2012-10-14 2216 浏览
今晚約咗朋友去睇話劇「愛可以多狗」, 睇話劇我都係第一次咋, 好興奮呀... 幾年前睇過一次音樂劇「歌劇魅影」, 當時因為太攰, 瞓咗一陣, 希望今次唔會啦, 哈哈...個Show係香港理工大學賽馬會綜藝館公演, 我地去理工大學附近嘅國際都會商場搵食...行咗個圈, 揀咗呢間評語唔錯嘅印度餐廳「Spice 8」... 餐廳嘅擺位一度令我地擔心係要食Buffet嘅, 後尾問一問服務員妹妹, 原來係散叫嘅, 好彩...印度菜餐牌背面係泰國菜, 搞到我同朋友揀餸時牛頭唔搭馬嘴...Mango Lassi -- 酸乳酪+奶+芒果... 嘩... 好酸呀... 嗒真d好勁芒果味... 再嗒真d都幾好飲, 酸得o黎幾香甜, OK, 好特別, 值得一試!!!Spice 8 加多加多沙律 Gado Gado Salad -- 隻蛋... 好似我係屋企切都好過佢... 沙律材料有青瓜、豆角、荳芽、椰菜、西蘭花、薯仔、紅蘿蔔, OK新鮮... 沙律醬味道好特別, 有沙爹醬同花生, 味道唔錯...沙爹牛肉串 Beef Satay -- 好味!!! 沙爹燒完都唔會太乾, 燒得幾香口, 沙爹醬都好味... 沙爹

Spice 8 加多加多沙律
沙爹牛肉串
沙爹牛肉串 Beef Satay
-- 好味!!! 沙爹燒完都唔會太乾, 燒得幾香口, 沙爹醬都好味... 沙爹上面淋咗d綠綠地色嘅醬, 應該係青芥末, 唔辣, 幾香... 咁多樣食物, 呢個賣相最好...

印度燴羊肉 Lamb Rogan Josh
(前) 印度燴羊肉 (後) 印度薄餅
-- 好辣呀!!! 好香羊味呀!!! 好好味呀!!! 羊肉都幾多, 好軟腍, 咖哩汁甘香濃郁, 撈薄餅一流...

印度薄餅 Roti -- 熱辣辣, 幾煙韌, 幾香口, 還可以...
印度牛油烤餅
印度牛油烤餅 Butter Naan
-- 嘩!!! 點解個烤餅成攤油係面o架?!! 好驚呀, LaLa聲倒咗佢... 咦... 唔係喎, 我地係Order牛油烤餅, 唔通果d係牛油?!! Oh No... 倒晒... 同薄餅差不多, 都係熱辣辣, 煙煙韌韌, 不過好怪囉, d牛油唔係應該撈埋入面粉度先烤嘅咩?!! 搞到而家一d牛油味都冇...

朋友食完第一客薄餅, 話唔係想要呢樣... 食完第二客, 又話唔係要呢樣... 我意會到佢想食嘅係千層牛油薄餅... 問下服務員妹妹, 佢話佢地呢度冇... Oh...

食飽飽, 埋單呀唔該... 原本時間好鬆動, 可惜外籍服務員冇咗件事... 最後要搵返廣東話服務員妹妹幫手, 好快搞掂, 剩番幾分鐘咋, 遲到啦)))

趕到去賽馬會綜藝館, 好彩d人仲進緊場... 仲可以有幾分鐘比我考驗吓部新相機個大光圈... Yeah!!!

2012-08-10
沙爹牛肉串
(前) 印度燴羊肉 (後) 印度薄餅
  • 印度燴羊肉
2012-08-24 1105 浏览
約了久違的友人飯聚,對小魚滋味避之則吉加上梁山泊裝修,決定試試這家Spice 8。1:30pm只有稀疏兩三枱客人,二人選坐四人位,十分鬆動、舒適。店內裝彉以天藍色為主調,有點像美國西部酒吧,與咖哩扯不上關係亦不算特別。店員是印巴籍人士,態度友善。我們落單時用英語溝通,不知他是否懂得廣東話?Set lunch大概$40-$50,奉送飲品。學生族落單時記得出示學生證,免收加一服務費。先來飲品,熱檸茶沒有什麼特別,茶的苦澀味濃,唯有多加糖中和。雜菜咖哩上枱時頗有驚喜,咖哩呈鮮豔橙色,奪目吸引,有別於港式黃澄澄咖哩。視覺刺激外,傳來的香辣味增加口水分泌,讓人急不及待開動。雜菜咖哩不像日式或港式咖哩,用上塊狀的瓜類、椰菜。以雜豆粒(應該是超市的急凍雜豆)混入鷹嘴豆,配上香辣的咖哩卻是出奇的合襯!咖哩的確有意外驚喜,辣度有勁加上香草十分惹味,令平凡的配料變得美味,停不了口。喜歡這裏的白飯,長身的印度米飯粒粒分明,咬下去煙韌、有硬度,十分合我這種硬飯派的胃口。惹味咖哩配上爽身的白飯令人一吃難忘,從來沒想到簡單的雜豆粒可以如此可口,令人印象深刻。友人點的印尼豬肉炒飯配荷包蛋賣相討好,太陽蛋煎得半熟,蛋
雜菜咖哩($46)
視覺刺激外,傳來的香辣味增加口水分泌,讓人急不及待開動。
雜菜咖哩不像日式或港式咖哩,用上塊狀的瓜類、椰菜。
印尼豬肉炒飯配荷包蛋($47)
友人點的印尼豬肉炒飯配荷包蛋賣相討好,太陽蛋煎得半熟,蛋汁混合香口的印尼豬肉炒飯吃,滋味非常。

這次嘗新成功,以合理的價錢享用到有特色的咖哩,座位亦舒適,不失為享受優閒午餐的好地方。
對這裏的其他菜色感興趣,會再訪的。
2012-08-24
雜菜咖哩($46)
印尼豬肉炒飯配荷包蛋($47)
2012-06-26 474 浏览
適逢今晚會響紅館睇show,時間又無多,睇完幾間食店後,見呢間叫做唔駛等位既就入去試下喇!呢間食店係以印度及泰國既美食為主既.Dong Yum Gong:唔太辣,唔太酸,好鮮甜.Naan :整燶左d,夠軟身.Curry Fish : 魚就硬身左少少,咖哩汁唔錯.Fried Rice : 凍食,味道一般.

Dong Yum Gong:唔太辣,唔太酸,好鮮甜.

Naan :整燶左d,夠軟身.

Curry Fish : 魚就硬身左少少,咖哩汁唔錯.

Fried Rice : 凍食,味道一般.
2012-06-23
2011-11-10 393 浏览
七時到逹, 是隨便從商場選了這店一試, 幸好時間尚早, 事關不消三十分鐘, 這裡便座無虛席呢!很快便跟印度藉侍應落單, 餸菜很快被一一送出, 但眼見其他枱等了又等, 由於突於滿座關係, 真是等了很久還沒得吃呢...熱的鐵板上送來印度tikka chicken, 很香, 很入味, 加上雜菜相伴, 大家再炒了一頓, 味道完全跟雞肉融合了, 是很不錯, 但可惜份量不太多..雖然全是蔬肉, 沒有肉, 但依然很美味, 很香, 飯非常之乾身甚至有點兒脆口, 香料獨特的味道, 令炒飯生息不少!這份是蒜蓉薄餅, 很香脆, 熱辣辣, 但可惜有部份燶了, 差一點點便滿分了印度咖喱雞配以薄餅, 一絕! 雞肉很大件很厚, 咖喱汁不辣但夠濃味, ok!芒果味不夠, 整杯都是乳酪, 味道三不像, 沒有下次!服務都是差一點點, 但不致於不可接受, 努力吧!

Chicken Tikka
印度蔬菜炒飯
印度薄餅
咖喱雞
芒果乳酪特飲
芒果味不夠, 整杯都是乳酪, 味道三不像, 沒有下次!

服務都是差一點點, 但不致於不可接受, 努力吧!
2011-11-01
Chicken Tikka
印度蔬菜炒飯
印度薄餅
咖喱雞
芒果乳酪特飲
2011-04-01 308 浏览
香港饕餮喜歡獵奇,尤好往偏遠地區尋找獨特口味。想吃南亞菜,我們一般會選擇尖沙咀重慶大廈的印度菜、佐敦印度會,皆因那裡的南亞人很多,吃其美食又吃其氣氛。識途老馬可能會想起元朗的尼泊爾、巴勒斯坦小店。想吃東南亞菜,當然會到九龍城區研究研究。沒想到在九龍市區商場,我們能遇上一所由印度人投資的南亞兼東南亞食市。晚上八時路經國際都會高商場,起初擔心人流太多難以尋食,原來這商場平日人流一般,大部分食市也不用輪候。遠望店面一片藍白,乍看以為賣地中海菜;走近一點,又見貼滿 “PIZZA SQUARE”的小旗——很好,香港生意人從來喜歡大堆頭搞啅頭,以為兼做美式快餐,見怪不怪;直到坐下來,才發現是泰印餐廳。全店除一位華人部長 / 經理以外,皆南亞或東南亞藉員工——終於明白為何大家也抱怨服務太慢,這可是香港人與南亞、東南亞人生活節奏不同的明顯特徵。平日見盡都是皮笑肉不笑的苦命本地伙計;這回遇上帶點慵懶的南亞人,在有點滑稽的印度流行曲MV下用餐,偶爾見他們聞歌起舞,反覺安然舒心。加上人流不多,挺適合聊天。泰菜點了常見的椰青海鮮炒飯、芒果糯米飯,印菜則點了印度烤餅(Naan,經發酵的類型)、天多尼雞(Tand

泰菜點了常見的椰青海鮮炒飯、芒果糯米飯,印菜則點了印度烤餅(Naan,經發酵的類型)、天多尼雞(Tandoori chicken,即北印度的酸乳酪烤雞),另點紅茶及甜乳酪(sweet lassi)。由於印菜比泰菜的水準為高,lassi甚至比元朗小店更濃郁,於是我們找侍應搭訕,得悉廚房一分為二,分別由泰國、印度廚師主理,而其中最暢銷的菜式,就是Tandoori chicken。

泰國菜孖印度菜,雖具創意,但略帶food fest效果,配搭不算成功。反正都是用英語或手指指點菜,如不想殺入重慶森林或印度會,而未能滿足於元朗小店只供應幾款食物的人,Spice8仍是一個不錯的選擇。如感到尷尬,大可請華人員工落單。By the way,建議大家還是點印度菜吧!
芒果糯米飯
tandoori chicken
椰青海鮮炒飯
  • Tandoori chicken
2010-11-08 225 浏览
是晚去紅館睇黃子華,睇之前當然要食個晚飯先啦。時間有限,所以都係heahea地係呢個商場度搵d野食算啦。呢個商場唔算太多選擇,經過呢間門口,朋友俾佢menu上面既芝士食物吸引左,所以就入左黎啦。大概七點到,都唔係好多人,只有一兩檯客人,佢見我地得兩個人仲唔俾我地坐入面,一定要坐外面添~ 不過我地咁趕時間都廢事理佢,求其就坐低啦。我地兩個人叫左一個pizza,另外叫左一個朋友想食既芝士菠菜再跟白飯,pizza 可以加價叫飲品,我就叫左杯凍檸茶,呢個就係我地既晚餐啦。Pizza個名好似係nepotalitan (haha, sth like this),唔係好記得,材料有mozzarella cheese,蕃茄,parma ham,洋蔥等。個pizza都幾好食的,不過好鬼多油呀~~ 所以食到尾都食唔哂,個底幾厚同埋唔係好夠脆,不過d材料幾好味,芝士好多又夠香,加埋幾鹹香既parma ham,其實唔差的,不過我地兩個人就唔係太食得哂啦。芝士菠菜其實味道比較淡,無咩味的,有白飯跟下易送d。菠菜蓉味道唔係太夠的,只有少少菜青味,另外除左菠菜佢仲有一粒粒既水牛芝士,不過食落一樣無咩味~。由於實在太

芝士菠菜

好油膩既pizza

由於實在太多野講,8 點開場我地成8點幾先走,我地叫佢埋單都等左勁耐,好彩去到未開始。總括呢度食物普通,唔算特別出色,諗唔到食咩又想試下既先黎啦。
2010-10-25 189 浏览
帶着小朋友在紅磡火車站四處遊走,為的就是等待太太"收工"到來。小朋友越來越重,抱着他,現在真的開始有點力不從心,體力也因而消耗了不少。唯有能夠做的,便是與太座會合後,吃一頓東西來補充一下所耗的能量....本想去改裝版"Cafe Le Must"的"Wulala",但人實在太多,來不及等待。看到這間叫"Spice 8"的,人少得多,比較容易找位。雖直覺告訴我不太對路,但為着吃完後馬上趕回家,最後也決定在此落腳....這裡應是一間主打越泰菜式的菜館,但不知何解竟也有意大利薄餅可叫。太太很想吃pizza,雖是"不知甚麼葫蘆賣甚麼藥",但還是勉為其難的order了。這Hawaiian Pizza勝在是即叫即焗製,拿上手是熱騰騰的,難吃極也有個譜。當然比起正宗貨色,這裡的批底邊不夠crispy,茄醬及芝士也下得太少,滋味固然差得太遠,不過一個"熱"字,已足夠和"難食"一詞保持距離....只吃一個pizza,小弟當然不會罷休,身處一所越泰餐廳,怎能不叫些泰式東西吃吃 ? 看到小吃類中有"蝦膠釀皮蛋",這一直是我的摯愛,實不能輕易讓之溜走。怎知一入口,皮蛋有一咲難嗅難吃的"益"及"壓"味,總之是怪味

只吃一個pizza,小弟當然不會罷休,身處一所越泰餐廳,怎能不叫些泰式東西吃吃 ? 看到小吃類中有"蝦膠釀皮蛋",這一直是我的摯愛,實不能輕易讓之溜走。怎知一入口,皮蛋有一咲難嗅難吃的"益"及"壓"味,總之是怪味連連
,差不多是要全吐出來
.....這是怎麼攪的 ?吃至此,就算蝦膠打得如何彈牙,亦沒有任何用處 (何況這裡的也不怎樣出色)....
放在中間的酸子薑只是一味死辣,酸及甜度甚微,那倒不如回家用刀切一片生薑放入口便算
....

吃至人甚氣餒
,還是快快埋單,走為上着....

2010-07-21 135 浏览
間餐廳社主要食印度加泰國食物,一行六人晚上七點, 叫泰式拼盤, 炸雞翼, 串燒, 菠蘿炒飯, 炒金邊粉, 烤餅, 蟹肉炒西蘭花.雞翼即炸, 好入味及香好, 拼盤包括有蝦餅, 魚餅,春卷. 菠蘿炒飯,有很多料包括有蝦, 青口, 义燒提子, 蛋好豐富有好食.金邊粉都係有很多海鮮料, 粉有唔硬適中.烤餅烤得金黃色及西蘭花都軟硬適中及有很多蟹肉.價錢非常抵食又唔貴, 好過訪間其他印度及泰國餐館.
間餐廳社主要食印度加泰國食物,
雞翼即炸, 好入味及香好, 拼盤包括有蝦餅, 魚餅,春卷.
金邊粉都係有很多海鮮料, 粉有唔硬適中.
烤餅烤得金黃色及西蘭花都軟硬適中及有很多蟹肉.
價錢非常抵食又唔貴, 好過訪間其他印度及泰國餐館.
2010-07-20
  • 菠蘿炒飯
  • 雞翼
2010-05-18 124 浏览
第一次係紅磡都會食飯, 行完成個商場都冇野o岩食咁, 最後興起想食下薄餅, 就揀左呢間Spice 8其實間餐廳望落下格調幾好, 不過d 服務就真係u, 唔係差到u, 而係unclassified!! 因為真係同冇係冇分別, 除左一開始指過我地坐邊張台之外, 其餘時間幾乎佢都冇理過我地, 叫加水, 叫同一個人三次都可以冇反應, 佢次次都係行埋黎聽完又走開.... 真係O晒嘴....anyway, 其實佢d野食都ok, 我最鍾意食個薄餅, 有好多味揀, 我地就揀左牛油, 不過份量比較少, 我地食完一客都要再加多客, 綠色呢個菠菜咖喱都唔錯~ 不過我都係鍾意重慶大廈嗰d多d~~

牛油薄餅~
菠菜咖喱~
2010-05-05
2010-04-04 88 浏览
首先聲明, 其實嘢食都可以O架, 亦都唔係好貴, 本來係聽演唱會前搵嘢食一個OK 嘅選擇. 但係D服務就差到爆, 追杯嘢飲追3次結果都係無到. 又其實都無落單. D 侍應你同佢講中文講英文佢都無表情, 唔知收唔收到你講乜. 講望落去似印巴MIX白人O既經理就中英文都OK, 但忙到飛起, 你叫佢, 佢望吓你但結果都係唔理你. 都唔知佢哋想點.如果唔趕時間, 又有耐性, 都可以去吓嘅, 我就一定唔會再去.

2010-03-22
(非会员)
2009-09-18 187 浏览
I can't make any comments on the food because we left after being ignored for at least 15 minutes. This is one of the worst managed restaurants I have ever seen. The manager didn't even have the courtesy to acknowlege when called. The waiting staff are more interested in clearing tables (there were no one waiting to be seated) than taking orders. Lucky this is not the only eatery in the area.
2009-09-18
2009-09-04 116 浏览
I had a quick lunch here because of its vancant seats during the lunch hours.I picked the Indonesia Fried Rice with Iced Lemon Tea. There's nothing special, no matter the fried rice, iced lemon tea, and the so-called "mo-mo-cha-cha" dessert. I think I may come again because its indian rice looks good.

indonesia fried rice & iced lemon tea
dessert "mo mo cha cha"
2009-07-10 20 浏览
以前在理工讀書,都有試過來這間裝潢有點像希臘小屋的餐廳,但一直覺得食物一般,這一日沒有選擇,算吧,就再試一次,噢,竟然改善了這麼多.看得出廚房轉了人,當日是星期六的下午,人不太多,可能是這一點,所以食物處理得好吧.相信廚房裏一定有印席或泰國人,因為單是待應已經不是本地人了.說一說我點了的泰國青咖喱飯,好好味,好濃的香料及椰汁,辣味適中,令人有很清新的感覺.另外朋友吃了印度咖喱雞,原來是乾咖喱,配上印度薄餅,真的相當特別,薄餅煎得很好,乾硬適中~最欣賞的是,他們有足夠的配菜,配菜新鮮,讓人有均衡的飲食~咖哩配上蔬菜,一流.滿意,非常滿意,只要45蚊一位~超值.
以前在理工讀書,都有試過來這間裝潢有點像希臘小屋的餐廳,
但一直覺得食物一般,這一日沒有選擇,算吧,就再試一次,
噢,竟然改善了這麼多.

看得出廚房轉了人,當日是星期六的下午,人不太多,
可能是這一點,所以食物處理得好吧.
說一說我點了的泰國青咖喱飯,
好好味,好濃的香料及椰汁,辣味適中,
令人有很清新的感覺.

另外朋友吃了印度咖喱雞,原來是乾咖喱,
配上印度薄餅,真的相當特別,
薄餅煎得很好,乾硬適中~

最欣賞的是,他們有足夠的配菜,配菜新鮮,讓人有均衡的飲食~
咖哩配上蔬菜,一流.

滿意,非常滿意,只要45蚊一位~超值.
2009-07-04
(非会员)
話說果日同朋友趕住睇CONCERT~見呢間野個二人SET好似唔錯就入0左去食啦~點知叫完野食之後發現餐廳一個奇景~0的客人好似玩緊FACEBOOK 個RESTAURANT CITY咁~係咁出現一個怒氣樣~仲要十枱有七枱0的人係咁舉手叫WAITER~係咁COMPLAIN 0的野食未黎~眼見果日大部份客都係叫二人餐~兩個湯~一隻雞~一客雞翼/豬頸肉~一碟菜~兩碗飯加兩杯野飲~講真~大部份野都係一早整定~係擺上碟GI MA~我同朋友就等0左成個鐘先上齊晒0的野~其間都舉手催過不下好幾次~雖然0的WAITER都係咁安撫0的客~但係佢地個廚房真係超慢囉~~~!!!佢地侍應都唔少人GA~但點解廚房出菜咁慢佢地唔加多0的人手係廚房呢???野食唔難食~但係要咁三催四請先有得食~我估更好食都唔會再有下一次啦~唔通呢間野唔會做反頭客???
點知叫完野食之後發現餐廳一個奇景~
係咁COMPLAIN 0的野食未黎~

眼見果日大部份客都係叫二人餐~
講真~大部份野都係一早整定~係擺上碟GI MA~

野食唔難食~
但係要咁三催四請先有得食~我估更好食都唔會再有下一次啦~
唔通呢間野唔會做反頭客???
2009-06-18
2009-03-25 33 浏览
今日下午去食lunch set,落單時已經用晒英文,照住個menu讀,個waiter都可以唔太明我地講咩。點單點左好耐。誰知等野食仲耐!我地睇到個menu頭一句說: 隨餐附送salad一份,我們落單後等了十五分鐘,想同佢地講無野黎過,點知叫左第三個waiter先有人service我地,等了一個 ''ok, i check it now''過多約10 mins,終於有野飲黎,我地再同佢講無野食到,點知過多約5mins,問多一個waiter,佢先話: 係無ga la, 賣晒!(態度很差) : (等多約10分鐘,依然無野黎 (除左個杯飲品之外)跟住我地其中一個人出去同佢地講話我地走了,但我地會付飲品的regular price,個經理話'' 5 mins more, 5 mins more becoz the kitchen is busy''於是我地就等多最後5 mins,之後再行出去同經理講,我們走了,我地呢個時候見到個waiter拿d set lunch出黎,但我們最後決定走了。 = =''唯一值得一讚的是他們最後無收我地錢,但我們則浪費了約一個小時的時間,同埋受了一肚子氣。我之前都
今日下午去食lunch set,
落單時已經用晒英文,
照住個menu讀,
waiter都可以唔太明我地講咩。
點單點左好耐。
誰知等野食仲耐!
我地睇到個menu頭一句說: 隨餐附送salad一份,
我們落單後等了十五分鐘,
想同佢地講無野黎過,
點知叫左第三個waiter先有人service我地,
等了一個 ''ok, i check it now''
過多約10 mins,
終於有野飲黎,
我地再同佢講無野食到,
點知過多約5mins,
問多一個waiter
佢先話: 係無ga la, 賣晒!
(態度很差) : (
等多約10分鐘,
依然無野黎 (除左個杯飲品之外)
跟住我地其中一個人出去同佢地講話我地走了,
但我地會付飲品的regular price,
於是我地就等多最後5 mins,
之後再行出去同經理講,
我們走了,
但我們最後決定走了。 = =''
唯一值得一讚的是他們最後無收我地錢,
但我們則浪費了約一個小時的時間,同埋受了一肚子氣。
我之前都黎過呢間餐廳,
d set lunch最初個幾次都幾好味,
尤其是d indian curry + 薄餅,
但最近就退步了不少,
薄餅唔脆,d飯又太軟,
唉,今次仲要咁樣。

希望會有改善。
2009-03-24