入到荃灣每次都會搵到驚喜餐廳🤣呢間餐廳啲食物都幾有別於其他越南野,好多越港Fusion食物!相當地道👍🏻而且料材好豐富,真係想食豪啲可以試呢間🤩.味道:🌕🌕🌕🌕🌑人均消費:$100~150法式芝士蝦多士$69 /跟餐+$55芝士配蝦多士呢個配夾唔錯,食落有啲蝦滑口感配流心芝士,整體係幾好食😋招牌鴛鴦雞配黃薑飯$92+$8鴛鴦雞係指海南雞配蒜油牛油雞扒!兩款雞份量都好多,無骨海南雞都幾嫩滑而且有2-3嚿會用火槍微微燒過,會帶點炭香🤩配埋佢嘅泰式醬汁會更好食👍🏻牛油雞扒係好好食!陣蒜香牛油味配厚厚的雞扒肉真係無得輸🤩建議一定俾$8升級轉鴛鴦雞☺️牙快車沙律 & 椒鹽脆蛋魚柳叫上面個套餐可以揀1款沙律同小食!牙快車沙律係柚子配手撕雞嘅沙律,味道都唔錯同啲汁酸酸甜甜幾開胃👍🏻椒鹽魚柳就比較咸,整體一般☺️牛+豬Pho配椰汁酸湯檬粉 $109呢碗粉材料好豐富,係有生牛肉、熟牛肉、豬頸肉同豬扒,同埋可以轉其他湯底🤩揀左椰汁酸湯係唔錯,酸酸地好開胃,配檬粉係好襯👍🏻4款肉份量真係幾多,每款有2-3塊肉,當中豬頸肉同熟牛肉好好食,啲肉本身都好夠味,配埋個湯係一流😋無骨黑糖鳳爪沙律 & 手撕雞檬紙卷呢兩款就
味道:🌕🌕🌕🌕🌑
人均消費:$100~150

法式芝士蝦多士$69 /跟餐+$55

招牌鴛鴦雞配黃薑飯$92+$8
鴛鴦雞係指海南雞配蒜油牛油雞扒!

牙快車沙律 & 椒鹽脆蛋魚柳

牛+豬Pho配椰汁酸湯檬粉 $109

無骨黑糖鳳爪沙律 & 手撕雞檬紙卷
呢兩款就係一款沙律及小食,鳳爪沙律就正正常常,牙快車沙律相對正啲😋但呢款越南紙卷就好好食😍紙卷唔會好硬同埋食落係滿滿雞肉真係幾正🤤

乳酪三色冰 & 利賓納青檸梳打 $38/跟餐+$29
乳酪三色冰原來椰汁紅綠豆冰,初頭嚟到以為俾錯飲品🤣不過其實都好飲,當椰色紅豆冰飲就無問題,同埋唔會太甜🥰而青檸梳打佢係另外俾一枝泰象梳打,所以飲落唔會太甜但唔太夠利賓納味☺️
  • 無骨鴛鴦雞配黃薑飯
  • 手撕雞檬紙卷
呢排心血嚟潮,入咗家荃灣嘅越南菜餐廳去揾食😋。頭盤落場就係嗰碗越式生牛肉生骨湯河粉,即刻把到我隻舌頭都要打節🥢!湯底鮮味十足,牛肉又嫩滑過癮,河粉滑唔溜手,咬落勁爽口,真係正啊!再試咗家陣嘅經典小食,個蒜香牛油脆雞翼香脆得黎唔會太油膩,啲蒜蓉粒撲鼻嘅香氣真係引起晒食慾。而得獎嘅法式芝士蝦多士,正!邊食邊拉絲嗰種滋味,真係叫人一試難忘💘。清爽嘅新鮮椰青絕對係解膩好幫手,飲落去清甜得來又解渴🍹。透過濃濃嘅異國情調同舒服嘅度度食環境,今晚食飯真係一次滿足嘅味蕾之旅!咁滿滿嘅一餐,唯獨個椰汁雞絲湯檬粉稍嫌雞絲少咗啲,但湯底椰香四溢,都算彌補返啲。成體驗落嚟,梗係要再黎幾次,食埋其他嘢㗎喇!🤤👌🏻

越男仔係連鎖越式餐廳,款式多元化。有多款一人餐,餐單好吸引。 牙車快沙律加左柚子酸酸地好開胃豬+牛PHO生牛肉、烤牛肉、豬頸肉、豬扒 紅蕃茄湯檬粉我一向超鍾意食蕃茄湯粉,冬天最岩食熱既食物暖胃。蕃茄湯好濃,我落埋青檸同辣椒🌶️,湯既味道提升,配上滑滑既檬粉好滿足😌自選一杯飲品單點了一碗芝士肉碎豬頸肉檬粉,芝士加熱後非常香,配上肉質彈牙既豬頸肉好好食。撈檬用酸汁撈好開胃。#荃灣西美食 #越菜 #荃灣西大壩街美食 #牙車快 #蕃茄湯檬粉

牙車快沙律
加左柚子酸酸地好開胃

豬+牛PHO
生牛肉、烤牛肉、豬頸肉、豬扒 紅蕃茄湯檬粉

自選一杯飲品

越南仔位於荃灣大霸街57號係荃灣廣場後面個條街桌面係簡單拼圖餐廳賣金邊粉聽職員說好耐煮得好食首先要先浸一晚清水落湯時用淥2至3分鐘招牌湯底椰汁酸辣湯椰汁味香酸辣湯開胃鎮店四寶金邊粉$88雞皮脆卜卜似魚皮炸雞大塊,肉質嫰,炸粉夠薄身雞件非常嫰滑,無骨金邊粉彈牙重點推薦手撕雞好軟熟幼身的雞絲非常棉滑流心芝士蝦多士$43蝦多士脆芝士流心龍眼花蜜龍蝦大粒自家製清甜清潤餐廳仲有其他馳名菜色牛油雞翼海膽米紙卷生牛肉湯河
越南仔位於荃灣大霸街57號

椰汁味香
酸辣湯開胃

鎮店四寶金邊粉$88

雞皮脆卜卜似魚皮
炸雞大塊,肉質嫰,炸粉夠薄身
雞件非常嫰滑,無骨

海膽米紙卷
生牛肉湯河

2023-12-17
2023-12-16 30 浏览
荃灣 越男仔好近地鐵站 二訪! ⭐️生牛肉河 超級推薦啲牛肉入口即溶 仲有個湯底好好飲出色⭐️另外叫咗個菠蘿豬扒焗飯-有雙豬 係豬扒同豬頸肉 十分之香口-仲要一定夠食 因為夠哂多肉- 好出色嘅焗飯- 仲要叫焗野都快到 唔使等好耐#hkfoodie #instafoodie#foodstagram #foodphotograhy #hkfoodshare #香#foodblogger港好去處 #香港美食指南 #相機食先 #吃貨 #今晚食咩好#devietson #越男仔 #越南美食

荃灣 越男仔好近地鐵站 二訪!

⭐️生牛肉河 超級推薦
啲牛肉入口即溶 仲有個湯底好好飲出色

⭐️另外叫咗個菠蘿豬扒焗飯
-有雙豬 係豬扒同豬頸肉 十分之香口
-仲要一定夠食 因為夠哂多肉
- 好出色嘅焗飯
- 仲要叫焗野都快到 唔使等好耐

2023-12-16 32 浏览
放假又出左荃灣搵食😋😋紅日嘅商場鋪 人流太多 揀左去大壩街搵食😋天氣涼涼地 食啲酸酸辣辣暖身 簡直一流所以揀左呢間D10 鎮店四鳥 配 椰汁酸湯檬粉 (脆雞皮 + 手撕雞 +滑雞件 + 沓脆雞)呢個係廚師推介 一定無得輸😍一雞四味 滿滿嘅雞同雞😋超大片雞皮 炸到脆一脆 邪惡到極致😈😈D11 越男仔 海南雞雞髀 配 椰汁酸湯檬粉大大隻雞全髀 🍗雞皮滑到sir左入喉嚨 肉質嫩滑湯底吸收哂雞既精華 變左金黃色💛再帶有少少酸味 食開左個胃👻L法式芝心蝦多士邪惡之首😈😈個底係炸脆左嘅多士 上面有厚層蝦肉 再包住芝士🧀️到底咁邊個咁邪惡...諗到呢個配搭😆🍧咸檸沙冰呢杯係咸既甜品🤣🤣滿滿果肉嘅咸檸沙水 可以挑戰有無敏感牙齒
放假又出左荃灣搵食😋😋
紅日嘅商場鋪 人流太多 揀左去大壩街搵食😋
天氣涼涼地 食啲酸酸辣辣暖身 簡直一流
所以揀左呢間

D10 鎮店四鳥 配 椰汁酸湯檬粉
(脆雞皮 + 手撕雞 +滑雞件 + 沓脆雞)
呢個係廚師推介 一定無得輸😍

🍧咸檸沙冰
呢杯係咸既甜品🤣🤣
滿滿果肉嘅咸檸沙水 可以挑戰有無敏感牙齒
2023-12-16 21 浏览
今日Miss Fatty同朋友出去荃灣行街,行到攰咁岩見到有間越南餐廳 - 越男仔,就入去試下啦🤗店員姐姐非常熱情介紹菜式,我揀左3+2撈檬,有齊晒我最鐘意既雞絲、烤牛肉同扎肉,一次過滿足三個願望👍🏻雖然有三款肉,但係份量絕無減少,仲有其他配菜係碗撈檬,大大碗非常飽肚😍撈檬仲可以跟餐加一樣小食,我就叫左招牌椒鹽軟殼蟹,熱辣辣非常惹味😋我朋友就叫左無骨鴛鴦雞配黃薑飯,有海南雞同蒜蓉牛油雞扒,海南雞肉質鮮嫩,而且無骨非常方便,而雞扒就好香蒜蓉味,配飯食岩岩好🥰同樣可以跟餐加一樣小食,我朋友揀左煙三文魚手撕雞檬紙卷,配上一個酸酸地既汁,非常開胃🤤最後我地兩個都叫左杯青檸梳打,十分清爽🍹❄️總結❄️餐廳位於荃灣廣場對面,十分方便,晚飯時間都好多人排隊黎食,店員非常友善,會介紹唔同菜式,下次想食越南菜就要去越男仔啦😚

最後我地兩個都叫左杯青檸梳打,十分清爽🍹

❄️總結❄️
2023-12-15 16 浏览
<<越男仔>>🇻🇳🇻🇳大壩街多野食就係人都知架啦🥰🥰今次見到間越南菜, 裝修都OK WO所以入去一試❣️睇MENU原來都幾多野食WO同埋都好多新式的越南菜食👍🏻👍🏻♥️DINNER 3 course都幾多野食- 有一款主菜,2小食♥️🐓🐓手撕雞檬紙卷(小食)- 欣賞個手撕雞肉仲燒一燒好惹味😍🥗牙車快沙律(小食)- 有青瓜絲、椰菜絲、紅蘿蔔絲仲有雞絲🥙🥙好多料, 同埋好爽, 仲有少少柚子🍲🍲牛+豬PHO-好多料呀, 有生牛肉、烤牛肉、豬頸肉同豬扒估唔到黎到的時候咁大碗既🤭🤭蕃茄味都幾濃郁🍅🍅覺得3course太多, 都可以就咁叫粉麵加小食都可以🤩🤩🍲3+2撈檬-烤脆豬肉、古法烤牛肉、札肉、豬頸肉絲、雞肉亦都係好大碗, 真係真材實料😗😗有生菜加多左撈檬的口感, FRESH左🥰🥰🧩🧩小食拼盤春卷好脆, 入面仲有D木耳, 好有口感❣️無骨鳳爪, 岩哂我D懶人食❣️蒜香牛油雞翼, 超香脆同埋個蒜香味好濃❣️♥️呢個大推♥️🍋🍋雙檸香茅薑蜜香茅味好香 而且杯嘢又唔會太甜值得推介❣️P.S. 除左套餐外, 佢仲可以自由揀(麵、湯底、餸), 全部都可以自己拼份量十足, 一定唔駛擔心唔夠飽
<<越男仔>>🇻🇳🇻🇳
大壩街多野食就係人都知架啦🥰🥰
今次見到間越南菜, 裝修都OK WO
所以入去一試❣️
睇MENU原來都幾多野食WO
同埋都好多新式的越南菜食👍🏻👍🏻

🐓🐓手撕雞檬紙卷(小食)
- 欣賞個手撕雞肉仲燒一燒
好惹味😍

🥗牙車快沙律(小食)
- 有青瓜絲、椰菜絲、紅蘿蔔絲仲有雞絲🥙🥙
好多料, 同埋好爽, 仲有少少柚子

🍲🍲牛+豬PHO
-好多料呀, 有生牛肉、烤牛肉、豬頸肉同豬扒
估唔到黎到的時候咁大碗既🤭🤭
蕃茄味都幾濃郁🍅🍅

覺得3course太多, 都可以就咁叫粉麵加小食都可以🤩🤩
🍲3+2撈檬
-烤脆豬肉、古法烤牛肉、札肉、豬頸肉絲、雞肉
亦都係好大碗, 真係真材實料😗😗
有生菜加多左撈檬的口感, FRESH左🥰🥰

🧩🧩小食拼盤

春卷好脆, 入面仲有D木耳, 好有口感❣️
無骨鳳爪, 岩哂我D懶人食❣️
蒜香牛油雞翼, 超香脆同埋個蒜香味好濃❣️
♥️呢個大推♥️

🍋🍋雙檸香茅薑蜜
香茅味好香 而且杯嘢又唔會太甜
值得推介❣️

份量十足, 一定唔駛擔心唔夠飽👍🏻👍🏻
2023-12-13 33 浏览
平時去荃灣食嘢都淨係去路德圍嗰邊食啲小食,今日喺附近見到呢間越南餐廳,見到價錢唔貴又有啲新式嘢食就入咗去試吓。叫左呢度幾樣招牌菜,滑雞椰汁酸湯檬,呢道菜以創新嘅方式呈現越南傳統滑雞湯,搭配椰汁同酸湯檬嘅獨特風味,食落令人覺得好開胃小食叫咗個海膽春卷,傳統嘅越南春卷入面融入左海膽嘅驚喜每一啖都散發出濃郁嘅海洋味道,推介俾海鮮愛好者。同埋叫咗薄荷青檸梳打,清涼薄荷+青檸結合,啱晒食嘢用黎消下濟&消暑。

小食叫咗個海膽春卷,傳統嘅越南春卷入面融入左海膽嘅驚喜

2023-12-13 23 浏览
上次嚟大壩街食米線,已經留意到同街有間越南餐廳,咁啱今日要攞啲嘢嚟荃灣,搞掂就同個 friend 過嚟吃頓 early dinner。餐牌選項非常豐富,我哋點咗兩個 3 Course Dinner,套餐包 2 個 Starter 同 1 個主食,另外亦可以用優惠價加配飲品。小食有牙車快沙律、無骨黑糖鳳爪沙律、椒鹽脆蛋魚柳、手撕雞檬紙卷,加咗 $15 配煙三文魚。牙車快真材實料,有手撕雞、柚子肉、青瓜和椰菜,入口清新開胃。煙三文魚手撕雞檬紙卷賣相好吸引,配越式魚露吃,滋味無窮。鳳爪沙律酸酸辣辣;魚柳炸至金黃色,外層脆口,內裡魚肉嫩滑,椒鹽味唔會太鹹。招牌去骨海南雞配黃薑飯 ($92)  加咗 $8 轉鴛鴦雞,包海南雞同蒜蓉牛油雞扒。海南雞皮薄肉嫩;雞扒外皮炸至脆卜卜,入口啖啖肉汁。黃薑飯粒粒分明、軟硬適中。另外呢客牛+豬Pho 配紅蕃茄湯檬粉 ($109) 材料亦非常豐富,有生牛肉、烤牛肉、豬頸肉同豬扒。生牛肉牛味濃郁、烤牛肉嫩而不韌、豬頸肉肥瘦適中、豬扒鬆軟不黏牙。湯底酸甜有致;檬粉煮得啱啱好,口感爽彈,唔會過淋,好掛湯。飲品點咗越式拉茶 (+$9) 同 檸檬紅茶 (+$9),越式拉茶
湯底酸甜有致;檬粉煮得啱啱好,口感爽彈,唔會過淋,好掛湯。
飲品點咗越式拉茶 (+$9) 同 檸檬紅茶 (+$9),越式拉茶香醇奶滑,甜度適中,飲落茶味都幾突出,唔錯。

#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔荃灣店 #荃灣美食
2023-12-12 23 浏览
門口經過見到有間裝修幾好既食越南野餐廳,見到有lunch set都幾抵食,一於入去試下先! lunch set 包左2個小食,1個主食,1杯飲品$89 有甘多野食真心抵丫!我同朋友一共叫左2個餐,甘就試曬4款小食啦! 椒鹽魚柳(小食)炸得岩岩好,上枱時仲熱熱地,估吾到跟餐都有4舊魚,食食下有d咸 鳳爪沙律(小食)好食!鳳爪無骨,一啖一隻,沙律酸酸地好開胃 米紙卷(小食)賣相吸引,汁另上隨你落幾多,下次試下加15蚊升級做三文魚米紙卷先主食: 串燒椰汁酸香湯檬(豬,牛,雞)餐廳職員好nice, 上菜時介紹加2勺蒜油1勺紅椒提鮮,椰汁酸湯底係呢間餐廳招牌,我都係第一次試,幾香椰子味,但又吾會好滯,可以飲多幾啖,串燒份量多,估吾到呢個價錢比到3大串串燒,好多肉好滿足! 另一個主食叫左 ‘’豬扒扎肉豬頸肉蔥油黃薑飯‘’ 朋友太餓未影得切相就食左

lunch set 包左2個小食,1個主食,1杯飲品
$89 有甘多野食真心抵丫!
我同朋友一共叫左2個餐,甘就試曬4款小食啦!

椒鹽魚柳(小食)

鳳爪沙律(小食)
好食!鳳爪無骨,一啖一隻,沙律酸酸地好開胃

米紙卷(小食)

主食: 串燒椰汁酸香湯檬(豬,牛,雞)

2023-12-06
  • 手撕雞檬紙卷
2023-12-12 18 浏览
吃不膩的越男仔(荃灣)在荃湾廣埸附近。交通超方便。每次过去几乎都宾客满座,這次刚刚好有一个靠边空位,越男仔是目前在荃湾区睇過生意最好的越南菜店。越男仔~美式越南潮店,店内布置十分整洁,氣氛温馨,越菜的味道很道地,菜式多样化。落单到上菜速度都很快。价优质美超划算。晚餐套餐ABCD组合有提供加送//鳳爪沙律、//脆蛋魚柳、//牙車快沙律、//檬紙卷等,二拣一选好抵食!越男仔(荃灣) 荃湾大霸街75號地下。#devietson #越男仔#越南美食 #越男仔荃灣店#荃灣美食
吃不膩的越男仔(荃灣)

在荃湾廣埸附近。交通超方便。

晚餐套餐ABCD组合有提供加送

越男仔(荃灣) 荃湾大霸街75號地下。
#devietson #越男仔
#越南美食 #越男仔荃灣店#荃灣美食
2023-12-12 18 浏览
今晚約左相識多年朋友一齊去左荃灣西呢間越式餐廳到食Dinner我們每人叫左一個粉一杯飲品胡志明市四寶蕃茄湯檬粉是一道越南傳統美食,由蕃茄湯、檬粉、扎肉、豬肉、豬頸肉和脆豬肉等食材組成。這道美食的湯汁酸甜可口,搭配著軟嫩的肉類和彈牙的檬粉,非常開胃美味。其中扎肉和豬肉的口感都非常優秀,扎肉的肉質鮮嫩多汁,豬肉的肉質則更加細嫩。豬頸肉和脆豬肉的口感也非常棒,豬頸肉的肉質柔軟,脆豬肉則帶有一種獨特的脆爽口感。總體來說,胡志明市四寶蕃茄湯檬粉是一道非常美味的越南傳統美食,值得一試。越式火車頭窩蛋河粉是一道非常經典的越南美食,它的湯汁鮮美,口感豐富,讓人一試難忘。窩蛋的蛋黃鮮嫩,與河粉的軟嫩口感完美結合,讓人感受到了越南美食的獨特魅力。生牛肉和牛丸的口感都非常優秀,生牛肉的肉質鮮嫩多汁,牛丸則帶有一種獨特的彈牙口感,讓人愛不釋手。牛柏葉的香氣也非常迷人,烤牛肉則帶有一種獨特的炭烤風味,讓人垂涎欲滴。總體來說,越式火車頭窩蛋河粉是一道非常美味的越南傳統美食,不僅口感豐富,而且營養豐富,是一道值得一試的美食佳餚。雙檸檸茶是一種加入了檸檬和青檸的茶飲,口感非常清新。檸檬和青檸的酸味和茶的苦味完美結合,
我們每人叫左一個粉一杯飲品

胡志明市四寶蕃茄湯檬粉
胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉

越式火車頭窩蛋河粉
越式窩蛋火車頭河粉

雙檸檸茶是一種加入了檸檬和青檸的茶飲,口感非常清新。檸檬和青檸的酸味和茶的苦味完美結合,讓人感受到了一種獨特的口感體驗。這種茶飲不僅口感好,而且還有很多的營養價值,檸檬和青檸都富含維生素C和抗氧化物質,可以幫助提高免疫力和抗氧化能力。總體來說,雙檸檸茶是一種非常健康和美味的茶飲,讓人感受到清涼和舒適。
雙檸檸茶

越式凍檸茶

越式凍檸茶的茶味濃郁,帶有一種獨特的清香味

門外環境

店內的空間雖然較小,但是座位的設計和擺放比較合理,讓人坐得很舒服,不會感到擁擠或不舒適🙈

燈光很柔和 讓人感到很舒適
2023-12-05
胡志明市紅蕃茄四寶湯檬粉
越式窩蛋火車頭河粉
雙檸檸茶
越式凍檸茶
2023-12-11 99 浏览
經過上一次食越男仔,今日係荃灣又見到越男仔,見到荃灣有好特別既餐牌就係飯系列喇~今日食左大雞扒白汁芝士焗飯、越式生牛肉牛骨湯河粉同埋佢地既皇牌小食-法式芝心蝦多士。大雞扒白汁芝士焗飯$78首先雞扒真係好多好大塊,芝士勁多,食落好juice。雞扒又冧又滑,真係無得頂。不過叫得焗飯,就一定要等耐啲啲,佢地係原鍋去焗個鍋會好熱,所以食果啲小心啲個鍋呀😆。越式生牛肉牛骨湯河粉$66個湯好濃郁,牛肉上果時半生熟,再用熱湯林一林佢就熟了。牛肉好冧好滑,再加上佢地餐廳提供既調味三寶(新鮮指天椒、新鮮青檸、蝦油蒜頭x2),令到個湯底又辣又鮮。法式芝心蝦多士$55(跟餐價)炸到又熱又脆卜卜,記得一定一定一定要襯熱食!!!芝士好多,上台果時仲係流心既,好足蝦料,多士外脆內軟,真係值得一試!📍地址:越男仔 (荃灣)荃灣大壩街75號地舖#devietson #越男仔 #越南美食 #越男仔旺角店 #旺角美食#抵食之選 #旺角 #油麻地 #旺角越南菜 #抵食越南野 #香港 #香港必吃 #香港必食 #地道美食 #香港地道美食 #香港越南菜 #香港越南菜關注組

大雞扒白汁芝士焗飯$78
大雞扒白汁芝士焗飯

越式生牛肉牛骨湯河粉$66
越式生牛肉牛骨湯河粉

法式芝心蝦多士$55(跟餐價)
法式芝心蝦多士

炸到又熱又脆卜卜,記得一定一定一定要襯熱食!!!

📍地址:
越男仔 (荃灣)
荃灣大壩街75號地舖

大雞扒白汁芝士焗飯
越式生牛肉牛骨湯河粉
2023-12-11 21 浏览
星期六去荃灣行街, 五點幾原本想食下午茶,怎樣變了豐盛晚餐🤣因為在款式實在太多,有少許選擇困難症的我.最終選了幾樣我超級想食的.海南雞雞髀配椰汁酸湯檬粉平時我都喜愛食海南雞,但都會配上油飯. 今次見到可以配椰汁酸湯加我都喜歡食的檬粉就試一試.這個湯底少少酸再加上濃濃的椰汁香對比泰式椰汁雞湯更出色. 絕對值得推介. 至於雞肉滑嫩多汁.亦有雞香味.招牌越南仔蔥油三味(豬頸肉,豬扒,燒扎肉)薑黃飯配牛骨湯同行朋友人與我一樣都愛吃香口食物, 平時去越式餐廳都會點蔥油飯豬扒.今次呢碟有齊三款食材當然也試一試. 豬頸肉香口,豬扒炸得酥脆而不油膩.燒扎肉普通(平時食慣清湯).法式芝心蝦多士 此餐廳的蝦多士比較特別. 正常茶餐廳食到的蝦多士都是上下層麵包中間再夾上蝦胶. 這一次我食到的蝦多士上下佈滿香脆芝麻,中間的蝦膠部分超彈牙,麵包是薄薄的一層.所以蝦肉控一定喜歡😝溫馨提示:必須盡快食才可以食到暖暖芝心效果海膽手撕雞檬紙卷 有別於一般越南餐廳,這間的米紙卷/檬紙卷的款式比較多.選了海膽口味(第一次),食到海膽的鮮味👍但是蓋過了雞絲的味道😅飲品:三檸七 (咸檸檬🍋,鮮檸檬🍋,青檸檬🍋)看餐牌時見到已經

海南雞雞髀配椰汁酸湯檬粉

招牌越南仔蔥油三味(豬頸肉,豬扒,燒扎肉)薑黃飯
配牛骨湯

海膽手撕雞檬紙卷

飲品:三檸七 (咸檸檬🍋,鮮檸檬🍋,青檸檬🍋)
看餐牌時見到已經超吸引我~我真係飲到三個檸檬🍋🍋🍋的層次,超級超級好味,檸檬🍋控必點之選

飲品: 香茅薑蜜 ~ 香茅超多,薑味唔算太濃,加上蜜糖的甜, 入口有種好清新滋潤的感覺.不過,建議熱飲,秋冬滋潤飲品之選🤗

醬汁: 每檯都有3款調味料可供添加
1)青檸粒粒 2)超級辣的红辣椒粒 3)蝦油爆炒蒜粒~拌飯或拌粉都一流(超級推介)

總结:下次可以再食其它食物. 不過最好多人去,可以一次過食多幾款😝.

消費: 2人平均$220 ~晚餐算合理,份量十足.食飽飽😋

• 無骨鴛鴦雞配黃薑飯