2025-01-08 86 浏览
今日放假無乜事做,見屯門碼頭新開左間布拉腸粉店,又正正係屋企附近,就諗住去試吓佢既早餐,睇睇佢有咩特別。餐廳裝修得簡潔舒服,有d懷舊茶餐廳既感覺,選擇都幾多,價錢都算親民。 .即炸雞中翼公仔湯麵餐 $42第一樣試既係即炸雞中翼公仔湯麵餐,抵食到爆,$42仲包埋飲品,我揀左杯熱奶茶。雞中翼一上枱就聞到香味,係即炸既,外皮脆口,內裡嫩滑,仲帶少少醃製過既鹹香味,味道好惹味。至於公仔麵就吾會煮得過腍,湯底調味剛好,飲完吾會覺得太鹹或者太油膩,加埋熱奶茶,簡單又滿足。 .豬潤粥跟住試左佢既豬潤粥,出奇地滑同細膩,吾會有d粗糙既口感,粥底係有熬過既味道,好香濃,入口順滑,完全吾需要加調味料。豬潤份量吾少,切得夠厚,但煮得岩岩好,吾會老又夠嫩,每啖都係豬潤既鮮甜味,非常推薦! .叉燒腸粉叉燒腸粉就係一大亮點,亦係佢地嘅招牌,佢既腸粉同平時港式腸粉口感好吾同,皮夠薄,食落去又滑又有彈性,重點係餡料多到爆,叉燒切得細細粒,但帶有少少甜味,仲有輕輕既焦香味。咬住腸粉皮再配埋叉燒既香味,絕對係一流! .鮮蝦仁腸粉再黎係鮮蝦仁腸粉,蝦仁好大隻,咬落爽口彈牙,蝦味鮮甜,一條腸粉入面有2隻大蝦仁。腸粉既

炸雞中翼公仔湯麵餐 $42

叉燒腸粉

鮮蝦仁腸粉
再黎係鮮蝦仁腸粉,蝦仁好大隻,咬落爽口彈牙,蝦味鮮甜,一條腸粉入面有2隻大蝦仁。腸粉既皮滑到可以係碟上面「行」,而且吾會因為放得耐而變乾,真係吾錯

大和低糖豆漿
早餐
6天前 0 浏览
📍 軒記布拉腸粉•美味粥 {屯門}呢排返通宵番多左,係時候要清吓腸胃!屯門碼頭開咗一間手作拉布腸粉😌完全夠晒味道,腸粉皮仲好皮薄餡多。好柔軟嘅腸粉,好軟綿綿嘅粥底個粥本人真心推介🩷✨粽子{鹹肉糭}外皮用糯米包裹,內餡多為鮮美的豬肉、香菇與臘腸,味道濃郁。蒸煮後,口感軟糯,咸香適中,好充足嘅飽肚感!✨炒麵麵條吸收了醬油既精華。搭配新鮮的蔬菜,口感香滑,色香味俱全。✨蔥花蝦米腸粉✨叉燒腸粉米漿蒸製而成的腸粉柔滑細膩,完全係人工拉布腸粉,內餡包裹著香甜的叉燒同蔥花蝦米,味道鮮美。淋上特製的醬油,搭配自家製辣椒醬,辣椒油先係靈魂,好欣賞自家製嘅辣椒油🌶️辣得來唔會只有死鹹!✨北菇滑雞粥好海綿嘅粥底,吸收晒冬菇嘅味道,令到粥底都自然有菇味,雞肉好嫩滑🐔

📍 軒記布拉腸粉•美味粥 {屯門}

呢排返通宵番多左,係時候要清吓腸胃!
屯門碼頭開咗一間手作拉布腸粉😌
完全夠晒味道,腸粉皮仲好皮薄餡多。
好柔軟嘅腸粉,好軟綿綿嘅粥底
個粥本人真心推介🩷

✨粽子{鹹肉糭}

✨炒麵

✨蔥花蝦米腸粉
✨叉燒腸粉

✨北菇滑雞粥

2025-01-21 64 浏览
【屯門•軒記布拉腸粉・美味粥】@ππππππππππππππππππππππππππππππ新出生滾豬潤公仔湯麵 湯底鮮甜,豬潤滑嫩,公仔麵吸收了湯汁的精華,口感極佳。北菇滑雞粥 粥底滑順,北菇香氣撲鼻,雞肉鮮嫩,令人食指大動。豬潤腸粉 腸粉柔軟,豬潤鮮美,醬油點綴,味道鮮香。炸兩腸粉 外脆內軟,配上甜醬,口感層次豐富,是經典的美味組合。腐乳醬生菜 鮮脆的生菜搭配腐乳醬,清新爽口,十分開胃。餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 250✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#屯門美食 #軒記布拉腸粉・美味粥 #web3屯門軒記布拉腸粉・美味粥湖翠路138號啟豐商埸地下G1C8號舖
【屯門•軒記布拉腸粉・美味粥】@

新出生滾豬潤公仔湯麵
湯底鮮甜,豬潤滑嫩,公仔麵吸收了湯汁的精華,口感極佳。

北菇滑雞粥
粥底滑順,北菇香氣撲鼻,雞肉鮮嫩,令人食指大動。

豬潤腸粉
腸粉柔軟,豬潤鮮美,醬油點綴,味道鮮香。

炸兩腸粉
外脆內軟,配上甜醬,口感層次豐富,是經典的美味組合。

腐乳醬生菜
鮮脆的生菜搭配腐乳醬,清新爽口,十分開胃。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
#屯門美食 #軒記布拉腸粉・美味粥 #web3屯門
軒記布拉腸粉・美味粥
湖翠路138號啟豐商埸地下G1C8號舖
2025-01-18 27 浏览
天氣好凍,想食碗熱粥暖吓個胃。屋企附近新開開咗間粥布拉腸粉專門店,一於俾個機會試試佢。🥣生滾皮蛋魚片粥皮蛋同魚片系大大塊唔係切到好細粒,魚片好香好滑。粥夠綿,稀稠適中,生滾粥夠熱,冬天食暖笠笠!🥣炒麵麵質乾爽彈牙,菜葱挺身爽脆,帶鑊氣同麻油香,碟底不見汁水,代表炒得夠乾身,入口亦不油膩唔會好油膩,好香!🥣鮮蝦布拉腸鮮蝦腸粉布拉腸粉係即叫即做,腸粉外皮又薄又幼滑,晶瑩剔透,鮮蝦爽口彈牙!🥣炸兩腸粉熱,油條脆中帶韌性。份量都夠多,飽肚!☕️菜蜜飲多杯菜蜜就係一餐完美嘅中式粥麵店晚餐了。總結,呢間粥麵店嘅品質不錯,性價比十分之高。兩口子打拼嘅家庭式小店,人情味滿滿,十分溫暖,值得光顧!

🥣生滾皮蛋魚片粥

🥣炒麵

🥣鮮蝦布拉腸

🥣炸兩

腸粉熱,油條脆中帶韌性。份量都夠多,飽肚!

☕️菜蜜

飲多杯菜蜜就係一餐完美嘅中式粥麵店晚餐了。

2025-01-13 42 浏览
今天天氣很冷,想買一碗碎牛粥暖暖胃,當回到家後打開一看,看不到任何碎牛肉,以為沉底了,用匙羹不斷攪拌最後發現除了花生生菜之外,什麼都沒有……… 非常失望,看食評好像不錯,但結果竟然是這樣。另外牛肉腸粉入邊嘅餡都超級少,份量亦少,但係腸粉唔記得影相。
今天天氣很冷,想買一碗碎牛粥暖暖胃,
當回到家後打開一看,看不到任何碎牛肉,
非常失望,看食評好像不錯,但結果竟然是這樣。

碎牛粥
外卖自取
2025-01-02 157 浏览
好友今早約我去位於屯門湖翠路138號啟豐商場地下G1C8號舖的《軒記布拉腸粉。美味粥》食早餐,環境舒適,小店型式經營,坐得舒服。我點左個 艇仔粥 $28,鮮蝦腸粉 $24;好友點左個 粥粉常餐 $48,有牛肉魚片粥+葱花蝦米腸粉,配菜心油菜 $10(跟餐);另外點左個 炸豬扒炒麵 $38,炸雲吞(5粒)$30,雞蛋腸粉 $22。整體黎講係粥底軟綿,材料新鮮,艇仔粥帶著兒時的回憶(粥+炒麵/腸粉的早餐),配料豐富好味;牛肉魚片新鮮好食;腸粉是真材實料自家拉的,三款腸粉都好鮮甜幼滑,炸豬扒炒麵份量不少,豬扒香脆可口,炒麵好食。

• 葱花蝦米腸粉
  • 牛肉魚片粥
  • 艇仔粥
  • 鮮蝦腸粉
  • 炸豬扒炒麵
  • 雞蛋腸粉
屯門啟豐商場位於屯門碼頭海岸邊,在海岸散完步,秋冬很適合來吃一碗暖暖的即滾粥。小店不大,做老街坊生意多,相信好多公公婆婆會好鐘意。🍲魚片豬肝即叫即滾粥一大碗係碗既!粥底順滑,米粒綿綿,淡淡的調味帶著咸香。豬肝補血,爽口不老。魚片無骨又味鮮。即滾粥的水平,比連鎖店的好吃太多。🌯炸兩腸粉記得貓太太中學時,來到粥舖,吃粥一定要吃炸兩。完美結合油炸鬼脆口和布拉腸粉軟滑的雙重享受。加上甜麻辣醬yummy!

🍲魚片豬肝即叫即滾粥

🌯炸兩腸粉
2024-12-29 96 浏览
無論是寒冷的冬日,食粥真係好正!十分暖胃🫶🏻#必試手工拉腸必試之選!今次揀左叉燒腸,皮薄料多,入口嫩滑彈牙,配上醬油或辣椒,好食。#新品雲吞麵及生菜新品的雲吞麵搭配新鮮生菜,簡單卻充滿驚喜,麵條滑順爽口,雲吞多而餡料豐富,鮮蝦足有兩三隻,好俾貨。#南瓜玉米粥色澤誘人,味道更是香甜可口。南瓜香綿,每啖都食到少少南瓜碎和粟米,口感佳。#艇仔粥料唔算多,但味道清甜,好香綿。豬皮好爽口。#檸檬茶及豆漿來一杯檸檬茶或豆漿,清新又解渴。家庭式經營,溫情又好味,值得推薦的小店。
無論是寒冷的冬日,食粥真係好正!十分暖胃🫶🏻

#必試手工拉腸

#新品雲吞麵及生菜

#南瓜玉米粥

#艇仔粥
料唔算多,但味道清甜,好香綿。豬皮好爽口。

#檸檬茶及豆漿
來一杯檸檬茶或豆漿,清新又解渴。

家庭式經營,溫情又好味,值得推薦的小店。
  • 雲吞麵
  • 南瓜玉米粥
街坊落樓想買啲嘢食,發現咗新開粥店,自從前面間餐廳無粥賣之後次次都要去街市有點煩。高高興興叫咗粥、炒麵同叉燒腸。唔係經外賣平台,親身落去買,攞上樓打開一望⋯⋯嚇親⋯⋯除咗個粥正常啲之外,腸粉同炒麵就好似食剩倒返落去咁。最薄嗰隻外賣盒都裝唔滿三分之一。平常嘅粥舖,炒麵腸粉配料少啲係必然,無期望過,但至少裝滿個盒仔吖。諗唔到佢廿幾三十蚊個炒麵,咁都做得出⋯⋯嗰間舖街坊都知係死位,如果大件夾抵食,係有可能起死回生,畢竟啟豐園獨市,但呢間嘢咁嘅表現⋯⋯貴店老闆,希望你唔好一味諗賺到盡。咁嘅表現所有人至多買一次,我都唔想你咁快離場。呢個屋苑好多公公婆婆鐘意食粥。
高高興興叫咗粥、炒麵同叉燒腸。
唔係經外賣平台,親身落去買,攞上樓打開一望⋯⋯嚇親⋯⋯
2024-12-19
2024-12-17 106 浏览
冬天凍凍地就係想食啲粥好多時粥舖又得葷食見到軒記有素食選擇,都有好多唔同套餐,布拉式腸粉,粥、炒麵餐,重點係價錢非常親民🤣選擇咗幾樣必點布拉腸粉佢嘅米漿蒸製而成,即點即整,所以非常新鮮。上枱熱辣辣,加上醬油同甜醬配搭,陣陣米香飄出嚟,單食又得,配粥都好正😋皮蛋粥要煲到又綿又香嘅粥好有技巧皮蛋粥就更難好鍾意落勁多蔥花落粥😂唔知有冇人都係咁呢?油炸鬼食粥當然唔少得佢兩個一次係絕配脆卜卜嘅外皮沾落軟綿綿嘅粥,口感一流咁就止到我想食粥嘅引,開心!軒記布拉腸粉・美味粥 (屯門)📍 屯門湖翠路138號啟豐商埸地下G1C8號舖
冬天凍凍地就係想食啲粥
好多時粥舖又得葷食

選擇咗幾樣必點
布拉腸粉
佢嘅米漿蒸製而成,即點即整,所以非常新鮮。
上枱熱辣辣,加上醬油同甜醬配搭,
陣陣米香飄出嚟,單食又得,配粥都好正😋

皮蛋粥
要煲到又綿又香嘅粥好有技巧
皮蛋粥就更難
好鍾意落勁多蔥花落粥😂
唔知有冇人都係咁呢?

油炸鬼
食粥當然唔少得佢
兩個一次係絕配
脆卜卜嘅外皮
沾落軟綿綿嘅粥,口感一流
咁就止到我想食粥嘅引,開心!

軒記布拉腸粉・美味粥 (屯門)
📍 屯門湖翠路138號啟豐商埸地下G1C8號舖

煮得綿綿,口味豐沛的粥品向來討人喜歡,軒記布拉腸粉美味粥賣的就是這樣的粥,軒記布拉腸粉美味粥主打粥、麵、腸粉現點現煮,煮出老少咸宜且充滿元氣的熱粥供食客享用,滑溜的腸粉也是吸引客人目光之一。吃過軒記布拉腸粉美味粥的豬潤肉丸粥,一定回不去了,豬潤肉丸粥受到許多食客的青睞,豬潤肉丸粥入口稠密,有著濃郁的肉香,豬潤熟度拿得恰到好處,軟嫩無比,肉丸彈勁十足,豬潤肉丸粥品嚐起來細膩又講究。牛肉魚片粥對我來說有一種無法抗拒的魔咒,看似平淡無奇,吃了才發現多驚奇,米粒熬得相當軟爛,牛肉魚片粥滿滿精華,牛肉魚片粥配料蠻多,牛肉鮮滑不柴,魚片無骨刺,嫩鮮滋味教人著迷。鮮蝦腸粉幾乎是我在粥店必吃的品項,腸粉皮薄得滑嫩剔透,白裡透紅,蒸到軟糯帶點彈性,裡面包裹著完整的蝦仁,鮮蝦腸粉口感先軟後彈,層次多元且分明,淋上極佳的鹹鹹甜甜醬油,鮮蝦腸粉好吃到令人激賞。炸豬頸肉炒麵令人念念不忘,大廚炸功了得,炸豬頸肉炸得金黃,非常厚實且脆口,每一口都是豬頸肉的油脂香,毫不膩口。炒麵著重乾爽,每一條麵條吃出醬油鹹香,彈彈的頗順口,屬於經典的炒麵味道。

2024-12-14 145 浏览
今次又來到屯門碼頭看下海散下心,晚餐就決定去附近嘅啟豐商場搵食!見到呢間布拉腸粉同埋粥品嘅專門店,咁啱最近天氣又凍返,睇來食返碗熱辣辣嘅粥就最適合不過啦~✨豬膶粥豬膶嫩滑而有彈性,仲帶有肉香味,配合埋口感綿密細膩嘅粥,每一啖都令人覺得好溫暖好滿足~✨皮蛋牛肉粥非常足料,皮蛋同埋牛肉嘅份量都頗多,而且呢度嘅粥亦唔係好稀嘅粥水!成碗粥結合咗皮蛋嘅濃郁風味同埋牛肉嘅鮮味,味道絕佳~✨鮮蝦腸粉布拉腸粉係即叫即做嘅,腸粉嘅外皮又薄又幼滑,晶瑩剔透,內裡仲包住爽口嘅鮮蝦~✨凍豆漿餐廳店員態度親切,而且每一樣食物都係精心製作,係一間值得支持嘅小店👍🏻~

✨豬膶粥

鮮蝦腸粉
凍豆漿
  • 豬膶粥
2024-12-08 136 浏览
必試手工拉腸!鮮蝦腸粉,皮薄透亮,好香滑,裡面包著新鮮的蝦仁,鮮味爽口,正🦐🥢炒麵及生菜炒麵,份量唔錯,碎左少少,但味道卻意想不到的香。生菜好靚,好嫩好爽脆,唔使蠔油都超好食。南瓜玉米粥這道粥不僅色澤誘人,味道也非常香甜,南瓜的濃郁與玉米的鮮甜,暖心又滿足!北菇滑雞粥雞肉滑嫩,帶有少少鹽焗的香味,粥好綿滑,滿滿北菇香,味道可口。店舖剛開張不久,感受到店主的濃濃用心,味道和食材都不錯,絕對值得一試。
必試手工拉腸!

炒麵及生菜

南瓜玉米粥

北菇滑雞粥

• 鮮蝦腸粉
2024-12-01 191 浏览
去屯門探朋友,見到軒記有布拉式腸粉,粥餐、炒麵餐,多款套餐選擇,價錢非常親民。最吸引我嘅喺布拉式腸粉,米漿蒸製而成,即點即整。我鍾意🦐蝦米葱花腸,食落腸粉香滑、軟綿綿,啖啖蝦米同葱嘅香氣,搭配鼓油醬料,更加香氣四溢豬潤魚片粥,豬潤份量多而且爽脆,魚片新鮮滑嫩,配搭粥品好滋味💖炸豬扒炒麵,豬扒切塊狀且夠入味;炒麵幼身,配料椰菜同蘿蔔絲,口感豐富。軒記布拉腸粉・美味粥湖翠路138號啟豐商埸地下G1C8號舖

我鍾意🦐蝦米葱花腸,食落腸粉香滑、軟綿綿,
啖啖蝦米同葱嘅香氣,搭配鼓油醬料,更加香氣四溢

軒記布拉腸粉・美味粥
湖翠路138號啟豐商埸地下G1C8號舖

2024-11-17 146 浏览
啟豐商場終於開咗檔粥舖,老闆話開業都一個月,但完全冇宣傳,似家庭式經營!今晚試咗艇仔粥,皮蛋瘦肉粥,炸両同叉燒腸,四樣野,共$106。皮蛋瘦肉粥都好多皮蛋、肉就見到幾條肉絲,但我鍾意食皮蛋所以食得好滿足,而艇仔粥就相對比較少料,但粥底係好食!腸粉夠薄夠滑,叉燒腸好多叉燒,炸兩腸粉夠滑又夠脆,只係豉油太淡,唔夠鹹又唔係甜!整體係食完全部野唔會口渴,真材實料,見到佢有麵食供應!唔想食重口味食物,呢間係好選擇,性價比都高,值得推介!

2024-11-17
10 分钟 (外卖自取)