點一杯飲品 而且有用餐時限為一小時🤔

店裡面已經有很多人了 坐位不到二十個吧不算多位
幸好還有空位可以坐 等飲品大約十分鐘可以取飲品~

·黃金烏龍 HKD$18

·荔枝蘆薈 HKD$24

飲品素質不過不失 荔枝蘆薈那杯正常糖度但很酸[笑哭]
搞什麼鬼呢 那微糖會更加酸嗎[抓狂] 意想不到味道如何
另外的黃金烏龍點了微糖 所以味道不會太甜剛剛好

2020-01-27
前幾日突然好想食台灣嘢,如果想係黃大仙揾一間比以坐得幾舒服的台式餐廳其實唔係太多,所以我同男朋友就揀左去食賞茶啦,不過佢都唔算有好多位,大約一行到,設計有啲似街巷仔咁,所以都ok,但未必叫坐得好舒服。堂座最低消費一杯飲品,所以都有不少年輕人飲台式傾傾計咁,而我就揀左個貢丸鹽酥雞粒撈麵轉烏冬加奶茶走甜。叫左食物之後佢會比一個電子牌你,有餐時就可以通知去拎,可以放心同男朋友傾計,大約5-10分鐘左右就有得拎,賣相都ok,不過份量不算大份,烏冬大約目測一至個半烏冬到,鹽酥雞粒都ok,幾好食,而且份量不太少,貢丸兩粒到,不算太多,味道比較平庸,未有台灣個啲咁出色,醬汁方面應該係沙茶味,比較重手,鹹左少少。奶茶方面最隨餐附送的,可揀凍或熱,呢杯奶茶味道幾好,有啲似台灣的仙女奶茶,走甜一樣好味,不過唔知係咪我唔記得少冰啦,淡左少少味,但整體來說都ok。以下評分以5⭐️為滿分推介⭐️⭐️

以下評分以5⭐️為滿分
推介⭐️⭐️
2019-08-21 691 浏览
今天午餐時段後, 約2:00PM  ORDER L1, 飲凍奶茶, 個面超難食, 勁"林", 冇味, 一團野, 5熱, D湯汁好似6面水(但餐牌寫"乾伴手作面"), 個面應是買來6的, 不是"手作面",  雞排超薄, 不能叫雞排, 冇味。最難頂是凍奶茶, 冇茶味, 只是有色糖水。台灣食品在香港試過很多, 但最難食都是這間, 員工冇大問題。檯面有提示叫人完餐後幫手收餐具, 但可怕的是收餐具及出餐是同一個位置, 有些嘔心!
L1 午餐
2019-08-21
2019-08-11 331 浏览
平時賣台式飲品都會飲下賞茶嘅,佢賣嘅飲品,尤其係奶茶同市面上嘅味道分別都幾大,奶味比較重,有d人未必飲得慣。但估唔到原來賞茶都有野食賣,重要係台式料理,咁就試一試佢啦。今次叫左個雞排魯肉飯,味道就好一般啦,雞排外皮幾脆,但肉就好薄,好似食緊炸粉咁。至於野飲我就叫左珍珠奶茶,d珍珠可能放得有d耐,無咁有咬口,所以都相對失色。個餐賣50幾蚊,個人覺得有d偏貴,未必係咁好嘅選擇啦。總的來說,水平一般,未必會再食。

個餐賣50幾蚊,個人覺得有d偏貴,未必係咁好嘅選擇啦。

總的來說,水平一般,未必會再食。
2019-07-10 319 浏览
今日黎到黃大仙商場,有D餓,一個人又唔易搵食,不過真係「踏破又涯無覓處」,見到一間「賞茶」座落係商場既燈火欄柵處,雖然地方唔大,但人少少而且幾乾淨,除左有茶飲之外仲有飯餐,岩晒孤苦無依飢寒交迫既我!所以就入去食啦!🤗🤗我叫左個肉燥雞排飯,個賣相雖然一般,但食落就知有水準!塊雞排大大塊而且炸得香脆可口,令已經肚餓既我流晒口水!🤤🤤🤤肉燥都好夠味,可以媲美度小月!性價比係幾高!😘😘😘至於飲品就叫左最常見既珍珠奶茶,珍珠又大粒又有口感,D奶唔太甜好好味!😋😋原來一個人都可以搵到好野食!而且呢間鋪既裝潢好有復古味,食完個飯,慢慢嘆杯珍珠奶茶,欣賞下呢度冒陳設,放慢一下節奏,渡過寧靜下午,可謂樂哉!

2019-07-07 244 浏览
叫一個餐外賣,等左30分鐘,於是去問西口西面ge店員,佢話問問廚房,但完全唔見佢問。再等多10分鐘,即係40分鐘之後仲未有,我忍唔住問多一次西口西面ge店員,佢先施施然問廚房,等到ge答案係,原來我個餐仲未開始整。我眼都突埋問佢,40分鐘仲未整到一個餐?!我叫個小食咋wor。佢話店入面好多人,但明明店內得一、兩個客。佢地完全唔覺得自己有問題。我要佢退錢,佢一句對唔住唔好意思都無。仲叫入廚房「又唔要啦wor~~~」奉勸大家唔好貼錢買難受。

奉勸大家唔好貼錢買難受。
40 分钟 (外卖自取)
2019-07-07 108 浏览
如題,最後我話唔要,要退錢。佢地完全唔覺得自己有問題,仲係西口西面咁叫入廚房「唔要啦wor」。中間一句唔好意思都無,仲話因爲間店多客,但明明店內只有一兩個客。好心唔夠人力物力就唔好搞咁多野,搞到哂客時間。我亦由肚餓等到唔肚餓,最後去左買個m記食算數。另外,店員態度奇差。奉勸大家唔好貼錢買難受。

另外,店員態度奇差。奉勸大家唔好貼錢買難受。
2019-06-01 325 浏览
中午11點58分叫外賣,12點11分取得外賣,需時13分鐘,算是正常的等候時間。這里午餐有10種選擇,我們點了:L4 香煎肉餅併鴨胸乾伴手作面 - 鴨胸很厚也很好吃,肉餅還可以,但手作面完全沒有味道,而且很乾。L5 煎雞排併鴨胸卡邦尼起司撈即食面 - 同樣鴨胸很厚也很好吃,雞排正常,即食面雖然有卡邦尼汁及起司,但同樣沒有味道,而且很乾。另外跟餐指定500cc凍飲,我們都叫了凍極品賞奶茶,我的是半糖少冰,味道尚可。順帶一提,外賣盒很細心,有橡根綁著對角,不會輕易把食物倒掉。
這里午餐有10種選擇,我們點了:
2019-06-01
13 分钟 (外卖自取)
2019-05-06 184 浏览
呢日同女朋友去左拜黃大仙,拜完就去左隔離黃大仙中心行左陣, 去左呢間賞茶買野飲~之前其實都飲過佢D分店, 呢間有位坐, 可以坐低慢慢食/飲, 唔錯。呢間有位坐, 可以坐低慢慢食/飲, 唔錯。我地叫左一杯冬瓜仙草($22),一杯芝士奶蓋賞紅茶($30)。芝士奶蓋賞紅茶($30)芝士奶蓋茶來講, $30算係有少少貴。而且佢個杯既設計唔似出面, 可以開個口專飲奶蓋, 要成個杯蓋打開飲。同埋佢個奶蓋一拎到手就已好似有D混左茶咁。但其實佢個奶蓋份量好足,味道都唔錯, 幾CREAMY,芝士味都咸咸香香。OK的冬瓜仙草 ($22)呢杯冬爪仙草,其實就係冬瓜茶加仙草。$22算係成間店最平的飲品之一,而且冬瓜茶甜甜香香的, 易入口~消暑解熱一流!
呢日同女朋友去左拜黃大仙,
拜完就去左隔離黃大仙中心行左陣,
去左呢間賞茶買野飲~
之前其實都飲過佢D分店,
呢間有位坐, 可以坐低慢慢食/飲, 唔錯。
呢間有位坐, 可以坐低慢慢食/飲, 唔錯。
我地叫左一杯冬瓜仙草($22),
一杯芝士奶蓋賞紅茶($30)。
芝士奶蓋賞紅茶

芝士奶蓋賞紅茶($30)

芝士奶蓋茶來講, $30算係有少少貴。
而且佢個杯既設計唔似出面,
可以開個口專飲奶蓋,
要成個杯蓋打開飲。
同埋佢個奶蓋一拎到手就已好似有D混左茶咁。
但其實佢個奶蓋份量好足,
味道都唔錯,
幾CREAMY,
芝士味都咸咸香香。
OK的
冬瓜仙草

冬瓜仙草 ($22)

呢杯冬爪仙草,
其實就係冬瓜茶加仙草。
$22算係成間店最平的飲品之一,
而且冬瓜茶甜甜香香的,
易入口~
消暑解熱一流!
2019-05-04
芝士奶蓋賞紅茶
冬瓜仙草
2019-04-28 144 浏览
昨天我去黃大仙赏茶買咗一杯芝士奶蓋烏龍茶,我約大5點四十五分等咗大约十五分到都未到我,我又見到有兩個员工都冇嘢做,我就上前問這位態度很差收銀员我點解仲未我杯嘢,佢就叫我取張單比佢睇,佢住好大聲同D同事講個客吹單呀……我心裡面e個銀員咁串都可以做收銀,這間公司冇管理層??我再等待不久,這個銀員都冇叫番我張單号碼來杯飲……這位收銀位员比我感覺一d禮貌都冇…….
2019-04-27
一間食店通常以食物質素或服務作招徠,當然兩者都有就最好,但這間位置黃大仙中心的「賞茶」食店可以兩樣都沒有。周末下午茶時間經過,看見店舖沒有很多人光顧,店內仍有座位,於是決定吃個下午茶餐歇歇腳。茶餐選擇不多,來來去去都是炸物配薯條,再加一杯台式飲品,花心的我想來個crossover,將A餐的鹽酥雞及薯條,配上B餐的翡翠檸檬飲品,兩套餐價錢一樣,禮物地問店員可不可以這樣配搭,沒料到問題未問完,已被店員粗魯地回覆「不可以,寫咗喺咁就喺咁」,相當不錯的服務態度(笑)。我們也只好跟從餐單的配搭,叫了個台中套餐:鹽酥花枝丸配薯條、翡翠檸檬(套餐價$44)。花枝丸頗為細粒,有落椒鹽加重口味,但都唔算好吃;薯條細條,略嫌炸得太乾身;飲品翡翠檸檬,似普通檸檬茶,但紙包維他檸檬茶更好飲。

下午茶
2019-04-22 134 浏览
在附近逛逛的時候,覺得有點口渴,看到有賞茶,當然要飲返杯!店內皆以木為主題,相當有格調,也帶點復古感覺,彷彿身處茶莊一樣。也有座位提供,適合與朋友歇一歇,抖擻精神。除了飲品外,還有其他套餐茶單,可以選擇堂食。但因為不餓,所以跟友人只是買了飲品。如果怕飲茶後會睡不好的人,可以試試小時候奶茶系列,因其不含咖啡因。飲品可供選擇的甜度分別有正常,少糖,半糖,微糖及無糖。而冰度則有正常,少冰及去冰。*但去冰並非跟常溫一樣,因為店員會將冰過濾,所以飲品還是有點冰涼感覺。如果不想飲凍飲,可能要選擇熱飲。而有些飲品有固定甜度及冰度,例如芝士奶蓋茶。我買了熱鮮奶賞紅茶(微糖),而友人買了熱茉莉綠茶(無糖)。茉莉綠茶很香,喝下去前已有淡淡的茉莉香味。入口時前段都是茉莉的清香味道,中後段則是綠茶的甘香味道,略澀。鮮奶賞紅茶入口順滑,微糖剛好,不會太甜及膩。奶味及甜味不會蓋過茶的味道,加了鮮奶令奶茶更滑溜,也減少苦澀的感覺。休息後又可以繼續逛街了~
在附近逛逛的時候,覺得有點口渴,看到有賞茶,當然要飲返杯!

也有座位提供,適合與朋友歇一歇,抖擻精神。

除了飲品外,還有其他套餐茶單,可以選擇堂食。
但因為不餓,所以跟友人只是買了飲品。

飲品可供選擇的甜度分別有正常,少糖,半糖,微糖及無糖。
而冰度則有正常,少冰及去冰。
如果不想飲凍飲,可能要選擇熱飲。

而有些飲品有固定甜度及冰度,例如芝士奶蓋茶。

我買了熱鮮奶賞紅茶(微糖),而友人買了熱茉莉綠茶(無糖)。

茉莉綠茶很香,喝下去前已有淡淡的茉莉香味。
鮮奶賞紅茶

鮮奶賞紅茶入口順滑,微糖剛好,不會太甜及膩。

休息後又可以繼續逛街了~
2019-04-22
10 分钟 (外卖自取)
鮮奶賞紅茶
  • 胚芽
2019-04-15 126 浏览
失望失望失望…………因為去過旺角賞茶食正餐,覺得係不錯。所以今日過黎係想食碗好麵、飲杯好茶,獎勵一下連日黎努力既自己…………點知……… 雞腿只係一舊淡味既肉塊,乾麵係硬得黎又斷開一段段,肉燥更望落似一pat爛泥 雖然未到唔入得口,但係48蚊咁樣既質素………同埋同旺角店相比之下既落差,真係令我失望到一個點 😭😭😭希望可以加油改善到正常水平~*一定要提:店員落單係幾好,清楚禮貌,好耐心說明產品,呢樣值得讚 😇👍

失望失望失望…………
因為去過旺角賞茶食正餐,覺得係不錯。

雖然未到唔入得口,但係48蚊咁樣既質素………
同埋同旺角店相比之下既落差,真係令我失望到一個點 😭😭😭
希望可以加油改善到正常水平~
2019-04-12 80 浏览
去到黃大仙中心北館嗰邊食飯, 老細話試下台灣嘢, 你話帶我去試下, 點知一嚟到門口就見到係賞茶... 都知道呢一間主要賣台式飲品為主, 但係就未試過佢哋嘅午餐... 佢哋午餐大概有十種選擇... 今次我就叫咗雞扒滷肉飯... 再加一杯奶茶... 其實碗飯就本身唔大玩塊雞扒仲好細㖭, 如果係大食嗰啲人就唔啱呀, 因為一定唔飽! 至於雞扒入口就類似豪x大嗰啲, 但係比較油膩. 個飯就好似著得太耐, 加埋佢嗰啲肉燥醬汁, 爛上加爛! 48蚊一個餐, 我估我會去大快x最化算啲
2019-04-03 110 浏览
在黃大仙中心喝個台式下午茶,本想外賣🥡的,原來也有堂食坐位,店內大約有二十幾個坐位。當日人流不算太多,不會太嘈吵,談天說地的好地方,不錯不錯,對比總好過外面嘅茶餐廳😜😜食品點了台式厚多士,揀選左朱古力同煉奶味,(點解多士會用個杯裝嘅)🙈🙈飲品就order咗1.波霸芝士奶蓋綠茶( 送珍珠),芝士味原來同綠茶係好夾𠺢👍2.荔枝蘆薈,味道清新唔會死甜,蘆薈有咬口!3. 黃金烏龍茶(走糖),正常茶味,不過不失的。
,對比總好過外面嘅茶餐廳😜😜

飲品就order咗
2.荔枝蘆薈,味道清新唔會死甜,蘆薈有咬口!
3. 黃金烏龍茶(走糖),正常茶味,不過不失的。
台式厚多士
波霸芝士奶蓋綠茶