2021-12-08 59 浏览
深水埗呢頭有好多小店 今日就嚟咗呢間食越南菜嘅餐廳🥰餐廳鋪面唔係好大 但係絕對夠晒坐嘅空間 唔會同其他人太近 太迫㗎😛炭燒豬頸肉煎蛋飯 睇見個樣都知道好好食🐷 豬頸肉煎得香脆 外脆內軟 好Juicy🤤 而且份量好多 用埋煎蛋上面嘅蛋汁同埋甜豉油撈飯一齊食 真係幾好味😋牛萊了 可以配河粉或者檬粉 有生牛肉 牛腩 牛筋 牛丸 牛展 蘿蔔 配菜有芽菜 薄荷葉 辣椒 青檸🙈 碗野上枱嘅時候 飄嚟好香嘅牛肉味🐮 真係好足料啊 牛肉份量好多 成碗粉都好濃牛肉味海防炸蝦餅 有個竹籃咁樣好特別 仲好有越南風味 蝦餅彈牙 覺得佢有得揀兩件或者四件嘅份量好好 可以因應自己嘅胃口而嗌適合嘅份量😚熱柑桔蜜 冇諗過晚餐會有嘢飲送 柑桔蜜唔會太甜 幾啱我口味☺️呢餐越南野食得好飽 特別鍾意佢嘅牛肉河粉 牛肉味真係好香濃啊
深水埗呢頭有好多小店 今日就嚟咗呢間食越南菜嘅餐廳🥰

2021-12-04 71 浏览
前日嘅地鐵壞車打亂咗我去深水埗拎電腦嘅計劃,所以琴日就快快趣去深水埗拎電腦加搵嘢食,行去高登嘅時候見到有間越南餐廳,入面都有唔少人所以就行咗入去食。入到去店員安排咗我坐喺高枱,見佢檯上面都有唔同越南嘅醬汁,都坐得幾舒服,枱邊都貼心放有一個勾放自己嘅袋,不過就略嫌個位唔夠大。由於食飯嘅時候係大概三點幾,所以可以有午餐或者下午茶選擇,見到下午茶都有啲比較輕便嘅食物,不過自己太肚餓,所以決定都係揀午餐嚟食。月頭出糧所以可以食餐好,就叫咗個最貴嘅安格斯牛魔王牛骨河粉,餐飲就加咗一個凍柑桔蜜,雖然佢加十蚊就有小食不過自己唔係太啱,所以就另外加咗一個帶子明蝦拌茄子。首先出賽嘅係棟柑桔蜜,好濃味,而且亦都可以飲到入面嘅柑桔肉。份量都算大杯,即使我食曬成餐之後都仲有得飲。之後上場嘅就係拌茄子,煎帶子無煮得過老,都算大粒,啖啖肉,蝦就係爽口,冇霉嘅感覺,上面有啲酸辣醬所以就唔會食落覺得肥膩,茄子夠淋不過就相比起兩樣配料,味道就比較清淡啲。 最後河粉上菜,見到佢嘅配料都畀到好足,幾欣賞佢將芽菜青檸嗰啲配料分開放,適合麻麻地食芽菜嘅人,如果青檸可以畀多一至兩嚿就更加好,個蘿蔔煮得夠淋同入味,安格斯牛就好似平

最後河粉上菜,見到佢嘅配料都畀到好足,幾欣賞佢將芽菜青檸嗰啲配料分開放,適合麻麻地食芽菜嘅人,如果青檸可以畀多一至兩嚿就更加好,個蘿蔔煮得夠淋同入味,安格斯牛就好似平時打邊爐嘅牛肉片一樣肥瘦適中,生熟程度都幾好,上菜嘅時候都仲有小小粉紅色,食落就唔會有太老嘅感覺,個湯飲落係舒服嘅,河粉成功吸收到湯汁,而且飲湯嘅時候加埋佢上面嘅炸蒜片口感都幾好,成碗河粉嘅份量都好足夠,夠飽的。令我驚喜係個牛丸,咬落係爽口彈牙,而且佢中間應該有少少牛筋或者牛脂肪,所以食落去唔會覺得好乾柴柴。
2021-12-03
2021-12-03 55 浏览
今日黎開深水埗黃金買下野, 買買下已經入哂黑夠鐘醫肚, 呢排食得太多重味野想食清少少, 正正係黃金商場對面有間越南餐廳, 就過去食個便餐😀越來經典撈檬 $62呢個係我老婆叫, 肉既數量出奇地超多😱😱肉食獸既我地表示好滿足😋😋肉感軟嫩唔粗鞋, 不過最終因為太多, 我幫埋老婆手都食淨一兩件😅厚切燒豬排蝦餅撈檬$52估唔到呢個價錢會咁足料😱豬排嫩而且Juicy, 蝦餅蝦味亦好出!食後感覺都唔煎炸😋河內蝦仁米紙卷 $38原隻蝦在內, 爽口彈牙, 內裡仲要有大量檬粉, 好底食❤️跟餐已配有一杯熱柚子蜜, 咁凍飲正!因今日太多人, 唔想等太耐位所以選左坐吧枱, 設計好貼心, 有一小掛鉤可放置我大量物品😂整餐$150(冇加一), 平民價錢高享受, 性價比非常高!

越來經典撈檬 $62
不過最終因為太多, 我幫埋老婆手都食淨一兩件😅

厚切燒豬排蝦餅撈檬$52

河內蝦仁米紙卷 $38
原隻蝦在內, 爽口彈牙, 內裡仲要有大量檬粉, 好底食❤️

跟餐已配有一杯熱柚子蜜, 咁凍飲正!

整餐$150(冇加一), 平民價錢高享受, 性價比非常高!
2021-12-01 51 浏览
去到深水埗買電腦,肚餓找餐廳看到附近有間越南餐廳,麵食唔洗$50就有碗 ,仲有飲品幾抵食,就入去試,入到去幸好仲有張政桌,坐下看到除了麵食仲有不少款式選擇。自選粉麵可由1-3餸選擇,最後選了2餸$46,冇諗過2餸嘅豬軟骨有3份&生牛肉,牛骨湯幾濃,河粉份量勁多,配$6青檸梳打。牛肉撈檬 $42 ,牛肉不少,配菜多,配免費柑桔蜜 甜又濃郁幾好飲。手工春卷好吸睛,夠新鮮又脆口,不油身,配青瓜生菜好味又抵食,4條$38。價錢抵食,下次再來吃飯同其小食。

2021-11-27 44 浏览
My friend recommended this Veitnam food near shim shu po. I tried the tea set which is very cheap price ALL are $38 from Monday to Saturday ( no service charge)includes snack (e.g. spring rolls) , main dish, drinkthis is the tea set shrimp cake was a bit oilyyou see there have different sauces fornu this is Vietnam coffee.

this is the tea set

shrimp cake was a bit oily

this is Vietnam coffee.

2021-11-27 36 浏览
今日去開深水埗做嘢,突然好想食越南嘢,就去咗越萊食個午餐。午餐叫咗一個厚燒豬扒蝦餅撈檬。叫咗杯熱嘅柑桔蜜,再加左兩件蝦仁米子卷。厚燒豬扒蝦餅撈檬,豬扒好大塊,煎得唔乾,蝦餅煎得好香脆,檬粉就一般。另外米子卷有蝦仁同蔬菜,感覺好健康
今日去開深水埗做嘢,突然好想食越南嘢,就去咗越萊食個午餐。

另外米子卷有蝦仁同蔬菜,感覺好健康
厚燒豬扒蝦餅撈檬
蝦仁米子卷
2021-11-26 35 浏览
越萊 (福榮街) (深水埗)深水埗福榮街124號地舖越來經典撈檬風味真係好經典! 好好味 揀唔到食咩揀佢就岩曬!自選粉面 牛骨湯 河粉 扎肉 生牛肉 蘿蔔個人好鍾意食湯麵 所以揀自選分麵 可以話佢嘅牛骨湯 真係整得好出色 好吸引 會想再食紅豆冰🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽好味程度:4.5/5 抵食 : 3/5 環境 : 4/5
越萊 (福榮街) (深水埗)
深水埗福榮街124號地舖

越來經典撈檬
風味真係好經典! 好好味 揀唔到食咩揀佢就岩曬!

自選粉面 牛骨湯 河粉 扎肉 生牛肉 蘿蔔

紅豆冰

🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽
好味程度:4.5/5
抵食 : 3/5
環境 : 4/5
越萊經典撈檬所謂嘅經典,其實呢有三種唔同嘅肉:香茅牛肉,炭燒豬頸肉,厚切燒豬扒。我覺得呢個應該係成間餐廳性價比最高嘅。$60 可以食到有三種肉,而且份量係真係夠大碗。我見佢有個slogan係:唔單止要好食,仲要夠飽⋯⋯ 係堅飽嘅。豬頸肉只有三塊 ,但識落口,就知道點解係咁矜貴。因為炭燒味道香、豬肉冧、有肉味。食完,係會令人想下次再叫$40嘅豬頸肉(小食)牛來了 $68湯底已經散發着濃厚嘅牛味,而牛肉就特別好食😋 真心彈牙,咬開做爆汁😬 安格斯牛肉片好厚身~ 肉味非常足。不過,如果平時食得淡氣嘅人,就可能會覺得湯底有啲鹹。不過,餐廳就算連夜晚,都有跟餐嘅飲品,熱嘅鹹柑桔就係免費送嘅,其他飲品都有跟餐嘅價錢。服務態度幾好,侍應總會覆返你落嘅單;又會主動提多一本菜單俾你去睇。平價但好味😋 $24 咋!餐廳張枱有掛鉤,都幾貼心
越萊

經典撈檬

牛來了 $68

馬拉盞炒通菜

平價但好味😋 $24 咋!

餐廳張枱有掛鉤,都幾貼心

2021-11-25
  • 牛萊了
  • 越萊經典撈檬
2021-11-21 57 浏览
因為我哋收工去咗食越南菜 呢間係連鎖式 佐敦同深水埗都有分店👍🏻呢度嘅裝修都幾靚 坐得又舒服😌呢度嘅咖喱牛肋骨配蒜蓉包望落真係好吸引 仲要係深水埗店限定🥺🥺🥺佢哋嘅廚師推介分別係手工春卷 同埋牛萊了👍🏻如果睇完餐牌揀唔啱仲可以揀任意配搭嘅越式湯河 咁就啱晒你心水啦🥰🥰我哋叫咗一碗越萊精選火車頭 入面有牛丸 牛肉牛筋 牛腩 雞絲 白蘿蔔 札肉 豆卜等等 超級豐富 一碗都夠兩個食🙈🙈 湯底好重牛肉味👍🏻👍🏻我哋仲叫咗個越萊經典撈檬 有豬扒 豬頸肉 香茅牛肉等等 撈檬個汁幾好味 酸酸甜甜好開胃😆😆跟餐有一杯柑桔蜜 如果想轉其他飲品就要加錢🙈如果平日嚟呢度食午市 仲有得加$10加小食🤤🤤下午茶餐都係$38好抵呀🥰🥰

呢度嘅裝修都幾靚 坐得又舒服😌

佢哋嘅廚師推介分別係手工春卷 同埋牛萊了👍🏻

跟餐有一杯柑桔蜜 如果想轉其他飲品就要加錢🙈
如果平日嚟呢度食午市 仲有得加$10加小食🤤🤤

下午茶餐都係$38好抵呀🥰🥰
遲左食午餐,咁啱到左下午茶時段,見到呢間越萊既下午茶餐都幾啱食,就去試下。呢個下午茶餐真係極抵食!$38有得揀一款包或者粉麵,再加一款小食同埋飲品,而且份量都唔會好少,完全係食得飽既。1⃣️法式吉列豬扒包+海防炸蝦餅+越南黑咖啡($38)吉列豬扒新鮮炸起好香脆,炸衣唔會好厚,食落豬扒有少少香茅味🤤個包食落鬆軟,入面除左大大塊吉列豬扒之外,仲有啲椰菜絲、青瓜、蕃茄同埋沙律醬,令成個包食落去多幾分清爽😋  小食揀左炸蝦餅,蝦餅唔算好大粒,但係都有咁上下厚度,食落有口感👍  另外飲品除左普通檸茶檸水呢啲之外,仲有得揀越南咖啡、鹹檸七呢啲,都唔洗加錢!揀左越南黑咖啡,飲落味道偏甘口。

1⃣️法式吉列豬扒包+海防炸蝦餅+越南黑咖啡($38)
法式吉列豬扒包
海防炸蝦餅
法式吉列豬扒包
2021-11-11 1616 浏览
又發掘一間好味嘅越南餐廳!🔖越萊經典撈檬💰60呢個絕對係大胃王必食,一定滿足到你😆有齊香茅牛肉、厚切燒豬扒同豬頸肉~所有配料都帶有陣陣嘅香料味同油脂香😚每碗撈檬都配咗廚師調好嘅魚露份量㗎🙌🏼最欣賞嘅係豬頸肉,好爽脆彈牙😍$60咁足料,仲配咗飲品,抵食🥳💫推薦指數: 8.5/10​🔖3餸麵全日套餐💰52一共有12款配料俾你揀~今次我就揀咗手撕雞肉、手切扎肉同白蘿蔔🤤麵同湯底都有得揀!我揀咗檬粉同招牌牛骨湯😌湯底好鮮甜,檬粉煮得啱啱好,細緻彈牙🤩三款配料入面最鐘意嘅係白蘿蔔,非常清甜🥰💫推薦指數: 9/10​🔖潘良帶子明蝦伴茄子💰32呢個菜式得呢到先食到咋❤️超級正💯茄子上面放咗彈牙嘅帶子同鮮蝦🍤成個配搭好好味啊🥳💫推薦指數: 10/10​🔖越萊蒜香牛油雞翼💰26雞翼包咗一層薄薄嘅炸粉,非常香脆🐣炸完之後入面仲好juicy㗎🤩💫推薦指數: 9/10🔖凍柑桔蜜💰+6嗌主食係包咗一杯熱柑桔蜜,加$6可以升級做凍既~飲落去好滋潤,配越南菜式唔錯啊💃🏼💫推薦指數: 7/10​
又發掘一間好味嘅越南餐廳!

🔖越萊經典撈檬

💰+6
💫推薦指數: 7/10​
  • 越萊蒜香牛油雞翼
2021-11-08 83 浏览
今次黎主要係想挑戰依個二人份量嘅火車頭湯河😜聽d staff講,佢好大碗,本身都會唔相信🧐 但一黎到之後真係會嚇親🤪🤪 唔只係個碗大,仲要配料超級多🐱 招牌生牛肉堆到成座山咁🤭 牛筋牛丸牛腩等等包圍住成碗粉,雞絲感覺上可以中和肥膩😌有一小碟芽菜同香葉,可以自己隨意添加😙 我仲鍾意加少少青檸同辣椒仔😍😍好正!一碗價錢,但雙人享受👍🏻👍🏻小食方面我會推介牛油雞翼👻 原來依度既小食有一個好可愛既碟,上面有一頂農夫帽裝飾😛 牛油雞翼除咗賣相漂亮,味道都好正,令人食唔停口,小朋友一定好中意😬其他小食好似春卷都有類似嘅裝飾🤣🤣嚟到越南餐廳,梗係要要返一杯冰凍嘅越南咖啡😜 作為依餐既完結👻👻
今次黎主要係想挑戰依個二人份量嘅火車頭湯河😜

一碗價錢,但雙人享受👍🏻👍🏻

其他小食好似春卷都有類似嘅裝飾🤣🤣

2021-10-11 191 浏览
Everything was okay about this shop, service and speed is all okay. Well then, that was until I ate my pho when I saw a cooked insect inside my pho! Perhaps this begs the question on what the hygiene condition is in the kitchen! This is especially shocking when it is during COVID. Truly shocking! Complained and guess what, the staff just took it away and didn’t even bother apologizing. Disappointing! Switched to another food, chicken cutlet with soup noodles, was really bland and tasted very sal

Switched to another food, chicken cutlet with soup noodles, was really bland and tasted very salty.

After eat, I returned to my office and i was thirsty x1000. MSG, in my opinion, was used too much!

2021-10-11
2021-10-10 190 浏览
好即興今晚同屋企人食越南菜🥳 深水埗呢間分店星期六日都好多人,今日係平日嚟到,都好快可以入得😋😋Staff安排我哋坐卡位,啱晒屋企人😛😛餐牌有好多款式,我見比較出名嘅係牛肉河、又有越式法包😌 我哋睇中左其中一款法包,原來下午茶時段先有🤣🔍招牌撈檬!我哋揀呢款因為佢配料好充足,豬扒豬頸肉牛肉樣樣有,有好多青瓜絲同紅蘿蔔絲,好fresh🌝🌝🔍春卷都係佢哋嘅招牌菜式,好似台台都有叫🤣 炸得非常之香脆,底下果一片青瓜可中和油膩感😬😬🔍 呢個小食好特別,有茄子帶子同鮮蝦😛 先先以為佢下邊嗰啲係油,但原來係魚露🥰 個配搭都幾好🤣🔍食咗咁耐,差啲唔記得仲有杯特飲😋 好cool!餐飯價錢好抵👻 可以推介!
Staff安排我哋坐卡位,啱晒屋企人😛😛

餐牌有好多款式,我見比較出名嘅係牛肉河、又有
越式法包😌 我哋睇中左其中一款法包,原來下午茶時段先有🤣

🔍食咗咁耐,差啲唔記得仲有杯特飲😋 好cool!

餐飯價錢好抵👻 可以推介!
好耐無食越南菜啦,咁啱朋友住深水埗附近,見到呢間主打越南菜的餐廳,就決定搵朋友一齊試下~😙 餐廳雖然不算好大,但佈置充滿越南特色,食物幾抵食,性價比都幾高~😎1. 🐣越式自選湯粉-三餸 + 送熱飲 ($52)我選咗招牌牛骨湯和河粉,湯底幾清甜,牛味香濃,河粉吸收哂湯汁,幾好食!😎 配料選了生牛肉、牛腩、豬軟骨,生牛肉浸一浸湯底就食得,幾粉嫩,😋👍,牛腩和豬軟骨偏肥,但都煮得幾軟腍,軟骨如果可以煮到好似筋咁腍就更好~😂河粉仲會有辣椒碎、青檸、芽菜及九層塔等配料俾大家自由加配~2. 🐷越式傳統豬肝醬手切扎肉包 ($36)麵包外層烤到脆脆地,麵包中間搽咗層🐷豬肝醬,味道好濃郁,有少少似食緊鵝肝醬嘅感覺😋再夾咗厚切扎肉、酸酸甜甜的蘿蔔絲和青瓜,多了份清新嘅感覺~又爆哂餡,好滿足! 大推!😍😝3. 🐣越萊蒜香牛油雞翼 ($26/3隻)一上枱已經聞到好香蒜蓉牛油味,🐣即叫即炸,外面嘅包住薄薄嘅炸粉,炸至金黃色,皮脆肉嫩😍,帶點juicy,不過食到最底嗰隻雞翼就油咗少少,建議隔多少少油先上碟會更好~🙉4. 越萊串燒 ($40/3串)有牛肉/豬肉/雞肉揀,我揀咗豬肉串燒,燒得幾夠火喉,燒得剛剛好,肉質

1. 🐣越式自選湯粉-三餸 + 送熱飲 ($52)

河粉仲會有辣椒碎、青檸、芽菜及九層塔等配料俾大家自由加配~
越式自選湯粉-三餸

2. 🐷越式傳統豬肝醬手切扎肉包 ($36)

越式傳統豬肝醬手切扎肉包

3. 🐣越萊蒜香牛油雞翼 ($26/3隻)

越萊蒜香牛油雞翼

4. 越萊串燒 ($40/3串)

有牛肉/豬肉/雞肉揀,我揀咗豬肉串燒,燒得幾夠火喉,燒得剛剛好,肉質幾腍身,配埋個沙嗲醬食,唔錯~😎👍
越萊串燒

2021-09-15