2022-11-14 554 浏览
放假訓到好晏先起身,肚餓落街睇下食咩,見到越北有下午茶,都幾多人食嫁。綜合牛肉湯河入面有生牛肉,牛腩片,牛肉丸,生牛肉肉質嫩滑,牛腩片軟林,牛肉丸幾彈牙,湯底清甜美味,河粉入口好滑身。西貢咖哩配白飯咖哩辣度好適合我,甜甜地,牛腩炆到好入味,肉質軟林。峴港炸蝦餅蝦餅鮮甜可口,炸到幾香脆。越式烤豬頸肉豬頸肉肉質彈牙,一點都唔肥。椰青椰青清甜解渴,椰肉好容易就輕易刮出黎。熱桔仔酸酸甜甜幾開胃,飲落去喉嚨好舒服。

綜合牛肉湯河

西貢咖哩配白飯
咖哩辣度好適合我,甜甜地,牛腩炆到好入味,肉質軟林。

峴港炸蝦餅
蝦餅鮮甜可口,炸到幾香脆。

越式烤豬頸肉
豬頸肉肉質彈牙,一點都唔肥。

椰青
椰青清甜解渴,椰肉好容易就輕易刮出黎。

熱桔仔
酸酸甜甜幾開胃,飲落去喉嚨好舒服。
2022-11-07 360 浏览
Starting to get really chilly and I was ready to order their pho. However, once I sat down, I saw that they had a new seasonal item: vietnamese hotpot! It was just $188 for two, so I immediately ordered it. We ordered the spicy soup as the server told us the spicy soup was actually less spicy than the sour spicy soup. It came with a gas stove and unlike regular chinese hotpot, vietnamese hotpot places their food items on the side of the hot boiling soup. It was a generous portion of meats and ve

It came with a gas stove and unlike regular chinese hotpot, vietnamese hotpot places their food items on the side of the hot boiling soup. It was a generous portion of meats and vegetables which included lotus.

Overall we were very full as the portions were huge. Beef was thick and fresh and the spicy soup was not too spicy which I liked. Perfect meal on a chilly day
2022-10-23 367 浏览
行經西灣河,筲箕灣道,鄰近地鐵站... 的一間餐廳 ...越北 牛肉河. ...內裏裝修 清雅,大大的卡位 ,我們二人order了兩款下午茶, 價錢實惠份量足夠飽肚,包括飲品一款 , 仲可以每一款下午茶 可以 半價order一款小食, 而且味道真棒。越南豬扒飯.....HK$52首先賣相非常好, 豬扒香口 ,內肉汁鮮味伴有蝦片,香菜,白飯 和美味的甜豉油, 真想再來一份。生牛肉丸湯河.....HK$55牛肉丸爽滑彈牙 ,生牛肉 甘香味美, 肉質新鮮嫩滑, 河粉大大碗足夠飽,湯底鮮甜 清香 很越南風味。越南河內炸春捲.....HK$18( 半價優惠)春捲大大件 ,新鮮 卜卜脆,餡料豐富, 香口至極,吃到停不了口。馬拉盞灼通菜....HK$23( 半價優惠)馬拉盞野味, 蔬菜鮮嫩,新鮮脆口, 大大碟非常抵食。芒果沙冰( 餐飲)凍凍冰冰芒果味濃香又甜滑,顏色鮮豔 ,賣相非常吸引, 而且非常解渴。越南滴漏咖啡( 餐飲)非常有特色的滴漏咖啡, 咖啡味濃郁,煉奶帶出咖啡 嘅獨特味道, 喜歡咖啡的朋友一定要試試。

越南豬扒飯.....HK$52

生牛肉丸湯河.....HK$55

越南河內炸春捲.....HK$18
( 半價優惠)

馬拉盞灼通菜....HK$23
( 半價優惠)
馬拉盞野味, 蔬菜鮮嫩,新鮮脆口, 大大碟非常抵食。

芒果沙冰( 餐飲)

越南滴漏咖啡( 餐飲)

2022-10-16 236 浏览
如果想食價錢適中又大大碗嘅越南牛肉河粉,可以考慮去越北牛肉粉專門店,係一個唔錯嘅選擇。下午茶餐的粉麵或者撈檬大大碗,有時一個人都食唔晒。我好鍾意食佢哋嘅蒸粉包,香滑軟熟,裏面嘅豬肉嘅味味道好和諧,叫咗個三寶飯,有雞翼扎肉豬扒,味道👌,最鍾意食嗰塊蝦片。加咗錢飲滴漏咖啡,咖啡我就嫌佢太甜,唔係太好飲。不如加錢飲椰青就最安全。

2022-10-13 126 浏览
This is one of my favorite shops. I often come to enjoy good value afternoon tea.Afternoon tea sets supplied from 2:00 pm to 6:00 pm offer a lot of choices.Today I had raw beef pho ($50), a signature dish. The broth is tasty. The raw beef slices are flavorful and tender. The rice noodles are smooth. I like the white radish, too.Deep fried prawn cake ($30) is yummy.I upgraded my drink to young coconut(+$26). It is cool and sweet. The coconut meat is tender.

打完波和波友去太安樓地下越北牛肉粉專門店飲下午茶。越北下午茶套餐多選擇又抵食,又不用加一,多街坊捧場。越北生牛肉湯粉必食,湯底鮮甜河粉滑,牛肉分量足又鮮味,大大碗無欺場。順化香茅牛肉飯大大碟,飯香甜有咬口,牛肉片夠味道又香口,不用醬汁都好食。街頭香茅豬扒飯也是招牌推介,豬扒炸得香仍保持肉汁,甜甜地好開胃。每個下午茶套餐可優惠價追加小食一款。河內炸春卷用生菜包住吃好味道,蚬港炸蝦餅弹牙,清沅蒸粉包輕盈有特色。熱奶茶夠香濃,好飲過好多茶餐廳。
打完波和波友去太安樓地下越北牛肉粉專門店飲下午茶。

越北下午茶套餐多選擇又抵食,又不用加一,多街坊捧場。

每個下午茶套餐可優惠價追加小食一款。

熱奶茶夠香濃,好飲過好多茶餐廳。

2022-09-13 255 浏览
香茅豬排撈檬:豬排肥瘦岩岩好,燒得岩岩好,食落香口有肉汁唔會好乾身!豬排食落好夠味,香茅味令到成件事好惹味!面頭有好多菜絲同埋花生碎、蒜片,咁樣食落好香口,同埋有口感好多!魯安蓮藕蝦餅:蝦餅咬落都幾爽彈,蝦餅之間亦都食到蓮藕,好爽身!點埋個甜辣醬,酸酸甜甜都幾好味😋海防蕃茄蟹檬:呢個蟹檬我好期待,一上枱,已經見到好濃郁既蕃茄湯底,啖啖檬粉都有滿滿既茄味😍超鍾意!入面仲有d肉粒、芽菜、蟹同埋細細舊既蟹糕,正!聽講蟹糕好考功夫!椰汁斑蘭糕:一共有4件,食落煙煙韌韌,椰汁味好香濃!青檸梳打&椰汁冰:青檸梳打好fresh!岩曬夏天!好鍾意椰汁冰果種超濃烈既椰汁香!*我覺得個set真係幾抵食!有main,仲要小食,再配埋野飲,都係$100內,算係幾豐富!

椰汁斑蘭糕:一共有4件,食落煙煙韌韌,椰汁味好香濃!

2022-08-30 214 浏览
晚市套餐有好多選擇,叫咗生牛肉牛腩片,有得揀湯河或者檬粉,熱熱地揀咗爽口d既檬粉, 90蚊連一個小食包嘢飲❤️生牛肉湯檬粉湯底好鮮甜, 同埋分量好足,起碼都有四塊牛同三塊牛腩, 而且全部都大大塊, 牛肉相當滑 ,好有牛味, 牛腩就有彈性,同埋都幾厚,咬落有口感❤️ 另外仲有一大嚿蘿蔔,吸曬湯底嘅甜味,好好食😋另外小食叫咗藕餅蝦餅兩件,佢連埋個泰式甜酸醬, 咬落去有馬蹄同埋都幾厚,啖啖肉嘅感覺❤️好好味!再加埋泰式甜酸醬,甜甜酸酸咁好開胃🤤熱咸桔水就沖得啱啱好,唔會太甜亦都唔會太淡,好飲!食完份量岩岩好,好滿足🥰

生牛肉湯檬粉

熱咸桔水就沖得啱啱好,唔會太甜亦都唔會太淡,好飲!

食完份量岩岩好,好滿足🥰
2022-08-25 164 浏览
餐廳裝修都好有越南特式,餐廳正中位置仲掛左好大張越南姑娘既畫,幾有氣氛,職員亦好有朝氣,服務態度非常好👍越北生牛肉牛腩片湯粉 $90好正宗既越南湯粉,湯頭清甜濃郁,風味十足好地道,生牛肉同牛腩片既份量都幾多,牛香味濃,牛肉亦肥瘦比例好好,完全唔會硬身粗嚡,河粉亦細白順滑,輕輕一啜就食到,夠滑夠香軟,整體都非常好食😋峴港蝦頭膏酸辣海鮮湯檬 $92湯頭微辣帶鮮,非常開胃惹味,入面配料都好充足,有勁肥美多肉既青口,非常鮮嫩有咬口既墨魚仔,識得爆汁既蝦丸同大量蜆肉等等,非常豐富,湯檬份量亦好多,食完成個大滿足酸辣無骨鳳爪酸酸辣辣勁惹味,無骨鳳爪隻隻都好肥嘟嘟好多肉,仲勁入味,食到停唔到口,值得一試越北炸春卷(2件)炸得外皮好酥脆,唔會有一絲油膩感,整體味道都唔錯越南奶咖啡咖啡味好濃香,奶滑偏甜,但唔會甜到好滯薄荷青檸梳打成杯味道好清新自然,夏天飲真係好舒服

越北生牛肉牛腩片湯粉 $90

峴港蝦頭膏酸辣海鮮湯檬 $92

酸辣無骨鳳爪

越北炸春卷(2件)
炸得外皮好酥脆,唔會有一絲油膩感,整體味道都唔錯

越南奶咖啡
咖啡味好濃香,奶滑偏甜,但唔會甜到好滯

薄荷青檸梳打
成杯味道好清新自然,夏天飲真係好舒服

2022-08-18 145 浏览
除左日韓菜, 越南菜一定係香港人另一最愛,尤其係夏天熱辣辣就好想食啲酸辣開胃菜,越南野令人諗起一定係牛肉河, 今次我就唔食牛肉河, 因為真係有啲熱, 再加上最近想減碳, 就叫沙律同炒菜烤豬頸肉青木瓜沙律而家豬肉咁貴, $68一份既豬頸肉沙律,有6-7片豬頸肉,真係算多, 豬頸肉厚薄適中,邊邊有啲脆口,肉又夠嫩,唔會烤到好乾,仍然覺得juicy, 抵讚, 豬頸肉下面一大碟木瓜絲沙律,酸酸甜甜加微辣, 真係好開胃, 中和返豬頸肉既油脂,食完都唔覺heavy大頭蝦膏抄通菜而家去粉面店食碟油菜都可能要廿幾蚊, 呢碟炒通菜只係$33真心抵食, 量唔少, 食完真係夠哂纖維

烤豬頸肉青木瓜沙律

大頭蝦膏抄通菜

2022-07-15 272 浏览
今天下午到了一間有品牌的越南菜館 - 越北牛肉粉(西灣河分店)🇻🇳,地方環境舒適-冷氣充足,服務人員專業有禮😁。下午茶餐相當抵吃🤑,我們下單不久,食物很快就送到,超有效率。我們點了幾款不同嘅粉面😊:🐮綜合牛肉湯河粉($60)- 份量足夠,生牛肉,牛腩片,牛肉丸,用料新鮮,肉汁飽滿,很有牛味,加上酸酸甜甜湯底,特別開胃。🍅海防蕃茄蟹檬($66)- 蟹肉鮮美,蝦丸彈牙,扎肉加上胡椒粒特別有口感,蕃茄湯加肉碎,夾起來鮮甜好味。🦐炸蝦餅(套餐+$30)- 蝦肉新鮮彈牙🐥青桔仔雞翼(套餐+$25)- 創新組合,青桔酸味配上雞翼另有一番風味。☕️套餐加$8, 點了水晶芒果沙冰及越南椰汁冰咖啡。特別介紹水晶芒果沙冰,甜味恰好,加上爆珠,口感特別。總括來說,可用平、靚、正、快來形容越北牛肉粉。

我們點了幾款不同嘅粉面😊:

🦐炸蝦餅(套餐+$30)- 蝦肉新鮮彈牙

總括來說,可用平、靚、正、快來形容越北牛肉粉。
2022-07-14
2022-07-11 177 浏览
街頭香茅豬扒撈檬 $86豬扒入口鬆化,香茅味道突出,檬粉質地滑身,配上酸汁食,口感更加爽滑😋😋😋😋😋地道小食拼盤 $108非常之豐富嘅拼盤🤩🤩🤩🤩🤩有春卷、蓮藕蝦餅、扎肉、煎扎肉、雞串燒、胡椒豬肉串,應該冇數漏🤣🤣🤣每樣都好好味,特別記得煎扎肉,有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻春卷脆口,入口酥脆,材料味道豐富,用生菜包嚟食口感層次更好😍😍😍😍😍魚露生菜魚露一定係鹹😂😂😂

街頭香茅豬扒撈檬 $86

地道小食拼盤 $108
非常之豐富嘅拼盤🤩🤩🤩🤩🤩
每樣都好好味,特別記得煎扎肉,有驚喜👍🏻👍🏻👍🏻

魚露生菜
魚露一定係鹹😂😂😂

2022-07-07 161 浏览
依間越南菜多達13間分店,總有一間喺附近🤣,今日行過見到佢門面裝修左靚左,下午茶都想食越南野就入去試下,先發現原來佢性價比都幾高,份量大質素又唔差!✨全日不設加一-💕 越北生牛肉湯粉 $50👅好味指數:8/10估唔到下午菜份量都咁大❗️同正常份量一樣咁多,河粉食落順滑有微微彈牙感,湯頭鮮甜濃郁,有淡淡牛骨香氣,生牛肉有兩大塊,生熟程度剛好,肉質軟腍唔鞋口,又有牛味,仲有件大蘿蔔,入哂味👍🏻抵食🥰。-💕 順化湯檬 $60(牛腩片,扎蹄,扎肉,牛肉丸)👅好味指數:7.5/10睇相好似好辣咁🌶,但原來係小辣程度,正常人都食得到☺️,香香辣辣好惹味️。檬粉粉質唔易斷,比平時食開既粗身小小,口感qq彈牙,牛腩薄片肉質嫩腍重牛味,扎蹄索哂湯汁有嚼勁😆。-💕 清沅蒸粉包(2件)$23👅好味指數:7.5/10粉包皮薄煙韌😍餡料飽滿🥰餡料有木耳、洋蔥及免治豬肉,沾埋魚露清爽不膩。-環境:7.5/10服務:8/10好味指數:7.5/10回頭率:7.5/10
✨全日不設加一

💕 越北生牛肉湯粉 $50
👅好味指數:8/10

💕 順化湯檬 $60
(牛腩片,扎蹄,扎肉,牛肉丸)
👅好味指數:7.5/10

順化湯檬
2022-07-06
順化湯檬
清沅蒸粉包
有時候無意間吃了美食,也是一件小確幸-經過東大街集團式經營的越南餐廳多次,一直猶豫不決是否去吃......當晚不想走太遠吃晚飯,便選吃牛肉湯粉-光線十足,帶有越南風的裝潢,當日時間尚早,被安排坐在半卡位的位置,是舒適的環境-餐廳設有套餐A主食+B小食+C飲品/甜品,價錢因應主食而定。A主食+B小食每個項目,各有5款食物給客人選擇-HK$90越北生牛肉牛腩片湯粉+越北炸春捲+醃咸柑桔水越北生牛肉牛腩片湯粉~嫩也有嚼勁的牛腩片、肥美生肉牛、河粉薄而滑配上大量特有香氣的九層塔、洋蔥及芽菜,完全是我杯茶。雖然蘿蔔清甜但可惜有渣。越北炸春捲~皮薄外脆,內藏軟綿綿豬絞肉、爽滑粉絲、清甜甘筍絲及脆口的木耳,只有兩件真是滿足不到我。醃咸柑桔水~好多柑橘,甜度蓋過咸味,有點失望;-HK$86街頭香茅豬扒飯+魯安蓮藕蝦餅+越南奶咖啡~香茅豬扒連骨也充滿濃郁的香茅味,肉質鬆化又香口;魯安蓮藕蝦餅~內藏爽脆蓮、清甜馬碲配上Q彈的蝦肉,豐富口感層次;越南奶咖啡~牛奶味沒搶走咖啡味,可惜味道太甜-原以為回到家會非常口渴,但又不太有這感覺
有時候無意間吃了美食,也是一件小確幸

HK$90越北生牛肉牛腩片湯粉+越北炸春捲+醃咸柑桔水
越北生牛肉牛腩片湯粉~

越北生牛肉牛腩片湯粉

雖然蘿蔔清甜但可惜有渣。
越北炸春捲

醃咸柑桔水~好多柑橘,甜度蓋過咸味,有點失望;
街頭香茅豬扒飯

魯安蓮藕蝦餅

越南奶咖啡~牛奶味沒搶走咖啡味,可惜味道太甜
原以為回到家會非常口渴,但又不太有這感覺
2022-06-14
越北炸春捲
魯安蓮藕蝦餅
2022-06-09 170 浏览
越北牛肉粉專門店遍佈香港有13家連鎖餐廳,今天在太古城購物,朋友突然想吃越南菜,剛好就腳就去到西灣河太安樓地下鋪的越北牛肉粉專門店。店堂佈置得光亮舒適,墻上掛有越南特色的畫,給餐廳增色不少。餐廳招牌菜式越南生牛肉湯河粉是必食的。生牛肉湯河:湯底少油,清甜可口,肉質鮮嫩,牛肉味濃郁,河粉爽口彈牙,配有蔥花、芽菜、蘿蔔夠健康。蕃茄牛腩片飯:牛腩肥瘦相夾,肉質軟腍,口感豐富,齒夾留香。越式小食烤豬頸肉:皮香肉嫩夠水準。炸春捲:酥脆香口,包上生菜吃口感一流。餐後越式滴漏咖啡口感順滑更是一絕。不去越南在香港也能品嚐到正宗超值的越南菜是香港人的福氣!