2018-02-11 230 浏览
岩岩新開既越南餐廳,店舖細細剛好經過就入去試試,撞正lunch時間店內full晒,好彩等左陣就有位.Menu主打越南粉麵,都幾多選擇,點左1碗粉麵同2款小食.生牛肉湯河牛肉幾新鮮而且軟淋無根,肥瘦均勻,牛骨湯底清甜有淡淡牛骨味,河粉都幾滑不錯庶蝦庶蝦蝦膠彈牙,新鮮炸起熱辣辣鮮蝦越南米紙卷略嫌蝦肉份量小而且蝦味不足,蔬菜份量多

Menu主打越南粉麵,都幾多選擇,點左1碗粉麵同2款小食.

生牛肉湯河

庶蝦
庶蝦蝦膠彈牙,新鮮炸起熱辣辣

鮮蝦越南米紙卷
略嫌蝦肉份量小而且蝦味不足,蔬菜份量多

午餐
2018-01-26 204 浏览
在土瓜灣內,要找地方享用晚飯絕不難,因為中西食府都有很多,但越式菜館就只有這間,位於較偏僻的譚公道名叫❲ 越軒 ❳的小菜館, 店舖少少門面絕不大,但偏偏是常都滿座簡簡單單的一碗生牛肉湯粉,牛肉很新鮮及嫩滑,湯底也很夠味道蝦餅撈檬, 分量及賣相不錯,但蝦餅俏為鬆,不夠彈牙,希好味道還可越式滴漏咖啡, 咖啡味不錯, 入口不會感覺很苦澀一間小小的食府,但種類也很多店鋪細細, 裝修很簡樸, 雖位置比較狹窄, 但正是街坊食肆的特色饍後感,這細細的食肆,其實都算滿意

簡簡單單的一碗生牛肉湯粉,牛肉很新鮮及嫩滑,湯底也很夠味道

越式滴漏咖啡, 咖啡味不錯, 入口不會感覺很苦澀

一間小小的食府,但種類也很多

饍後感,這細細的食肆,其實都算滿意
2018-01-25 181 浏览
呢間越南菜係土瓜灣新開將,我都幫襯過七八次,但水準依然一般,處於不穩定狀態,味道五時花六時變,一時湯唔夠熱,一時咸,一時淡,唔知想點?問過係老細親自做廚房,D 品質都可以甘既質素?做野都幾求其架喎!又試過等個生牛河,等接近半粒鐘,有乜可能?幾片牛加d 河粉都整甘耐,真係趕客似d 囉!下午茶時間又成日改,一時兩點,一時兩點半,餐牌上既野食又成日話無,無甘寫黎做乜呢?裝飾?俾人欣賞?甘多野都未準備好就唔好開將啦!我都俾左好多次機會呢度,應該無下次架啦!希望呢位老細去學下師,先再掂廚房啦!
2018-01-21
2018-01-24 162 浏览
已經一段時間沒有在土瓜灣見到越南食店,之前幾間都只維持一段日子;這間開在譚公道近木廠街,新鮮出爐開業幾個星期,每晚都大排長龍今晚試了蝦餅撈檬,比較少見的用碟上,撈起湯汁來有點困難; 反而生牛肉湯河,就非常好味,希望下次再來的時候會有點進步