2024-07-08 36 浏览
之前見到門口寫住辣得過癮, 仲以為係食四川野點知睇真啲🔍原來係清真餐廳,食物價錢都算相宜~呢間餐廳主要係做外賣嘅,如果要堂食嘅話佢喺出面公園旁邊都放咗啲摺枱/或者買去旁邊公園食都可以呢個芒果沙冰$20 真係好抵👍🏽因為真係好好飲,真材實料, 佢嘅甜味唔係死甜或者假甜味, 係真係芒果嘅清甜味~🤤😋😋喺hk唔係咁容易飲到咁正嘅芒果沙冰, 試咗一次返唔到轉頭,一定會再買嚟飲!!!再叫咗個12吋三文魚Pizza$158可以揀辣度,我揀咗最小嘅辣度好好食,香味好特別✨好有外國風情感覺係旅行先食到嘅味道 喺香港真係未食過呢種味道👅好好食呀!!!屋企人都讚不絕口呢Loaded fried$40呢個係焗薯條+焗雞粒好特別好好食🤤好多芝士磨菇Samosa chaat $30呢個沙律菜有紅蘿蔔絲 青瓜絲 洋蔥絲 蕃茄菜等等 配上餐廳獨有嘅醬汁 好fresh十分值得一試✨✨✨🤩🤩
之前見到門口寫住辣得過癮, 仲以為係食四川野

呢個芒果沙冰$20 真係好抵👍🏽

再叫咗個12吋三文魚Pizza$158
可以揀辣度,我揀咗最小嘅辣度
好好食,香味好特別✨好有外國風情

Loaded fried$40
呢個係焗薯條+焗雞粒
好特別好好食🤤好多芝士磨菇

Samosa chaat $30
十分值得一試✨✨✨🤩🤩
2024-07-07 68 浏览
朋友屋企附近開咗間清真食品,今日佢間屋裝修好,請我上去參觀。因為天氣太熱,都唔想出街食,就買外賣返屋企一齊享用。我哋叫咗雞肉芝士薄餅 $75即叫即焗,餅底我揀咗厚批,材料有雞肉、三色椒和洋蔥,芝士非常多,食落有拉絲效果,好好味。炸雞粒 $25炸雞粒都係即叫即炸,炸到啱啱好,雞肉唔會乾,啖啖肉,非常好味。魚柳漢堡套餐 $38魚柳大大塊,炸得好香脆,有魚香味道,加埋芝士和生菜,材料豐富。牛肉漢堡套餐 $45包身鬆軟,牛肉漢堡味道濃郁,肉質嫩滑,裏面有生菜、洋蔥、蕃茄和芝士,個包揸上手都好大個,滿足。套餐有薯條和一罐汽水薯條係粗身的,炸到脆卜卜,份量都唔少。辣得過癮元朗媽橫路7號富來商場地下20號舖

我哋叫咗
雞肉芝士薄餅 $75

炸雞粒 $25

魚柳漢堡套餐 $38

牛肉漢堡套餐 $45

套餐有薯條和一罐汽水
薯條係粗身的,炸到脆卜卜,份量都唔少。

辣得過癮
元朗媽橫路7號富來商場地下20號舖

2024-07-07 12 浏览
橋底有間叫「辣得過癮」以為賣川菜,原來係賣清真食物,以外賣為主。芝士牛肉漢堡 $45(+$15薯條汽水)即叫即製,漢堡肉質多汁,調味豐富,就算買到返屋企食都一樣好味😋薯條係我最愛嘅粗薯條。烤雞脾 $20以燒烤方式,加大量香料醃製,非常入味。蜂蜜芥末查普里牛肉餅 $10老闆用蜂蜜芥末即製牛肉餅,香口薄脆,可以加入漢堡或薄餅同食,一樣滋味。特色鷹咀豆蓉 $20(+$10 薄餅)鷹咀豆係印度菜或土耳其常見菜式,外賣都可以食到,配埋薄餅係絕配。

芝士牛肉漢堡 $45(+$15薯條汽水)

烤雞脾 $20
以燒烤方式,加大量香料醃製,非常入味。

蜂蜜芥末查普里牛肉餅 $10

特色鷹咀豆蓉 $20(+$10 薄餅)
牛肉漢堡
鷹嘴豆配薄餅
牛肉漢堡
鷹嘴豆配薄餅
2024-07-04 21 浏览
初初就咁睇以為係南亞食品,點知原來係清真食物所有嘢都係即叫即整👍🏻🔸Mango Lassi 芒果拉西沒有太多的優格及糖,不會很甜,反而更像一杯芒果沙冰smoothie。酸酸咪咪的芒果味,解渴解辣,消暑又降溫。20蚊杯,幾抵飲。🔸炸雞槌10蚊/隻。性格比高,香脆鮮嫩,附上一包辣醬汁。或者蘸上乳酪醬來食,同樣美味,大快朵頤,推薦。🔸咖喱雞印度香飯(Biryani)米飯中加入雞肉,(八角肉荳蔻小茴香檸檬辣椒)多種調料烹製而成。美味和香氣兼備, 充滿層次,嗜辣的好選擇。夠嗆夠辣夠勁。米飯,相信是用印度香米,有別於日常吃到的,很有異國(南亞)風味。🔸雙層牛肉芝士漢堡認真落本同足料。漢堡包有4-5寸高。兩層厚厚,新鮮煎制牛肉漢堡排,焦香,有肉的咬勁。外層麵包軟熟,夾著生菜蕃茄芝士酸瓜,還加入炒過的洋蔥,減輕辛辣帶出甜味,十分棒。🔸雞肉Pizza 現場即制的手工Pizza, 如果唔食辣,可以落單時跟收銀講。她還問我Pizza要厚邊還是薄邊。大塊的雞肉,配上拉絲芝士酸甜茄醬&辣醬,厚邊脆底,口感豐富且美味。🔸咖喱雜菜適合素食者,不是很油的呢種,完全可以放心。配料有薯仔青豆角椰菜花,以茴香籽、蕃茄及香
初初就咁睇以為係南亞食品,點知原來係清真食物
所有嘢都係即叫即整👍🏻

🔸Mango Lassi 芒果拉西

🔸炸雞

🔸咖喱雞印度香飯(Biryani)

🔸雙層牛肉芝士漢堡

🔸雞肉Pizza

🔸咖喱雜菜
適合素食者,不是很油的呢種,完全可以放心。配料有薯仔青豆角椰菜花,以茴香籽、蕃茄及香料調味。小塊椰菜花仍保持著爽脆口感。簡單的弄個白米飯,十分配搭,經濟實惠。

可惜當天,店鋪有一個煮食爐維修,未食到佢地整的串燒。就將這個驚喜,保留到下次光臨果陣時啦。
聽到個名我仲以為佢係食四川嘢原來係清真菜 不過主打辣味我都只係叫少少辣店員好細心 亦都好友善咁同我解釋菜名價錢真係好抵食Samosa chaat呢個係北印度嘅街頭小食之一其實有啲似係沙律上面係椰菜絲同埋一啲脆脆下面用嘅係乳酪醬浸住煙靭嘅麵包初時食有少少唔慣 但係食耐咗會越嚟越香如果食得辣上面仲可以再加辣椒粉Chicken tikka pizza 傳統嘅烤雞pizza欣賞佢係即叫即整即烤批皮係好軟熟上面嘅Topping好多好豐富 烤雞會帶啲印度香料味 個人覺得比一般Pizza特別Fish burger with fries and coke 呢個係一個set嚟嘅魚柳漢堡,再加薯條可樂都係即叫即整 漢堡挺身靚仔薯條係最鍾意嘅粗身 趁熱食最好味Mix vegetable curry with chapattiChapatti 有另外一個名字叫做roti 係用拍打方式製成嘅印度餅比起naan會紮實一啲 少少煙靭用嚟包住蔬菜咖喱會吸晒啲味道
聽到個名我仲以為佢係食四川嘢

上面嘅Topping好多好豐富
烤雞會帶啲印度香料味
個人覺得比一般Pizza特別

呢個係一個set嚟嘅
魚柳漢堡,再加薯條可樂
都係即叫即整 漢堡挺身靚仔

用嚟包住蔬菜咖喱會吸晒啲味道

• Samosa  chaat
  • Chicken  tikka  pizza
2024-06-28 19 浏览
多數食清真菜,都會第一時間諗起尖沙咀重慶大廈,點會諗到元朗會開咗一間清真菜。同老闆娘傾傾偈先知老闆娘係香港人,而老闆係巴基斯坦人,所以老闆娘特登嘗試煮清真菜式,點知親朋戚友都話好好食,於是就開咗呢一間舖。羊肉咖喱配全麥薄餅x2(🌟83.56/100)💲60因為早幾日係巴基斯坦嘅新年,所以就會由呢一道嘅菜式。炆到好腍嘅羊膝配上偏辣嘅咖喱,薄餅點咖喱汁好夾,一口接一口炸雞漢堡配薯條 (🌟80.55/100)💲50而家M記一個餐都差唔多$50個餐,但係呢一個絕對高質好多,即炸雞排返到屋企都內裏Juicy,外面脆卜卜,個包一啖絕對冇可能咬得完,薯條係粗薯條,但係可以再炸脆多少少炸雞鎚x2 (🌟78.44/100) 💲20勁特別,第一次食用藤椒嚟醃味嘢食,食到微微嘅藤椒香味,放咗一段時間依然都係脆卜卜咖喱角沙律 (🌟77.65/100)呢個有啲似清真菜嘅前菜,有蕃茄、生菜、洋蔥,咖喱角裏面放咗鷹嘴豆,味道濃辣,加了乳酪,和薄荷等等不同的香料,充滿了特色

羊肉咖喱配全麥薄餅x2(🌟83.56/100)💲60

炸雞漢堡配薯條 (🌟80.55/100)💲50

炸雞鎚x2 (🌟78.44/100) 💲20

咖喱角沙律 (🌟77.65/100)
[✨元朗辣得過癮·少見驚喜滿滿清真外賣店🍕]#辣得過癮 #元朗🔸芝士薄餅 (9吋)可以自選薄批或厚批,芝士係拉到絲嘅,勁足料!餅底用上好多香草香料,食落味道唔錯🤤🔸炸雞扒漢堡雞扒好厚身,咬落去外脆內軟,肉汁滿滿;蕃茄同生菜都好清爽💯🔸美味燒雞髀雞髀好入味,肉質軟嫩,香料味十足,好食😍🔸印度烤餅 配鷹嘴豆泥烤餅好蓬鬆柔軟,香口彈牙,配搭香辣嘅鷹嘴豆泥,好惹味👍————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結開左無耐嘅清真小店,雖然只係做外賣,但水準都有返咁上下,加上價錢真係好親民抵食,想試下清真小食嘅都可以黎試下啊👀👍📍辣得過癮🏠元朗媽橫路7號富來商場地下20號舖 #jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #元朗 #元朗美食 #元朗好去處 #元朗食好西 #元朗餐廳 #辣得過癮 #清真食品 #清真
[✨元朗辣得過癮·少見驚喜滿滿清真外賣店🍕]

#辣得過癮 #元朗

🔸芝士薄餅 (9吋)

🔸炸雞扒漢堡
雞扒好厚身,咬落去外脆內軟,肉汁滿滿;蕃茄同生菜都好清爽💯

🔸美味燒雞髀
雞髀好入味,肉質軟嫩,香料味十足,好食😍

🔸印度烤餅 配鷹嘴豆泥
烤餅好蓬鬆柔軟,香口彈牙,配搭香辣嘅鷹嘴豆泥,好惹味👍

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍辣得過癮
🏠元朗媽橫路7號富來商場地下20號舖

辣得過癮,開頭乍睇餐廳名以為係賣四川菜,估唔到竟然係主打清真食品!位於元朗朗屏站附近,款式好好多樣化,價錢亦都好經濟實惠!老闆娘親切友善,喺佢嘅推薦下試咗幾款食物,感覺到食物製作好有誠意!Chicken Tikka pizzaPizza全部即叫即整,客人可以自選薄批或厚批,落單後就會即搓麵團,再放入烤爐新鮮烤焗,所以口感特別軟熟!雞肉香料味重,辣辣地好惹味!美味燒雞髀雞髀好大隻,醃得好入味,充滿香料味,好食!炸雞粒分量好多,雞粒炸至金黃香脆,好容易一粒接一粒,食唔停口。羊肉咖喱咖喱唔算太辣,反而鹹鹹地,入面有炆至軟腍鬆化嘅羊肉,配軟熟嘅自家製naan非常配合!不過羊肉份量就少佐d。

Chicken Tikka pizza

美味燒雞髀
雞髀好大隻,醃得好入味,充滿香料味,好食!

炸雞
分量好多,雞粒炸至金黃香脆,好容易一粒接一粒,食唔停口。

羊肉咖喱

2024-06-14 16 浏览
竟然有香港人經營既清真halal店鋪。小店經營外賣,有燒烤,咖喱角,炸雞塊,炸蔬菜,亦有pizza同漢堡。我哋叫左一個芝士牛肉堡,有芝士,牛肉扒,生菜,番茄,黃油,醃青瓜醬,入口酸甜,麵包鬆脆,好食。炸物我地乜都要D,炸雞塊好似台灣鹽酥雞,調味略辣,但勝在炸粉好薄,夠酥脆。咖哩角好好味,外皮酥脆,薯蓉調味岩岩好,唔會太鹹,中意咖哩角既朋友唔好錯過。另外我地嗌左芒果奶昔,係新鮮芒果現做芒果味香濃,好飲!!

另外我地嗌左芒果奶昔,係新鮮芒果現做芒果味香濃,好飲!!
2024-06-13 18 浏览
Burger和咖哩就食得多,清真的口味真係第一次食!呢間位於朗屏站附近的小店,價錢親民,買一堆番屋企慢慢嘆岩哂!.Burger真係好值得試!大讚塊漢堡牛肉味濃厚非常高質,仲有蕃茄、洋蔥好fresh👍🏻好辣之人必試咖哩!香辣十足🌶️,點naan食一流😋.想食點香口炸物可以試下咖哩角,超級大件😍 勁足料脆卜卜同樣辣度十足🌶️,炸雞份量十足,可辣可唔辣😉最後揀左支烏龍茶解辣😂.呢間好岩好辣之人,真係辣得過癮🔥🔥

呢間好岩好辣之人,真係辣得過癮🔥🔥
2024-06-11 347 浏览
元朗近朗屏站嘅呢間清真菜外賣店,老闆娘識講廣東話勁親民小店雖則細細地只限外賣,但係款式都幾多價錢都幾經濟清真菜雖然無豬肉,但都仲有好多好有特色嘅食物。同老闆娘傾計,餐廳係以家庭式口味為主,佢話成日都會試整好多唔同嘅野食試下。炸蔬菜球D料全部都係蔬菜黎,薯仔香蔥芋頭。炸得都夠脆,好有香蔥味之餘入面有D香料食落唔油膩辣牛肉餅味道有少量辣,入面有唔同嘅香料之餘,牛肉餅本身有一定厚度,食落有肉味之餘香料味道勁濃羊肉咖喱配全麥薄餅h兩隻小羊膝同咖喱,咖喱唔會太濃味,味道偏鹹不過配埋個薄餅一齊食又平衡到蜜糖芥末醬辣牛肉餅漢堡老闆娘話係新推出嘅產品黎,話係清真版漢堡包😂漢堡包同普通漢堡唔大分別,不過個蜜糖芥末醬配埋塊牛肉餅食個味道又出奇地好食,本身有辣度嘅牛肉,個醬可以中和到一下個辣雞肉芝士薄餅9吋pizza即叫即做,仲可以揀厚定薄批底。薄餅好多芝士拉到絲,餅底有D似麵包嘅質感,鬆鬆軟軟幾好食。上面有好多香草香料,食落好多層味道

元朗近朗屏站嘅呢間清真菜外賣店,老闆娘識講廣東話勁親民

小店雖則細細地只限外賣,但係款式都幾多價錢都幾經濟

炸蔬菜球

辣牛肉餅

羊肉咖喱配全麥薄餅h

蜜糖芥末醬辣牛肉餅漢堡

雞肉芝士薄餅
2024-06-08
以為清真食物只係無豬肉咁簡單,老闆娘話食材來源同處理都好講究,長知識。一邊等一邊同老闆娘傾,了解到佢開呢間店嘅原因。除左方便購買清真食物,佢仲想畀人知道清真食物都有好多選擇,都可以食漢堡包同Pizza㗎。🍔FISH BURGER W/Fried & Coke $53即叫即整,就算返到屋企先食,魚柳仲脆。醬汁同平時食開係有啲唔同,有啲香料味。🍟薯條都係即叫即炸,配上椒鹽,幾特別。忍唔住即刻食左幾條,真係唔使茄醬都好味😋。咖哩什豆飯 $40唔知叫咩名,辣辣地,無肉,咖哩汁。第一啖唔辣,香料味濃郁,越食越辣,不過又辣得好過癮,一啖接住一啖,食唔停😆。CHEESE PIZZA 9” $65薄批,同平時Pizza味道有啲分別,清真風味,幾特別。我鐘意芝士蕃茄呢啲基本組合,芝士唔算多,唔係好拉絲。💬經濟抵食之選,真係朗屏站下面1-2分鐘路程。唔想等可以先打電話落單,自取跟住就搭西鐵,勁方便。

魚柳包

咖哩什豆飯 $40

芝士pizza

CHEESE PIZZA 9” $65

2024-05-26
魚柳包
芝士pizza
2024-05-23 28 浏览
朗屏西鐵站出口天橋底發現好特別的清真小店即叫即做 而且價錢抵食 👍🏻-🔸雙層牛肉漢堡$60juicy厚身牛肉 加埋蕃茄和生菜個包仲要係軟身又唔會淋哂$60係好抵食-🔸焗芝士薯條蘑菇雞肉$35呢個組合係冇得輸焗到岩岩好又好香雞肉又唔會乾-🔸炸魚柳薯條🔸特飲$45魚柳超滑 份量多個夏日特飲開胃又清爽-🔸咖喱角沙律加碼$38用了特別醬料做的沙律個辣粉都幾辣 所以可以叫少少辣辣辣地咁好爽🤣咖喱角都係用薯仔做 好惹味-辣得過癮元朗媽橫路7號富來商場地下20號舖
朗屏西鐵站出口天橋底發現好特別的清真小店
咖喱角都係用薯仔做 好惹味
辣得過癮
元朗媽橫路7號富來商場地下20號舖
2024-05-22 20 浏览
最近識到一位巴基斯坦的朋友介紹,同我一齊去食一家地道而有家的感覺的特色小店。 (5⭐️最高) 羊肉串燒(5⭐️)加了rosemary去燒完全唔感覺有朔味,而且相對油分比較少。牛肉串燒(5⭐️)牛肉味好種身,而且好鮮甜多汁。入口嫩滑,而且好香嘅鮮牛肉味。雞肉串燒(5⭐️)雞肉串肉質相對比較幼細,而且雞肉味好香、味道我比較喜歡加上辣粉的🤩鮮炸咖喱角(5⭐️)份量好大好足,而且入邊的薯蓉撈上辣椒粉喜歡辣的朋友一定要食美味燒雞髀(5⭐️)利用烤嘅方法、保留雞肉🍗的油分。味道相對比較清淡。 雞pizza9吋(5⭐️)餅底我選擇了薄批、外皮脆脆的、材料新鮮有足料,而且好多汁又入口多汁👍🏻,而且好濃味芝士味🧀。 Shahi daal (5⭐️)加上印度🇮🇳薄餅,shahi daal 其實系豆有入香料, 雞肉, 辣椒等材料一齊食, 喜歡食辣既朋友不防一試🤗
(5⭐️最高)

牛肉, 雞, 羊 串燒

羊肉串燒(5⭐️)

牛肉串燒(5⭐️)

雞肉串燒(5⭐️)

鮮炸咖喱角(5⭐️)
鮮炸咖喱角

份量好大好足,而且入邊的薯蓉撈上辣椒粉喜歡辣的朋友一定要食

美味燒雞髀(5⭐️)
美味燒雞髀

利用烤嘅方法、保留雞肉🍗的油分。味道相對比較清淡。

雞pizza9吋(5⭐️)
雞pizza9吋

Shahi daal (5⭐️)

牛肉, 雞, 羊 串燒
鮮炸咖喱角
雞pizza9吋
  • 牛肉串燒
2024-05-20 193 浏览
weekend 去完街市入貨經過見到富來依間清真外賣店都幾多人排隊諗住八下有咩食同幾錢價錢算平,就買d 番屋企試下💚炸雞扒漢堡 中間大大塊雞扒好厚身!咬落去外脆內軟一啲都唔會乾身包身偏軟~中間夾埋蕃茄同生菜都算清爽💚魚柳漢堡魚柳食落都有魚味而且係有成塊芝士!!就知比連鎖足料💚薯條漢堡加$15 可以跟餐薯條份量都唔少仲要係即炸較粗身少少💚原條燒茄子茄子燒到淋哂面頭灑上孜然粉同蔥粒好Juicy 又惹味💚燒羊架大大塊只係$40咬落去好嫩仲爆哂汁!!估唔到好有驚喜咁好食💚燒雞中翼依度串燒係睇住佢由生肉燒成絕對唔係出面串燒店個d 翻燒所以食落一啲都唔會乾雞中翼燒得岩岩好外皮有少少脆,入面好嫩滑💚燒牛柳串食落除左孜然同少少辣之外竟然仲食得出有牛味牛肉唔會韌唔錯💚燒雞肉串雞肉食落一絲絲唔會鞋,好好食!依度既Pizza 都好抵食!見到唔少人買即叫即焗~下次一於試下
weekend 去完街市入貨
經過見到富來依間清真外賣店都幾多人排隊
諗住八下有咩食同幾錢

價錢算平,就買d 番屋企試下

💚炸雞扒漢堡
中間大大塊雞扒好厚身!
咬落去外脆內軟
一啲都唔會乾身
包身偏軟~中間夾埋蕃茄同生菜都算清爽

💚魚柳漢堡
魚柳食落都有魚味
而且係有成塊芝士!!
就知比連鎖足料

面頭灑上孜然粉同蔥粒
好Juicy 又惹味

💚燒羊架
大大塊只係$40
咬落去好嫩仲爆哂汁!!
估唔到好有驚喜咁好食

💚燒雞中翼
依度串燒係睇住佢由生肉燒成
絕對唔係出面串燒店個d 翻燒
所以食落一啲都唔會乾
雞中翼燒得岩岩好
外皮有少少脆,入面好嫩滑

💚燒牛柳串
食落除左孜然同少少辣之外
竟然仲食得出有牛味
牛肉唔會韌唔錯

💚燒雞肉串
雞肉食落一絲絲
唔會鞋,好好食!

依度既Pizza 都好抵食!
見到唔少人買
即叫即焗~下次一於試下